Kale!

Alt Ark­ki­teh­deil­le sataa palkintoja – ou­lu­lais­toi­mis­to lähtee viemään eteenpäin opis­ke­li­joi­den asuntotornia

”Se, millaista kaupunkirakentamista toteutetaan, liittyy politiikkaan, rakennusvalvontaan ja kaavoitukseen. Näillä kaikilla on valta vaatia korkealuokkaista rakentamista”, sanovat Alt Arkkitehtien osakkaat Tuomas Niemelä (vas.) ja Antti Karsikas (oik.). Kuvassa keskellä myös yrityksen työntekijät Jyri Fält ja Anniina Valjus. KUVA: Ester van Dam
Kale! 17.8.2019 13:17
Anna Pesonen-Smith

Oululainen Alt Arkkitehdit –yritys sai alkunsa kilpailuvoitosta. Viime vuonna omistajat saivat Suomi-palkinnon ja Puupalkinnon. Seuraavaksi yritys lähtee viemään eteenpäin opiskelijoiden asuntotornihanketta, jos vain rahaa löytyy. 

Oululainen arkkitehtitoimisto Alt Arkkitehdit sai alkunsa 10 vuotta sitten, kun omistajat Antti Karsikas, Kalle Vahtera ja Ville-Pekka Ikola osallistuivat palvelutalon suunnittelukilpailuun. He kaikki olivat opiskelijoita Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä.

– Kilpailuvoitosta heräsi ajatus, että pitäisi varmaan perustaa toimisto, jos hanke halutaan viedä loppuun asti, Karsikas muistelee.

Neljäs osakas Tuomas Niemelä napattiin matkaan toisesta kollektiivista. Hänkin oli jo ehtinyt sarallaan saada merkittävän kilpailuvoiton ja suunnitteli silloisine kumppaneineen saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen Inarissa.

Viimeisimpiä toimiston saavutuksia on kutsukilpailuvoitto vuodelta 2016. Sitä varten piti suunnitella Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiölle opiskelija-asuntotorni. Kyseessä on oululaisille erittäin näkyvä projekti: kaupungin korkein tornitalo Ouluhallin takana.

– Hanke on nyt kustannuslaskentakierroksella. Jos rahaa löytyy, niin varmaankin ensi kesänä kaivettaisiin kuoppa ja suunnitelmaa alettaisiin toteuttaa, Karsikas enteilee.

Alt Arkkitehdit on suunnitellut pääasiassa kouluja ja muita julkisia rakennuksia, mutta myös joitain yksityistaloja tai loma-asuntoja.

Toistuvia asioita neljän arkkitehdin kollektiivisessa suunnittelutyössä ovat paikkasidonnaisuus ja materiaalisuus, jolla tarkoitetaan lähinnä luonnonmateriaalien valintaa.

Vaalan koulukeskuksen julkisivut käsiteltiin tervamaalilla, sillä rakennus sijaitsee tervareitin varrella. Oulunsalon Niemenrannan koulussa lähdettiin liikkeelle kunnan tyypillisestä punatiilirakentamisesta, jota on käytetty aiemmin kunnantalossa ja Pitkäkankaan koulussa.

– Kaikkein kiehtovinta käyttörakennusten suunnittelussa on, että siinä pääsee vaikuttamaan konkreettisella tavalla niin monien ihmisten elämään. Koulun läpi kulkee sukupolvi toisensa jälkeen, Karsikas ja Niemelä sanovat.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sinne Välkylään se tornitalo sopii, mutta tuon Valkean lasikaappeineen voisi purkaa pois rumentamasta kaupunkia. Ps, Heinäpään pyöreä torni on myös hieno ja hyvässä paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava hanke, mutta miksi sitä ei tehdä Linnanmaalle, missä kaikki opiskelijat pian ovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka haluaa asua syrjässä kaukana palveluista vaikka opiskelemassa siellä kävisikin? Bussilla pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image