Aloita uusi keskustelu

kypäräpäässä

Aloittaja: tätä pohdin... Urheilu 5.7.2019 20:31

Onko totta, jotta kypäräpäässä on vilpoisampaa pyöräillä jopa 25 asteen helteessä kuin ilman kypärää. Ilman muuta viileällä ilmalla tuo hypoteesi voi pitää paikkansa, mutta en oikein usko, jotta helteellä.
Mitä mieltä olette?
Jos kypärän alla on paksut hiukset, ni onhan se selvä, jotta kuuma tulee. Ihan eri asia, jos kypärän alla ei ole kuin kaljua, jolloin myös kuumalla ilmalla voi olla vilpoisaa, mutta silti, en usko väittämää todeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 12 / 12 viestiä

Tuo on totta, oli totta jo parikymmentä vuotta sitten. Eikä tarvita edes voimakasta ajoviimaa, jo tuuli muutama metri sekunissa riittää. Vaan kaikilla ei tunnu olevan mitään suojattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitäisikö siis innovoida ilmastoitu kypärä. tämähän voisi saada enegiansa vaikkapa ajoviimasta. ei muuta ku vinhasti pyörivää propellia kypärän päälle vaan.
'=D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritetäänkö tässä aasinsiltaa siihen että kypärää ei tarvitsisi pitää? Hyvä tuuletettu kypärä toimii loistavasti lämpimillä keleillä, kun tulee kylmä, laittaa siihen päälle sadesuojan, niin taas pää tarkenee. Kun kylmenee lisää, alle vaikka putkihuivi. näillä menty + ja -30 kelien välit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Asiallisesti suunniteltu kypärä on tehty siten, että ilmavirtaus sen sisäpuolella on voimakkaampi/nopeampi, kuin sen ulkopuolella. Kypärän aukot toimivat suppilon tavoin keräten ja kohdistaen ilmavirtauksen. Itsekin yllätyin, kun ensi kerran pyöräilykypärää kokeilin. Tuntui hämmästyttävän viileältä, kun pääsi normaaliin pyöräilyvauhtiin, 18-25km/t.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan kokeillut, mutta ehkä tuossa on perää.
Tässä kai tarkoitetaan pyöräilykypärää, joka jättää muun osan päästä kuin päälaen paljaaksi ja ajoviimalle alttiiksi. Eli otsa, ohimot, posket, nenä, korvat, leuka ja kaula ja niskakin jäähtyy ajoviiman vaikutuksesta ja kun lämpö pyrkii siistymään lämpimästä osasta kylmään osaan, tuo osa päästä imee lämpöä päälaelta ja tietysti kallon yläosan sisäpuoleltakin.
Täytyypä joskus kokeilla, jollakin lainakypärällä, kun meikämannella ei semmoita ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo vastaa kai samaa kuin ajaisi lakki päässä. Eli ilman lakkia tai kypärää olisi kyllä viileämpi päälaen tienoo. Se olisi kai useimmiten "sopivan lämmin" lakin tai kypärän kanssa.
Mutta jos on auringonpaiste ja jos on vielä hyvin vaalea kypärä, vaikkapa valkoinen, auringon säteet heijastuvat kypärästä paremmin kuin tukasta, varsinkin paremmin kuin tummasta tukasta, ehkä paremmin kuin ruskettuneesta kaljustakin. Mutta toisaalta ajoviima pääsee paremmin viilentämään päälakeakin ilman lakkia tai kypärää.
Eli ajonopeudella ja kypärän värillä sekä pilvisyysolosuhteilla on vaikutus siihen, miltä lämmön kannalta päälaessa tuntuu, mutta arvelisin, että lämmön kannalta kypärä ja lakki ovat kutakuinkin "samanarvoisia" tuossa mielessä ainakin kesäaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kypärän jatkokehittelyä:
Jos ajoviima on se, jonka jäähdyttävä vaikutusta haluttaisiin käyttää hyväksi, kypärän pinnalla pitäisi olla jäähdytysripoja kuten moottoripyörän tai mopon sylinterissä, tietysti lähinnä edestä-taakse -suuntaisia. Ei liian korkeita, ettei ilmanvastus päätä sitten kääntäessä tulisi liian voimakkaaksi, ehkä 5 cm olisi maksimi. Lämmönjohtavuuden parantamiseksi sen pitäisi olla metallia, mutta ei kovin raskasta, joten jokin alumiinilejeerinki voisi olla optimi, titaani olisi ehkä liian kallis. Lisäksi sen jäähdytysrivaston kosketusta päälakeen olisi paranneltava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä markkinoilta löytyy iho- ja hiusystävällistä heat sink compound -pastaa, jota voisi käyttää päälaen ja tuon jäähdytysrivaston hyvän kosketuksen ja lämmönjohtavuuden kannalta. Sitä voisi käyttää samalla kuten Brylcreamia hiusten muotoiluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kokeilla, sitten tietää. Yleisesti pätee, että pää täytyy suojata auringonpaisteelta aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätä ei kannata peittää kuumalla ilmalla. Suurin osa ihmisen tuottamasta lämmöstä haihtuu päälaen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/