Jussi Isoaho kerää roskat juok­su­lenk­kin­sä varrelta – Oulussa yleisin roska on nuuskapurkki

Jussi Isoaho esittelee nuuskapurkkia, joka on yksi Oulun yleisimmistä roskista. KUVA: Anna-Tuulia Hautala
Kale! 14.9.2018 18:33
Anna-Tuulia Hautala

Kun oululainen Jussi Isoaho lähtee nykyisin lenkille, hän nappaa mukaansa hanskat ja roskapussin. Viime talvena juoksulenkin varrella olleen lähikaupan pihan näkymä pysäytti miehen.

– Puhtaalla lumella lojui törkeästi roskaa. Keräsin ne pois ja laitoin kuvia someen, Isoaho kertoo.

Samalla Isoaho perusti Oulu Plogging -sivun Facebookiin. Plogging on Ruotsista lähtöisin oleva liike, joka yhdistää juoksemisen ja roskien keräämisen.

Oulu Plogging on kerännyt viitisenkymmentä kiinnostunutta. Aktiivisia toimijoita on muutama. Yhteisön ideana on kiertää säännöllisesti siivoamassa keskustan tienoilla.

Ensimmäisellä lenkillä Isoaho oli yksin, mutta sen jälkeen seurana on aina ollut muitakin. Aktiivit käyvät keräämässä myös itsekseen asuinalueensa roskia.

– Lenkeillä voi vaikka venytellä roskien keräämisen ohessa. Tärkeintä on, että toiminta on rentoa ja tehdään hyvää yhdessä, Isoaho kertoo.

Useimmiten Isoaho kerää mukaansa paistopistepusseja ja karkkipapereita. Erittäinen yleinen roska on nuuskapurkki.

– Kävin vasta Ruotsissa eikä siellä näkynyt nuuskapurkkeja missään, Isoaho ihmettelee.

Roskia löytyy kaikkialta, myös heti yleisten roskapönttöjen luota.

– Ihmisten välinpitämättömyys on uskomatonta. Moni vain pudottaa roskan suoraan maahan.

Maailman Siivouspäivänä lauantaina 15.9. Oulu Ploggingin roskalenkki lähtee Heinäpään urheilukeskukselta klo 10. Tuira Plocking Tuiranpuistossa ja sen lähialueella klo 10-14. Rantasiivoustalkoot Hietasaaressa klo 10-14. Lähtö Ravintola Nallikarin parkkipaikan luota.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

No siksi kun nuuskaajat heittävät nuuskapurkkeja luontoon. Ei niitä kukaan muukaan heitä luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viikonloppuöiden jälkeisinä aamuina Hessuburgerin säkkejä pitkin poikin ajoteitä. Jonne tullut niin kylläiseksi roskaruuasta että ei jaksa enää viedä roskia roskiin vaan viskoo ne pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joistakin kommenteista voisi päätellä, että on parempi, jos kaupungin palkkaama työntekijä siivoaa roskat ja sakottaa roskaajia. Kuka sen maksaa? Me veronmaksajat tietysti. Onko se sitten parempi vaihtoehto? Kiitän Jussia hyvästä esimerkistä ja otan ideasta onkeeni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset eivät pudottaisi roskia yleisen roskapöntön viereen, jos roska olis helpompi laittaa pönttöön. Ongelmana on yleensä kapasiteetti tai suuaukon ahtaus. Keskeisimmät roskapöntöt tulisikin suunnitella niin, että sinne saa laitettua ainakin sata pizzalaatikkoa ilman ongelmia - humalassa pyöräillen. Jotkut linnutkin kaivelevat roskapönttöjä, mutta osa ongelmasta ne ovat kärpäsen pieru.

Nuuskapurkkien määrään olen itsekin kiinnittänyt huomiota. Ne olisivat oiva kandidaatti suomalaisen eko-meikkipurkkiyrittäjän asiakkaaksi. Meikkipurkkeja harvemmin hylätään luontoon, joten nykyisellään innovaatio menee melkolailla hukkaan. Onhan se toki kivaa brändimarkkinointia, että on ekologinen pakkaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerätään yks roska päivässä.. Toiset nakkaa kaks lisää..
En tiiä,miksi kaikki pitää nykyään,vaan maahan nakkoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on maailmankirjat sekaisin. Kehotetaan keräämään yksi roska päivässä, jotta maailma olisi puhtaampi. Tämä on juuri tätä vapaa kasvatusta. Roskatkaa vaan, niin kyllä me kerätään. LOPETTAKAA HETI TÄMÄ HYYSÄÄMINEN! Roskaajat kuriin ja tuomiolle! On se kumma, että Kalevassakin jaksetaan tuoda esille tälläista juttua, että olemme yhteisvastuussa siivoamisesta. Itsekin poimin roskan, jos eteen tulee, mutta on aivan eri asia lähteä niitä etsimään. KASVATUS KUNTOON JA KOULUUN TAKAISIN TAPAKASVATUS. VANHEMMAT SAMAAN OPPIIN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin!! Näistä jutuista saa sen kuvan tosiaan,että roskaaminen saa jatkua ja toiset lähtee niitä keräämään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule kyllä juoksusta mitään jos jatkuvasti joutuu pysähtymään, Olen joskus yrittämnyt koiran kanssa, se on samanlaista. Miksei muuten yhteiskuntapalveluun tuomittuja rikollisia laiteta keräämään roskia luonnosta? Liian raskasta ja ankaraa varmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun havaintojeni mukaan yleisimmät roskat ovat nuuskapurkkeja, karkkipusseja, suklaapatukoiden kääreitä, kaupan paistopisteiden pusseja (jos sellainen kauppa on lähettyvillä), take away -kuppeja ja niiden kansia . . . Voisiko tästä jotakin päätellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo nuuska on kyllä yks riesaa,syljetään mällit mihin sattuu,busseissa purkkeja ja nuskamällejä lattioilla,haisee ja hirvittää, jospa nämä nuuskan käyttäjät huomaa 20 v jälkeen mitä saivat suulleen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niinkö, että sinä keräät ja muut roskittaa? Sen roskaamisen se pitäisi loppua, ei ole kenenkään tehtävä siivota toisten jälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissain maissa roskaamisesta sakotetaan, ehkä pitäisi meilläkin tehdä samoin. Vaikka noita sakkoja tuskin paljon jaettaisikaan, niin se pistäisi ehkä ihmisiä ajattelemaan enemmän tätä ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissain maissa, kuten Suomessa, roskaaminen on rike tai rikos. Meillä siitä voidaan antaa kaikkea rikesakosta vankeuteen asti riippuen roskaamisen vakavuudesta ja siitä, tavoiteltiinko sillä taloudellista hyötyä.

Roskaamisen valvonta on kuitenkin käytännössä mahdotonta ja liian kallista. Siksi vain merkittävät tapaukset tutkitaan vasta jälkikäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisko on asunut yli 50v ruotsissa ja jo reilut 20-30v sitten opetti, että tuo joka lenkillä joku roska pois. aina tuo kävelyllä jonkun pois roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerään minäkin joskua roskia, mutta joskus voisin hankkia ihan roskapihdit, niin homma olisi helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
123
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
26
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image