Jorma "Pumpeli" Suorsa oli oululaisten lemmikki, sai jopa nimikkogaalan

Helmikuun 13. päivänä kuollut Jorma "Pumpeli" Suorsa oli takavuosikymmeninä tuttu näky keskikaupungilla. KUVA: Suorsan perhealbumi
Kale! 2.3.2017 19:20
Taneli Kärki

Monet muistavat takavuosikymmenien Oulun keskustasta hyväntuulisen hahmon, joka saattoi tarjoutua laulamaan laulun pikkulanttia vastaan. Kun laulu, yleensä ”Tulkaa tytöt takaisin”, sitten alkoi, tarvittiin usein suurempi kolikko siihen, että helmikuun puolivälissä kuollut Jorma ”Pumpeli” Suorsa lopetti esityksensä.

Jorma Suorsa syntyi oululaisperheen ensimmäiseksi lapseksi Runebergin päivänä vuonna 1955. Esikoisen jälkeen perheeseen tuli pian vielä kaksi veljeä ja yksi sisko.

Lapsuusvuosinaan Jorma sairasti aivokalvontulehduksen, jonka nostama korkea kuume jätti häneen jälkensä loppuiäksi.

Mukana aina "kättä pidempää"

Iloinen poika varttui yhdessä sisarustensa kanssa, kävi erityiskoulua ja rippikoulun. Perheen isä kuoli 1980-luvulla, joten Jorma jäi yksinhuoltajaksi jääneen äitinsä hoidettavaksi. Aikuistuneet sisarukset auttoivat huolehtimisessa ehtimisensä mukaan.

Samalla vuosikymmenellä oululaiset oppivat tuntemaan Suorsan ”Pumpelina” kaupungin katukuvassa. Positiivinen ja omintakeinen persoona liikkui yleensä jalan puvuntakissa ja kanniskeli mukanaan vappuviuhkaa, katkennutta jääkiekkomailaa tai muuta keppiä.

Omaisten mukaan Jorma piti mukanaan kättä pidempää turvallisuuden takia.

– Mieheni sanoi, että Pumpeli kantoi keppiä, koska hän oli joutunut hakatuksi useamman kerran Oulun kaduilla. Jotkut ihmiset eivät vaan hyväksyneet häntä. Keppi tai vastaava toi turvallisuuden tunnetta, sanoo Jorman veljen vaimo, Leena Suorsa.

Pumpelin äiti sairastui 1980-luvun lopulla. Omaiset joutuivat tekemään vaikean päätöksen ja Jorma muutti Tahkokankaalle. Muutto oli sisaruksille kova paikka, mutta siitä selvittiin.

Gaala sai nimensä Suorsan mukaan

Pumpeli oli innokas paikallisen jääkiekon ja jalkapallon seuraaja. Kärppä-matseja hän pääsi katsomaan ilmaiseksi. Suorsan tunnettuutta oululaisten keskuudessa kuvaa hyvin, että Oulun musiikkivideofestivaalit nimesi pääjuhlansa Pumpeli-gaalaksi miehen mukaan.

Leena Suorsa kertoo, että musiikki oli aina tärkeä osa Pumpelin elämää.

– Hän tykkäsi valtavasti Juice Leskisestä. Viidestoista yö oli loppuvuosina hänen lempikappaleensa. Monesti Jorma pyysi, että soitamme kappaleen cd:ltä vieraillessamme. Hän kävi vielä lisäämässä volyymiä, että muutkin asukkaat saivat siitä oman osansa, Leena Suorsa nauraa.

Vuonna 2011 Pumpeli muutti Intiön Taatontuvasta Tyrnävälle Villa Tyrniin. Viimeisinä elinvuosinaan Suorsa sairasteli entistä enemmän.

– Jormalla oli tosi suuri sydän raihnaisessa ruumissaan. Hän kysyi aina muiden kuulumiset ja voinnit omasta terveydentilastaan huolimatta.

