Oululainen Virtasen perhe vietti ristiäisten sijaan Silvia Aleksandran nimiäisiä

Oululaiset Sini ja Markus Virtanen viettivät vastikään perheen pienimmän Silvia Aleksandran nimiäisiä. Myös Virtasten Kaarlo-pojalle järjestettiin nimenantojuhlat. KUVA: Ester van Dam
Kale! 4.5.2018 22:04
Laura Tauriainen

Oululaisessa Virtasen perheessä on vastikään vietetty nimenantojuhlia eli nimiäisiä. Perheen kolmekuinen kuopus pötköttää isänsä Markuksen sylissä ja isoveli Kaarlo sovittaa päähänsä silinterihattua. Seinähyllystä roikkuvat juhlista jääneet vaaleanpunaiset koristeet.

Juhlissa vieraat saivat arvata Onnenpyörä-pelin tyyliin uuden tulokkaan nimeä, ja joukosta kuului ihastuneita äännähdyksiä, kun paljastui, että se on Silvia Aleksandra.

– Halusimme juhlistaa vauvaa ja toivottaa hänet tervetulleeksi maailmaan. Kaarlon kummi lauloi juhlissa kolme laulua, joista mieleen jäi Leijonakuninkaasta tuttu Tie elämään. Silloin aukesi kaikilla hanat, äiti Sini Syrjä-Virtanen muistelee. Juhlissa oli läsnä vain molempien vanhempien perheet ja lasten kummit.

Nimiäisiä voi juhlia monella tavalla. Ne voi jättää juhlimattakin. Paikalle voi myös tilata juhlapuhujan esimerkiksi Pro-Seremonioilta tai Uskonnottomat juhlapuhujat ry:ltä, mutta molempien palvelut ovat keskittyneet lähinnä pääkaupunkiseudulle.

– Mietin, että miltähän se tuntuisi, jos olisi ollut joku juhlapuhuja. Toisaalta onhan pappikin todennäköisesti ventovieras, Sini miettii.

Kummeja ei tietenkään ole pakko valita, ne kun ovat alun perin juuri kirkkoon kastetun erityisiä aikuisia, joiden tehtävänä on huolehtia kristillisestä kasvatuksesta. Virtasen perhe halusi kuitenkin kummit myös molemmille lapsilleen.

– Minusta kummi on aikuinen ystävä, jonka rooli korostuu varmasti vasta myöhemmässä elämässä, kun lapselle tulee vaikka salaisuuksia, joista ei halua puhua vanhemmille, Sini toteaa. Hän on suunnitellut toteuttavansa kummitodistukset, joissa on kuvia nimiäispäivältä.

– Emme kastaneet vauvaa, koska emme itse kuulu kirkkoon. Emme koskaan edes miettineet sitä, Sini toteaa. Markus lisää, että Kaarloakaan ei kastettu.

