Aloita uusi keskustelu

Vaiettu salaisuus vanhoillislestadiolaisuudessa

Aloittaja: totuus esiin Uskonto 22.4.2010 08:56

Tämän aamun Kalevan lukijan sivuilla oli kirjoitus vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen keskuudessa tapahtuneesta hyväksikäytöstä.Törkeä tapaus ! Hyvä, että joku uskaltaa tuoda asiaa esille ja vieläpä omalla nimellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 105 viestiä

"SRK-konttorin pojat" toistavat tämänpäiväisessä vastineessaan moneen kertaan lehtiin toimittamaansa sanomaa jättäen edelleen kertomatta, että

*vl-opin mukaan sielunhoitajana tai rippi-isänä voi toimia kuka tahansa "uskovainen" pikkulapsesta muistamattomaan vaariin

*vl-evankeliumin voi saarnata kuka tahansa "uskovainen" ja se alkaa sanoilla: "Jeesuksen nimessä ja veressä..."

että se siitä raamatullisesta opetuksesta ja lapsipappeudesta - vl-oppi ja -rippi ovat vain vaööankäytön välineitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarvitaanko Risikon lausuma lakiuudistus, jotta saadaan kirkon yleinen ja SRK:n "oma" rippioppi avatuksi ja samalla häipyy SRK:n "yleinen pappeus" - salaajat eli rippi-isät ja vl-sielunhoitajat joutuvat sen jälkeen käräjille samoihin pöytiin suojelemiensa rikollisten kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lestadiolaisilla on muitankin asioita mitä ei saa kritisoida. En ymmärrä miksi ei saa edes keskutella asioista. Esim. miksi tupakanpoltto ei ole syntiä, tai onko totta että seuroissa neuvovat ettei saa yksinään lukea Raamattua vaan ainoastaan jonkun "pätevämmän" seurassa. Tai miksi ajattelevat, että rauhanydistyksellä käyvät ainoat tosi uskovat...ottakaa kantaa liikkeenseen kuuluvat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulle tabujako, noita tabuja on lukematon määrä ja mitä uskomattomampia sellaisia! Osa liikkeeseen kuulumattomista väittää täälläkin juttutuvassa kiven kovaa että ne ovat tosia ja väittävät niin liikkeeseen kuuluvillekkin henkilöille, joiden luulisi totuuden tietävän paremmin. Kun niitä yrittää oikoa, syytetään salailusta yms.

Kaikista asioista saa keskustella. Ei ole olemassakaan mitään kiellettyä aihetta! Tupakanpoltto ei ole syntiä sen vuoksi, että se ei muuta ihmisen käyttäytymistä tai persoonallisuutta niin kuin alkoholi ja huumeet. Kuitenkin se aiheuttaa riskin terveydelle, enkä koskaan ole ymmärtänyt miksi joku haluaa riskeerata sen tupakoimalla. Toisaalta, riskin terveydelle aiheuttaa myös mm. liiallinen suolan, rasvan ja sokerin käyttö yms. Olisi aika vaikea vetää rajaa siihen, mikä on riskin sopiva raja. Tupakasta ei myöskään löydy varoituksia Raamatusta, toisin kuin alkoholista "älkää juopuko viinistä, josta paha meno tulee..."

Tuo Raamatun lukemisjuttu ei myöskään pidä paikkaansa. Päinvastoin, usein kehoitetaan lukemaan Raamattua enemmän. On meille kaikille hyödyllistä lukea sitä ja sen pohjalta oma usko vahvistuu joka kerta.

"Ainoat tosi uskovat" tulee useista Raamatun kohdista. Lopun aikoina on vain yksi pienen pieni joukko, jotka Taivaaseen pääsevät ja heillä on yksi usko, yksi mieli yms. On mainintoja siitä että tuo oikein uskovien joukko on pieni ja yhtenäinen. Jossain kohtaa jopa mainitaan että se on pohjoisessa. Raamatun mukaanhan ei ole mahdollista se että kaikki Taivaaseen pääsevät. Tietysti me uskomme että juuri meidän usko on se oikea ja Raamatun mukainen.

