Ou­lu­lais­tai­ku­ri Joni Pakanen yllyttää kokeilemaan taidealoilla apurahojen sijaan yrittäjyyttä

Oululaislähtöinen taikuri Joni Pakanen sanoo, että yrittäjyys on yksi hänen elämänsä hienoimpia asioita. KUVA: Kalle Kvick
Kale! 25.12.2018 21:30
Kalle Kvick

Suomessa on tällä hetkellä varovaisen arvion mukaan noin 20 ammattitaikuria, eli taikuudella elantonsa hankkivaa ihmistä. Oululaislähtöinen Joni Pakanen, 34, kuuluu tähän taianomaiseen kastiin.

– En koe tätä hommaa työnä tai harrastuksena. Kyseessä on elämäntapa.

Taikuus vie Pakasta ympäri maailman mitä mielenkiintoisempien projektien sekä esiintymisien pariin. Hän lisääkin näkevänsä taikuuden laajana käsitteenä ja ennen kaikkea mahdollistajana.

– On mahtavaa elää maailmassa, jossa taikuutta voi tuoda mukaan moniin asioihin. Luultavasti sen johdosta olen päässyt mukaan niin moniin mielenkiintoisiin projekteihin.

Suurista projekteistaan Pakanen mainitsee esimerkkinä vuoden 2015 Haloo Helsingin jäähyväiskeikan, jolloin yhtye hävitettiin lavalta yli kymmenen tuhannen silmäparin edestä. Taikuus oli vahvasti läsnä myös maailmalla huomiota herättäneen unisormus Ouran julkistamistilaisuudessa.

Joni Pakanen on kohottanut mainettaan myös yrittäjän roolissa. Vapaus itsensä toteuttamiseen ja elannon hankkiminen rakkaan lajin avulla, on saanut Pakasen rohkaisemaan muitakin yrittäjyyden tielle.

Etenkin taiteellisilla aloilla yrittäjyys koetaan usein hankalana. Syynä tähän on Pakasen mukaan se, ettei taiteilijoilla usein ole liiketaloudellista osaamista. Siksi moni taiteilija etsii jatkuvasti erilaisia rahoituksia toteuttaakseen omaa työtään.

– Apurahat ovat taidealoilla yleisiä, mutta yrittämistä kannattaa silti aina kokeilla. Suosittelen sitä jo omasta kokemuksestani.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Luulisi Oulun festivaalienkin pärjäävän ilman apurahoja, jos on Lumo festivaali 250 00 kävijää ja musiikkivideofestivaali 50 000 kävijää. Apurahat pois, nämä on jo liikeyrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän apurahat kun kyseessä on aloittavat taiteilijat, kyse lähinnä starttirahasta. Mutta eipä nuo aloittajat apua saa vaan rahat menevät niille joilla on jo nimeä, nämä voivat asustella ulkomailla residensseissä ja elää hyvinkin mukavasti ja uusia apurahahakemuksia on jo jonossa, yksivuotisia, kolmivuotisia, viisivuotisia...ja noita menee läpi. Monien aiempien apurahojen saanti katsotaan jopa plussaksi, taiteilija on varmaan huippuhyvä!
Ulkomailla taiteilijat ovat yrittäjiä ja ryhmät ovat yrityksiä. Näin on pakko pyrkiä tasokkaaseen tulokseen, huonot poistuvat. Ei kaupallisuus ole huono juttu, taidetta tehdään muillekin ihmisille nautittavaksi eikä vaan taiteilijan omaksi iloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo tai vois kokeilla semmosta että lopetetaan meidän tarpeettomien "taiteilijoiden" koulutus kokonaan vaikka 20:ksi vuodeksi ja KATSOTAAN sitten tarvitaanko lisää; meitä on esim yhden hengen yrittäjiä yli tuhat kilpailemassa keskenään töistä. Eli nää leikkiopistot voi siis sulkea. JA sillä aikaa tarvitaan joku kertausharjoitusyksikkö joka metsästää kiinni kaikki viime vuosikymmeninä valmistuneet ja järkkää niille töitä tai uuden koulutuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutusten järjestäjät pitäisi saada vastuuseen siitä, että valmistuneilla olisi oikeasti mahdollisuus työllistyä. Muutama visuaalisen alan opinahjo riittäisi näin pienessä maassa ja valmistuneet voisi jopa työllistyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taide muuttuu liiketoiminnaksi ja se ei ole silloin taidetta. Yhteiskunta ilman taidetta on liikelaitos jossa kaikki arvot mitataan rahassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki liikelaitokset pitää tuottaa tulosta, se on selvää. Jos ei tuota voittoa, hintoja pitää sitten nostaa tai lopettaa koko pulju. Nähtiinhä se tuolla N-liitossa, mitä siitä seurasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin hyvä uutinen alusta loppuun asti. Keskitytään kommentissa tähän apurahaan. Meidän on täydellisen pakko luopua tuosta sosialistisesta yhteiskuntamallista jossa taide ja jopa urheilu eivät näytä pyörivät ilman että kansan verorahoja laitetaan likoon. Se ei ole reilua eikä kohtuullista. Näistä kaikista tuista ja apurahoista on päästävä eroon. Koko hillittömän sääntöviidankon korvatkoon madalletut verot ja positiivinen ilmapiiri itsensä elättäviä kansalaisia kohtaan. Lähtökohtaisesti hän joka itse elantonsa tienaa vaivaamatta muita, niin hänen tulee saada pitää rahansa, piste. Sen ei tarvitse olla niin vaikeaa, että pitää palkata kirjanpitäjät lappuja pyörittämään. Sääntöjä on muutettava niin, että hän joka itse itsensä elättää, niin ei tarvitse täyttää mitään kirjanpitoja tai kuitteja jos ei halua. Pitäköön jokaisen pennin itsellään ja elättäkööt itsensä ja perheensä. Se on luonnollista ja normaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteen ja urheilun pitäisi siis mielestäsi olla puuhastelua varsinaisen työn lomassa. Näillä rahkeillako ajattelit että ponkaistaan kansainväliselle kentälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä Jonille👍🏻 Esimerkillinen asenne nuorella miehellä👏🏻👏🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
40
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
23
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
23
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
21
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
13
Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa
12
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image