Aloita uusi keskustelu

Suomen urheilun tila

Aloittaja: Siirakki Urheilu 1.1.2019 21:40

Kun seuraa suomalaisia urheilijoita kansainvälisissä karkeloissa niin joutuu melkein aina pettymään, ilon hetkiä on aniharvoin. Suomi on urheilussa tällä hetkellä Euroopan ehkä heikoin maa. Monta tähteä ei ole ja jos pohjoismaihin vertaa niin olemme aivan häpeällisen huonoja. Mitähän meidän pitäisi tehdä, että voitas taas pärjätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 52 viestiä

Kirjoitin tuolla aiemmin rahan puutteesta suomalaisessa urheiluvalmennuksessa. Eräs työtoverini koulutti poikaansa hiihtäjäksi, kun pojalla intoa tuntui riittävän. Pojan isä ihmetteli, miten hänen kaverinsa pärjäävät rahallisesti paremmin kuin hänen oma perheensä. Ennen tätä hän kertoi pojan hiihtoharrastuksen maksavan 10000 mk talven aikana eli treenausta sekä matkoja lähes joka viikon loppu jo useana vuotena. Päivän Kaleva esittelee hiihtäjää joka satsaa varojaan 16500 euroa vuodessa urheiluun.

Joku vastaili minulle rahan puutteen sijaan, ettei ole harrastajia Suomessa. Kun urheilussa tie huipulle maksaa tuollaisia summia, niin ei ole ihme jos huippu-urheilijoita ei tule. Lahjakkaalle urheilulupaukselle pitää löytyä nimen omaan ajoissa ja rahaa muualta kuin perheen elinkustannuksista. Silloin riittää harrastajiakin.

Tästä voi jatkaa leirityksillä yms. rahoittajien tuella, valtio, miljonäärit, elinkeinoelämä ja kansalaisten vapaaehtoisuus. Tavoitteena pitää olla menestys, ei ainoastaan sarja kisamatkoja ulkomaille ja lopussa näkyvä julkinen tehtävä. Ne on ansaittava.