 

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Missä kohdin tarkalleen Raamatussa lukee, että uskovien joukko on pohjoisessa? Niin siellä kyllä lukee, että viekää evankeliumia kaikelle kansalle! Ei siis olla vain omassa pienessä yhteisössä, koska Jumalan tahto on, että jokainen ihminen pelastuu. Joh 3:5. Ei ole ihmisen määriteltävissä kuka joutuu kadotukseen ja kuka pelastuu, sen tietää Jumala. Myös Jerusalemissa on messiaanisia juutalaisia! Avatkaa silmänne lestadiolainen kansa! Tutkikaa Raamattua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihanaa, että uskalletaan puhua...kaikki uskomatonta tavotteellista puhtaaksipesua jos vain raha haisee edes pikkuisen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VL yhdistettynä kepuun ja kokoomukseen , on Jumala maan päällä, pelättävä yhdistelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsos, vastasin sinulle jo mutta jostain syystä viestini ei mennyt läpi vaikka oli hyvin asiallinen. Kokeillaanpa uudelleen.

En ole koskaan mitään valaa vannonut, joten en voi virkasalaisuutta rikkoa tehdessäni ilmoituksen anteeksi pyydetyistä asioista. Tietysti rippisalaisuus yleensä ottaen on olemassa ja sitä kunnioitan, mutta ei se rikosten kohdalla päde. Minua ja ketään maallikkoakaan sellaiset ei sido. Rikoksesta ei selviä pelkällä parannuksen teolla, vaan teot on sovitettava myös maallisen oikeuden edessä.

Jos minulle tulisi pedofiili tekojaan kertomaan ja anteeksi pyytämään, kyllä varmistaisin että hän vie asian myös eteenpäin. Jos ei, niin silloin tekisin rikosilmoituksen. En pystyisi elämään sen tiedon kanssa, että joku viaton lapsi tai nuori kärsii sen vuoksi että en puutu tilanteeseen. Jos pedofiili tekojaan pyytää anteeksi ja sen jälkeen jatkaa kauheuksiaan tai ei sovita tekojaan lain edessä, tuo anteeksi pyyntö on ollut teennäinen eikä tule sydämestä. Vain sydämestä asti tuleva anteeksipyyntö on todellinen ja pätee Jumalan edessä. Lopulta on aivan yksi ja sama, mitä kukin täällä maanpäällä toisilleen uskottelee, sillä Jumala se on joka kaiken lopulta ratkaisee. Hän näkee pimeimmänkin sydämen vaikka se kuinka papin tai puhujan roolilla kuorrutettais ja palkka kerran on sen mukainen.

Valitettavasti on olemassa susia lammasten vaatteissa ja jälki voi olla hirveää. Nyt ollaan kaikki entistä valppaampia kaikkien lasten ja nuorten edun nimissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vl-äiti. Hyvä näin kohdallasi, mutta lueskelin tästä aiheesta muutamalta toiselta palstalta. Siellä oli kyllä eräällä kirjoittajalla toistuvasti sellainen jyrkkä kanta rippisalaisuuteen, että se on ehdottomasti rikkomaton, ja joka sen rikkoo, ottaa ripittäytyjän synnin omalle kontolleen. Sama rippisalaisuus koskee myos maallikkoa, eikä ainoastaan pappeja hänen tulkintansa mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitteko vastineen Heksingin Sanomien kirjoitukseen, jonka ovat tehneet SRK:n johtokunnan puheenjohtaja ja pääsihteeri?

Suora lainaus "lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on yksiselitteisesti synti ja rikos. Yhtä tuomittavaa on seksuaalirikollisen suojelu. Lasta on suojeltava kaikin tavoin. Siksi jokaisen rikoksesta tietoisen aikuisen tulee toimia niin, että lasten suojaksi säädetty laki saavuttaa sille annetun tavoitteen.On kaikkien etu saada mahdollinen tuhoisa kierre heti alkuunsa katkaistua. "

Näin minäkin olin asian ymmärtänyt. Ehkä tuli selvyyttä asiaan sinulle "katsos" ?

 

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vl-äiti. kyllä tämä asia on minulle ja monelle muulle täysin selvä kaikkien rikosten kohdalla. Miten sitten lienee ollut "siionin" sisällä. koska nyt pääkonttorin miesten on pitänyt asiasta muistuttaa. 

