Kale!

Raha ei tule helposti, sanoo oululainen 17-kertainen Airbnb-su­per­ma­joit­ta­ja Teemu Kemilä

Los Angelesissa sijaitsevan Airbnb:n päämajan yksi palaverihuone on saanut nimekseen Oulu ja se sisustuksessa on käytetty mallina Teemu Kemilän kotia. KUVA: Ester van Dam
Kale! 4.11.2018 11:03
Anna Tilvis

Oululainen palvelumuotoilija Teemu Kemilä on tarjonnut yli neljä vuotta Airbnb-majoitusta kodissaan. Kemilän ensikosketus Airbnb-majoitusmuotoon oli vuonna 2012 Kööpenhaminassa, kun hän itse majoittui sen kautta.

- Omat majoittumiseni ovat olleet sekä hyvä että huonoja. Aina ei voi luottaa kuviin eikä kuvauksiin, joita kohteesta on. Näin kävi esimerkiksi Jamaicalla. Kiirunassa jouduttiin odottamaan avaimia eikä asunto ollut siisti. Silloin saatiin rahat takaisin.

- Toiminta perustuu luottamukseen. Majoittajana kokemukseni ovat 99-prosenttisesti hyviä.

Vuonna 2014 Kemilä otti vastaan ensimmäiset vieraat. Silloin hän oli Oulussa 18. majoituskohde. Nyt kohteita on noin 250.

Teemu Kemilä on niin sanottu supermajoittaja jo 17. kertaa. Se tuo näkyvyyttä listauksissa.

- Arvosteluja on kertynyt tietty määrä. Ei saa tehdä perumisia. On viestitettävä pikaisesti kyselyihin, Kemilä luettelee edellytyksiä supermajoittajaksi pääsylle.

Hänellä on riittänyt vieraita. Siihen vaikuttavat hyvät valokuvat ja tietenkin edullinen hinta. Hän on saanut myös paljon hyviä arvosteluja.

- Kävijämäärä vaihtelee kuukausittain ja sesonkien mukaan. Elokuussa oli runsaasti väkeä. Talvisesonki on toinen vilkas aika, Kemilä kertoo.

Matkailijoita tulee ympäri maailmaa. Eksoottista oli esimerkiksi kolumbialaisen perheen vierailu. Kemilä arvioi, että suomalaiset ovat löytäneet enemmän tätä majoitusmuotoa. Heitä on nykyisin noin kolmannes.

- Raha ei silti tule helposti. Joudut koko ajan siivomaan. Kylpyhuoneet pitää siivota joka kerta. Lakanoita ja pyyhkeitä pestään jatkuvasti. Viesteilyyn menee aikaa, kysymyksiin pitää vastata, Kemilä kuvaa työtä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Nämä vaan harrastelee, jotkut ovat majoitusyrittäjiä. Silloin on huolehdittava kaikki lakisääteiset maksut ja vakuutukset, tilat pitää olla viranomaisten hyväksymät. Totisesti toivon että verottaja on näistä tietoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei noista veroja tarvi maksaa eikä kenellekään ilmoittaa, höpö höpö joka asianajaja veroja sotkea. Hyvä kun jaksetaan selvitä täällä sääntöjen maassa!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... sen verran omastani tykkään. Tosin - ei ole "ylimääräisiä" pirttejä lainailla vaikken aina edes paikalla ole vaan muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten verottaja voi periä oikeat veromäärät, koska ilmoitusvelvollisuus on ainostaan vuokraajalla?
Kuinkahan paljon tässäkin on harmaata taloutta? Kontrolli!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on aivan minimaalinen määrä harmaatataloutta verrattuna suuryrityksiin, jotka tekevät saman asian nimellä aggressivinen verosuunnittelu. Aivan laillisesti siis. Otettaisko ensin kiinni isot kalat? Eikös verottaja sitäpaitsi ilmoittanut ettei se tutki alle 30000 euron veroepäselvyyksiä! Moniko pieni air b&b tienaa edes tuota vrittona vuodessa?
Pienen air b&b:tä pyörittävän rahatulot jäävät Suomeen kun niillä osteaan ruokaa, vaatteita, käydään ravintolass, teatterissa jne. Suuryritysten rahat häviävät jonnekkin paratiisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, eihän se pikku vilppi haittaa, eihän? Kun skaala on pieni, niin se oikeuttaa pikku korvauksen, eikös? Kaupastakin saa näpistää karkkihyllyltä pari irtokarkkia, kun suuremmat roistot varastaa enemmän, eikös?

