Oululaisesta Niko Lehdosta tuli isä nuorella iällä - lapset Niila ja Vilja tuovat hänen elämäänsä sisältöä ja merkitystä

Niila (vas.) ja Vilja viettävät sunnuntaina isänpäivää, joka on Niko Lehdolle jo kuudes. KUVA: Ester van Dam
Kale! 9.11.2019 18:03
Anna Tilvis

Viisi vuotta sitten Niko ja Hanna Lehdon perheeseen syntyi Vilja-tyttö. Vajaat kaksi vuotta sitten syntyi Niila.

– Olin 22-vuotias, kun Vilja syntyi. Olin juuri aloittanut yliopisto-opinnot ja oltiin muutettu Hannan kanssa yhdessä Ouluun, Niko kertoo.

Seurustelu oli alkanut 16-vuotiaana. Hanna on kotoisin Sallasta, mutta hän ja Tyrnävällä asunut Niko kohtasivat toisensa Oulussa. Yhteistä asumista oli takana muutama vuosi, kun perhe alkoi kasvaa. Hanna oli aloittanut opiskelun puheterapeutiksi vuotta aikaisemmin.

– Opiskeltiin koko ajan, vaikka Vilja syntyi. Alettiin käydä luennoilla vuorotellen. Pakolliset luennot menivät tosi hyvin yhteen, Hanna huomauttaa. Opintojen suorittaminen ei ollut vaikeaa, vaan niissä oli paljon jouston varaa.

– Loppuopinnoista aloin käydä töissä ja opiskelin yhtä aikaa. Olen käynyt töissä kolme vuotta, Niko sanoo.

Hän mainitsee, että itse asiassa silloin oli enemmän aikaa perheen kanssa kuin nyt, kun molemmat ovat työelämässä. He tekevät lyhennettyä työaikaa.

– Vuorokaudesta loppuu tunnit kesken. Tehtiin tämä ratkaisu, koska halutaan viettää aikaa perheen kanssa ja halutaan harrastaa. Arkipäivä on täynnä aktiviteetteja.

Nikolle on ollut selvää, että hän haluaa perheen ja jatkaa sukua. Selvää on ollut, että lapsia tehdään ajoissa. Mallina ovat olleet omat myös vanhemmat. Hän itse ei tule kuitenkaan erityisen isosta perheestä, eikä Hannan ja Nikon lapsilla ole vielä serkkuja.

– Lapset tuovat elämään sisältöä ja merkitystä. En koe toivottomuutta tai että Suomessa olisi ongelma tehdä lapsia, Niko toteaa.

Isän rooliin meneminen ei ollut ennalta selvä. Niko kertoo, että lasten tuomaan muutokseen on oppinut vähitellen ja vieläkin oppii jatkuvasti. Hän sanoo, että aina tulee uudenlaisia tilanteita ja että toinen lapsi toi kiireitä lisää.

– Kahden lapsen kanssa on ollut enemmän perheolo. Kun Niila kasvaa, lapsilla alkaa olla yhteisiä leikkejä ja seuraa toisistaan.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Olin 23 kun esikoinen syntyi,mies 22. Kuopus syntyi kun olin 25. Nyt jos alkaisin 30 vuotiaana vasta miettimään lapsia en enää jaksaisi valvoa yöllä. Sillon nuorempana se meni tosi paljon helpommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se vastuunkanto ja siihen kuuluvat esim. yöheräilyt tunnu haastavalta olipa missä iässä tahansa! Itse nautin äitiydestä, tiedän mitä haluan elämältä ja kun on mies, talo, työ, ei tarvitse ponnistella enää näiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhuinkin vain omasta puolestani. :) mulla oli kans oma talo,vakityö ja avioliitto,vaikka oltiinkin niin nuoria. Ja yhä on samat jutut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno asenne nuorilla ihmisillä. Nostan hattua. Noin ennen 'vanhaan' tehtiin ja kannettiin vastuu.
Lapset syntyivät 70-luvulla. Ovat nyt liki 50-kymppisiä. On ollut suuri onni saada lapsia ja lastenlapsia ja ennenkaikkea 'touhuta' lastenlasten kanssa (en kuulu mihinkään uskontokuntaan)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana perhe. Olen aina ollut sitä mieltä että lapset täytyy tehdä nuorena. Nuorempana jaksaa paremmin yövalvomiset ym. Itse olin alle 20v kun ensimmäinen lapsi syntyi. Nykyään hankitaan lapset turhankin vanhana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.11.
Luonnonvoimat purkautuvat ulos Oulun kaupungintalon seinien sisältä ja valtamerien meduusat heräävät eloon Ainolan puistossa – valotaideteokset syttyvät Lumo-festivaalin kävelyreitillä perjantaina kello 16 Tilaajille
19.11.
Estejuoksija jäi kiinni epo-hormonista – Ranskassa taas dopingtapaus
19.11.
Hradecky ja Kanerva huudattivat yleisöä Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä: "Oi Suomi on nyt kisoissa, on meillä hieno jengi ja fanit"
19.11.
"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vastustajastaan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat
19.11.
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
19.11.
Näyttelijän poika siirtyi kameran toiselle puolelle – "Ikä tuo kypsyyttä", sanoo 50 vuotta täyttävä elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
19.11.
Uusi nelinpelipari Struff oli Kontisen ykkösvaihtoehto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image