Kalen! kalluppi: Ottaako pakkoruotti päästä?

Ruotsi on palaamassa pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksiin. KUVA: Arkisto
Kale! 6.6.2019 7:00
Kale!

Antti Rinteen (sd.) vetämissä hallitusneuvotteluissa pakkoruotsi on tehnyt yllättävän paluun lukiolaisten arkeen. Toinen kotimainen kieli on palaamassa pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa. Kalen! kysyy kallupissaan, ottaako pakkoruotti päästä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Olen itse suorittanut virkamiesruotsin mutta kyllä turhempaa ajankäyttöä ei ole olemassa. Jokainen suomenruotsalainen puhuu suomea joten höpötys pois ja yhdellä kiellellä mennään virallisesti. Nämä ihmiset eivät edes osaa itse ruotsia kunnolla. Ganskakova urakka idag-tyyliin mutta kovaan ääneen ollaan vaatimassa ruotsinkielen käyttöä. Asennevammaiset. Naapurimaassa on tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa resurssien tuhlausta. Ajan voisi käyttää johonkin järkevämpään. Vaihtoehtoja olisi paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin huonot vastausvaihtoehdot kysymykseen.
Pakkoruåtti ei ota päähän sen takia, että se olisi kamalan työläs kieli oppia. Pakkoruåtti voi myös ottaa päähän vaikka kielen osaisikin.

