Janne Immosella ja Taina Hulanmäellä on viisi pesällistä mehiläisiä, joiden tehtävänä on pölyttää Lepolan tilan marjat Haukiputaalla

Janne Immosen tavoitteena on lisätä mehiläispesiä joka vuosi, kunnes hänellä on vähintään 25 pesää. Sen verran vielä pystyy hoitamaan päivätyön ohella. KUVA: Ester van Dam
Kale! 8.6.2019 13:14
Anna-Tuulia Hautala

Janne Immonen ja Taina Hulanmäki muuttivat kolme vuotta sitten maaseudun rauhaan Lepolan tilalle Haukiputaalla. Pari näki heinäpelloissa ja talon vanhassa hirsikehikossa tilaisuuden elää keskellä luontoa – ja tarjota saman mahdollisuuden muillekin.

– Jatkossa tilalla voi poimia marjoja ja hoitaa eläimiä. Haemme luonnosta elämystä, Hulanmäki kertoo.

Kaikki lähti liikkeelle kuitenkin mehiläisistä. Niitä Immonen tilasi vuosi sitten viisi pesällistä käytyään ensin mehiläistarhauksen peruskurssin. Mehiläisten tehtävänä on pölyttää tilan marjat.

Kesäisin Immonen käy pesillä yhdeksän päivän välein katsomassa, onko kaikki kunnossa.

– Tarkistan, että pesässä on munia, toukkia ja peittosikiöitä, joista tulee pian aikuisia mehiläisiä.

Mehiläiskesä päättyy sadonkorjuuseen elokuussa. Silloin mehiläiset alkavat syödä yhä enemmän hunajaa, joten Immonen kerää hunajalaatikot talteen.

– Tämä on raskain vaihe, koska laatikko voi painaa 35 kiloa.

Viime kesä oli harvinaisen hyvä, lämmin ja sateeton. Hunajaa tuli heti satoja kiloja. Suurin osa meni myyntiin, loput perhe söi itse.

Viime syksynä pari istutti ensimmäiset mansikat ja vadelmat. Tänä vuonna Taina Hulanmäen aika kuluu loppujen marjojen istuttamiseen. Kunnon sato tulee ensi vuonna, jolloin Lepolasta tulee itsepoimintatila.

– Teemme marjoista myös hilloa, joka makeutetaan omalla hunajalla, Hulanmäki kertoo.

Hulanmäki valmistuu puutarhuriksi kesän aikana ja ottaa tilan ohjat käsiinsä. Immonen jatkaa vielä päivätöissä myyntiedustajana.

Elokuussa tilalla avautuu myös kotieläinpiha. Siellä pääsee tutustumaan esimerkiksi ankkoihin, lampaisiin, kanoihin sekä poniin. Töitä on vielä paljon edessä.

– Kaikki lähtee aina kasvamaan. Aluksi otimme pari kesäkanaa, nyt kanoja on 40, Immonen nauraa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Ammattimainen mehiläishoito tarkoittaa noin 200 pesää, viidellä pesällä ei tule elantoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että löytyy uusia yrittäjiä ;) Voin kertoa, että 20-vuotta sitten teimme juuri samoin, mutta emme jättäneet päätyötämme, vaan pidimme mehiläiset ja marjat rinnalla päätoimen. Nyt voi kertoa, että ilman päätoimia olisimme "puilla paljailla". Tiedoksi vaan, pohjoisessa satomäärät vaihtelevat liian paljon, joten ammattimainen mehiläishoito ja marjanviljely eivät ole kannatavaa liiketoimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kohtaa jutusta luit, että tilanpitäjät ovat lopettaneet ’päivätyönsä’? Se, että sinä et onnistunut, ei tarkoita, että muut eivät sitä voisi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehiläiset on arvokas luonnonvara ja niiden tekemä työ hyödyntää ei vain sen omistajaa vaan myös naapureita.Toivottavasti pariskunnan mehiläiset pysyy terveenä ja tuottaa iloa/tuloja tarhaajilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä taakseen jättää sen edestään löytää, ja aika nopeasti vierähtää. Sanotaan että mehiläisten tarhaus "pahoilta" onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun saisivat tehdä vielä sitä alkuperäistä Lapin kultaa eli hunajapontikkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G pelittää tuuli /aurinkosähkö toimii onnea ja menestystä. Älkää sit polttako puuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image