"Paska kaupunni" kiteyttää olennaisen Oulusta – rakastamme sitä ja tykkäämme sen hajusta, sanoo Paavo J. Heinonen

”Oulussa pystyy halutessaan kiertämään kaukaa kaiken taiteelta vähänkään haiskahtavan, jos haluaa olla sellainen ihminen. Mutta jos ideoita ja halua löytyy, täältä saa tukea taiteen tekemiseen ja kokemiseen”, Kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja ja pitkän linjan taidevaikuttaja Paavo J. Heinonen kuvailee. KUVA: Ester van Dam
Kale! 9.2.2019 17:31
Anna Pesonen-Smith

Kulttuurilehti Kaltion pitkäaikaisen päätoimittajan Paavo J. Heinosen mielestä Oulu on oivallinen kaupunki monenlaiselle kulttuuriin liittyvälle toiminnalle.

– Se Valkealinnan seinään aina uudelleen ilmestyvä "Paska kaupunni" -teksti kiteyttää olennaisen, kunhan ymmärretään, että me kaikki rakastetaan sitä paskaa ja tykätään sen hajusta.

Paavo J. Heinosen hahmo on tuttu kaupungin kaduilta ja hän on mukana monessa kulttuuritoiminnassa. Vapaa kulttuurivaikuttaja kirjoittaa, juontaa ja laulaa karaokessa Bohemian Rhapsodya.

Lisäksi hän laulaa ja soittaa nokkahuilua Paavo ja Kari Plays the Doors suomeksi -duossa.

Hän on toiminut Oulun taiteiden yössä, Huutomerkki ry:ssä, Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, Oulun elokuvakeskuksessa, Iikkuvat ry:ssä, Oulun sarjakuvakeskuksessa sekä Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksessä.

Kotikaupunki Oulu on Heinosen mukaan ristiriitainen: dynaaminen mutta flegmaattinen, älyttömän äänekäs ja kuhiseva mutta kaduilta katsoen kuollut.

Oulu on turhauttava mutta ihana.

– Oulussa on aina kaikelle jonkinlainen vastarinta tai -tuuli, se pitää vain hoksata ja luovia sitten omaa tietään maaliaan kohti.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Ohi kulkia kyllä Oulu pilattu järjettömällä rakentamisella koirankoppea monessa kerroksessa.Ahistaa,kun katsoo ohimennessään ja Arziona haisee että kieltä kuivaa.Ei Oulusta tuu Suur-kaupunkia tekemälläkään parhailla paikoilla Stora-Enson Tehdas ja Öljysäiliöt kauniilla merenrannalla ja puolet Nuottasaaresta jätevuoren supermyrkkyjä täynä kuin Talvivaarassa.Oulussa tulee katasrofi Valtion tukien pienentyessä..Hei muuttakaa korpeen luonnon keskelle Ei haise ja puhtaassa lumessa telmiä..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman saa sen kuvan että Oulu on vain Heinäpäästä Myllytulliin ,kun tosiasiassa lentokentältä Tannilaan ,Ala-vuotolle ,Joloskylään , jne. Eli hyvin maalaiskulttuurivoittoinen ,niin kuin Paavo jo olemuksellaankin kertoo ,jämerä isäntä ohrasäkki olalla myllyyn menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Paavo! Sinnikästä kulttuurityötä ruohonjuuritasolla ja kentällä sekä kaupunginvaltuustossa. Kiitos! Jatka sammaa rattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri on pahin kaupungin menoerä. Ainaki kymmenen kulttuuri ihmistä on yhden työtä tekevän elätettävänä. Näyttää ja kuulostaa siltä että porukka , ilmaiseksi syöjiä, vain lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän historiamuistelo nyt kyseessä? Hajut katosi vuosia sitten ja jonkun kirjoitustaidottaman väsynyttä graffitia viitsii joku setä hehkuttaa.

Please. Move on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä heinonenkin tietää että raha haisee jos paperi tehdas loppuu niin se on kuolin isku oululle se on tosi asia jos mikään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on ihana kaupunki. Mutta ei niin positiivista ettei jotain negatiivista. Tännekintuodaan elintarvikkeita ulkomailta. Hiilidioksidipäästöjen vuoksi se on lopetettava. On aivan älytöntä rahdata tänne lentokoneilla, laivoilla tai autoilla elintarvikkeita. Sama koskee myös elintarvikkeiden vientiä täältä ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä tykkää sen (Stora Enson) hajusta, en ollenkaan. Nyt meni sanoja toisten suuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo on oululainen suurmies. Hienoa että hän jaksaa ja viihtyy täällä. Kaupunki hyötyy suunnattomasti. Toivotamme paljon menestystä ja iloa tulevaisuuteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikuinen, legendaarinen "paska kaupunni"-teksti konkretisoi sekä oululaisten että yleisemmin suomalaisten itseironista suhtautumista säädeltyyn, talousvetoiseen yhteiskuntaan ja sen heijastuksena syntyvään, ristiriitoja kukkivaan kaupunkiympäristöön, jossa jokainen poistettu graffiti lisää tuo leveämpää leipää useampaan pöytään.

Tuli aiemmin naurettua ei-oululaisen IT-firman mainosvideolle, jossa maalattiin sana "paska" peittoon ja korvattiin sanalla "paras". Miten väärin voi business kansanluonteen ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

’Kansanluonteen ymmärtää väärin’
’Legendaarinen’

Repeän!

Siinäpä syvien tuntojen tulkki. Älä unohdä iltalääkettä :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image