Kossua, jallua ja telaketjua – oululaisen Jonna Pulkkisen al­ko­ho­liai­hei­nen kirjailijaura alkoi puolivitsinä

Sodankylässä kasvanut kirjailija Jonna Pulkkinen on asunut Oulussa jo lähes 20 vuotta. Hänen vierellään poseeraa suomenlapinkoira Lamppu. KUVA: Ester van Dam
Kale! 9.11.2017 20:22
Anna Pesonen-Smith

Oululaisen Jonna Pulkkisen, 40, alkoholiaiheinen kirjailijanura alkoi puolivitsinä, jalkapalloporukan illanvieton jälkeen.

– Tilaisuudessa oli juotu Jaloviinaa ja heräsin seuraavana aamuna miettimään, että riittipä illassa käänteitä, Pulkkinen sanoo.

Hänen mieleensä tuli, että muillakin saattaisi olla kyseiseen juomaan liittyviä värikkäitä muistoja jaettavanaan. Siitä lähti liikkeelle Jallu-teos (2013).

Kirjaan haastatteluja tehdessä Pulkkiselle todentui, että leikatulla konjakilla on aivan omanlaisensa historia suomessa.

– Rokkarit ovat ottaneet yhden tähden Jaloviinan omakseen. Heidän mielestään Jallu erosi muista viinoista siten, että sitä voi juoda mietiskellen ja hyvässä seurassa. Vihamiehille sitä ei tarjota, Pulkkinen sanoo.

– Kossu taas mielletään helposti rähinäviinaksi. Pullo naksautetaan kyynärpäällä auki ja juodaan tyhjäksi jossakin tanssilavan takana, Pulkkinen vertaa, mutta huomauttaa, että eri alkoholilaatujen vaikutukset lienevät eniten riippuvaisia käyttäjästään.

Esikoisteoksen jälkeen Pulkkiselta ovat ilmestyneet kirjat kossusta ja lonkerosta. Hän on tehnyt Merja Ruotsalaisen kanssa myös Viinakeittokirjan (2016).

– Prosessi oli kaoottinen, mutta lystikäs. Kirjan joka ruokalaji sisältää jotakin väkevää alkoholia. Hyviä reseptejä syntyi myös vahingossa, Pulkkinen kertoo.

Tänä vuonna ilmestyneessä, Mika Wistin kanssa toteutetussa, Viinalla terästetty sota -teoksessa kuvataan esimerkiksi, kuinka alkoholia käytettiin rintamalla jatkosodassa.

Lisäksi kerrotaan Itä-Karjalaan järjestetystä viinakaupasta, päällystön ja miehistön välisistä juomatapaeroista ja erilaisista korvikkeista – muun muassa siitä, kuinka polttoaineeksi tarkoitetusta bensiinialkoholista tislattiin ”telaketjuksi” nimettyä korvikeviinaa. Kuolemaan johtaneita ongelmiakin alkoholi aiheutti.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

Jonna Pulkkisen tuotanto

Jallu – Jaloviinan ja paloviinan historia (2013, Minerva)

Kossu – Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia (2014, Minerva)

Kieltolaki – kielletyn viinan historia Suomessa (2015, Minerva)

Lonkero – suomalaisten long drink -juomien historia (2016, Minerva)

Kourallinen tabuja – kertomuksia itsemurhasta (2014, Atena, toinen tekijöistä Katariina Vuori)

Viinakeittokirja, terästettyjä herkkuruokia (2016, Atena, toinen tekijöistä Merja Ruotsalainen)

 

Viinalla terästetty sota – alkoholi sotavuosina 1939–1944 (2017, Atena, toinen tekijöistä Mika Wist)

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Aina tätä samaa ei ne kaikki juo viinaa niin paljon ja osa ottaa senkin suurin piirtein fiksusti tyhmiä riittää valitettavasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten lempiaiheita ja viina ei maksa koskaan liikaa. Viina pitää olla vaikeaa saada eikä sitä saa myydä lähikaupassa. Viina haetaan satojen kilometrien päästä taksilla. Virosta sitä haetaan laivalla pakettiauto lasti ja Suomeen ei jää siitä senttiäkään. Sähkölasku kasvaa mahdottomaksi omakotitalossa kun nousee satasen vuodessa, mutta viina maksetaan natisematta tuhansia euroja. Sähkön siirtohinnat nousi vähän koska maakaapelit rakennetaan 100 prosenttiseksi, eikä se ole ilmaista kun parannetaan toimitus varmuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinassa ei ole mitään hienoa, on typerää alkaa retostelemaan juomisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako näitä juopottelu kirjoja julkaista? Mutta suomalaisethan suurin osa on juoppoja joten lukijoita varmaan löytyy vai pystyneekö heistä monikaan enään höyryiltään lukemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nämä kirjat eivät ole ehdolla tietokirjafinlandiaan?
Sen sijaan kaikenmaailman poliitikkojen muistelmia kyllä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska tietokirjafinlandian valitsijat ja yleensäkin kirjallisuuden finlandia valitsijat ovat "sisäänpäinkääntyneitä", yleensäkin finlandia palkinnot kirjallisuudessa pitäisi valita niin, että palkintoraati valittaisiin täysin eri systeemillä kuin nykyään. Nykyäänhän tämä on lähinnä vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image