Alt Ark­ki­teh­deil­le sataa palkintoja – ou­lu­lais­toi­mis­to lähtee viemään eteenpäin opis­ke­li­joi­den asuntotornia

”Se, millaista kaupunkirakentamista toteutetaan, liittyy politiikkaan, rakennusvalvontaan ja kaavoitukseen. Näillä kaikilla on valta vaatia korkealuokkaista rakentamista”, sanovat Alt Arkkitehtien osakkaat Tuomas Niemelä (vas.) ja Antti Karsikas (oik.). Kuvassa keskellä myös yrityksen työntekijät Jyri Fält ja Anniina Valjus. KUVA: Ester van Dam
Kale! 17.8.2019 13:17
Anna Pesonen-Smith

Oululainen Alt Arkkitehdit –yritys sai alkunsa kilpailuvoitosta. Viime vuonna omistajat saivat Suomi-palkinnon ja Puupalkinnon. Seuraavaksi yritys lähtee viemään eteenpäin opiskelijoiden asuntotornihanketta, jos vain rahaa löytyy. 

Oululainen arkkitehtitoimisto Alt Arkkitehdit sai alkunsa 10 vuotta sitten, kun omistajat Antti Karsikas, Kalle Vahtera ja Ville-Pekka Ikola osallistuivat palvelutalon suunnittelukilpailuun. He kaikki olivat opiskelijoita Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä.

– Kilpailuvoitosta heräsi ajatus, että pitäisi varmaan perustaa toimisto, jos hanke halutaan viedä loppuun asti, Karsikas muistelee.

Neljäs osakas Tuomas Niemelä napattiin matkaan toisesta kollektiivista. Hänkin oli jo ehtinyt sarallaan saada merkittävän kilpailuvoiton ja suunnitteli silloisine kumppaneineen saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen Inarissa.

Viimeisimpiä toimiston saavutuksia on kutsukilpailuvoitto vuodelta 2016. Sitä varten piti suunnitella Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiölle opiskelija-asuntotorni. Kyseessä on oululaisille erittäin näkyvä projekti: kaupungin korkein tornitalo Ouluhallin takana.

– Hanke on nyt kustannuslaskentakierroksella. Jos rahaa löytyy, niin varmaankin ensi kesänä kaivettaisiin kuoppa ja suunnitelmaa alettaisiin toteuttaa, Karsikas enteilee.

Alt Arkkitehdit on suunnitellut pääasiassa kouluja ja muita julkisia rakennuksia, mutta myös joitain yksityistaloja tai loma-asuntoja.

Toistuvia asioita neljän arkkitehdin kollektiivisessa suunnittelutyössä ovat paikkasidonnaisuus ja materiaalisuus, jolla tarkoitetaan lähinnä luonnonmateriaalien valintaa.

Vaalan koulukeskuksen julkisivut käsiteltiin tervamaalilla, sillä rakennus sijaitsee tervareitin varrella. Oulunsalon Niemenrannan koulussa lähdettiin liikkeelle kunnan tyypillisestä punatiilirakentamisesta, jota on käytetty aiemmin kunnantalossa ja Pitkäkankaan koulussa.

– Kaikkein kiehtovinta käyttörakennusten suunnittelussa on, että siinä pääsee vaikuttamaan konkreettisella tavalla niin monien ihmisten elämään. Koulun läpi kulkee sukupolvi toisensa jälkeen, Karsikas ja Niemelä sanovat.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sinne Välkylään se tornitalo sopii, mutta tuon Valkean lasikaappeineen voisi purkaa pois rumentamasta kaupunkia. Ps, Heinäpään pyöreä torni on myös hieno ja hyvässä paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava hanke, mutta miksi sitä ei tehdä Linnanmaalle, missä kaikki opiskelijat pian ovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka haluaa asua syrjässä kaukana palveluista vaikka opiskelemassa siellä kävisikin? Bussilla pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
60
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
44
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
27
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
20
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
16
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image