Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä

Isossa talossa kissoilla on tilaa temmeltää. Heidi Määtän sylissä on vasta hoitoon emoineen ja sisaruksineen tullut pikku-Pepe. KUVA: Ester van Dam
Kale! 20.10.2019 20:02
Anna-Tuulia Hautala

Kaikki lähti villikissapopulaation loukuttamisesta viisi vuotta sitten. Heidi Määttä päätyi auttamaan kaveriaan kissojen kuljettamisessa. Samaan aikaan hän kuuli, että vapaaehtoisia etsittiin sijaiskodeiksi.

Määttä päätti kokeilla sitäkin.

Nyt hän toimii Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki- ja sijaiskotiyhdistyksen PoPoPetin puheenjohtajana ja hoivaa kotonaan 15 kissaa. Niistä neljä on omia ja loput yhdistyksen pelastamia kissoja, jotka toivuttuaan lähtevät uusiin koteihin.

– Saahan tässä olla ruokkimassa, imuroimassa ja paskaa lapioimassa. Aamut ovat yhtä kaaosta, iltapäivällä sama homma. Voi vain haaveilla lomasta, Määttä nauraa.

Tarve auttaa tulee lapsuusajoilta Kiimingistä, jolloin kotona pyöri eri eläimiä.

– Elämässäni on aina ollut karvakoipisia, joita pitää hoitaa. Auttamisen halu on minulle sisäsyntyistä. On ihanaa, kun saa villimmän kissan luottamuksen. Sen voimalla jaksaa jatkaa.

Vapaaehtoistyössä näkee, että kissan arvo on edelleen huono. Pentuja annetaan ilmaiseksi tai kahvipakettia vastaan.

– Edes sterilointiin ei viitsitä laittaa rahaa. Jos leikkaukset hoidettaisiin ja kissat pidettäisiin sisällä, söisi se yhdistykseltä hirveästi työmäärää. Ongelma ei olisi tällainen, jos kissoista huolehdittaisiin niin kuin koirista, Määttä harmittelee.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

No mitä tämä kertoo nyky ihmisistä, todellakin vastuutonta ottaa vaikka kissa,josta ei pysty pitämään huolta, jättää heitteille, muitten vastuullisten ihmisten huollettavaksi, se jos mikä on eläinrääkkäystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa työtä. Kiitos Heidi.
Meidän toinen kissa on löytölapsi kolmen vuoden takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko ollut liikaa vaadittu, että tämä juttu olisi ollut jokaisen luettavana ilmaiseksi. Maallahan ne kissat on heitteillä. Jos joku välinpitämätön tilanväki älyäisi, että tämä leikkaamattomuus on eläinrääkkäystä. Ja toisekseen, jos joku jolla tilaa ja aikaa, olisi saanut lisätietoa, ja haluaisikin kisuja auttaa. Voisi joskus toimituksessa käyttää järkeä nuissa hommissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin myös yleistämisessä voisi käyttää järkeä. Sama kuin sanoisin ettei kaupunkilaiset ymmärrä luonnosta mitään, ja päästävät kissat irti autoteiden sekaan.
Meillä kissa on perheenjäsen ja tekee arvokasta työtä hiirenpyytäjänä, yönsä se nukkuu meidän sängyssä. Päivät saa saalistaa ja elää kissanarvoista elämää täällä metsän ja pellon välissä. Steriloitu on.
Olisiko liikaa opetella kirjoittamaan toisille ystävällisesti? Ei ole sinun eikä minunkaan arvo niin iso, että voi syyttävä sormi pystyssä haukkua toisia asuinpaikan perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi tärkeää ilmaston kannalta ja ympäröivän luonnonkin vuoksi pitää hyvin korkea kissa määrä jotta tärkeysjärjestys säilyisi ..Valtion pitäisi tukea tuota toimintaa ensisijaisesti ,koska voisi olla jatkossakin hyvin merkittävä työllistävä vaikutus vinkkinä hallitukselle ja olisi hyvä vielä saada myös soten piiriin noin Humanitäärinen antautuminen voisi olla myös Presidentin linnan kutsun peruste itsenäisyyspäivän juhliin ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissat ja koirat ovat ensisijaisesti lihansyöjiä. Se lihan määrä mitä nuo eläimet pistävät suuhun on ilmaston kannalta iso juttu.
Suomessa pitäisi määrätä kiintiöksi 1 lemmikki per perhe. Tämän ylimenevistä maksettava päästömaksu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissat on leikkautettu. Kyllä pitäs tehdä lahjoitus yhdistykselle. Upeaa kun on joku joka välittää. Voimaa arkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Heidi! Hienoa että annat kissoille sijaiskodin (sullehan ne kuitenkin jää..) :D <3 <3 <3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image