Kahavilla: Villa Eevilä tarjoilee luomumokkaa vaa­lean­pu­nai­ses­sa jugend-huvilassa

Kesä on kahviloiden aikaa. Sakke ja Marja Gustafssonin isännöimä Cafe Eevilä henkii vanhaa tunnelmaa. KUVA: Ester van Dam
Kale! 4.8.2018 14:22
Anna Tilvis

Vaaleanpunainen huvila Lentokentäntien risteysalueen lähistöllä on herännyt unestaan.  Eevilän talo pilkottaa isojen kuusien lomasta ja kutsuu ohikulkijoita sekä kahville että tutustumaan satavuotiaaseen taloon.

Talon uusi omistajapariskunta on Sakke ja Marja Gustafsson. He ihastuivat taloon, ja unelma kahvilasta on nyt toteutunut.

Kulku Cafe Eevilään tapahtuu mutkan kautta. Matkalla huomaa, että Eevilä seisoo alueella, jossa sitä uhkaavat liikenne ja teiden laajennus. Naapurustossa olleet talot on pakkolunastettu ja purettu vuosikymmeniä sitten. Lähialueella on yritystontteja.

Kahvilassa yhdistyy yrittäjäpariskunnan monta kiinnostuksen kohdetta. Leivonnaiset ovat itse leivottuja. Näin mansikka-aikana tarjolla on esimerkiksi marenkista mansikkakakkua, erilaisia piirakoita, kahvikehrää ja perinteisiä lusikkaleipiä.

Kahvin voi nauttia myös ulkokeinussa tai sireenien siimeksessä. KUVA: Ester van Dam

Suolaisen puolella on tarjolla munakasrulla kinkku- ja kalatäytteellä sekä vegaaninen piirakka. Tötteröbuffetissa voi koota itselleen naposteltavaa. Erityisruokavaliot on huomioitu kiitettävästi.

Maininnan ansaitsee oma kahvisekoitus, jota kutsutaan Eevilän mokaksi. Se on luomulaatua ja sekoitettu kahdesta eri jauhatuksesta. Kylmää juotavaa haluava voi valita inkiväärijuoman.

Yhdessä huoneessa on esillä sisustustuotteita.

Sakke Gustafsson kertoo, että piha-alue oli kasvanut umpeen. Nyt kävijän ottaa vastaan viehättävä pihapiiri. Valitsemansa tuotteet voi tulla nauttimaan myös ulkokeinuun tai sireenien siimekseen.

Ulkona voi katsella arkkitehtonisesti arvokasta taloa, vanhoja ikkunapuitteita ja tyyliin kuuluvia yksityiskohtia.

Sisällä tulija astuu vanhan huvilan tunnelmalliseen ilmapiiriin, jollaista Oulussa ei ole toista. Eevilässä on säilynyt vanhantyylinen sisustus tapetteineen ja huonekaluineen.

Eevilässä on säilynyt vanhantyylinen sisustus tapetteineen ja huonekaluineen. KUVA: Ester van Dam

Ilmapiiri on rauhoittava, ja yllättävän hiljainen, vaikka lähellä on vilkasliikenteinen tie. Erityisesti salin puolella voi ihastella koristeita, kauniita huonekaluja ja tekstiilejä.  

Sakke Gustafsson kertoo, että jugend-tyylinen huvila on rakennettu vuoden 1914 tienoilla. Perustana on vielä vanhempi hirsinen rakennus, joka on talon hellahuoneena. Tarina kertoo, että se olisi ollut tsaarin tyttären rantamaja.

Kävijä yllättyy tiedosta, että aikoinaan paikka on ollut meren rannassa. Yläkerrassa olevalla parvekkeella on juotu iltateetä ja katseltu merelle.

Nyt Cafe Eevilä haluaa olla kohtaamisten ja tapahtumien paikka. Pyöräilijöitä ja kaikenikäisiä kävijöitä onkin riittänyt.

- Monet ihmiset ovat kertoneet käyneensä täällä lapsena. Jotkut ovat vuosia ihmetelleet, mikä talo tämä on ja ovat nyt päässeet tutustumaan paikkaan, Sakke Gustafsson kertoo. Kesäkahvilana paikka onkin erilainen ja ainutlaatuinen.

Cafe Eevilä, Idealinja 21

Avoinna ti kello 10–15, ke–pe kello 14–19, la–su kello 12–19, ma suljettu

MAINOS

Kommentoi

Ennen muinoin koulutiellä kävelin Lauriinin Kaarinan talon ohitse sitä ihaillen. Muistan Kaarinan, kun hän monesti seisoi arvokkaana onnikkapysäkillä Kempele-Hiukkavaaran bussia odotellen, päässään iso musta sametti-baskeri. Sitten myöhemmin täältä kaukaa jännäsin talon puolesta - olihan kaupungin päättäjät päättäneet purkaa sen pois edistyksen tieltä. Ehkä nyt, kun melkein kaikki entisestä elämästä muistuttava on purettu ja poltettu, vihdoinkin ymmärrettäisiin säilyttää Kaarinan kaunis talo. Vähän kauempana lähempänä rataa oli punainen puutalo, jonne Otto Karhi monesti saapui lauantaisin. Se on purettu aikoja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan ihana kahvila! Saimme vierailun yhteydessä myös perusteellisen katsauksen historiaan. Kannatti tulla Helsingistä asti vierailulle.
Hienoa, että on aktiivisia ihmisiä, jotka panevat toimeksi, eikä vain perässä kuljeta ja haukuta muiden tekemisiä.
Tullaan varmasti toistekkin, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian vaaleanpunaista meininkiä. En tykkää. Vihreä sen värin pitää olla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei puutu, kun tämähän on Oulussa. Äimärautiolta jokunen kilometri etelään päin.
Ja onhan täällä Koivurannan kahvilakin Värtön jokirannassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen sanottiin, että siinä kummittelee ja lapsena pelättiin taloa hiimusesti 😵

Mukava kuulla uusilta asukkailta, että onko haamuja tai muita mörköjä näkynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että kertakäyttöastiat väliaikaisesti niin kauan, kun saavat juoksevan veden tulemaan taloon. Remonttihan on vielä siltä osin kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ymmärtää, että sammutetun vaaleanpunainen sävy kuului Keski-Euroopassa usein juuri jugend-tyylisiin huviloihin. Tämä on ilmiselvästi saanut vaikutteet siltä suunnalta. Tällä vaaleanpunaisella ei ole mitään yhteyttä mihinkään Disney-prinsessavaaleanpunaiseen. Toki kauniin vihreitäkin jugend-huviloita Euroopassa on, mutta juuri tämä vaaleanpunaisen sävy on perinteinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image