Klassikkoeväs Renun erikoinen heräsi taas henkiin

Alkuperäisessä Renussa on jauhelihapihviä, lauantaimakkaraa, juustoa ja kananmunaa pitkittäin leikatun leivän välissä. Tähän päivään modernisoidussa versiossa on myös salaattia ja kastiketta. KUVA: Teija Soini
Kale! 3.3.2016 13:00
Daniel Wallenius

Oululainen klassikkoeväs Renun erikoinen herätettiin kuukausi sitten henkiin – jo toisen kerran. Hintan kopilla kehitettyä perinnemättöä saa nyt Lehtogrilliltä.

Alkuperäisessä Renussa on jauhelihapihviä, lauantaimakkaraa, juustoa ja kananmunaa pitkittäin leikatun leivän välissä. Tähän päivään modernisoidussa versiossa on myös salaattia ja kastiketta.

Yrittäjä Tarja Ainassaari kertoo, että Renun erikoinen teki paluun asiakkaiden toiveista.

- Lisäksi se on hyvä tuote ja pidämme siitä itsekin. Ei kaikkea vanhaa saa hävittää. Ja koska pikaruokapaikkoja on paljon, meidän tehtävämme tässä joukossa on vaalia perinteitä.

Oulun yliopiston arkeologian lehtori Janne Ikäheimo tutustui Renuun jo Hintan kopilla.

- No tämähän maistuu grilliruualta. Mutta leivän kuiva tuntu kitalaessa on juuri se, mikä vie tätä kohti Renua, Ikäheimo kommentoi Renua mutustellessaan uudestaan syntynyttä perinnemättöä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä kaupunkilehti, joka ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (128)

Miksi ei "grillit huurussa"käynyt Oulun parraimmalla paikalla eli "Ekin"grillilä eli Höyhtyällä.Ikinä en vanahaa evästä sieltä saanut.Paras koko Oulunläänissä.On kai jotain vinossa kun tämä ei toteutunut!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maistettu ja ihastuttu.
Täydellinen noltalgia tässä tuotteessa ja näläkä lähti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka muistelevat Renun tehdyn ranskanleipään, ovat nuorempaa sakkia, eivätkä ole alkuperäistä Renua maistaneet, myöhempiä replikoita vain. (lue aiempi kommenttini). Makuaisti heikkenee iän myötä, sen voin jo 53. ikäisenä sanoa. Joten jos pettymys tulee suurten odotusten jälkeen Lehto-grillillä, vika ei oo välttämättä eväässä. Näyttää oikealta renulta, paitsi alun perin oli vuokaleipä leikattu pitkittäin ja täytteitä kahden siivun välissä. Käynpä joku päivä maistamassa ilman liian suuria odotuksia ja iän heikentämällä makuaistilla tosiasiat tunnustaen. Alkuperäinen vaaleakutrinen mummo kääri pitkän Renun voipaperiin ja eväs pysyi siten kasassa, kun syömäpäästä käänsi vähän kerrallaan paperia pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, taitaa tytöillä kiirettä pitää Lehtogrillillä. Onkohan koko Oulu käynyt syömässä viikonlopun aikana, kolmesti olen ollut menossa renua hakemaan ja jonot olleet joka kerta todella pitkät. Taidan hakea renun vasta ensi viikolla :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usein tuli Renu ostettua Hintan kopilta. Alkuperäinen Renu oli maultaan ja kooltaan erittäin hyvä. Varmaan liha oli ennen parempaa, kuten joku sanoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pellon reunalta sai ja välivainiolta, kaakkuria oltu vielä keksittykkää. sen aikanen ranskis oli leipätyyppinä saman olonen on kyllä nytki vaakaan halkaistiin ja täyteltiin välit sillä kaikella makkar pihvi muna juusto mausteet.jne... mitä olivatkaan ei semmosta ennää saa.oli hyvä hyvvää.turhaan yritettään norsun jalkaa lastuta sekkaan ei se oo RENULAINEN.Makso muuten yli ykstoista markkaa kallis oli mutta tulipahan syötyä.kärkkärikin oli kallis markan tai kaksikin jossain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitkytluvun lopulla renua sai Hintan Grilliltä. Pellonreunassa grillivaunu. Originaalissa oli pitkittäin halkaistu ranskis jonka välissä täytteet. Step-in grilliltä Haukiputaalla ja Lehtokipsalta Haapalehdossa saa lähes yhtähyviä replikoita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