Aikoinaan on päästy huipulle vähemmällä rahalla ja kovaakin kovemmalla harjoittelulla, mutta se ei enää nykyisin riitä menestykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan seurannut hiihtoja niin aktiivisesti, kun nyt. Ruotsalaisten sekä Norjalaisten menestystä katselen mielelläni. Ainoa suomalainen joka saa kiitosta minulta on Musti, mukava kuunnella hänen asiantuntevaa kommentointia hiihdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin se näyttää että mäkihyppy ja hiihto on taantunut huonon valmennuksen takia.Esim. tuo mäkihyppy valmennus on mennyt ihan mettään.Näyttää siltä hyppääjät eivät osaa ponnistaa hyppyrin keulalta ollenkaan vaan kaatuvat eteenpäin ja sekin pitkällä matkalla että vauhti hidastuu paljon. Mutta Puolassa osataan ponnistaa mallia, Adam Malis syvältä lähtee ja terävästi, räjähtävästi, salaman nopeasti aivan nokalta ja nousee korkealle. Niinpä puolassa on paljon loistavia lentäjiä,mäessä kuin mäessä.Hiihto puolelle on tainnut ulkoilupuoli unehtua kokonaan, vaan eikö ole ehtinyt tv.esiintymisiltä harjoittelemaan.Tuokin näyttää olevan urheilun pahe Parisuhde/avioliitto se näyttää vievän järestäin urheilijan kunnon piirikuntakilpailu tasolle.Harmin paikka.Ikävä todeta.Jopa Ruotsalaisetkin ovat huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka jäähalleja on , niin on se vanhemmille kallis harrastus. Mitäpä muuten olisi tällä hetkellä Oulu ilman Kärppiä. Missä on vanha ihana laji kuin jääpallo. Uimareita löytyy hyviä, ei sovi unohtaa. Mitä unohtui?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävä määrä selostajia ja kommentoijia,suomessa studiossa,paikan päällä,ladun varrella,pitkin euroopan valtateitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Niinpä. Ei ole ihme, että joukkuelajit, kuten jääkiekko on niin mieluinen ja suosittu myös medialle. Muutama kameramies jäähallin parvelle ja kaukalon reunalle ja Mertaranta microfoniin papattaan, niin "se on siinä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta yli kahdensadankahdenkymmenen Suomen jäähallin verkosto, junorijoukkueet taustatalkoojoukkoineen ja Suomen Jääkiekkoliiton juniorisarjat kasvattavat ja seulovat uusia "maailmantähtiä" Pohjois-Amerikan, kuin Euroopan ja kotimaan ammattilaisliigoihin.
Eli Jääkiekossa Suomi on noussut maailman huipulle lajin "dollarimiljonääriammattilaisesikuviensa" nuorisolle ja lasten vanhemmille muodostaman vetovoiman ja jääkiekkoliiton onnistuneen juniorikasvatuksen ansioista.
Ehkäpä muutkin lajit voisivat oppia jotain Suomen Jääkiekkoliiton menestystarinasta.
Kuten YLEn jälkihiki ohjelmassa toimittaja Markku Kanerva hieman leikillään totesi: "Jääkiekon nuorten maailmanmestaruus on suomalaisen korruption riemuvoitto".
Lauseella hän viittasi siihen, kuinka tehokkaasti jääkiekkoväki, puheenjohtaja Kalervo Kummola etunenässä, on onnistunut vaikuttamaan valtion, kuin kuntien päättäjiin jäähallien rahoittamiseksi ja rakentamiseksi jääkiekkonuorison ja seurojen iloksi liki jokaiseen vähänkin isompaan asutuskeskukseen.
Osa jäähalleista toki on ns "yksityisten seurojen" ja innokkaiden kiekkovanhempien talkoiden alulle puskemia.
Ajatellaanpa vaikkapa Oulun aluetta Raksilan vanhan hallin ympärille on myöhemmin noussut halleja: Raksila2, Linnanmaa 1 ja 2, Jääli, Haukipudas, Oulunsalo, Kempele, Liminka, Muhos jne.. Sitten löytyy Raahe, Ylivieska Oulainen.
Toki muitakin "salibandy", "lentopallo", "koripallo" jne saleja on noussut koulujen ja urheiluhallien yhteyteen. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Kempelehalli, kuin Kastellin sali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Tampereelle tulevan jäähallin kohdalla hyvä veli-verkosto toimi. Tai hyvä sisar. Kummola kävi puoluetoverinsa Grahn-Laasosen puheilla ja onnistui järkkäämään verovaroja muistaakseni 18 milj. euroa Tampereen uudelle mahtipontiselle "monitoimihallille", vaikka käytännössä lienee vain jäähalli.
Kerran on meikäläinen liiiga ym. kiekkoilu lähinnä kasvattajatoimintaa NHL:lle, niin hyvin kohtuullista olisi, että Pohjois-Amerikasta tulisi Suomeen rahoitusta jäähallien rakentamiselle . Loppu on tultava suomalaisen veronmaksajien kuppaamiselle ökyurheilun hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Seurat saanevat näistä ammattiliigoihin siirtyvistä nuorista pelaajista "kasvattajakorvauksia" erlillisten liigojen ja liittojen välisten sopimusten mukaan. Mutta en tunne yksityiskohtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Junioriharrastuksen ja uusien pelaajasukupolvien kasvatuksen kannalta merkittäviä ovat eri paikkakuntien katsomoiltaan pienet jäähallit. Suuret monitoimihallit, kuten Hartwal Areena, samoin tuleva Tampereen monitoimihalli, palvelavat sitten "urheiluviihdeteollisuutta". Ja tokkopa Oulukaan välttyy alan toimijoiden haaveilemalta monitoimiareenan investoinniltaan. Katsomon tulisi vetää vähintäin 10 000 ehkä enemmänkin katsojaa, Onhan talousalue ja Kärppienkin potenttiaalinen kannatusjoukko iso. Ja laaja jääkiekon junioritoiminta Oulun alueella ja ympäröivässä maakunnassa kasvattaa uutta yleisöpotentiaalia. Iso areena mahdollistaisi myös erilaisten kansanvälistenkin kisojen ja turnausten järjestämisen pohjolan valkeassa kaupungissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimittäin urheilulähetysten määrässä suhteessa menestykseen ei missään muualla ylletä lähellekään meitä. Kun jokainen kilpailu arvioidaan etukäteen monen ihmisen voimin, kilpailun aikana vähintään kolmen selostajan käsityksiä esitellään ja vielä kilpailun jälkeen spekuloidaan selostajien käsitystä saavutetusta tuloksesta, voi sanoa vain, että jossakin on liikaa rahaa, veronmaksajien rahaa. Kuinkahan kauan ihmiset viitsivät maksaa joutavanpäiväisestä hehkuttamisesta?

