Aloita uusi keskustelu

Valon nopeutta ei voi saavuttaa. Voiko sen ylittää?

Aloittaja: Ron Hermesetas Tiede ja luonto 5.10.2014 20:45

Kuvitellään että sytytetään valo joka kulkee sen rapiat 300 000 km sek. Kuvitellaan että minulla on alus joka kulkee 299 000km sek. Kun sytytän siinä vauhdissa valon niin eikö vauhtia tule liki 600 000 km sek. eli selvästi yli valon nopeuden. Kaavan pitäisi päteä myös ihan normaaleissa nopeuksissa. Eli jos ajan autolla 100 km//h ja sytytän valon niin eikö se ylitä silloin 100 km/h valonnopeuden

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 94 viestiä

Otsikkoa rupesin funtsaamaan. Valolla on dualistinen (pers.pimeä) luonne, jonka massan interferointia emme havaitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mustan aukon painovoima on niin suuri,ettei valo voi paeta siitä! Eli se se voittaa valon nopeuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa se valo pyörii mustan aukon tapahtuma-horisontin sisällä valon nopeudella tai jopa sitä nopeammin. Silloin musta akko häviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisaat ovat sanoneet, että alkuräjähdys laajeni yli valon-nopeudella, niin eikö se silloin ole mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Tähtitieteilijät löysi vasta kvasaarin joka on jo 13,2 miljardia vuotta sitten ollut 690 miljoonan vuoden ikäisessä maailmankaikkeudessa ja vielä 800 miljoonaa kertaa auringon massainen. Onko siis kaukaisin kvasaari jo havaittu, ei ole, vielä löytyy kvasaari joka on ollut olemassa ennen alkuräjähdystä.
Tähtitieteessä on ensin teoria. Kun havainnot osoittaa jotain sellaista joka sotii teoriaa vastaan, korjataan teoriaa. Ongelma on kuin korttitalossa, jos yksi kortti poistetaan niin korttitalo sortuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa kun Kvasaari on vanhempi kuin maailmakaikkeus pitää mietttiä.
-Onko maailmankaikkeuden ikä arvioitu pahasti alakanttiin.
-Antaako punasiirtymään perustuva tapa mitata etäisyyksiä valheellisia lukuja.
-Miten noeasti maailmankaikkeus todellisuudessa laajenee.
-Onko valon nopeus vakio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla niin että kvasaarin etäisyys on mitattu punasiirtymästä, kuten maailmankaikkeuden ikäkin. Eli ei löydy kvasaaria joka olisi vanhempi kuin maailmankaikkeus, ne mitataan samalla menetelmällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos valo on niin hidas kuin se on, maailmankaikkeudessa on sen mukaisesti viivettä. Kyse olisi niin sanotusta valuvirheestä. Olisi myös hyvä kysyä miksi valon nopeus on se minkä sen sanotaan olevan. Vakioarvon täytyy perustua johonkin. Epäilen että ihminen itse on erehtynyt. Sekunti ja aika on määritelty väärin, mutta valo on se mikä on totta. Aikaa pitäisi siksi mita valolla eikä valoa ajalla. Ajattelussammehan aika on merkittävämpää (muisti) kuin näkeminen joka on totuuden kohtaamista eikä kuvittelua joka perustuu aikaan ja kokemuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos menet 299 000km/sek se valo lähtee 300 000km/sek sinusta eteenpäin. Ei siinä valonnopeus muutu se vaan lähtee siitä sinun vauhdista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, jos mittaat valonnopeuden vauhdista. Jos paikallaan seisova valon näkijä mittaa sen nopeuden, hänkin saa 300 000 km/s. Juju on nopeuden mittaus, sehän mitataan kellolla, paljonko aikaa kuluu matkaan. Nythän on niin että ne kellot käyvät eri tahtiin jos ne liikkuvat toistensa suhteen, siten että valon nopeudeksi saadaan aina sama. Tämä on monin käytännön mittauksin todistettu, mm. lennättämällä atomikelloja maapallon ympäri lentokoneessa eri suuntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa mielenkiintoinen fysiikan opiskeluun sopiva "vanha" viestiketju "ällisteltäväksi". Tottahan sekin on, että jos virallinen työaika päättyy klo16:00 mutta kaveri on jo klo 15:30 kotona, niin siinähän on menty reilusti valoa nopeammin, kuten alla eräässäkin kommentissa laskeskellaan. Todella valonnopea "aktiivimalli" on silloin käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole vakuuttunut että valon nopeus on aina ja kaikkialla sama. Nythän valon nopeuden pystyy mittaamaan vain lyhyellä matkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tarkoitat lyhyellä matkalla? ensimmäisen kerran valon nopeus mitattiin Jupiterista Maahan 1600-luvulla, ja v. 1728 James Bradley laski valon nopeudeksi tähden aberraatiosta 301000 km/s. Aberraatio tarkoittaa ymmärtääkseni sitä että kun Maa liikkuu "poikittain" tähdestä tulevaan valoon nähden, valo näyttää tulevan hieman eri suunnasta. Suunta muuttuu kun Maan liikesuunta kiertoradallaan muuttuu.
Epäillä toki saa, mutta koko nykyfysiikka on rakennettu sen varaan että valon nopeus tyhjiössä on aina sama, ja se näyttää toimivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on valon nopeus 10 Miljardin valovuoden päässä on vähän hankalampi mitata, kyseessä on vain teoria. Jupiterin kuiden perusteella laskettu valon nopeus on lähellä tehty mittaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valon nopeutta ei voi suoraan mitata 10 mrd valovuoden päästä, mutta esimerkiksi tähtien spektriviivat saadaan sieltäkin. Ne ovat juuri siinä missä pitääkin kun oletetaan fysiikka samaksi kuin täällä. Valonnopeus on kaiken perusta, kuten energian tuotannon tähtien ydinreaktiossa, se kuuluisa E=mc2. Jos c muuttuisi, kaikki muuttuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole rapiat vaan 299 792 458,8 m/s, et voi kiihdyttää valoa sillä on vakio nopeus, vaikka teoreettisesti olisi laite joka kulkisi samaa vauhtia ja sytyttäisit lampun, nopeus olisi edelleen tuo yllämainittu, tuntinopeus on muuten vähän yli 1000 000 000km/h. Valo matkaa Jupiteriin n40min.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SI-järjestelmän pituusyksikkö metrin määritelmän mukaan valonnopeus on tarkalleen 299 792 458 m/s, sillä metri määritellään nykyään pituudeksi, jonka valo kulkee tyhjiössä 1⁄299 792 458 sekunnissa. Sekunti taas määritellään 9 192 631 770 kertaa sellaisen säteilyn jaksonajaksi, joka vastaa cesium-133-atomin siirtymää perustilan ylihienorakenteen kahden energiatason välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta kappaleen nopeus ylittäisi valon nopeuden, täytyisi sen massan kasvaa yli äärettömän. Tällöin varmaankin tapahtuisi uusi alkuräjähdys. Einsteinin suhteellisuusteorian perusteet ovat helposti omaksuttavissa, jonka jälkeen monenmoiset ajatusleikit aukeavat ynnäiltäviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi