Kalen! kalluppi: Tykkääkkö nää murraaleista?

Andrew Hemin työ toistaa syksyn värejä.
Kale! 13.9.2018 7:00
Kale!

Oulun tuorein muraali on yhdysvaltalaisen taiteilijan Andrew Hemin työ, joka peittää kerrostalon päätyseinän Ratakadun ja Kainuuntien kulmauksessa. Kale! kysyy kallupissaan, tykkääkkö nää murraaleista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Tuo muraali on ihan väärässä paikassa. Talon toinen pääty olisi paljon parempi ja näkyvämpi paikka. Tuo kuva ei näy mihinkään muualle kui ratakadulla liikennevaloissa pysähtyneelle autoilijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin kehitystaso mitataan murraaleilla. Paleo-, meso- ja neoliittisten kivikausien ihmisistä fiksuimmat tekivät jälkipolville säilyneitä kalliomurraaleita, jotka ovat nyt matkailukohteita, ellei naapurin raggarit ole niitä joskus takavuosina teheneet. Antiikin Niilin varrelle tehtiin murraaleita, sammoin Rooman keisarikuntaan ja muihin maaliman keskuksiin. Amerikassa tagit ja graffitit tuli muotiin sotien välillä ja viimeistään sotien jäläkeen. Nyt Ouluunkin on rantautunu niin graffitit, tagit ja murraalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan ne komioita. Ite en semmosta ossais tehä. No ainahan sitä tietenki vaikka kirkkovenneen piirtäs mutta pienemmän. Komia ois kyllä iso kirkkovenneen kuva teatterin kylesä. Eikö vaa oliski? Kun sitä kulttuuripääkaupunkiaki haetaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveä nimitys tuo "muraali" kauniille seinäkuvalle. Sanon itse että tä.ähän on sellaisesta. Hyvä, mutta puhutaan suomea, kun Suomessa ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seinämaalaus (myös muraali, latinan sanasta murus 'muuri, valli') maalataan seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen.

Mikä siinä on niin hirveää?

Moni valittaa graffiteista ja sotkee ne rumiin töhryihin tietämättä mitään koko graffiteista tai hip-hop kulttuurin historiasta, samanlailla graffiti on ilmaisu keino ja monesti ainakin ulkomailla näillä graffiteilla on sanomakin, sitäpaitsi valittajat ei tunnu valittavan sitten kun joku tekee erittäin hienoja graffiteja luvan kanssa seinään, kyllä graffitien tekijät ovat järkevämpiä kuin ne rikkaat pellet jotka maksaa siniseksi maalatusta taulusta 10 miljoonaa koska siinä on tietyn nimekkään taiteilijan nimi, tuo on kaukana taiteesta ja kun miettii miten osa joutuu taistelemaan elämässään eikä ole rahaa niin joku haaskaa tollaseen ison rahan ihan vaan esittääkseen että on muka parempi kuin muut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tykkääminen on lievä sana, rakastan. Siis niitä joiden teema muu kuin poliittinen.
Ne ovat muuten hyvänä apuna kun neuvoo jollekin reittiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei voi käyttää oikeaa suomenkielistä ilmaisua? Seinämaalaus kuulostaa paljon paremmalta. Kai edes sanomalehden toimittaja voisi vähän arvostaa äidinkieltään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni muraali on suorastaan surkea.Niitä kun vuosikaudet tuijottaa vaihtaa mielellään kulkureittejään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuokin uusin minkä maalasivat mennä viikolla on tumma ja puitten takana lähinnä ahistava koko tekele.Paras ollut se joka oli entisen järkän päädyssä jossa mies ja nainen seiso vastakkain syntymäasussaan,varsinkin sitä naispuolta tuli enempi kateltua kun nuo alostomat miehet ei vielä oikein isommin kiinnosta:-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu muraalin aiheesta! Toivottavasti aihe valitaan aina taiteilijan ja Oulun visuaalisesta identiteetistä ja muraaleista vastaavan julkisivulautakunnan ja heitä avustavan konsulttitoimiston kanssa! Näin saadaan yhtenäinen Oulun ilme ! On hyvä konsultoida myös Oulun pohjamaaleista vastaavaa osastoa, jotta muraali pysyy alustassaan kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaiset tummasävyiset muraalit voisi kokonaan jättää tekemättä, ne vain synkistävät maisemaa. Paljon kirkkaita värejä ja iloa maalauksiin, niin se piristää maisemaa. Olin kesällä ulkomailla ja hotellimme seinään oli maalattu muraali, jossa oli kuvattu paikallista luontoa ( lintuja ja kasvillisuutta) upein värein ja joka aamu kun menimme aamiaiselle ja näimme maalauksen, niin sitä oli kiva katsella, vaikka maailmalla käytetäänkin värejä muutenkin enemmän, kuin täällä suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidän muraaleista.

Ehdottaisinkin Oulun kaupunginteatteria seuraavan suuren muraalin paikaksi. Sen julkisivussa käytetty tympeä harmaa betoni oikein huutaa muraalia. Se voisi rakennusta kummasti piristää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan teatterin kun maalaisi kokonaan muraalin peittoon niin olisi kiinnostava. Tietenkin kaunis sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
92
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
35
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
34
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image