Kamalat äidit saavat apua toisiltaan – elämä murrosikäisen kanssa on yhtä vuoristorataa

Virpi Laurila (vas.) ja Nina Ståhlberg ovat helpotuksekseen huomanneet Kamalien äitien kokoontumisissa, että murrosikäiset lapset saavat aikaan myllerrystä muissakin perheissä. KUVA: Ester van Dam
Kale! 4.11.2017 20:15
Saara Kärki

Kun murrosikä iskee lapseen, se iskee samalla koko perheeseen. Tämän ovat omakohtaisesti kokeneet äidit Virpi Laurila ja Nina Ståhlberg. Ståhlbergillä ja Laurilalla on vähän eri-ikäiset lapset, mutta heille molemmille on ollut apua NNKY:n Kamalat äidit –vertaisryhmästä.

Ryhmässä teini-ikäisten lasten äidit pääsevät purkamaan tuntojaan. Sillä sitä vanhemmat tarvitsevat, kun elämän murrosvaihe iskee päälle täydellä teholla.

– Elämä nuoren kanssa on yhtä vuoristorataa, jossa ei ole tasaista hetkeä. Samalla ryhmässä pääsee kuulemaan millaisia keinoja toiset ovat kokeilleet. Samalla saa vinkkejä omaan perhe-elämään, jos ne toimisivat myös meillä, Laurila kertoo.

Ryhmässä käydään läpi äitien omaa jaksamista ja sitä, miten löytää keinoja nuoren kanssa elämiseen sekä rajojen hakemiseen. Samalla ryhmä on lisännyt ymmärrystä siitä, miten kannattaa reagoida, jos lapsi on erilainen nuori kuin itse on ollut.

– Jos on itse elänyt kiltin ja kuuliaisen nuoruuden, voi olla vaikea ymmärtää, että oma lapsi ei olekaan samanlainen. Se on paljon taistelua niistä rajoista. Samalla tässä itse on oppinut joustavuutta ja sitä, että on asioita joista voi neuvotella, Laurila summaa.

Molemmat äidit elävät uusperheissä, joten teinien lisäksi perheessä on myös pienempiä lapsia. Eri ikäisten lasten kanssa eläminen tuo oman lisänsä muutenkin vaativaan arkeen.

– Kun ryhmässä pääsi kuulemaan, että muilla on samanlaista, oli ensimmäinen tunne helpotus. Kamala äitihän on se, joka penkoo, haistelee ja kyseenalaistaa kerrotut tarinat, Ståhlberg sanoo.

Kamalat äidit

Vertaistukiryhmä kokoontuu Peltolassa Melleniuksen ryhmätalossa. Ilmainen vertaisryhmä vaatii osanottajilta sitoutumista.

Kokoontumiset 15.11., 29.11. ja 13.12. kello 16.30-18. Tapaamisia jatketaan kevätkaudella.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset osoitteessa nnky.oulu@co.inet.fi

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Kamalat Äidit ovat nimensä mukaan äitejä, yksinhuoltajia, uusioperheen vanhempia ja ihan tavallisia ns. normiperheen äitejä. Ei automaattisesti yksinhuoltajia. Esittämäsi kysymys siitä, missä murrosikäisten lasten isät on erittäin hyvä ja tervetullut. Varsinkin valitettavan usein erotilanteessa isä ottaa eron myös lapsistaan. Aikuisen ihmisen pitäisi tajuta, että vain puolison kanssa ollaan avioliitossa, lapsista ei erota koskaan. Harmi, että monesti tämä unohtuu.

