Kale!

Oululaisesta Niko Lehdosta tuli isä nuorella iällä - lapset Niila ja Vilja tuovat hänen elämäänsä sisältöä ja merkitystä

Niila (vas.) ja Vilja viettävät sunnuntaina isänpäivää, joka on Niko Lehdolle jo kuudes. KUVA: Ester van Dam
Kale! 9.11.2019 18:03
Anna Tilvis

Viisi vuotta sitten Niko ja Hanna Lehdon perheeseen syntyi Vilja-tyttö. Vajaat kaksi vuotta sitten syntyi Niila.

– Olin 22-vuotias, kun Vilja syntyi. Olin juuri aloittanut yliopisto-opinnot ja oltiin muutettu Hannan kanssa yhdessä Ouluun, Niko kertoo.

Seurustelu oli alkanut 16-vuotiaana. Hanna on kotoisin Sallasta, mutta hän ja Tyrnävällä asunut Niko kohtasivat toisensa Oulussa. Yhteistä asumista oli takana muutama vuosi, kun perhe alkoi kasvaa. Hanna oli aloittanut opiskelun puheterapeutiksi vuotta aikaisemmin.

– Opiskeltiin koko ajan, vaikka Vilja syntyi. Alettiin käydä luennoilla vuorotellen. Pakolliset luennot menivät tosi hyvin yhteen, Hanna huomauttaa. Opintojen suorittaminen ei ollut vaikeaa, vaan niissä oli paljon jouston varaa.

– Loppuopinnoista aloin käydä töissä ja opiskelin yhtä aikaa. Olen käynyt töissä kolme vuotta, Niko sanoo.

Hän mainitsee, että itse asiassa silloin oli enemmän aikaa perheen kanssa kuin nyt, kun molemmat ovat työelämässä. He tekevät lyhennettyä työaikaa.

– Vuorokaudesta loppuu tunnit kesken. Tehtiin tämä ratkaisu, koska halutaan viettää aikaa perheen kanssa ja halutaan harrastaa. Arkipäivä on täynnä aktiviteetteja.

Nikolle on ollut selvää, että hän haluaa perheen ja jatkaa sukua. Selvää on ollut, että lapsia tehdään ajoissa. Mallina ovat olleet omat myös vanhemmat. Hän itse ei tule kuitenkaan erityisen isosta perheestä, eikä Hannan ja Nikon lapsilla ole vielä serkkuja.

– Lapset tuovat elämään sisältöä ja merkitystä. En koe toivottomuutta tai että Suomessa olisi ongelma tehdä lapsia, Niko toteaa.

Isän rooliin meneminen ei ollut ennalta selvä. Niko kertoo, että lasten tuomaan muutokseen on oppinut vähitellen ja vieläkin oppii jatkuvasti. Hän sanoo, että aina tulee uudenlaisia tilanteita ja että toinen lapsi toi kiireitä lisää.

– Kahden lapsen kanssa on ollut enemmän perheolo. Kun Niila kasvaa, lapsilla alkaa olla yhteisiä leikkejä ja seuraa toisistaan.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Olin 23 kun esikoinen syntyi,mies 22. Kuopus syntyi kun olin 25. Nyt jos alkaisin 30 vuotiaana vasta miettimään lapsia en enää jaksaisi valvoa yöllä. Sillon nuorempana se meni tosi paljon helpommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se vastuunkanto ja siihen kuuluvat esim. yöheräilyt tunnu haastavalta olipa missä iässä tahansa! Itse nautin äitiydestä, tiedän mitä haluan elämältä ja kun on mies, talo, työ, ei tarvitse ponnistella enää näiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhuinkin vain omasta puolestani. :) mulla oli kans oma talo,vakityö ja avioliitto,vaikka oltiinkin niin nuoria. Ja yhä on samat jutut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno asenne nuorilla ihmisillä. Nostan hattua. Noin ennen 'vanhaan' tehtiin ja kannettiin vastuu.
Lapset syntyivät 70-luvulla. Ovat nyt liki 50-kymppisiä. On ollut suuri onni saada lapsia ja lastenlapsia ja ennenkaikkea 'touhuta' lastenlasten kanssa (en kuulu mihinkään uskontokuntaan)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana perhe. Olen aina ollut sitä mieltä että lapset täytyy tehdä nuorena. Nuorempana jaksaa paremmin yövalvomiset ym. Itse olin alle 20v kun ensimmäinen lapsi syntyi. Nykyään hankitaan lapset turhankin vanhana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image