Oulun Nummikadun iloisessa kommuunissa kämppäkaveri on myös ystävä, joka kiehauttaa aamukahvit

Nummikadun kommuunin asukaskokoukseen osallistuivat Saranyu ”Gap” Kladsawad, Xavi Velasco, Sini Marjakangas, Anniina Haapalainen, Sdtko Batini, Ella Penttilä, Iikka Järvenpää, Pegah Sabeti, Miia Koskinen ja paikan omistaja Sakari Yrjö-Koskinen. KUVA: Ester van Dam
Kale! 25.8.2018 22:38
Laura Tauriainen

Aika moni oululainen nuori aikuinen on käynyt bileissä Nummikadun kuuluisassa kommuunissa. Keskustan tuntumassa, meren äärellä sijaitsevassa valtavassa talossa asuu tällä hetkellä yksitoista ihmistä.

Talo on toiminut kommuunina kuusi vuotta ja sinä aikana sen katon alla on majaillut enemmän tai vähemmän vakituisesti yhteensä kolmekymmentä ihmistä.

Talon omistaa Yrjö-Koskisten perhe, ja kommuunia pyörittää perheeseen kuuluva Sakari. Hän muutti Etelä-Suomesta Ouluun opiskelemaan ja työskentelemään perheyritys Hongisto Oy:ssä ja asettui asumaan Nummikadulle vanhaan lapsuudenkotiinsa.

Talo tuntui liian isolta yhdelle, ja näin kommuuni sai alkunsa. Nyt Yrjö-Koskinen asuu talon vintillä olevassa erillisessä yksiössä avovaimonsa Anniina Haapalaisen kanssa.

Tänä iltana asukkailla on kokous, mikä tarkoittaa rentoa yhdessä oloa ja grillausta. Talossa asuu enää vain muutama opiskelija ja suurin osa asukkaista käy töissä. Meno on rauhoittunut, mutta ystäviä käy kylässä harva se päivä. Nytkin paikalla on entiset asukkaat Sini Marjakangas ja Saranyu ”Gap” Kladsawad.

Kommuunissa vallitsee suvaitsevainen ja kansainvälinen tunnelma. Espanjalainen vaihto-opiskelija Xavi Velasco majailee talossa vain muutaman kuukauden ja löysi tiedon vapaasta huoneesta Facebookista.

Irakin Kurdistanista kotoisin oleva Sdtko Batini on töissä pizzeriassa ja toimii tänä iltana grillausmestarina. Iranilainen Pegah Sabeti on aloittamassa suomen kielen opinnot ja tykkää kommuunissa asumisesta, koska asuintoverit eivät ole vain kämppäkavereita, vaan myös ystäviä.

– Tuntisin muuten oloni yksinäiseksi, jos en asuisi täällä. Meillä on hyvä yhteys, Sabeti hehkuttaa.

Sabetin aviomies Iikka Järvenpää uskoo, että ulkomailta Suomeen muuttaneille kommuuni tuo myös turvaa ja auttaa sopeutumaan helposti ja luontevasti.

– Jos haluaa, voi olla yksin omassa huoneessaan. Parasta tässä on se, että kahvi on jo keitetty kun aamulla herää, iloitsee sosionomiksi opiskeleva Miia Koskinen.

 Tuorein kommuunin asukki on fysioterapeutti Ella Penttilä, joka muutti taloon viikko sitten.

– Olen isosta perheestä ja tiesin heti, että en halua asua yksin, kun elämäntilanteeni muuttui. Tykkään olla ihmisten seurassa. Kotona pitää olla vähän menoa, Penttilä nauraa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

''Hyvin pyyhkii Sadulla
tää on Nummikatu
Ruoka tuoksui kadulla
täähän on nyt satu
Tääl on nätti asustella
nyt sanoi, Koskinen
Aamukahvin,keitti Ella
Ota Miia,kupponen''

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäsosiaalista rietastelua, kaupungin pitäisi lunastaa tuo pesä ja ottaa siihen oikeat vuokralaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallisportin seinällä oli valokuvia vanhasta Oulusta. Niiden mukaan aikoinaan kuuluisa Josephine Baker kävi aikoinaan adoptiopoikaansa Yaria katsomassa ja Sonnisaaren sillalla imuketupakalla. Toisen kuvan mukaan Nummikatu oli sotien aikana palanut maantasalle. Rakennuskanta on siis suhteellisen uutta. Eli on Hollihaan, Kuusiluodon, Heinäpään ja Nuottasaaren seutu jo ammoin juostu maailman kartalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainittava yksityiskohtana myös se, että Bakerin mies, John, johti yhdistyneiden kuningaskuntien siihen aikaan suurinta leipomoketjua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

John ja Josephine asuivat muistaakseni Baker Street 10 eli Calle de Toro tuossa naapurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:29
Britannia ja Ruotsi sopivat ilmapuolustuksen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi
11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

7 vuotta peruskoulun jälkeen. Palkka 5450€/kk. Kokemusta 9 vuotta. Tulkki Lue lisää...
Aikaperuspalakka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image