Jussi Isoaho kerää roskat juok­su­lenk­kin­sä varrelta – Oulussa yleisin roska on nuuskapurkki

Jussi Isoaho esittelee nuuskapurkkia, joka on yksi Oulun yleisimmistä roskista. KUVA: Anna-Tuulia Hautala
Kale! 14.9.2018 18:33
Anna-Tuulia Hautala

Kun oululainen Jussi Isoaho lähtee nykyisin lenkille, hän nappaa mukaansa hanskat ja roskapussin. Viime talvena juoksulenkin varrella olleen lähikaupan pihan näkymä pysäytti miehen.

– Puhtaalla lumella lojui törkeästi roskaa. Keräsin ne pois ja laitoin kuvia someen, Isoaho kertoo.

Samalla Isoaho perusti Oulu Plogging -sivun Facebookiin. Plogging on Ruotsista lähtöisin oleva liike, joka yhdistää juoksemisen ja roskien keräämisen.

Oulu Plogging on kerännyt viitisenkymmentä kiinnostunutta. Aktiivisia toimijoita on muutama. Yhteisön ideana on kiertää säännöllisesti siivoamassa keskustan tienoilla.

Ensimmäisellä lenkillä Isoaho oli yksin, mutta sen jälkeen seurana on aina ollut muitakin. Aktiivit käyvät keräämässä myös itsekseen asuinalueensa roskia.

– Lenkeillä voi vaikka venytellä roskien keräämisen ohessa. Tärkeintä on, että toiminta on rentoa ja tehdään hyvää yhdessä, Isoaho kertoo.

Useimmiten Isoaho kerää mukaansa paistopistepusseja ja karkkipapereita. Erittäinen yleinen roska on nuuskapurkki.

– Kävin vasta Ruotsissa eikä siellä näkynyt nuuskapurkkeja missään, Isoaho ihmettelee.

Roskia löytyy kaikkialta, myös heti yleisten roskapönttöjen luota.

– Ihmisten välinpitämättömyys on uskomatonta. Moni vain pudottaa roskan suoraan maahan.

Maailman Siivouspäivänä lauantaina 15.9. Oulu Ploggingin roskalenkki lähtee Heinäpään urheilukeskukselta klo 10. Tuira Plocking Tuiranpuistossa ja sen lähialueella klo 10-14. Rantasiivoustalkoot Hietasaaressa klo 10-14. Lähtö Ravintola Nallikarin parkkipaikan luota.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

No siksi kun nuuskaajat heittävät nuuskapurkkeja luontoon. Ei niitä kukaan muukaan heitä luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viikonloppuöiden jälkeisinä aamuina Hessuburgerin säkkejä pitkin poikin ajoteitä. Jonne tullut niin kylläiseksi roskaruuasta että ei jaksa enää viedä roskia roskiin vaan viskoo ne pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joistakin kommenteista voisi päätellä, että on parempi, jos kaupungin palkkaama työntekijä siivoaa roskat ja sakottaa roskaajia. Kuka sen maksaa? Me veronmaksajat tietysti. Onko se sitten parempi vaihtoehto? Kiitän Jussia hyvästä esimerkistä ja otan ideasta onkeeni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset eivät pudottaisi roskia yleisen roskapöntön viereen, jos roska olis helpompi laittaa pönttöön. Ongelmana on yleensä kapasiteetti tai suuaukon ahtaus. Keskeisimmät roskapöntöt tulisikin suunnitella niin, että sinne saa laitettua ainakin sata pizzalaatikkoa ilman ongelmia - humalassa pyöräillen. Jotkut linnutkin kaivelevat roskapönttöjä, mutta osa ongelmasta ne ovat kärpäsen pieru.

Nuuskapurkkien määrään olen itsekin kiinnittänyt huomiota. Ne olisivat oiva kandidaatti suomalaisen eko-meikkipurkkiyrittäjän asiakkaaksi. Meikkipurkkeja harvemmin hylätään luontoon, joten nykyisellään innovaatio menee melkolailla hukkaan. Onhan se toki kivaa brändimarkkinointia, että on ekologinen pakkaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerätään yks roska päivässä.. Toiset nakkaa kaks lisää..
En tiiä,miksi kaikki pitää nykyään,vaan maahan nakkoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on maailmankirjat sekaisin. Kehotetaan keräämään yksi roska päivässä, jotta maailma olisi puhtaampi. Tämä on juuri tätä vapaa kasvatusta. Roskatkaa vaan, niin kyllä me kerätään. LOPETTAKAA HETI TÄMÄ HYYSÄÄMINEN! Roskaajat kuriin ja tuomiolle! On se kumma, että Kalevassakin jaksetaan tuoda esille tälläista juttua, että olemme yhteisvastuussa siivoamisesta. Itsekin poimin roskan, jos eteen tulee, mutta on aivan eri asia lähteä niitä etsimään. KASVATUS KUNTOON JA KOULUUN TAKAISIN TAPAKASVATUS. VANHEMMAT SAMAAN OPPIIN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin!! Näistä jutuista saa sen kuvan tosiaan,että roskaaminen saa jatkua ja toiset lähtee niitä keräämään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule kyllä juoksusta mitään jos jatkuvasti joutuu pysähtymään, Olen joskus yrittämnyt koiran kanssa, se on samanlaista. Miksei muuten yhteiskuntapalveluun tuomittuja rikollisia laiteta keräämään roskia luonnosta? Liian raskasta ja ankaraa varmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun havaintojeni mukaan yleisimmät roskat ovat nuuskapurkkeja, karkkipusseja, suklaapatukoiden kääreitä, kaupan paistopisteiden pusseja (jos sellainen kauppa on lähettyvillä), take away -kuppeja ja niiden kansia . . . Voisiko tästä jotakin päätellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo nuuska on kyllä yks riesaa,syljetään mällit mihin sattuu,busseissa purkkeja ja nuskamällejä lattioilla,haisee ja hirvittää, jospa nämä nuuskan käyttäjät huomaa 20 v jälkeen mitä saivat suulleen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niinkö, että sinä keräät ja muut roskittaa? Sen roskaamisen se pitäisi loppua, ei ole kenenkään tehtävä siivota toisten jälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissain maissa roskaamisesta sakotetaan, ehkä pitäisi meilläkin tehdä samoin. Vaikka noita sakkoja tuskin paljon jaettaisikaan, niin se pistäisi ehkä ihmisiä ajattelemaan enemmän tätä ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissain maissa, kuten Suomessa, roskaaminen on rike tai rikos. Meillä siitä voidaan antaa kaikkea rikesakosta vankeuteen asti riippuen roskaamisen vakavuudesta ja siitä, tavoiteltiinko sillä taloudellista hyötyä.

Roskaamisen valvonta on kuitenkin käytännössä mahdotonta ja liian kallista. Siksi vain merkittävät tapaukset tutkitaan vasta jälkikäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisko on asunut yli 50v ruotsissa ja jo reilut 20-30v sitten opetti, että tuo joka lenkillä joku roska pois. aina tuo kävelyllä jonkun pois roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerään minäkin joskua roskia, mutta joskus voisin hankkia ihan roskapihdit, niin homma olisi helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

19:07
Rekka lipesi tieltä Limingassa ja katkaisi valotolpan mennessään – nelostiellä yksi ajokaista suljettuna
19:00
Tutkimusprofessorit: Trumpin termivalinta ehkä sittenkin oikea –  "raking" voi tarkoittaa muutakin kuin haravointia
19:00
Ympäristö pelastetaan joka päivä niin Stora Ensolla, sairaalassa kuin ekokampaamossakin – "Euro toimii konsulttina" Tilaajille
19:00
Latvia valmistautuu historialliseen julkistukseen: Tuhansien KGB:lle tietoja välittäneiden nimet avataan arkistosta – mukana julkkiksia ja sukulaisia Tilaajille
18:46
Pohjantien liikenne pysäytetään ajoittain yöllä
18:38
Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla keräsi yli 60 000 allekirjoitusta
18:00
Hertta Inkala, 14, ei halua Kiasmaan taidetestaajaksi, jos Helsinkiin pitää lentää – lue, mitä tavalliset suomalaiset ovat valmiita tekemään ilmaston hyväksi Tilaajille
145
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
79
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
67
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
62
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
31
Kansanedustaja suomii armeijan ruokakokeiluja: Kohta rämmitään proteiinipatukan voimalla.
30
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
25
Lintilä ryhtyy selvittämään itäisen ja pohjoisen Suomen junaliikennettä – saako Kainuu yöjunan takaisin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uusi gallup.

Onhan se todettu monen monta kertaa että puheenjohtaja on puolueen menestyksestä vastuussa ja se vastuu pitää myös kanta... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image