Dammisaaren rap­pio­ro­mant­ti­nen Rapumaja Hupisaarilla kutsuu aktiivisia kau­pun­ki­lai­sia mukaan toimintaan

Dammisaaren Rapumajan aktiivit Vuokko Haljoki, Harri Kononen ja Eemeli Laitinen kannustavat kaupunkilaisia mukaan toimintaan. KUVA: Ester van Dam
Kale! 28.7.2018 20:33
Laura Tauriainen

Hupisaarten kätköissä piileksivän Dammisaaren itäpäädyssä nököttää yli satavuotias Rapumaja. Moni oululainen on sen ohi ajanut, mutta harva tietää, mitä siellä tapahtuu ja mitä siellä voi tehdä.

Joulukuussa Harri Kononen kävi ensimmäistä kertaa Dammisaaressa Oulun Hupisaarilla. Oli ympäristöjärjestö Dodo ry:n pikkujoulut, mutta kukaan silloin arvannut, että pian järjestö koordinoisi saarella sijaitsevan vanhan majan toimintaa. Maa oli kuurassa, lehdettömät puut huojuivat hiljalleen kirpeässä tuulessa ja veden solina peitti alleen liikenteen metelin. Kauniiden rapistuneiden betoniaitojen lomassa oli aistittavissa rappioromanttista tunnelmaa.

Dammisaaren Rapumaja sai nimensä epämääräisestä huhusta, jonka mukaan mökissä olisi ennen vanhaan pidetty porvariston rapukekkereitä.

– Todennäköisesti tämä ei pidä paikkaansa, vaan rakennus on toiminut luultavasti uimamajana. Siitä huolimatta nimi on jäänyt. Se on hyvä, erottuva ja kiinnostava nimi, Rapumajan koordinaattori Kononen naurahtaa.

Dodolla on Rapumajalle Oulun kaupungin myöntämä käyttölupa, mutta siellä saa kuka tahansa järjestää toimintaa, kunhan se vain on kaikille avointa ja maksutonta.

Eemeli Laitinen on ollut järjestämässä Rapumajalle taideiltaa, joka sisälsi improvisaatiomusisointia, shamaanirumpuja, yhteisömaalausta ja työpajoja.

– Siellä kävi lapsiperheitäkin maalaamassa musiikin tahtiin. Se oli oikein mukava päivä, hän muistelee.

Aktiivinen rapumajalainen Vuokko Haljoki on ollut mukana Taidemuseon kanssa järjestetyssä yhteisötaideprojektissa, jossa kuka tahansa sai osallistua tekemään tekstiilitaideteoksia.

– Siihen osallistui ihan uusia ihmisiä, jotka eivät olleet Rapumajasta koskaan kuulleetkaan, vaan jostain vain bonganneet tapahtuman. Yksi heistä on piknikin jälkeen käynyt täällä useasti hakemassa yrttejä, Haljoki hehkuttaa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS

Kommentoi

Minkälaisia Yrttejä Rapumajan kultturi-/taideympyröistä saa? Asiayhteys jäi epäselväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sprayaaminen/sotkeminen on siis nykyään ”yhteisömaalausta” ja töhrimiset ”yhteisötaidetta” !!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuolla pitäisi järjestää jotain toimintaa. Onko tarkoitus häiritä jotain lähitaloa tai muuta vai eikö ole mitään tekemistä? Paikkahan ei ole mitenkään toimiva mihinkään tapahtuman järjestämiseen. Pieni kylmä ikkunaton rakennus ilman fasiliteetteja. Ihme hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
29
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
22
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image