Suomessa on vallalla vahva äiti myytti. Äiti on supersankari, joka käy töissä, opiskelee, luo uraa, hoitaa kodin, hoitaa ja kasvattaa lapset. Näin se ei vain useinkaan mene. Äitikin on vain ihminen. Ei ole äidin eikä isänkään syy, jos lapsi ajautuu huonoon seuraan tai hänellä on elämässä haasteita, mitkä vaikuttavat perheessä kaikkien jaksamiseen. Ujo lapsi voi hakeutua päihteiden käyttäjäksi kun saa niistä rohkeutta ja kovisten hyväksyntää. Lapsella voi olla omia kehityshaasteita, joille ei voi mitään.

On aika järkyttävän vanhakantaista ajatella, että haastava teini olisi automaattisesti rajaton. Tunnen lukemattoman määrän loistavia äitejä ja isijä, jotka ovat tehneet kaikkensa lastensa eteen, on ollut peräänkuuluttamiasi rajoja ja rangaistuksia. On ollut rakkautta ja kannustusta. On ollut rakentavia ja opettavaisia rangaistuksia. Se on vain niin, että kaikkiin ne ei tehoa. Toki olen kuullut vanhemmista, jotka pieksävät lapsensa kiltiksi. Sekään ei ole hyvä, saati laillinen vaihtoehto.

Kamalat äidit ryhmät ovat sitä varten, että äidit - ne supersankarit - jaksaisivat. Sillä ne peräänkuuluttamasi isät monesti puuttuvat tai isällä on niin paljon tekemistä oman työn ja uuden elämän ja harrastusten kanssa, ettei sinne enää ne vanhat lapset mahdu. Tai isä vain ei ota mihinkään mitään kantaa. Jos äidit saavat voimaa siitä, että voivat jutella muiden äitien kanssa, on se minusta suurta viisautta. Se on arjen selviytymistä. Missään kohti ei ole sanottu, että äidit olisivat menettäneet auktoriteettinsä, mutta se, että taistelet kaikki päivät yksin teinien kanssa kaiken muun elämän ohella, ei ole mitään helppoa tai kevyttä. Äidit ovat niitä, jotka huolehtivat lapsensa. Äidit ovat niitä, jotka etsivät appeja puhelimeen, että lapset saadaan nukkumaan. Äidit ovat niitä, jotka pakkaavat pleikkarit laukkuun kun lähtevät töihin. Äidit ovat niitä, jotka etsivät tukea ja apua. Äidit kääntävät viimeisenkin kiven, että selviävät ja saavat lapsensa kunnialla kasvatettua. Äidit eivät luovuta.

Ja tiedätkö mitä Sika-Lindström? Hyvin usein he myös onnistuvat. Pahimpien vuosien jälkeen voi hymyssä suin muistella vaikeita aikoja. Kasvatusvastuu on hoidettu. Selvyyden vuoksi: tämä ei tarkoita, että kaikki eronneet isät hoitaisivat vanhemman roolinsa huonosti, sellaisiakin taruolentoja on, jotka ymmärtävät vastuunsa myös eron jälkeen.

Terveisin Kamala äiti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitetaanko jutun äideillä yksinhuoltajanaisia? Missä murrosikäisten lasten isät ovat?

Ennen wanhaan skideille asetettiin rajat ja loppu oli historiaa: rajoja rikottaessa annettiin rangaistus ja näin kasvatettiin skidejä kohti vastuullisuutta. Jotku oppi, jotku ei. Nykyään rajoja ei enää kyetä edes asettamaan (mitkä ne muka ovat?) saati antamaan niitä rikottaessa kasvatuksellisesta näkökulmasta perusteltu ja opettavainen rangaistus.

"Lapasesta karanneen" nykyteinin riskikäyttäytymisestä jaarittelevat juttelu- ja tunnetulkintailtamat kontrollin ja auktoriteettinsa vanhempina menettäneiden äitien kesken eivät - niin valitettavaa kuin se onkin - ratkaise ongelmaa. Ne lähinnä todistavat, että suomalaisen perheen tila on likipitäen katastrofaalinen. Kasvatusvastuuta ei pystytä enää kantamaan; valta on kasvatettavilla eli lapsilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image