Viimeinen visiitti keskustassa

Saattohoidossa ollessaan Pumpeli toivoi pääsevänsä käymään vielä kerran rakastamansa Oulun keskustassa. Omaiset ja hoitohenkilökunta järjestivät Pumpelille paareilla varustetun taksin, jonka kyydissä miehen viimeiseksi jäänyt toive toteutui.

– Paarit laitettiin istuma-asentoon, että Jorma näki ikkunasta ulos. Häntä ajelutettiin parin tunnin ajan keskustassa ja käytiin vanhalla kotitalollakin mutka, Leena Suorsa sanoo.

Jorma Suorsa nukkui pois Tyrnävällä 13. helmikuuta 62 vuoden iässä Juice Leskisen Pyhä toimitus -kappaleen soidessa.

Tämä juttu on julkaistu Kale!:ssa. Lue koko lehti täältä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (162)

Kiitos kirjoituksesta ! Lämmitti kovin että häntä muistettiin kauniilla kirjoituksella !
Kävin Oulussa usein 70- ja 80-luvuilla ja Pumpeli oli mukava ilmestys muuten niin tasapaksussa kaupunkikuvassa. Hänestä tuli aina hyvä mieli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ja oululaiset menettivät hänessä persoonan. Uusi hakusessa esim. Lutikka-Panu, Tullin-Jomppe tai Häkä-Juuso.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin aika nuori kun Pumpeli tuli tutuksi, varsinki Letkunpuiston bussipysäkillä misä aina ootettiin kyytiä kotia. Siinä se pyörähti lauleskelemassa ja juttelemassa. Mukavat muistot on kyllä jääny ja vuosia myöhemmin takas Ouluun muuttaneena muistelin monesti Pumpelia ku kulin pitkin kaupunkia ja hänen laulamistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Pumpeli tunnettiin jo -70 alussa. L. Kelan katutasolla oli Pysäkkigrilli, joka oli Pumpelin toinen koti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin kaikki kommentit ja lukiessa osa jäi mieleeni, koska ne alkoivat kuulostaa laulun sanoille yhdessä.
Kirjoitin ne yhteen tähän näin. Se voisi olla vaikka laulu jossa säestyksenä olisi haitari. :)

Anna penni niin laulan enempää en halua.
Vappuhuiska jääkiekko maila rikkinäinen mukanaan.
Hieno tarina yhdestä pienestä ihmisestä.
Kuppi kahvia vanilja eskimo.

Tullista tulleita avo ja paljasjalkaisia riittää.
Kaltaisiasi harvassa ja he hukkuvat kaupungin loukkoihin.
Oulu oli hieno kaupunki vielä ennen.
Kaupunki elää ja uusia tulee tilalle.
Opetit näkemään ihmisen ja annoit arvon toiselle.

Hauras mies vain mustassa puvussaan. Sai kutsun tanssiin.
Tulkaa tytöt takaisin ja olkaa niin kuin ennenkin.
Laulu soi ja se särmä äänessä kuin nuorenakin.

Tulkaa tytöt takaisin ja olkaa niin kuin ennenkin.
Muistan aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis on lauluna, nyt vaan sävellys pumpelin arvon mukaisesti ja pumpeligaalaan esitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karjasillan kentällä luisteltiin, kun Pumpeli ohikulkiessaan esitti Irwinin Manu vippaa muutama markka, ethän sää oo niin nuuka ja tarkka. Meitä nauratti. Mauno Koivisto oli silloin Suomen pankin pääjohtaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sun kanssas katson maailmaa
Ja samaa unta nään
Kuin hullu huudan rakkauteni perään!
Sun kainaloosi käperryn
Ja jos sallit yöksi jään
Ja kun aamu on, en tiedä missä herään.

Lepää rauhassa Jomppe <3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oltiin Isollakadulla maleksimassa ja Pumpeli meille lauloi, kun annettiin markka. Sitten tulivat poliisit ja sanoivat Pumpelille, että äiti kaipailee sinua kotiin ja me viedään. Kuinkas ollakaan, Pumpeli oli takaisin keskustassa ennen kuin se poliisipartio eikä siinä kauan mennyt. Oli kuulemma ehtinyt käydä kotonakin. En nähnyt Pumpelia välissä yli kymmeneen vuoteen, kunnes tapasin hänet yhtenä vappuna ja hän muisti minut vielä sanoin: "Pumpeli muistaa sinut kiltti tyttö", kuten hän minua kutsui aina tavatessa. En tiedä, saattoi samoin kutsua muitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

R.IP. Pumpeli.
Kepeitä multia toivottaa Höyhtyän poika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

R.I.P Pumpeli. Opin tuntemaan jo 60-luvulla Pumpelin karjasillalla asuessa. Pumpeli oli harmiton ja hauska tyyppi monet hyvät muistot hänesta jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palijo se Pumpeli pyöri myös jäähallilla ja sen kulumilla siinä 80-luvulla, kävi kattomasa kiekkopelejä ja tais kiekkojakin kerätä jos makiasti hollille sattu. Muovikassi ja mailan pätkää mukana. Tuntuu, että itelä mennee joku aikakausi hautaan Pumpelin mukana - Pumpeli kuuluu nuihin muistikuvvii nii kiintiästi.

Leppää rauhasa, ehkä seuraavan kerran nää ootki se joka pellaa siellä jäällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei gaalaa nimetty pumpeliksi hänen kunniakseen. Huonolla huumorilla ja ajattelemattomuudella. Nuorten miesten typeryyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikesta huolimatta voidaan ajatella niin, että Pumpeli sai omalla lempinimellään varustetun musiikkitapahtuman, jota nämä huonolla huumorilla ja ajattelemattomuudella varustetut nuoret miehet eivät tule koskaan saamaan. Eli ajattelemattomuus sai jotain hyvääkin aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nämä lukijoiden sanat lämmittää sisarusten mieltä.mutta meidän pitää muistaa aina toisiamme .ei silloin kun lähdemme pois.vois sanoa nyt että olet rakas tai halata muuten vaan.niin minä teen,huomisesta kun me ei tiedetä.oli se nuori eli vanha ystävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pumpelu kulki aina iltaisin kaupungilla. Olin tuolloin 15v. Muistan kysyneeni kerran Pumpelilta, että laulatko meille, saat 50 penniä jos laulat. Pumpeli vastasi, että et kumminkaan anna. Eihän sitä ollut rahaa tuolloin lapsilla. Mutta Pumpelia oli kiva nähdä kävelemässä kaupungilla. Nykypäivänä ei enää uskaltaisi. Rauha Pumpelille :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (162)

Uutisvirta

10:12
Rat­ti­juop­po kaahasi ojaan va­ras­tet­tu moot­to­ri­kelk­ka pe­rä­kär­rys­sään Yli­tor­niol­la
10:11
Päih­ty­nyt rek­ka­kus­ki pakeni po­lii­sia autonsa oh­jaa­moon Kemissä
9:37
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
8:32
Rivitalo syttyi tuleen Haapavedellä – tilanteessa ei vakavia henkilövahinkoja
8:00
Joulukuusen voi ripustaa vaikka verhotankoon – tunnetko jo nämä kaikki modernit ja kätevät joulukuusen korvikkeet? Tilaajille
8:00
Luuletko olleesi ruuhkassa? – Nairobissa se on varmasti pahempi Tilaajille
8:00
Itsenäisyyspäivänä 54 vuotta sitten Ojalan perhettä koetteli katastrofi – Tuli tuhosi uuden omakotitalon ja vei omaisuuden: "Ilmassa lensi isoja palavia karhuntaljatuppoja" Tilaajille
26
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
22
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
7
Reservin upseeriylennykset Pohjois-Suomessa – katso tästä nimilista ylennetyistä
7
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
7
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
5
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
4
Kolumni: Rinteen eron syyt lakaistiin kansanvallan maton alle – onko palapelin puuttuva pala sellainen, josta yksikään puolue ei halua puhua?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image