Ja hirveimmältä tuntuu se suuruudenhulluutta hipova asenne, joka lähetyksistä paistaa läpi. Suuruudenhulluutta se on siksi, että meidän piti olla Pohjoismaiden paras perinteisissä hiihtolajeissa, mutta olemme sanalla sanoen lähes huonoin. Jos Tanskassa ja Islannissa hiihtolajeja harrastettaisiin, olisimme absoluuttisesti huonoimpia. Nyt välimatka Ruotsiin ja Norjaan on musertavan pitkä!

Olisiko pikku hiljaa siirryttävä pum-pum-hiihdon pariin? Saisimme edes tässä kännykkäpelissä merkittäviä tuloksia niin kauan kuin sitä ei muualla viitsitä harrastaa. Pum-pum-hiihto on saatava olympialajiksi, kuten kai muutama muukin virtuaalinen urheilulaji kohta on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Urheiluviihdettä" tarjovat nykyisin joukkuelajit. Hyvänä esimerkkinä varsinkin jääkiekko SM-liiga ja kirsikkana kakun päälle eri ikäluokkien MM kisat kerran vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä enteitä kuitenkin Vuokatin Scandinavia cupista myös miehillä. Mäki ylsi semifinaaliin sprintissä, Niskanen voitti 15km ja Lari Lehtonen oli 14. kolmella kympillä. Kieltämättä olihan siellä mukana muista maista "ynnä muut" hiihtäjät, mutta tulokset kuitenkin on merkki siitä, että eteen päin menee Suomen hiihto tänäkin vuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Penkkiurheilijan kannalta Suomen urheilun tila on paras mahdollinen. Mistä esimerkiksi norjalaiset penkkiurheilijat voivat enää ilahtua, kun tietävät jo etukäteen, että joku norjalaisista kilpailijoista voittaa? Heille tarjolla ei ole muuta kuin yllätyspettymyksiä. Suomalaisella penkkiurheilijalla sentään on mahdollisuus iloisesti yllättyä. Tosin Mäkäräinen pilaa senkin mahdollisuuden ampumahiihdon puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkapas ne meidän urheilijat voisivat menestyä, kun heidän valmentajilleen on tärkeämpää ahdistella alaikäisiä tyttöjä ja poikia kuin valmentaa heitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se jonkinlaista valmentamista sekin, kun junioritytöt saavat juosta jokaisissa harkoissa valmentajasetää karkuun sen kun kintuista irtoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa, että suomen hiihtäjät ovat reenannet enempi ulosantiaan kesän aikana, kuin hiihtoa. Ainoa jotenkin pärjääväkin Pärmäkoski papattaa joka uutisoinnissa, kuin täysinäinen "PAPUPATA" Iivo on lepäillyt selvästi helteisenä kesän Paaden Paaden tuolilla aurinkovoidetta sivellen samoin siskonsa. Matti Heikkinen on aina ollut Kuisma - Taipaleen suksen jäljillä sijat 35 - 45

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta urheilijan palkka on reilusti isompi, kuin keskiverto duunarin. Siihen ponsori rahoitus päälle auto edusta lähtien jne. Vieläkö joku ilkeää sanoa osallistumismaksut maksavat omasta pussista ?

Siksi Janne Ahonen ja Kalle Balander meinasivat jatkaa eläkeikään saakka. Keihäässä on esimerkkinä Tero Pitkämäki. Näitä ison varman palkan havittelijoita riittää! Ja kisa lippu on TAATTU! jos viisi vuotta sitten keskitasoisesti vielä pärjäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rupes Janne harrasteleen edullista kiihdytysautoilua ja Kalle osteli morsmaikuilleen kämppiä ja hevosia ympäri eurooppaa. Entisiä rahamiehiä nääs nääs...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi