Dammisaaren rap­pio­ro­mant­ti­nen Rapumaja Hupisaarilla kutsuu aktiivisia kau­pun­ki­lai­sia mukaan toimintaan

Dammisaaren Rapumajan aktiivit Vuokko Haljoki, Harri Kononen ja Eemeli Laitinen kannustavat kaupunkilaisia mukaan toimintaan. KUVA: Ester van Dam
Kale! 28.7.2018 20:33
Laura Tauriainen

Hupisaarten kätköissä piileksivän Dammisaaren itäpäädyssä nököttää yli satavuotias Rapumaja. Moni oululainen on sen ohi ajanut, mutta harva tietää, mitä siellä tapahtuu ja mitä siellä voi tehdä.

Joulukuussa Harri Kononen kävi ensimmäistä kertaa Dammisaaressa Oulun Hupisaarilla. Oli ympäristöjärjestö Dodo ry:n pikkujoulut, mutta kukaan silloin arvannut, että pian järjestö koordinoisi saarella sijaitsevan vanhan majan toimintaa. Maa oli kuurassa, lehdettömät puut huojuivat hiljalleen kirpeässä tuulessa ja veden solina peitti alleen liikenteen metelin. Kauniiden rapistuneiden betoniaitojen lomassa oli aistittavissa rappioromanttista tunnelmaa.

Dammisaaren Rapumaja sai nimensä epämääräisestä huhusta, jonka mukaan mökissä olisi ennen vanhaan pidetty porvariston rapukekkereitä.

– Todennäköisesti tämä ei pidä paikkaansa, vaan rakennus on toiminut luultavasti uimamajana. Siitä huolimatta nimi on jäänyt. Se on hyvä, erottuva ja kiinnostava nimi, Rapumajan koordinaattori Kononen naurahtaa.

Dodolla on Rapumajalle Oulun kaupungin myöntämä käyttölupa, mutta siellä saa kuka tahansa järjestää toimintaa, kunhan se vain on kaikille avointa ja maksutonta.

Eemeli Laitinen on ollut järjestämässä Rapumajalle taideiltaa, joka sisälsi improvisaatiomusisointia, shamaanirumpuja, yhteisömaalausta ja työpajoja.

– Siellä kävi lapsiperheitäkin maalaamassa musiikin tahtiin. Se oli oikein mukava päivä, hän muistelee.

Aktiivinen rapumajalainen Vuokko Haljoki on ollut mukana Taidemuseon kanssa järjestetyssä yhteisötaideprojektissa, jossa kuka tahansa sai osallistua tekemään tekstiilitaideteoksia.

– Siihen osallistui ihan uusia ihmisiä, jotka eivät olleet Rapumajasta koskaan kuulleetkaan, vaan jostain vain bonganneet tapahtuman. Yksi heistä on piknikin jälkeen käynyt täällä useasti hakemassa yrttejä, Haljoki hehkuttaa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Minkälaisia Yrttejä Rapumajan kultturi-/taideympyröistä saa? Asiayhteys jäi epäselväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sprayaaminen/sotkeminen on siis nykyään ”yhteisömaalausta” ja töhrimiset ”yhteisötaidetta” !!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuolla pitäisi järjestää jotain toimintaa. Onko tarkoitus häiritä jotain lähitaloa tai muuta vai eikö ole mitään tekemistä? Paikkahan ei ole mitenkään toimiva mihinkään tapahtuman järjestämiseen. Pieni kylmä ikkunaton rakennus ilman fasiliteetteja. Ihme hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
7:00
Kalen! kalluppi: Pelekääkkö nää punkkeja?
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Aviopari unohtuu vaarallisille vesille – pienen budjetin elokuva hyödynsi tehot tarkkaan
7:00
Arvaisitko, mikä poliisisarjoista on Riku Niemisen kaikkien aikojen suosikki? Kysyimme kahdeksalta Roban poliisinäyttelijältä, mitä he itse tv:stä katsovat
7:00
Hyvä asiakaspalvelu on tärkeää kaikkien te-palvelujen asiakkaiden kohdalla Lukijalta
7:00
Lammas on tehokas vieraslajien hävittäjä – myrkyllisetkin kasvit kelpaavat muun ravinnon seassa Tilaajille
7:00
Puhinaa ja murinaa muhkean parran takaa – Kärpissä neljä kautta kiekkoillut Hakanpää: "Yritän hoitaa kiekon vain Manun lapaan" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Työvoimapula on todellinen. Suomi on saavuttanut rakennetyöttömyyden rajan. Se on meillä matalammalla työllisyystasolla ... Lue lisää...
Työvoimapula on tode...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image