Kalen! kalluppi: Saako Ouluun tehä kirkkua korkiampia taloja?

Kale! kyselee kaupunkilaisilta Oulun keskustan korkeasta rakentamisesta. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kale! 12.9.2019 7:00
Kale!

Korkea rakentaminen kuohuttaa Oulussa. Kaupalliset piirit arvostelevat yhdyskuntalautakuntaan valmisteltua suositusta, jonka mukaan kaupungin keskustan alueella rakennusten tulisi aina olla tuomiokirkon tornia matalampia. Kale! kysyy kallupissaan, saako Ouluun tehä kirkkua korkiampia taloja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Kantsiiko, kun maa kohuaa tai meri pakenee semmosella vauhilla, että pian on 150 kilsan päässä Plaanarin suusta, ku Pekinkki eli Beijing on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maan pinnalle vain periskooppi ja ilmanvaihto putki ja loput kallioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tonttimaa maksaa ja sitä rajallisesti. Lisäks Oulussa hiton ahtaat kadut. Järkevämpää rakentaa ylöspäin, kuin levittäytyä. Muuten keskusta kuolee lopullisesti. Sitä en tajua, miten jokin synagooga liittyy asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Betonilähiöiden paluu on fakta. Nämä niin parjatut ja vihatut betonilähiöt ovat nykyrakentamisen in. Se että rakennuksia tuupataan liki liki toisiaan ja tehdään slummimaisia lähiöitä vaikka ydinkeskustaan kuten on tehty ja tehdään Oulussa ei tee niistä yhtään erillaisia tai vähemmän tökeröjä kuin 60-80 luvun rakentamisesta ja nyt purkuuhan alaisten lähiöt. Herääkin kysymys mistä on kysymys? Ovat ihmiset sokeita eivätkä näe metsää puilta? Niin on käynyt meilläkin Suomessa ei pelkästää Oulussa. Kuka meitä oikein johtaa ja ohjaa, siinäpä kysymys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttavaperhe asui kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Valoisaa oli.Aamuaurinko paistoi ylimpään kerrokseen ensimmäisenä ja ilta-aurinko viimeisenä.Muuttivat saman talon alimpaan kerrokseen. Miten kävi? Pimeää on.Ei aurinko paista eikä kuu kumota. Jopa yhdessä huoneessa on pidettävä päivällä valoja että jotakin näkisi. Tässäpä se korkean ja tiheän rakentamisen yksi ongelma. Hoituu hyvällä kaavoituksella? Älkää unta nähkö. Mutta jos tarvetta on eli kysyntää niin kyllä sijoittajia löytyy ja asumistukirahat liikkuvat ulkomaille tai jopa joku hilu jää tännekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyiseen ns. keskustaan ei enää yhtään uutta tornitaloa (ja nykyisille 9/11 kohtalo). Keskusta tulee pitää matalana ja kehittää sen vetovoimaa ja viihtyvyyttä jota suur-oululaiset voivat pitää kaupungin sydämenä, keuhkoina, tapahtumien ja palveluiden keskuksena. Vanhoihin ja vielä rakentamattomiin lähiöihin pienelle alueelle paljon korkeita taloja. Talojen muotoihin, materiaaleihin ja väreihin arkkitehtien vapautta ja luovuutta. Lähiöistä hyvät baanat ja onnikkayhteydet keskustaan. Euroopasta löytyy tällaisia hyviä ja toimivia toteutuksia joita kannattaisi hyödyntää. Ja sitten on niitä ikäviä ja surullisia toteutuksia joista pitäisi ottaa opiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole juuri puututtu rakennusten ulkonäköön tai arkkitehtuuriin yhdyskuntalautakunnassa. Tällaiseen näkyvään asiaan ei osata/pystytä tarttumaan. Niinpä monta rakennusta mennyt läpi lautakunnan, vaikka kyllä olisi ollut aihetta puuttua arkkitehtuuriin ja sopivuuteen ympäristönsä kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On näköjään joitakin päättäjiä, joiden mielestä Oulun keskustan kirkonkylämäinen raitti tulee säilyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen korkeustaso on hyvä. Oulussa ei ole sitä ongelmaa, etteikö tänne mahtuisi rakentamaan kaikille asuntoja jo muutenkin. Varsinkin ranta-alueet ja ydin keskusta tulisi säilyttää matalana, jotta näillä korkeilla taloilla ei tukittaisi näkymiä kaikilta muilta kaupungin asukkailta. Korkeampia rakennuksia voisi, halutessaan rakennuttaa hieman keskustan ulkopuolelle. Toki kun mietitään mikä hyvä veli verkosto noiden rakennus firmojen takana pääosin on, niin en olisi yllättynyt mikäli tästäkin periaatteesta pian luovutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Runsas väkisissä maissa on ydinkeskusta tiiviisti ja korkeaksi rakennettu. Paitsi historialliset monumentti keskustat esim.Pariisissa ja Oulussa muutamia tornitaloja lukuunottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä Eihfelli hosunu tornia Parriisin priimaan The Vierushkaan. Ouluunki ihan oma kilometrien Eihfvellin 5G ja peninkuultoinen 6G ja lissää Balin ja Lombogin varraanien tilauskannan mukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertainen mieli uskoo näiden korkeiden talojen elävöittävän keskustaa.
Pubit kyllä saa uusia asiakkaita, mutta keskusta on pilattu jo vuosia sitten. Jatkuva katujen aukirepiminen ei tässä auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää pitäisi tornitaloja puistoalueiden tilalle saada.
Torin hotelli hanke on loistava esimerkki siitä miten hyvin tällainen elävöittää keskustaa.
Näkisin Huuhkajapuiston ja Ainolanpuiston täynnä laatikkomaisia kerrostaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme yhteisönä ja kaupunkina menossa kohti Alabamaata, rokaten rollaten. Tyylitaju on menetetty ajat sitten, jäljellä on hurtti huumori ja näsäviisaus. Onneksi itse ei ole näkemässä näitä huuhaaveikkojen valitusta ja vaikerrusta kun nämä nyt uudet leegotornit räjäytetään kumoon uusien älyvälysten myötä. Arkeoloogit kaivavat Valkean raunioita kätkien ne visusti salaiseen paikkaa todisteena vielä "hyvästä mausta". Tuolloihan ei tunnetta koko sanaa maku tai tyyli, se on vallan valloillaan ja mielikuvituksellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko loukkaa muita uskontoja, joten se täytyy purkaa. Tilalle moniuskonnollinen rakennus. Tai vaikka bordelli, sinne minun euroni menisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan ihime touhua, että kirkkorajottais korkeutta.
Vapaa korkeus vaan ja sillä hyvä, jos jounhaluaa rakentaa vaikka 38kerrrosta niin antaa mennä.
jos halutaan pysyä tuppukylänä niin toki sitten raja 3 kerrokseen ja vanhat korkiammat on mataloitettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tuollahan se muuttuisi tuppukyläksi, joka yrittää olla iso city💂🏻‍♀️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

purkaa koko kirkon häirittemästä nii saa rakentaa, mutta eihän se käy ku jotkut uskoo mielikuvitusolentoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image