Aika kummallinen logiikka sinulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö tähänkin saada viranomainen valvomaan? Sitten päästään valittamaan, että on virkamiehiä liikaa. Aivan sama ilmoittaminen pätee muuhun vuokraukseen. Eikai me voida haluta DDR yhteiskuntaa, jossa kaikki perustuu kontrolliin. Kyllä maailma on meille kaikille mukavampi kun ajattelemme asioiden perustua luottamukseen ei vahvaan yhteiskunnan kontrolliin ja siitä aiheutuvaan pelkoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pitää. Kunnon suomalainen ei voi hyväksyä toisen suomalaisen tuloja toiminnasta johon ei itse viitsi ryhtyä. Tarvitaan viranomaisarmeija vapaaehtoisten kyttääjien ja kätyreiden lisäksi. Muuten ei kunnon sosialisti saa oikein olluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma, ei siinä mitään. Sitä olen ihmetellyt että kaikesta siitä siivous ja huoltotyöstä ei tarvi maksaa sotu- ja eläkemaksuja. Hotellit yms. Joutuvat maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos siivoaa itse omassa omistuksessaan olevan asunnon, niin miksi ihmeessä pitäisi maksaa? Ethän sinä kotonakaan siivotessa maksa itsellesi sotu- ja eläkemaksuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko paljon tulee pimeitä tuloja tämän abnb kautta. Verottajalla jää pitkä penni saamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa toimintaa yrittäjältä. Uutinen tietenkin laittaa kateelliset ottamaan yhteyttä verottajaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tarjonnut Airbnbtä paljon pidempään kuin jutussa mainittu TK. Verovapaata voittoa on tullut todella paljon. En ehdi tämän harrastuksen vuoksi palkka- tms. työhön. Onneksi tämä on toistaiseksi verotonta; siis ei pääomatuloaveroa, ei arvonlisäveroa eikä tuloveroa. Hyvä menestyy, mutta työtä vaatii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jotta totuus ei hämärtyisi, eihän tämä tietenkään verotonta ole. Kuten uutisista tällä viikolla saimme kuulla/lukea/nähdä, hämmästyttävän suuri prosentti airbnb-majoittajista ottaa rahat vastaan pimeästi ilmoittamatta tulojaan verottajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Airbnb on matkailijalle myös riski. Omalle kohdalle osui reissu tämän vuoden lokakuussa Helsinkiin missä piti majoitus olla valmiina, mutta paikalle saavuttuani en saanut kyseistä majoitusta. Onneksi majoittaja palautti rahat Airbnb:n kautta, MUTTA Airbnb ei palauta heidän palvelumaksuaan, joka tässä tapauksesa oli melkein 30€, eli tyhjästä nyhjäistiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtavaa, että löytyy vielä ihmisiä jotka uskaltaa yrittää, eivätkä vain valita ja marise.
Propsit Teemulle ja tsemppiä jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avaimen luovutus tapahtuu eräässä kerrostalossa joskus hyvin erikoisella tavalla. Avain jätetään piha-alueelle jonkinlaiseen koteloon.
Mitähän vakuutus sanoo jos avain joutuu täysin vieraisiin käsiin ja avaimella mennään sitten taloyhtiön tiloihin ja aiheutetaan jotain vahinkoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä verottaja ainakin meidät supermajoittajastatuksen omaavat käy läpi lähes joka vuosi. Näyttää helpolta tulolta kun katsoo majoitusten hintoja, mutta kun kaikesta maksetaan verot niin ei jää paljoa käteen. Teemu yllä kertoo tekevänsä itse siivouksen, mutta jos majoittaminen on sivubusiness, joutuu usein turvautumaan ulkopuoliseen siivoukseen, joka ei tässä maassa ole halpaa. Jos taas ei siivoa täydellisesti tulee negatiivisia arvosteluja, supersijoittajastatus poistuu, asiakkaat vähenevät ja vuokraushintaa pitää laskea (hyvämaineinen voi pitää korkeampaa hintaa)... Halvemmalla hinnalla taas ongelmat kasvavat koska majoittujien taso laskee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

13:55
Kuorma-auton lavalla olleet paalit syttyivät tuleen, ohikulkija havaitsi palon
13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image