Aloita uusi keskustelu

Pelkäätkö ukkosta?

Aloittaja: Flash Gordon Tiede ja luonto 12.7.2018 20:21

Useimmat oululaiset tuntevat kylmiä väreitä aina kun kuulevat ukkosen jyrinää ja siinä salamanräpäyksessä hakeudutaan suojaan sähköiskun varalta, onhan salamissa usein miljoonakin volttia aivan kuin Korkeajännityksessä aikoinaan. Miten sinä suojaudut salamilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 67 viestiä

Ne kylmät väreet johtuvat merellisestä ilmastosta! Eiköhän ukkoset ole tältä kesältä auttamattomasti OHI !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotiini tuli avosähköjohdot, eli kaapeli tolppien päällä.
Ukonilmalla sähköpistorasioista saattoi valokaari kurkistaa, joten verhot oli syytä syrjään vetää. Sähkötaulun sulakkeet oli jauhona tapauksen jälkeen. Kaheksan metrin päähän takapihan koivuun salama iski kun kahvipöydässä istuttiin. Salamaa näytti takapiha olevan täynnä ja luultiin talon syttyneen. Kumpparit ja ulkovaatteet löyty kerrankin äkkiä.
En pelkää vieläkään...muuta kuin itseäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukonilmalla ei saanut mennä ikkunan eikä uuninluukun eteen. Jos oli järvellä soutuveneellä, piti ukonilman yllättäessä mennä pitkälleen veneen pohjalle. Ukkosilmalla ei saanut mennä tai jäädä puun alle. En pelännyt ukkosella. Muistan lapsuudesta, kuinka komeaa oli talosta mäen päällä katsella järvelle, kun sen yllä salamat leiskuivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamossa oli eilen ollut raju ukkoskuuro ja isoja rakeita oli satanut. Taitaa olla lämmin sää tältä vuodelta mennyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Minä nautin ukkosista ja kovista tuulista. En pelkää ukkosta, vaan nautin sen tuomista säävaihteluista ja nautin siitä monesti pihamaalla kunhan ei sada kovin paljon. Samoin nautin tuulista, varsinkin kun kuljen luonnossa. Minusta luonnon sääolosuhteet normaalista poikkeavat ovat jotain sellaista, joista pidän. Outoa, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miltäs mahtaa tuntua kun ukkonen polttaa talosi ja tavarasi ja saattaa tappaa kotieläimesi tai läheisesi tai vaikkapa useammankin, mulla on kokemusta asiasta. Mietippä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä voi ainoastaan pelkäämisellä estää esittämisiä tapahtumia. Ukkoset aiheuttavat kuitenkin loppujen lopuksi hyvin vähän vahinkoa kiinteisöihin yms. Kun luonto itsessään tuo ukkoset ja tuulet, niin kyllä minä voin myös todeta luonnon mahtavista voimat ja ihailla sitä. Se asettaa itseni nöyräksi niiden edessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko saunominen ja suihkuttelu vaarallista ukkosella. Taivalkoskella ukkonen jyrrää nyt ja sauna on päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukonilmalla en patsastele katolla, enkä aakeella laakeella enkä vetten päällä.
Ylijännitesuojat on ja adsl:stä luopumisen jälkeen ei ole laitteitakaan mennyt rikki.
Herkimmissä/kalleimmissa laitteissa on etäohjattavat sähkökytkimet ja UPS, siltä varalta jos alkaa jytkäytellä omaan pihapiiriin.
Katon ympäri kiertää yhtenäinen johdinkehä joka on maadoitettu kahdella 25mm2 kaapelilla talon alla ja sähköjohtolinjassa olevaan maadoitukseen.