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän monien vl-liikkeeseen kuuluvien tuohtumuksen nyt vallalla olevan keskustelun johdosta. Itsekin aikoinaan liikkeeseen kuuluvana "ulkopuolisten" kannanotot satuttivat ja helposti halusi asettua puolustuskannalle. Kannanotot koetaan helposti "epäuskovaisten" (tätä sanaahan liikkeessä käytetään ei vl-ihmisistä) ilkeilyksi. Ilkeilyäkin esiintyy, mitä tämänkin palstat useat mielipiteet esittävät. Totuus on kuitenkin, että pedofiliaa ja insestiä esiintyy ja on esiintynyt vl-liikkeessä ja asiasta ei aiemmin ole liiemmin puhuttu. Itse en muista koskaan olleeni mukana yhdessäkään seurakuntaillassa tai muussa tilaisuudessa, jossa asiasta olisi puhuttu avoimesti ja sille kuuluvalla vakavuudella. Ja minunkin historiani vl-liikkeessä on kuitenkin vuosikymmenten mittainen ja yhä edelleen pidän aktiivisesti yhteyttä moniin liikkeeseen kuuluviin ihmisiin.

Joko nyt on tullut aika, jolloin salailu on käynyt mahdottomaksi? Toivottavasti.

 

 

 

 

Itseäni ihmetyttää se, että kyseinen henkilö

 

 

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ex-vl, minua ei suututa se että väärinkäytökset tulevat ilmi. Sehän on vain hyvä asia että rikolliset saadaan kiinni, olivatpa he ketä tahansa. Mutta minua suututtaa täällä esiintyvät väärät väitökset ja ilkeily ja kaikkein eniten suututtaa yleistäminen.

On selvää että myös meidän joukossamme on ihmisiä, jotka eivät ole aidosti uskomassa ja käyttävät yhteisöä vain hyväkseen monilla tavoin. On myös selvää että reiluun 100 000 joukkoon mahtuu erilaisten sairauksien omaavia ihmisiä. Mitään muuta outoa tässä ei ole tullut ilmi kuin se, että joku SAATTAAKIN sulkea silmänsä noin törkeältä rikokselta kuin lasten hyväksikäyttö. Että joku antaa tehdä omille tai toisten lapsille jotain niin hirveää, se vaatii aikamoisen pimeyden ihmisen mieleen ja sydämeen. Yhtä pimeän kuin tekijältä itseltään.

Luulenpa että pedofiiliasta ja insestistä ei seurakuntapäivillä ole puhuttu sen vuoksi että paikalla on hyvin paljon erin ikäisiä lapsia, joiden ymmärrys ei riittäisi kuuntelemaan tuollaisia aiheita ja toinen syy on varmasti se että on pidetty itsestään selvänä että tuollaiset hirveydet ovat ehdottoman väärin! Eihän niissä keskustella murhistakaan tms itsestään selvistä asioista. Kysehän ei ole siitä että tekijät olisivat tietämättään toimineet väärin. He kyllä aivan varmasti ovat tienneet ja siksi salanneetkin tekonsa. Pimeitä kun ovat olleet, ovat vielä peitelleet kauheuksiaan rippiin vetoamalla.

Olen aidosti sitä mieltä että on hyvä että nämä asiat ovat tulleet esille ja niitä käsitellään, kunhan sävy pysyy asiallisena.

 

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...samaten paikoissa missä ihmisiä ikinä liikkuukaan niin täytys lukea, että vapaamielisyys, uskonottomat tai vaikkapa kiveen ja kantoon uskovat voivat vahingoittaa lasten ja nuorten mielenterveyttä. Maria hoi, missä nyt oletkaan, lueppa nuita aikaisempia viestejä, niin ei ne jutut mene niin kuin sinä luulet. Ei todellisuudessa vl ole tuota mitä kirjoitit. Jos joku yksilönä tekee noin ällöä niin ei se ole vl uskoon kuuluva asia ,ei ollenkaan. Ei sitä autuaiksi sillä tulla, että nostetaan käsi pystyyn ja pyydetään anteeksi ja jatketaan rötöksiä samaan tahtiin. Kyllä ne teot myös muuttuvat jos oikeasti haluaa anteeksi synnit saada, mutta nykyaikana on vaikea käsittää tuollaista asiaa, kun ihmisten mielestä ei mikään ole enään syntiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi