Kale!

Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin

OSAO:n Haukiputaan yksiköstä vaateompelijaksi joulukuussa valmistuvalla oululaisella nukkeharrastajalla Jesse Kangasniemellä on kokoelmassaan monenlaisia nukkeja eri vuosikymmeniltä. ”Ostin nuken aluksi hyllyyn näytille, mutta sitä sitten jonkin aikaa tuijotettuani keksin, että haluan muotinukkeja lisää, koska olin sellaisista jo poikasena haaveillut, hän kertoo KUVA: Arto Kiuru
Kale! 7.12.2019 11:35
Arto Kiuru

Jesse Kangasniemi avaa asuntonsa oven Karjasillalla. Nukkeharrastajan kirjahyllyssä poseeraa värikkäissä vaatekerroissa nukkeja eri vuosikymmeniltä.

– Nukkeja on ehkä 500-600, enempää niitä tuskin näin pieneen yksiöön mahtuisi, vaatetusompelijaksi Haukiputaalta ammattikouluttautuva Jesse Kangasniemi laskee.

Isosilmäiset englantilaiset  Daisy - ja Sindy-vintagenuket hymyilevät kilpaa missimittaisten Barbieiden kanssa.

Kangasniemellä on kokoelmissaan kaksi Mattelin valmistamaa laulajaidolinsa Cherin näköisnukkea. Piirongin päällä komeilevat myös vauhtiautoradoista ja leluautoista tunnetun Matchboxin 1970-luvulla valmistamat ABBA-yhtyeen Agnetha Fältskogin ja Ann-Frid Lyngstadin näköisnuket.

– ABBA:n laulajattaret olivat löytö. Sain nuket muutamalla kympillä, koko bändistä saa nykyisin helposti pulittaa alkuperäisissä asusteissa jopa puolisen tuhatta euroa, keräilijä kertoo.

Kirjavasta joukosta pilkistää esiin myös kolme miesmallinukkea, kaksi Keniä sekä yksi Allan.

– 1960- ja 1970-luvulla miesnukeissa oli vielä tyyliä, keräilijä lataa.

Kangasniemen arvokkain nukke on osamaksulla ostettu 1960-markkinoille tullut Barbien Ponytail Barbie # 3 -sarjan nukke.

– Barbie tuli postissa ilman vaatteita, meikitkin aika huonossa hapessa, mutta kasvot hoituivat kuntoon akryylimaalilla, hän kertoo.

Kangasniemi huoltaa, vaatettaa sekä hoitaa nukkejaan säännöllisesti. Hän tekee nukeille vaatteita sekö istuttaa näille joskus uusia hiuksia.

– Jos nuken hiukset ovat olleet pesemättä vaikka kaksikymmentä vuotta, ne saa helposti puhtaaksi hiushoitoaineella harjaamalla, hän tietää.

Nukkeharrastajat saattavat kuvata nukeista videota sekä still-kuvia, joista he rakentavat nettiin erilaisia kuvatarinoita. Osa myös antaa nukeille omat erisnimet.

– Minulle Barbie on Barbie ja Sindy Sindy, toki tykkään pukea ja laittaa nukkeja näteiksi sekä joskus myös kuvata niitä yksin tai ueiden nukkejen asetelmissa, Kangasniemi painottaa.

Kangasniemi myös vaatettaa osan nukeistaan itse. Vaatteiden tekeminen pienikokoisille nukeille on haastavaa pienten saumavarojen takia.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Nukke pieni mun
sinuun rakastun
nyt ja myös aina uudestaan.
Nukke pieni mun,
aika haaveilun
pääty ei meiltä milloinkaan.
Ethän koskaan luotain lähde?
Viivy aina tässä vierelläin.
Hyvä olla on näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaatesuunnittelun ja -ompelun ammattilaiseksi valmistuminen edellyttää käytännön kokemusta.
Nuket opettavat näkemään mikä vaatemallisto sopii itse kullekin. Suunnittelun alkuosaaminen nukkemallistosta !
Onnea uralle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AIka provoisoiva klikkiotsikko: joita hän _hoitaa_ ja pukee tekemiinsä vaatteisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvostan paljon jokaista, joka keräilee jotain asiaa ja paneutuu siihen. Nämä ihmiset ovat usein mielenkiintoisampia kuin monet muut ilman harrastuksia. Ja nämä erikoiset keräilykohteet ne vasta mielenkiintoisia ovatkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sillä aika paljon harrastajia. Moni ei kehtaa sanoa, että harrastaa nukkeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno ja erikoinen harrastus pojalle mutta hän lienee tulevaisuudessa niitä jotka mainitaan esim. Linnanjuhlien luomusten suunnittelijana. Parasta tässä ajassa on se että ihmiset saa harrastaa ja tehdä mitä haluaa,vielä parikymmentä vuotta sitten kaikkea erikoisempaa katsottiin kieroon eikä monikaan uskaltanut tuoda intohimojaan julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olin myös lapsena kiinnostunut nukeista. Sattuneesta syystä en kuitenkaan koskaan saanut toteuttaa silloista unelmaani. Vanhempani eivät sellaista hyväksyneet - eihän poika voi leikkiä nukeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa kyllä ihan vietävästi sun puolesta. Mää taas sain pikkutyttönä leikkiä ihan millä vaan. Valitettavasti tuota sun kokemaa tiukkaa sukupuoliroolitusta tapahtuu edelleen, vaikkakin vähemmän mitä ennen. Toivottavasti me voidaan yhdessä vaikuttaa tulevaisuuteen ja tuleviin sukupolviin kannustavasti ihan kaikkeen harrastamiseen :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi voinut kirjoittaa myös että mitä muita harrastuksia on ja mistä juuri tämä harrastus sai kipinänsä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image