Jussi Isoaho kerää roskat juok­su­lenk­kin­sä varrelta – Oulussa yleisin roska on nuuskapurkki

Jussi Isoaho esittelee nuuskapurkkia, joka on yksi Oulun yleisimmistä roskista. KUVA: Anna-Tuulia Hautala
Kale! 14.9.2018 18:33
Anna-Tuulia Hautala

Kun oululainen Jussi Isoaho lähtee nykyisin lenkille, hän nappaa mukaansa hanskat ja roskapussin. Viime talvena juoksulenkin varrella olleen lähikaupan pihan näkymä pysäytti miehen.

– Puhtaalla lumella lojui törkeästi roskaa. Keräsin ne pois ja laitoin kuvia someen, Isoaho kertoo.

Samalla Isoaho perusti Oulu Plogging -sivun Facebookiin. Plogging on Ruotsista lähtöisin oleva liike, joka yhdistää juoksemisen ja roskien keräämisen.

Oulu Plogging on kerännyt viitisenkymmentä kiinnostunutta. Aktiivisia toimijoita on muutama. Yhteisön ideana on kiertää säännöllisesti siivoamassa keskustan tienoilla.

Ensimmäisellä lenkillä Isoaho oli yksin, mutta sen jälkeen seurana on aina ollut muitakin. Aktiivit käyvät keräämässä myös itsekseen asuinalueensa roskia.

– Lenkeillä voi vaikka venytellä roskien keräämisen ohessa. Tärkeintä on, että toiminta on rentoa ja tehdään hyvää yhdessä, Isoaho kertoo.

Useimmiten Isoaho kerää mukaansa paistopistepusseja ja karkkipapereita. Erittäinen yleinen roska on nuuskapurkki.

– Kävin vasta Ruotsissa eikä siellä näkynyt nuuskapurkkeja missään, Isoaho ihmettelee.

Roskia löytyy kaikkialta, myös heti yleisten roskapönttöjen luota.

– Ihmisten välinpitämättömyys on uskomatonta. Moni vain pudottaa roskan suoraan maahan.

Maailman Siivouspäivänä lauantaina 15.9. Oulu Ploggingin roskalenkki lähtee Heinäpään urheilukeskukselta klo 10. Tuira Plocking Tuiranpuistossa ja sen lähialueella klo 10-14. Rantasiivoustalkoot Hietasaaressa klo 10-14. Lähtö Ravintola Nallikarin parkkipaikan luota.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

No siksi kun nuuskaajat heittävät nuuskapurkkeja luontoon. Ei niitä kukaan muukaan heitä luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viikonloppuöiden jälkeisinä aamuina Hessuburgerin säkkejä pitkin poikin ajoteitä. Jonne tullut niin kylläiseksi roskaruuasta että ei jaksa enää viedä roskia roskiin vaan viskoo ne pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joistakin kommenteista voisi päätellä, että on parempi, jos kaupungin palkkaama työntekijä siivoaa roskat ja sakottaa roskaajia. Kuka sen maksaa? Me veronmaksajat tietysti. Onko se sitten parempi vaihtoehto? Kiitän Jussia hyvästä esimerkistä ja otan ideasta onkeeni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset eivät pudottaisi roskia yleisen roskapöntön viereen, jos roska olis helpompi laittaa pönttöön. Ongelmana on yleensä kapasiteetti tai suuaukon ahtaus. Keskeisimmät roskapöntöt tulisikin suunnitella niin, että sinne saa laitettua ainakin sata pizzalaatikkoa ilman ongelmia - humalassa pyöräillen. Jotkut linnutkin kaivelevat roskapönttöjä, mutta osa ongelmasta ne ovat kärpäsen pieru.

Nuuskapurkkien määrään olen itsekin kiinnittänyt huomiota. Ne olisivat oiva kandidaatti suomalaisen eko-meikkipurkkiyrittäjän asiakkaaksi. Meikkipurkkeja harvemmin hylätään luontoon, joten nykyisellään innovaatio menee melkolailla hukkaan. Onhan se toki kivaa brändimarkkinointia, että on ekologinen pakkaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerätään yks roska päivässä.. Toiset nakkaa kaks lisää..
En tiiä,miksi kaikki pitää nykyään,vaan maahan nakkoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on maailmankirjat sekaisin. Kehotetaan keräämään yksi roska päivässä, jotta maailma olisi puhtaampi. Tämä on juuri tätä vapaa kasvatusta. Roskatkaa vaan, niin kyllä me kerätään. LOPETTAKAA HETI TÄMÄ HYYSÄÄMINEN! Roskaajat kuriin ja tuomiolle! On se kumma, että Kalevassakin jaksetaan tuoda esille tälläista juttua, että olemme yhteisvastuussa siivoamisesta. Itsekin poimin roskan, jos eteen tulee, mutta on aivan eri asia lähteä niitä etsimään. KASVATUS KUNTOON JA KOULUUN TAKAISIN TAPAKASVATUS. VANHEMMAT SAMAAN OPPIIN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin!! Näistä jutuista saa sen kuvan tosiaan,että roskaaminen saa jatkua ja toiset lähtee niitä keräämään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule kyllä juoksusta mitään jos jatkuvasti joutuu pysähtymään, Olen joskus yrittämnyt koiran kanssa, se on samanlaista. Miksei muuten yhteiskuntapalveluun tuomittuja rikollisia laiteta keräämään roskia luonnosta? Liian raskasta ja ankaraa varmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun havaintojeni mukaan yleisimmät roskat ovat nuuskapurkkeja, karkkipusseja, suklaapatukoiden kääreitä, kaupan paistopisteiden pusseja (jos sellainen kauppa on lähettyvillä), take away -kuppeja ja niiden kansia . . . Voisiko tästä jotakin päätellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo nuuska on kyllä yks riesaa,syljetään mällit mihin sattuu,busseissa purkkeja ja nuskamällejä lattioilla,haisee ja hirvittää, jospa nämä nuuskan käyttäjät huomaa 20 v jälkeen mitä saivat suulleen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niinkö, että sinä keräät ja muut roskittaa? Sen roskaamisen se pitäisi loppua, ei ole kenenkään tehtävä siivota toisten jälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissain maissa roskaamisesta sakotetaan, ehkä pitäisi meilläkin tehdä samoin. Vaikka noita sakkoja tuskin paljon jaettaisikaan, niin se pistäisi ehkä ihmisiä ajattelemaan enemmän tätä ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissain maissa, kuten Suomessa, roskaaminen on rike tai rikos. Meillä siitä voidaan antaa kaikkea rikesakosta vankeuteen asti riippuen roskaamisen vakavuudesta ja siitä, tavoiteltiinko sillä taloudellista hyötyä.

Roskaamisen valvonta on kuitenkin käytännössä mahdotonta ja liian kallista. Siksi vain merkittävät tapaukset tutkitaan vasta jälkikäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisko on asunut yli 50v ruotsissa ja jo reilut 20-30v sitten opetti, että tuo joka lenkillä joku roska pois. aina tuo kävelyllä jonkun pois roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerään minäkin joskua roskia, mutta joskus voisin hankkia ihan roskapihdit, niin homma olisi helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image