Sini ja Markus yllättyvät kuullessaan, että Oulussa syntyneistä noin 72 prosenttia kastetaan kirkkoon. Koko Suomessa vastaava luku on evankelisluterilaisen seurakunnan tilastojen mukaan noin 67 prosenttia.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kyllä ristiäiset ovat paljon merkittävämpi ja juhlallisempi tilaisuus kuin nimiäiset. Omille muksuille pidettiin ristiäiset. Bonustyttären muksuille mitäänsanomattomat ja tylsät nimiäiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyn vain, että miten tämä poikkeaa kastejuhlasta, joka myös pidetään kastamisen jälkeen. Meillä on ollut aina ruoka kaikille eli aika iso juhla on ollut. Itse en ole koskaan ymmärtänyt näitä nimiäisiä, vaikka jokainen saa pitää mitä haluaa, että miksi niistä on täytynyt tehdä samanlainen riitti kuin luterilaisesta kastamisestakin, jos kerran kastaminen on niin vaikea hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. ja onnittelut koko perheelle. Nimiäiset on siitä kiva tapa, että tuleepa kerralla koko suvulle selväksi, minkä niminen uusi tulokas sukuun on tullut. Ja aina on aihetta elämässä välillä juhlaankin, etenkin ihanaan vauvaan. Miksi siis ei juhlittaisi?! Ei kaikkea tule uskonnolla pilata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaan suuntien esim. helluntaisrk;n jäsenten lapsia ei myöskään kasteta kuin vasta mahd. aikuisena, uskoontulon jälkeen.Joka uskoo ja kastetaan,se pelastuu.Täytyy syntyä uudesti ylhäältä ,Pyhän Hengen vaikutuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monenlaista huuhaata sitä tosiaan onkin. Kaikille yhteistä saada rahat jäseniltä pois. Paras teko vanhemmilta on erota uskonnollisista yhteisöistä ja käyttää säästyvät (vero)rahat perheen ja lasten hyväksi. Uskoa voi ilman jäsenyyttäkin saati maksuvelvollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ylläripylläri se on että yli puolet kastetaan seurakunnan jäseneksi. Mutta ajat muuttuvat eli ei tarvitse enään kenenkään yllättyä tai voi tulla isokin muutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä me tiedämme sitäkään haluaako yksikään lapsi, että hänet kastetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En nyt ymmärrä millä tavalla tämä nyt oli uutinen. Nimenantojuhlia on ennenkin pidetty ja muissa kulttuureissa se on ihan normaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se pappi yleensä ole ventovieras seurakuntaan kuuluvalle, jos on yhtään vähääkään osallistunut seurakunnan asioihin vaikkapa koulujumalanpalveluksissa tahi rippikoulussa. Minullekkin melko ateistille on seurakunnan papit vähintään näöltä tuttuja. Kannattaa myös muistaa että papilla on korkeakoulututkinto, johon kuuluu paljon paljon muutakin kuin jeesuksesta ja jumalasta kohkaamista. Lähes terapeutin yms. pätevyyttä ja keskustelutaitoa erilaisissa elämäntilanteissa löytyy monilta, ellei sitten pappi ole ns. "parempi uskovainen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ristiäisiä vietetään? Ei nimenantamiseksi lapselle vaan kyseessä on seurakunnan jäseneksi liittäminen kasteen kautta. Eli pohjimmiltaan ei ole kyse nimen annosta ollenkaan. Tätä ei monetkaan tapakristityt tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurakuntaan voi liittyä ilman kastetta, nimenomaan kaste on se nimenannon hetki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapa mikä tapa. Kirkon kanssa ei olla tekemisissä, kuin juhlissa, oli ne ilosta tai surusta. Seurakuntaan kuulumisen iloa harva tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristiäisiä vietetään sen vuoksi koska niin on tapana tehdä kun lapsi syntyy. Kaikki mitä siitä nimenantamisen lisäksi tulee on "kaupantekijäisiä".
Lapsi pitäisikin liittää seurakuntaan kun hän itse niin haluaa vaikka ripikouluiässä. Nyt se on pelkkä automaattinen toimenpide sen nimenannon lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummius kuuluu kristillliseen ajatteluun. Miksi piti valita kummit? Eikö joku kamu tai vastaava olisi loogisempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

7:50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
7:00
Kalen! kalluppi: Pelekääkkö nää punkkeja?
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Aviopari unohtuu vaarallisille vesille – pienen budjetin elokuva hyödynsi tehot tarkkaan
7:00
Arvaisitko, mikä poliisisarjoista on Riku Niemisen kaikkien aikojen suosikki? Kysyimme kahdeksalta Roban poliisinäyttelijältä, mitä he itse tv:stä katsovat
7:00
Hyvä asiakaspalvelu on tärkeää kaikkien te-palvelujen asiakkaiden kohdalla Lukijalta
7:00
Lammas on tehokas vieraslajien hävittäjä – myrkyllisetkin kasvit kelpaavat muun ravinnon seassa Tilaajille
7:00
Puhinaa ja murinaa muhkean parran takaa – Kärpissä neljä kautta kiekkoillut Hakanpää: "Yritän hoitaa kiekon vain Manun lapaan" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Työvoimapula on todellinen. Suomi on saavuttanut rakennetyöttömyyden rajan. Se on meillä matalammalla työllisyystasolla ... Lue lisää...
Työvoimapula on tode...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image