Itseäni pakkoruotsi ottaa päähän, koska kyseisen kielen kaikille pakolla tuputtaminen on resurssien haaskausta. Ei, opiskelun ei ole tarkoitus olla aina helppoa ja se saa myös teettää töitä. Mutta kun sen työpanoksen voisi käyttää paljon tuottavammallakin tavalla kuin istuttamalla kaikkia opiskelemassa kieltä, jonka merkitys maailmalla on suoraan sanoen olematon. Jos opiskelija joutuu käyttämään x tuntia viikossa ruotsin opintoihinsa, silloin hänellä on x tuntia vähemmän käytettävänään hänelle hyödyllisempien aineiden opintoihin. Jollekin se ruotsi voi olla se hyödyllinen aine, mutta suurimmalle osalle se ei ole.
Sanotaan, että kielten osaaminen on aina rikkaus, olen samaa mieltä. Mikä siitä ruotsista kuitenkaan tekee niin paljon arvokkaamman kuin kaikista muista maailman kielistä, että sitä pitää kaikille väkisin opettaa? En ole kieltämässä ruotsin opintoja keneltäkään, mutta ne pitäisi saattaa samalle viivalle muiden kielten kanssa; opiskelijat saisivat itse päättää opiskelemansa kielet oman harkintansa mukaan.
Ruotsia tarvitaan jatko-opinnoissa virkamiesruotsin lävähtäessä eteen? No niin valitettavasti tarvitaan, koska resurssien haaskaaminen jatkuu myös korkeakouluissa. Pakollisesta virkamiesruotsista pitäisi ehdottomasti luopua. Itsekin kuulun (luullakseni) suureen joukkoon, jolla on todistus virkamiesruotsin suorittamisesta, mutta joka ei osaa käytännössä yhtään ruotsia. Virkamiesruotsi myös valinnaiseksi aineeksi, jolloin sillä saattaisi olla jopa ihan aikuisten oikeasti jotain merkitystä ja sen suorittaneen henkilön voisi oikeasti olettaa osaavan ruotsia. Virkamiesruotsin suorittamisesta olisi tällöin hyötyä työmarkkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajan takana on iso joukko meikäläisiä, joille pakkoruotsi tai ihan vaan ruotsi olisi ollut se tärkein ja tarpeellisin kieli arkisen toimeentulon ja menestymise kannalta. Itse koululaisena tienasin kesälomien aikana hyvät taskurahat talven varalle. Jos oma elämänpiirisi on sellainen,että ruotsi ei ole tärkeä, ota huomioon, että monille ruotsinkielen taito on välttämättömyys, monille tie menestykseen ja hyvi monille tie mielenkiintoiseen rikkaampaan elämään, niinkuin kaikki kielet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkoruotsista on ollut itselleni hyötyä. Oulussa törmää usein, varsinkin kesäisin, ruotsalaisiin ja norjalaisiin. Mukava keskustella heidän kanssaan. Kielitaidon ylläpitämiseksi seuraan aktiivisesti ruotsin- ja norjankielisiä ohjelmia netin ja radion kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entäs kiinalaiset, japanin turistit jne, miksi syrjit heitä etkä puhu heidän kieltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei olisi ollut pakkoruotsia, en koskaan olisi oppinut käyttämään ruotsin oppituntia tehokkaammin kaikkeen muuhun kuin Ruotsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsinopettajien koulutus pitää lopettaa heti. Loppu hoituu itsestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmyys on tiivistynyt Antin hallituksessa.
Ruotsin kieli on turhake ja siis pakollinen rasite opiskelijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onx täsä joku knoppi? Snobbaillaanko vai kismittääkö? Muako? Pakolla ruottia päähän? Otakko taskulämmintä vai pittääkö lähtiä baarikaapille kattoon ottaako Absoluuttinen kielikorva äitinkielen akentteja hurrein hurahtaneitten hurjiin imperatiivien vokkaaleihin vai konsulinantteihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep ja jepulis joo. Kantapäähän ottaa niin märkväärtillisesti, vaan en mee vannomaan oikiaan vai vasempaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niin helppo aine voi ottaa ketään päähän. Leikkiminen saa kouluissa loppua ja kivan pito! Koulun tulee olla opiskelua ja oppimista varten, eikä se aina voi olla kivaa! Jokainen osattu kieli rikastuttaa elämää, eikä maailma elä englannin varassa. Typerää edes keskustella aiheesta. Jättäkää ne näpelöintilaitteenne hetkeksi sivuun ja alkakaa opiskelemaan. Sieltä se aika löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monta vuotta on pitänyt ruotsia opetella eikä paljoa ole jäänyt päähän. Mielestäni ruotsinkieli ei vain ole kovin mukavan kuuloista eikä sitä ole mielekkään tuntuista opiskella. Eikä sille kyllä ole ollut tarvettakaan, englanti on riittänyt mainiosti. Kukaanhan ei ole ehdottanut ruotsin opiskelun kieltämistä, miksi ihmeessä jotkut kannattavat pakkoa? Ruotsinkielen osaaminen on hyödyllistä vain hyvin pienelle osalle, pakkoruotsi on resurssien hukkausta kaikinpuolin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soutaminen ja huopaaminen olisi jo hyvä lopettaa aiheesta. Se, ettei ruotsin kieltä haluttu yo-kirjoituksiin päätettiin 2015 opiskelijoiden tahdosta. Miksi asia nostettiin taas esille? Päätöstä ei ole vielä tehty. Toivottavasti järki voittaa ja opiskelijat saavat keskittyä tärkeämpiin aineisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heleppua ku heinän teko. Vanahasa Oulusa ja nuapurj Ruåttisa ja Vennäällä opetettiin jotta kontti-kieli ja sarjakuva pahis Zorbullin käyttämä Lubroz on avvain kaikkiin kieliin. Vasta palijo myöhemmin tuli ruottiin perustuva Klingonin kieli Star Trekkiin ja uusKlingoni Tähtien Sottaan ja Star Warsiin , joissa esim . klingon on puolukka tai mustikka ja Oulun pohjoisen Ii-joen Jakku, joka on siirtynyt kuin puolukka huhmareessa Oulun ja Iin kuntien välillä. Joten Ruåttissa ja ruåttin ruåjien råittiåiden råttis-kielissä on ytyä ku laakerisa ja pohojaa ku valsseissa renkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha jäänne joka tulee poistaa. Myös virkamiesruotsin osalta. Hirvittävää resurssien tuhlausta pieneltä kansakunnalta. Äänikynnys vaaleihin jotta yhden asian puolueet eivät voi pitää yleispuolueita vankeinaan tällaisilla marginaaliasioilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto-opintoihin kuuluu virkaruotsin kurssi, siellä sitten itketään kun ei osata kieltä edes sitä vähää että selvitään kurssista vaikka lukiossa ollaan oltu sitä mieltä, ettei ruotsia koskaan tule tarvitsemaan. Oppiaine se on siinä missä mikä tahansa muukin aine, latinan kurssista selvittääkseen pitää yliopistossa tehdä jo töitäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image