Retro kompuuttereita ei voi rahalla korvata, siksi on varauduttu hieman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkään, mutta olen hakenut apua terapeutilta, psykologilta ja mielenterveystoimistosta. Nyt tulen sen pelon kansssa toimeen, tosin se vaatii vahvan läääkityksen ja pitkäkestoisen sitoutumisen vaadittavaan hoitoon,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalalle en mee ukkosella ja maalla kun asutaan niin töpselit otetaan seinistä, tässä on isot sähkölinjat lähellä ja täällä se vasta talo täriseekin, en ois muuttanu jos ukkista pelkäisin.. Se on komea luonnon näytelmä kun on pimeää (ei katuvaloja) ja salamat iskee. Revontuletkin näkyy hienosti samaten tähtitaivas.. Ja ukkos sade on ihanan lämmin.. ❤️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsenakin menin keinuun makaamaan ja katselemaan ukkosta, mökilläkin tanner ja mökki tärisee samaten nyt uudessa kotona, se on mahtava luonnon näytelmä.. Ja kaikkein paras on mennä ulos lämpimään kaaatosateeseen bikineissä kun ukkonen on ohi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole huolestunut salamoinnista edes silloin, kun olen avoimella paikalla; osaan kyllä hakeutua ajoissa suojaan. Tähän asti olen sisätiloihin päässyt tai voinut pysyä vaikka autossani. Mitään johtoja en kotonani irrottele, ja liikun sisällä niin vapaasti kuin ennenkin.
Usein salamointiin liittyy rajut myrskytuulet ja silloin olen hieman huolestunut, jos olen sellaisten puitten kaatumislinjalla, jotka saattaisivat kaatua, mutta osaan kyllä hakeutua suojaan tuossakin tapauksessa.
Eniten ehkä huolestuttaa se, kun silloin tällöin ukonilmaan liittyy raekuuro. Lapsena uimarannalla 50-luvulla yllätti salamoinnin, sateen ja tuulen lisäksi raekuuro. Olimme kavereitten ja muitten ihmisten kanssa ehtineet jo suojaan pukukoppiin, kun rakeitten koko suureni yllättäen isoksi, muutaman sentin kokoisiksi kimpaleiksi. Meteli ja rummutus oli kovaa ja veteen vieri viereen yhtäjaksoisesti molskahteli isoja rakeita ja rikkoutui rantakiviin. On tullut seurattua lähinnä raekokoa raekuurojen aikana. Olen fundeerannut, että nuo isot rakeet kokee ehkä kerran elämässään ja olen sen jo tehnyt. Mutta auton takia silloin tällöin huonon ilman alla olen ennakoinut ja kauppareissulla ajanut parkkiluolaan, mitä en muuten tekisi. Myöskin silloin, kun pihamaalla auto seisoo autotallin edessä, on silloin tällöin muljahtanut mieleen raekuuron aikana, että ajan sen muutaman metrin päähän kahden vankkarunkoisen tiheäoksaisen puun väliin suojaan ja peittelen huovilla ja talvipeittellä ja sidon ne auton päälle, mutta raekoon muutokset eivät ole antaneet, ainakaan toistaiseksi, mitään aihetta tehdä niin. Autotalliin ei kannata ajaa, sinne kun ei autolla pääse, vaan se toimii lähinnä romunkierrätysvarastona. Huolestumista vähentää jonkinverran se, että koslani on halpa käytetty auto, eikä sen ajokykyyn vaikuta todennäköisesti suuretkaan rakeet, ellei sitten laseihin ja lamppuihin ja olisi iso riesa ja suhteessa iso rahanreikä niitä vaihdella, peltikuhmuroista en niinkään välitä.
Vielä yksi ukonilmaan harvoin liittyvä ilmiö on niin rankka sade, ettei ajaessa näe kunnolla edes konepeltiä. En ole ollut ratin takana tuo yllättäessa ja vain kerran tuon kokenut, oli pakko pysähtyä, mutta onneksi leveälle tielle ja kutakuinkin tien viereen, sikäli kuin sisältä saattoi arvioida. Kun loogista on, että muut tekevät samoin, en odottanut kovin huolestuneena, että joku pöljä törmäisi auton takaosaan, mutta hyvin kapealla tiellä tuokin saattaisi muljahtaa mieleen. Tuommoinen sateen vaihe, jos on tullakseen, kestää kuitenkin vain lyhyen ajan, muutaman minuutin korkeintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko autoilu vaarallista ukkosella ja aiheutuuko siitä mitään pahempaa, kun ukkoskuuro iskee ja autolla ajaa. Niin ainakin sanoivat ennen, että ei pitäisi ainakaan salaman iskeä autoon, kun kumipyörät on alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa sinulle syötetty pajuköyttä. Niillä jännitteillä, joilla ukkonen operoi, vajaa kymmensenttinen kumipyörä ei ole minkäänlainen eriste. Vai mitä luulet muutaman kilometrin pituisen valokaaren, eli salaman, tuumaavan auton kumipyöristä?

Auton metallikori, ainakin silloin kun autot vielä olivat metallia, toimii Faradayn häkkinä, jonka sisälle sähkökenttä ei pääse, ja tämä suojaa salamoinnilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihan lähelle lyö salama, niin että pamahtaa ilman jyrinää ja ihan ilman, että osaisin salamia lähelleni odottaa, niin olen kyllä säpsähtänyt. En varsinaisesti pelkää ukkosta, mutta en sen kanssa lähde urheilemaankaan, ennemminkin kunnioitan sitä.
Sisällä vedän telkkarista viestikaapelin irti, vaikka ehkä on jo nykyään jotenkin suojattu. Vaimo vetää kahvinkeittimestä voimakaapelin irti; sitä pidän tarpeettomana, mutta saatan olla väärässäkin.
Jos olen ulkona, en mene puun alle tai avoimelle paikalle, sisätiloihin tai auton sisälle menen, jos ukkonen juuri päällä rällää.
Ei ole uidessa sattunut ukonilmaa, mutta kai pyrkisin rantaan ja e m. paikkoihin.
Taloni ei ole korkeimmalla kohdalla, vaan rinteessä ja olen kyllä luottanut siihen, että ei se taloon iske; ei ole vielä iskenyt, mutta rinteen päällä olevaan puuhun ilman kovin kummosia seuraamuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelota ukkonen. Pelottaa viime vuosisadalla hurjasti riehuneet poliittiset uskovaiset. Niitä pitäisi useimpien pelätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi