Janne Immosella ja Taina Hulanmäellä on viisi pesällistä mehiläisiä, joiden tehtävänä on pölyttää Lepolan tilan marjat Haukiputaalla

Janne Immosen tavoitteena on lisätä mehiläispesiä joka vuosi, kunnes hänellä on vähintään 25 pesää. Sen verran vielä pystyy hoitamaan päivätyön ohella. KUVA: Ester van Dam
Kale! 8.6.2019 13:14
Anna-Tuulia Hautala

Janne Immonen ja Taina Hulanmäki muuttivat kolme vuotta sitten maaseudun rauhaan Lepolan tilalle Haukiputaalla. Pari näki heinäpelloissa ja talon vanhassa hirsikehikossa tilaisuuden elää keskellä luontoa – ja tarjota saman mahdollisuuden muillekin.

– Jatkossa tilalla voi poimia marjoja ja hoitaa eläimiä. Haemme luonnosta elämystä, Hulanmäki kertoo.

Kaikki lähti liikkeelle kuitenkin mehiläisistä. Niitä Immonen tilasi vuosi sitten viisi pesällistä käytyään ensin mehiläistarhauksen peruskurssin. Mehiläisten tehtävänä on pölyttää tilan marjat.

Kesäisin Immonen käy pesillä yhdeksän päivän välein katsomassa, onko kaikki kunnossa.

– Tarkistan, että pesässä on munia, toukkia ja peittosikiöitä, joista tulee pian aikuisia mehiläisiä.

Mehiläiskesä päättyy sadonkorjuuseen elokuussa. Silloin mehiläiset alkavat syödä yhä enemmän hunajaa, joten Immonen kerää hunajalaatikot talteen.

– Tämä on raskain vaihe, koska laatikko voi painaa 35 kiloa.

Viime kesä oli harvinaisen hyvä, lämmin ja sateeton. Hunajaa tuli heti satoja kiloja. Suurin osa meni myyntiin, loput perhe söi itse.

Viime syksynä pari istutti ensimmäiset mansikat ja vadelmat. Tänä vuonna Taina Hulanmäen aika kuluu loppujen marjojen istuttamiseen. Kunnon sato tulee ensi vuonna, jolloin Lepolasta tulee itsepoimintatila.

– Teemme marjoista myös hilloa, joka makeutetaan omalla hunajalla, Hulanmäki kertoo.

Hulanmäki valmistuu puutarhuriksi kesän aikana ja ottaa tilan ohjat käsiinsä. Immonen jatkaa vielä päivätöissä myyntiedustajana.

Elokuussa tilalla avautuu myös kotieläinpiha. Siellä pääsee tutustumaan esimerkiksi ankkoihin, lampaisiin, kanoihin sekä poniin. Töitä on vielä paljon edessä.

– Kaikki lähtee aina kasvamaan. Aluksi otimme pari kesäkanaa, nyt kanoja on 40, Immonen nauraa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Ammattimainen mehiläishoito tarkoittaa noin 200 pesää, viidellä pesällä ei tule elantoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että löytyy uusia yrittäjiä ;) Voin kertoa, että 20-vuotta sitten teimme juuri samoin, mutta emme jättäneet päätyötämme, vaan pidimme mehiläiset ja marjat rinnalla päätoimen. Nyt voi kertoa, että ilman päätoimia olisimme "puilla paljailla". Tiedoksi vaan, pohjoisessa satomäärät vaihtelevat liian paljon, joten ammattimainen mehiläishoito ja marjanviljely eivät ole kannatavaa liiketoimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kohtaa jutusta luit, että tilanpitäjät ovat lopettaneet ’päivätyönsä’? Se, että sinä et onnistunut, ei tarkoita, että muut eivät sitä voisi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehiläiset on arvokas luonnonvara ja niiden tekemä työ hyödyntää ei vain sen omistajaa vaan myös naapureita.Toivottavasti pariskunnan mehiläiset pysyy terveenä ja tuottaa iloa/tuloja tarhaajilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä taakseen jättää sen edestään löytää, ja aika nopeasti vierähtää. Sanotaan että mehiläisten tarhaus "pahoilta" onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun saisivat tehdä vielä sitä alkuperäistä Lapin kultaa eli hunajapontikkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G pelittää tuuli /aurinkosähkö toimii onnea ja menestystä. Älkää sit polttako puuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
71
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
70
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
28
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
20
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
17
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image