Frisbeegolfin pariin pääsee pikkurahalla – lajin ammattilainen Jenni Eskelinen arvioi Oulun radat

Jenni Eskelinen tykkää kierrellä Oulun frisbeegolfratoja. Hänen menestyksensä salaisuus on pitkäjänteinen harjoittelu. KUVA: Ester van Dam
Kale! 4.8.2018 20:12
Kalle Kvick

Oululaisen Jenni Eskelisen syntymäpäivälahjaksi vuonna 2009 saamat fresbeegolfkiekot muuttivat kaiken. Vuonna 2014 hän voitti Euroopan mestaruuden ja Euroopassa kisoja kiertävä lajin ammattilainen haaveilee pääsevänsä kisaamaan vielä Yhdysvaltojen radoille.

– Aluksi oli mukavaa käydä viikonloppuisin kavereiden kanssa heittelemässä kiekkoa. Sitten pelaaminen lisääntyi ja huomasin pelaavani usein myös arkisin. Töiden jälkeen oli aina kauhea kiire ehtiä radalle. Vuonna 2012 vietin varmasti enemmän aikaa radoilla kuin kotona tai muissa harrastuksissani, muistelee Jenni Eskelinen, jonka palkintokaappia koristavat myöa yksi EM-pronssi ja kaksi SM-pronssia.

Suomalaiset ovat ruotsalaisten lisäksi Euroopan innokkaimpia frisbeegolfin harrastajia. Suuria harrastajamääriä palvelee jo lähes 700 rataa erilaisilta alueilta.

Laji on helppo aloittaa, sillä suurimmalle osalle radoista pääsee veloituksetta. Laji ei myöskään maksa maltaita. Alkuun pääsee helposti jo muutamalla kymmenellä eurolla.

– Kiekot maksavat noin 15 euroa. Muutamalla kiekolla pääsee hyvin alkuun, Oulun Frisbeeseuraa edustava Jenni Eskelinen kertoo.

Jennin arvioita Oulun radoista

Virpiniemi: Metsärata, jossa saa heittää ylä- ja alamäkeen sekä lyhyttä ja pitkää heittoa. Hyvä peruskangasmetsä. Mielellään menen Virpiniemeen pelaamaan, sillä puitteet ovat hyvät.

Toppila: Puistorata, josta löytyy muutama metsäväylä. Aloittelijaystävällinen rata lyhyine väylineen. Oulun suosituin rata, jossa käy paljon harrastajia.

Hiironen: Monipuolinen rata, joka on Oulun vanhin. Haastetta tuottaa tiukat ob-alueet. Pitkää ja lyhyttä väylää, puistossa ja metsässä. Tykkään radasta, koska väylät ovat selkeät ja hyvät. En tykkää pelata liian helppoa rataa, joten Hiironen sopii minulle.

Pikkarala: Maksullinen rata, jossa kaksi eri lay-outtia eli kilparata ja amatöörirata. Kilparata tuo haastetta pitkillä väylillä ja osittain tiukoilla par-lukemilla. Amatöörirata on pääsääntöisesti samanlainen, väylät ovat vain lyhemmät. Radat ovat hyvässä kunnossa ja alueelta löytyvät wc, nuotiopaikka ja roskikset. Maasto hieman tylsä ja osittain hiekkainen, josta vaikea heittää.

Köykkyri: Metsärata, jossa suhteellisen pitkiä väyliä. Keskenään erilaisia väyliä, joten monenlaisia heittoja saa heittää. Maasto hieman haastava kulkea.

Liminka: Monipuolinen helpohko rata. Tulee käytyä harvemmin.  Kävisin varmasti useammin, mikäli rata olisi lähellä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Puhoksel järvi rata souda ja heitä vaekee myrskyl mut spuda huopa souda huopaa heitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tässä pitänyt olla Oulun radat? Milloin Liminka on liittynyt Ouluun. Olisi varmaan sitten kannattanut mainita kaikki Oulun alueen rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana eskis :)
Terveisiä mansesta! Täälläkin on muutama hyvä rata. Tuu heitteleen ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempele ja Liminka eivät ymmärtääkseni kuulu Ouluun. Kiiminki taitaa kuulua ja siellä on yksi rata. Ei kyllä mikään unelmien täyttymys, mutta tyhjää parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Kiimingissä on rata Honkimaalla. Ei sitten vissiin Kiiminki kuulu toimittelijan mielestä Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne tuossa Oulun radat tuli jo esille. Oulunsalon punkkiviidakkoa en lähtis laskemaan, muhoksen ja kiimingin radat ei oo mistää kotosin ja hailuodossa 12 väylänen eli ei mitään. Iistä ei ole tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattais käydä kokeilleen laskettelu rinteessä olevaa rataa Ukkohallassa, siinä on jo vaativuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image