GG kirjoitti "Taitaa muisti pätkiä paljasjalkaisella. Renua ei tehty ranskanleipään, vaan vuokaleipään."
Näin on minunkin muistini mukaan. Kunnon vuokaleipää kuten näkyi olevan tämä uusi Renukin. Testattu uusi ja vot´että oli NAMIA! Taidan ensi viikolla santsata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kellää kuvia tuosta oikseesta renusta ja sen oletettavasta myyntipaikasta vaunusta. Ennen ei tainnu tosin olla niitä annoskuvaajia niinku nykyään joka kahvilassa ja ravintolassa tahtoo olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä Renua en kyllä muista, mutta pellon laidassa kököttävän vaunun kyllä.
Nuorina poikina kultaisella 80-luvulla oli perjantaina tapana käydä viikkorahoilla kavereiden kanssa
syömässä parit kunnon kärkkärit. Voi mahoton, että ne oli sitten hyviä.
Kyllä on ajat muuttuneet tuosta, muistaakseni höyhtyälläkin asioitiin vaunulla ennen torpan rakentamista.
Kumpi lienee sitten muuttunut ruoka vai makuaisti, mutta kyllä ennen oli paremmat sapuskat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulempa, että raaka-aineet maistuu aika eriltä. Ennen oli lehmät aikapitkälle heinän varassa. Lihan maut tulee aika pitkälti siitä, mitä ko teuraseläin on pitkälti syönyt. Ennen ne veti talvet heinää ja pellolla tuoretta nurmee. Nykysin vaan AIV:tä. Vilja kasvatettiin lehemän paskalla lannotetussa maassa. Makuasiatikin toki muuttuu iän myötä. Merkkarit ja salmiakkitoffee ei maistu enää samalta. Oon kyllä aikavarma, että reseptit on muuttunu. Turun sinappikaan ei oo enää mun makuun sen Puolan keikan jälkeen. Joko resepti muuttu tai sitten vaan jäi semmonen pettymyksen paha kalkki kielelle siitä kotimaisuuden tappamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tosi mukava kun rilli-kulttuuri elää ja on voimissaan. Meidän paikkakunnalta on hävinnyt monta rilliä. Pitsanpaistajia tullut tilalle mutta ei nekään jaksa 9 jälkeen auki pitää. Tangomarkkinoilta on jäänyt mieleen rilli siinä lähellä tangokatua ja hotellia. Mikähän herkkulautanen se oli nimeltään - oli syömistä, siinä kävi kuningatar Tuupaset ja kuninkaatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HÖ! Tätähän on saanut kokoajan Kaakkurin grillistä , mikäs uutinen tämä nyt on? Ruoka kaappaus sanon minä :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisen tavan mukaan kananmuna karrelle paistettu ja siltä näyttää tuo ylimmän leipäsiivun alla oleva makkaraviipalekin. Taidanpa jättää koko Oulun pitäjän väliin matkoillani, tai jos en voi, otan omat eväät matkaan. Mutta hyvää ruokahalua vaan paikallisille alkuasukkaille! Heitä en tässä mitenkään moiti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea RENU löytyi pellon reunassa olevata vaunusta. Ranskanleipä halki ja berliininmakkarat, jauhelihapihvit ja munat väliin. Mausteita sai mitä halusi. Rouvalla oli aina ranskanleipiä. Muu leipä ei tullut kysymykseenkään. Paljasjalkainen oululainen 62v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa muisti pätkiä paljasjalkaisella. Renua ei tehty ranskanleipään, vaan vuokaleipään. Eikä koppi ollut mikään vaunu, vaan koppi. Asuntovaunu tuli myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (128)

Uutisvirta

54
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
45
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
31
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
28
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
5
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image