Kale!

Oululaisessa Piilometsän päiväkodissa ei podeta il­mas­toah­dis­tus­ta, vaan pelastetaan maailmaa joka päivä Ekoportaiden avulla

Voittajien on helppo hymyillä! Seuraavaksi Piilometsän päiväkodin aikuisia ja lapsia suuntaa loka-marraskuun vaihteessa Portugaliin ”Science on Stage” -festivaalille esittämään ideaansa ulkoleikeistä ja leirikouluun. KUVA: Ester van Dam
Kale! 31.8.2019 18:22
Anna Pesonen-Smith

Oululaisen Piilometsän päiväkodissa lasten ja aikuisten yhteistyönä kehitetty Ekoportaat auttaa tekemään pieniä ja isompia ympäristöteköja.

Ekoportaat on varhaiskasvatuksen opettajan ja ympäristökasvattaja Kaisu Pöyskön mukaan digitaalinen mobiilisovellus.

– Siinä voi tehdä helpompia ja vaikeampia ympäristötekoja, jotka pisteytetään. Sovellus ei jaa sanktioita vaan palkitsee yrittämisestä, mikä innostaa nuoria ihmisiä, hän perustelee.

Idean ansiona on, että kuka tahansa voi ryhtyä toimeen kestävän kehityksen hyväksi Ekoportaiden tarjoamien ehdotusten kautta. Mobiilisovellus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen eri asteille, työpaikoille, koteihin ja yksittäisille ihmisille.

Helpoimmillaan sovellus kannustaa tekemään vanhoista sanomalehdistä kompostipusseja. Ekoportaiden ylimmillä tasoilla paneudutaan vesistöjen suojeluun. Päiväkotikin paneutuu pohjoissuomalaisten vesistöjen tilaan Vettenhaltijat-projektissa, joka kestää ensi vuoteen asti.

– Päiväkodissamme ei muuten pelata tableteilla, mutta Ekoportaissa pelillisyyden todettiin toimivan olennaisena osana kokonaisuutta. Mukana on tieto-osio ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvistä asioista, Pöyskö kertoo.

Piilometsän päiväkoti voitti Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumina Maailman pelastavan ideakilpailun. Kilpailu oli osa Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumia, jonka järjestivät Oulun juhlaviikot ja Ilmakitaransoiton MM-kisat.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Mennäänkö ko. päiväkodissa jo liian pitkälle, kun ei kuulemma WC:kään vedetä joka asionnin jälkeen? Eikös ne bakteerit, loiset ja virukset leviä, kun käydään lorottelemassa entisten tarpeiden päälle. Eikös ne sieltä nouse ja lapset niitä hengittelee ja myös pinnat ja ilma saastuu? Terveysviranomaiset selvitäkää asia! Onkos muuten ko. päiväkodissa tavallista enemmän sairastumisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan älytöntä alkaa tuon ikäisille vouhottamaan ilmastoasioista. Sitten ihmetellään kun ahdistaa kun on pienestä pitäen peloteltu, että pian se maailma loppuu jollet tee jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai pelastaa maailmaa. Ei ihminen voi mitään sille päivälle, kun tämä maailma katoaa Jumalan määräämänä päivänä.
Mutta eiväthän siitä päivästä tiedä nykyihmiset juuri lainkaan, vaan kaikenlaisia omia utopioita ihminen osaa kehitellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Me kaikki asutamme tätä maapalloa!! Jos suinkin on mahdollista: yritä sinäkin siivota jälkesi, äläkä saastuta maata äläkä ilmaa, jota yhdessä hengittelemme ja lapsemme meidän jälkeemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:41
Puolustajien loukkaantumisten rasittamassa Kärpissä luottorooliin noussut Mikko Niemelä, 29, kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
180
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image