Kalen! kalluppi: Ossaakko nää oulua?

Oululaiset ovat ylpeitä omintakeisesta murteestaan. KUVA: Arkisto
Kale! 9.8.2018 7:00
Kale!

Me Naiset -lehden mukaan Suomen itsevarmimmat ihmiset tulevat Oulusta. Yksi oululaisen asenteen perusta on Oulun murre, jota vaalitaan kaupungissa herkeämättä. Kale! kysyykin kallupissaan, ossaakko nää oulua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Motteja, avvaimemperiä, koruja, tekstiilejä ja muuta mukavaa löytyy aitoista Oulun torinrannasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ossaan mitä ossoon, mutta ouluva ei tartte osata ku pari fraasia ja neki virallisissa tillaisuuksisa änkyräselevänä päissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

galliupista puuttuu olen oppinut ja uymmärrän, kunm vaimo 0on oulusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höh? Öö häh? Päästyäni savolaisilla skandaalinkäryisillä karelofenniskandinavialaisilla näytöilläni ihan uuven uutukaisiin hommeleihin Hailuovon taakse enskan sventalande bättre folketiin, häätyi sitä jottain unohtaaki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaako Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja Daniellikin taalata oulua vai praatata uleåborgiskaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monisukujuureksellisena sukujen tuotteena ei oikein ossaa sannoo. Kaenuulaeset juurekset sannois" Kehtooko sitä tai olisko kehtoomati", savolaeset ja muut etelännökisijät sannoo, "vois sitä osatakki tai olla ossaamattaki, mutta lupsakkaasti", rannikon pohojalaaset "pruukaisko sitä ilimanaikuista, vai syrämmellisesti sammaa mieltä" ulukomaan eläviin viittaavat "lue Alex tai Bill Heiliä ja ota oppia ja best selleriä". Tosin sukututkijoiden mukkaan ulukomaan juurekset onkin kotimaan inhemskoja ja supisuomalaiset onkin kreikkalaisroomalaisia polykarpoksia, sassenekkereitä ja muita nelijän vuojen ajan elämyksiä kaamoksessa ja roppiikin helteissä ettiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinä maivan tai norssin matoisina aikoina, jolloin itsarivarminkaan tai pöljinkään oululainen ei tiijä, ossaako Oulun putintrumputista vaiko trumputista dialektia ja heittäytyä herroin tavvoin rähmälleen johonkin ilimanaikuiseen suuntaan vai valita muu ossaamisen laji tai ilimasumuoto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyll maar kannate uskoo kaikkee mitä lehtiin kirijuutellaan, varsinkaan akkain lehtiin. Murteesta niin vällee, kuha on käyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaliman kieli, jota kaikkien tulisi taitaa, vaikkei sitä kukkaan kunnolla ossaakkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen 4 polven oluunläänistä ja suku tyrnävä jja kiiminki ja haukipudas ja oulujoki ja muistan oulun esim vanhan oulun se on heinäpää ja tuira ja keskusta ja muut vanhat talot oli joillakin ökyä joillakin ei ollut ja siinäpä se jotenkin vain oli joillakin paremmat eväät kuin minulla ja edut mutta en minäkään sano muuta kuin maksakaa se minkä olette velkaa älkääkääkö teeskennelkö sairauttanne .suru paranee suremalla mutta syökää sen verran mihin teillä on vara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon Oulusta ja pelekään polliisia ja oon kirijottanut ite oman runokirijanki oulunmurteella. Oulusa osataan, joo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä uskon Me Naiset lehteen kuin vuoreen, lisäksi uskon Feminismipuolueeseen kuin Jumalattareen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ossaan ja kehtaan käyttääkki! Ei ees yliopisto oo saanu sitä musta karsittua :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina tosta oulun murteesta täällä puhutaan ja pidetään sitä niin hienona asiana ja loppujen lopuksi sitä ei edes kukaan puhu täällä.... Oululainen se häpiää ittiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö,höpö.kaikki murteet ovat"hienoja" asioita. Mitä tarkoitat oululainen häpeää itseään? Häpeääkö helsinkiläinen itseään? Olit mistä tahansa niin murre muuttuu koko ajan,elää. Kukapa puhuisi puhdasta oulun murretta mutta kyllä äkkiä tuntee kaenuulaiset,koillismaan ja vaikkapa oululaiset pienestä vivahteesta puheessa. Ouluun ilmeisesti liittyy muualta muuttaneiden jonninsorttinen kateus joka myös esim.pääkaupunkia kohtaan tunnetaan. Menestyneiden kuntien ongelma kaikkialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä puhutaan koko ajan Oulussa. Iso mummuni Oulua ei taho kuulla ennää :) Se oli haaskan kuulosta.

Sanokaapa viisaammat miten muotoillaan kirjotukseen sanan loppukonsonantti jota puhheessa ei palijo kuule.

muotoillaan
muotoillaa(n)
muotoillaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aijolla olulla pärijää niin herjojen kuin narrienki kanssa. Valt Tisneyn, Marksin ja Leninin törinät sekä putputimien että trumpetistien ajankohtasimmat ja nelijän vuojenajan paikallisten ja tullista änkänneiden läyryämiset on paikallis murtehia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

16
Rinne vei yrittäjille omat eväät: Uusi oikeusapuyksikkö joka maakuntaan ja verohuojennukset kolmelle ensimmäiselle työntekijälle
15
Oikeusministeri Häkkänen haluaa tiukentaa rikosten rangaistuksia entisestään – "Pahoinpitelykulttuuri elää meillä sitkeässä"
14
Rakennusyhtiö Lehto Group antoi tulosvaroituksen – liikevoitto jäämässä ennakoitua pienemmäksi
10
Entinen EK:n työmarkkinajyrä Laatunen: "Olen tänä päivänä suositumpi työntekijöiden Hakaniemessä kuin työnantajien Etelärannassa"
10
Katso videolta, miten varmistat että pyöräsi renkaat pysyvät kiinni - Hengenvaarallinen renkaiden löysyttely näyttää jatkuvan Oulussa
8
Nuori Rasmus Kupari johdatti Kärpät yhdeksänteen peräkkäiseen voittoon ja uuteen seuraennätykseen – päätöserässä kaksi ulosajoa
7
Puheenvuoro: Verotus vie liikennettä väärään suuntaan – autoveron tasoa tulisi pudottaa kautta linjan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Miksi sitten valehtelen? Olen nyt vuodesta 2011 kirjoitellut näitä, suurimmaksi osaksi välillä täysin kopioituja aloituk... Lue lisää...
Y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image