Kale!

Alt Ark­ki­teh­deil­le sataa palkintoja – ou­lu­lais­toi­mis­to lähtee viemään eteenpäin opis­ke­li­joi­den asuntotornia

”Se, millaista kaupunkirakentamista toteutetaan, liittyy politiikkaan, rakennusvalvontaan ja kaavoitukseen. Näillä kaikilla on valta vaatia korkealuokkaista rakentamista”, sanovat Alt Arkkitehtien osakkaat Tuomas Niemelä (vas.) ja Antti Karsikas (oik.). Kuvassa keskellä myös yrityksen työntekijät Jyri Fält ja Anniina Valjus. KUVA: Ester van Dam
Kale! 17.8.2019 13:17
Anna Pesonen-Smith

Oululainen Alt Arkkitehdit –yritys sai alkunsa kilpailuvoitosta. Viime vuonna omistajat saivat Suomi-palkinnon ja Puupalkinnon. Seuraavaksi yritys lähtee viemään eteenpäin opiskelijoiden asuntotornihanketta, jos vain rahaa löytyy. 

Oululainen arkkitehtitoimisto Alt Arkkitehdit sai alkunsa 10 vuotta sitten, kun omistajat Antti Karsikas, Kalle Vahtera ja Ville-Pekka Ikola osallistuivat palvelutalon suunnittelukilpailuun. He kaikki olivat opiskelijoita Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä.

– Kilpailuvoitosta heräsi ajatus, että pitäisi varmaan perustaa toimisto, jos hanke halutaan viedä loppuun asti, Karsikas muistelee.

Neljäs osakas Tuomas Niemelä napattiin matkaan toisesta kollektiivista. Hänkin oli jo ehtinyt sarallaan saada merkittävän kilpailuvoiton ja suunnitteli silloisine kumppaneineen saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen Inarissa.

Viimeisimpiä toimiston saavutuksia on kutsukilpailuvoitto vuodelta 2016. Sitä varten piti suunnitella Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiölle opiskelija-asuntotorni. Kyseessä on oululaisille erittäin näkyvä projekti: kaupungin korkein tornitalo Ouluhallin takana.

– Hanke on nyt kustannuslaskentakierroksella. Jos rahaa löytyy, niin varmaankin ensi kesänä kaivettaisiin kuoppa ja suunnitelmaa alettaisiin toteuttaa, Karsikas enteilee.

Alt Arkkitehdit on suunnitellut pääasiassa kouluja ja muita julkisia rakennuksia, mutta myös joitain yksityistaloja tai loma-asuntoja.

Toistuvia asioita neljän arkkitehdin kollektiivisessa suunnittelutyössä ovat paikkasidonnaisuus ja materiaalisuus, jolla tarkoitetaan lähinnä luonnonmateriaalien valintaa.

Vaalan koulukeskuksen julkisivut käsiteltiin tervamaalilla, sillä rakennus sijaitsee tervareitin varrella. Oulunsalon Niemenrannan koulussa lähdettiin liikkeelle kunnan tyypillisestä punatiilirakentamisesta, jota on käytetty aiemmin kunnantalossa ja Pitkäkankaan koulussa.

– Kaikkein kiehtovinta käyttörakennusten suunnittelussa on, että siinä pääsee vaikuttamaan konkreettisella tavalla niin monien ihmisten elämään. Koulun läpi kulkee sukupolvi toisensa jälkeen, Karsikas ja Niemelä sanovat.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sinne Välkylään se tornitalo sopii, mutta tuon Valkean lasikaappeineen voisi purkaa pois rumentamasta kaupunkia. Ps, Heinäpään pyöreä torni on myös hieno ja hyvässä paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava hanke, mutta miksi sitä ei tehdä Linnanmaalle, missä kaikki opiskelijat pian ovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka haluaa asua syrjässä kaukana palveluista vaikka opiskelemassa siellä kävisikin? Bussilla pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image