Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Kolumni

Kaikki irti tästä kau­pun­gis­ta

-

Paljon porukkaa kulkee aamua iltaa Oulun seudulla. Moni asuu ja elää täällä tiiviisti, mutta todella moni myös ohimennen käväisee, ja silloin kaupunki on ihan toisenlainen. Siitä otetaan kaikki irti mennen tullen.

Virittäytyminen alkaa etelän ja rannikon suunnalta saapuessa heti Limingassa tai Tupoksella, viimeistään Kempeleessä. Idästä päin tulijasta alkaa tuntua puolestaan Kiimingin tienoilla vähitellen siltä, että kaupungissa ollaan. Pohjoisesta ajavilla sama fiilis heräilee Iin ja Haukiputaan välillä.

Ruuhkia tekisi mieli kommentoida, koska ne liittyvät olennaisesti kaupunkikokemukseen, mutta Oulussa asuvilla on aiheesta varmaan enemmän mielipiteitä kuin tällaisilla ulkopuolisilla tarkkailijoilla. Tämä johtuu ehkä siitä, että keskeltä maaseudun rauhaa kaupunkiin tullessa asennoituu jo valmiiksi siihen, että tien päällä on muitakin. Siksi se ei ärsytä, vaan siitä osaa jopa nauttia.

Sekä aamun tuloliikenne että iltapäivän ja illan menoliikenne sujuvat melko ripeästi. Selkeää pientä tunkua on havaittavissa liikenteen seassa, jos keskustaan on pyrkimässä aamutuimaan. Loppupäivästä hajontaa tuntuu olevan enemmän. En tiedä, mistä nämä erot oikein johtuvat. Veikkaan, että väki vaan hajoaa iltapäivällä ja illalla eri suuntiin pidemmässä ajassa.

Kaupungilla kävellessä on hauskaa tarkkailla ihmisiä, rakennuksia ja erilaisia paikkoja. En tiedä, kiinnittääkö perusoululainen tällaisiin asioihin huomiota omassa arjessaan.

Jos Oulussa kulkee toisinaan esimerkiksi töiden vuoksi, voi tänne ujuttaa samalla muitakin pieniä palasia elämästään. Miksei valkkaisi samalla vaikka harrastusta, joita tämän kokoinen kaupunki suorastaan pursuaa.

Ehdottomasti tärkeintä antia kävijän näkökulmasta ovat ruhtinaalliset ostosmahdollisuudet. Olipa kyse harrastushankinnoista, vaatteista, ruuasta, tekniikasta, sisustuksesta, remppatarvikkeista tai mistä vaan, Oulusta löytää etsimänsä.

Kiertelin kaupunkia hiljattain naisporukassa, kaikki kolme tuolta jostain muualta. Totesimme ääneen, miten mukavaa on, kun kerrankin ilmaantuu tällainen tilaisuus. Siinä ei ollut mihinkään kiire.