"Paska kaupunni" kiteyttää olennaisen Oulusta – rakastamme sitä ja tykkäämme sen hajusta, sanoo Paavo J. Heinonen

”Oulussa pystyy halutessaan kiertämään kaukaa kaiken taiteelta vähänkään haiskahtavan, jos haluaa olla sellainen ihminen. Mutta jos ideoita ja halua löytyy, täältä saa tukea taiteen tekemiseen ja kokemiseen”, Kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja ja pitkän linjan taidevaikuttaja Paavo J. Heinonen kuvailee. KUVA: Ester van Dam
Kale! 9.2.2019 17:31
Anna Pesonen-Smith

Kulttuurilehti Kaltion pitkäaikaisen päätoimittajan Paavo J. Heinosen mielestä Oulu on oivallinen kaupunki monenlaiselle kulttuuriin liittyvälle toiminnalle.

– Se Valkealinnan seinään aina uudelleen ilmestyvä "Paska kaupunni" -teksti kiteyttää olennaisen, kunhan ymmärretään, että me kaikki rakastetaan sitä paskaa ja tykätään sen hajusta.

Paavo J. Heinosen hahmo on tuttu kaupungin kaduilta ja hän on mukana monessa kulttuuritoiminnassa. Vapaa kulttuurivaikuttaja kirjoittaa, juontaa ja laulaa karaokessa Bohemian Rhapsodya.

Lisäksi hän laulaa ja soittaa nokkahuilua Paavo ja Kari Plays the Doors suomeksi -duossa.

Hän on toiminut Oulun taiteiden yössä, Huutomerkki ry:ssä, Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, Oulun elokuvakeskuksessa, Iikkuvat ry:ssä, Oulun sarjakuvakeskuksessa sekä Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksessä.

Kotikaupunki Oulu on Heinosen mukaan ristiriitainen: dynaaminen mutta flegmaattinen, älyttömän äänekäs ja kuhiseva mutta kaduilta katsoen kuollut.

Oulu on turhauttava mutta ihana.

– Oulussa on aina kaikelle jonkinlainen vastarinta tai -tuuli, se pitää vain hoksata ja luovia sitten omaa tietään maaliaan kohti.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Ohi kulkia kyllä Oulu pilattu järjettömällä rakentamisella koirankoppea monessa kerroksessa.Ahistaa,kun katsoo ohimennessään ja Arziona haisee että kieltä kuivaa.Ei Oulusta tuu Suur-kaupunkia tekemälläkään parhailla paikoilla Stora-Enson Tehdas ja Öljysäiliöt kauniilla merenrannalla ja puolet Nuottasaaresta jätevuoren supermyrkkyjä täynä kuin Talvivaarassa.Oulussa tulee katasrofi Valtion tukien pienentyessä..Hei muuttakaa korpeen luonnon keskelle Ei haise ja puhtaassa lumessa telmiä..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman saa sen kuvan että Oulu on vain Heinäpäästä Myllytulliin ,kun tosiasiassa lentokentältä Tannilaan ,Ala-vuotolle ,Joloskylään , jne. Eli hyvin maalaiskulttuurivoittoinen ,niin kuin Paavo jo olemuksellaankin kertoo ,jämerä isäntä ohrasäkki olalla myllyyn menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Paavo! Sinnikästä kulttuurityötä ruohonjuuritasolla ja kentällä sekä kaupunginvaltuustossa. Kiitos! Jatka sammaa rattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri on pahin kaupungin menoerä. Ainaki kymmenen kulttuuri ihmistä on yhden työtä tekevän elätettävänä. Näyttää ja kuulostaa siltä että porukka , ilmaiseksi syöjiä, vain lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän historiamuistelo nyt kyseessä? Hajut katosi vuosia sitten ja jonkun kirjoitustaidottaman väsynyttä graffitia viitsii joku setä hehkuttaa.

Please. Move on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä heinonenkin tietää että raha haisee jos paperi tehdas loppuu niin se on kuolin isku oululle se on tosi asia jos mikään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on ihana kaupunki. Mutta ei niin positiivista ettei jotain negatiivista. Tännekintuodaan elintarvikkeita ulkomailta. Hiilidioksidipäästöjen vuoksi se on lopetettava. On aivan älytöntä rahdata tänne lentokoneilla, laivoilla tai autoilla elintarvikkeita. Sama koskee myös elintarvikkeiden vientiä täältä ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä tykkää sen (Stora Enson) hajusta, en ollenkaan. Nyt meni sanoja toisten suuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo on oululainen suurmies. Hienoa että hän jaksaa ja viihtyy täällä. Kaupunki hyötyy suunnattomasti. Toivotamme paljon menestystä ja iloa tulevaisuuteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikuinen, legendaarinen "paska kaupunni"-teksti konkretisoi sekä oululaisten että yleisemmin suomalaisten itseironista suhtautumista säädeltyyn, talousvetoiseen yhteiskuntaan ja sen heijastuksena syntyvään, ristiriitoja kukkivaan kaupunkiympäristöön, jossa jokainen poistettu graffiti lisää tuo leveämpää leipää useampaan pöytään.

Tuli aiemmin naurettua ei-oululaisen IT-firman mainosvideolle, jossa maalattiin sana "paska" peittoon ja korvattiin sanalla "paras". Miten väärin voi business kansanluonteen ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

’Kansanluonteen ymmärtää väärin’
’Legendaarinen’

Repeän!

Siinäpä syvien tuntojen tulkki. Älä unohdä iltalääkettä :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
37
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
36
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
22
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
20
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
13
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image