Aloita uusi keskustelu

Internetin hiilijalanjälki

Aloittaja: Joonas K. Tiede ja luonto 3.2.2020 15:00

Internet tuottaa isomman hiilijalanjäljen kuin koko maailman lentoliikenne. Internetin kasvihuonekaasupäästöt koostuvat pääasiassa kahdesta osasta: fyysisten tietokoneiden, älypuhelinten ja palvelinten tuottamisesta ja kuljettamisesta, sekä käytössä olevien laitteiden ja dataa varastoivien palvelinten jatkuvasta lataamisesta ja pyörittämisestä. Yhä suurempi ja jatkuvasti kasvava määrä dataa taltioidaan verkkoon muun muassa sosiaalisen median, musiikin, videoiden ja kuvien, sähköpostin ja valuuttaliikenteen muodossa. Kaiken tämän datan säilyttäminen ja hyödyntäminen vaatii massiivisia määriä energiaa. Esimerkiksi joka ikinen yksittäinen hakukoneella tehty haku työllistää useampia servereitä, kuluttaen näin niiden kaikkien virtaa.

Vielä konkreettisemmin: yksi Google-haku tuottaa 0,2–7 grammaa hiilidioksidia. Seitsemän gramman päästöt aiheutuvat myös vesikannullisen keittämisestä tai henkilöauton ajamisesta 16 metrin matkan. Yhden sähköpostiviestin lähettäminen tuottaa noin neljä grammaa hiilidioksidia, mutta suuren liitetiedoston kanssa sitä muodostuu jopa 50 grammaa. Ylivoimaisesti eniten hiilidioksidia tuottaa kuitenkin videoiden katselu, mikä on Youtuben ja Netflixin sekä vastaavien palveluiden suosion myötä myös tietoliikenneverkon suurimpia kuormittajia.

Että jos joku ahdistunut ihminen todellakin välittää ilmastonmuutoksesta ja haluaa siihen vaikuttaa muutenkin kuin vain huuliaan heiluttelemalla, niin eikö kannattaisi jättää kaikenlainen turha surffailu, nettipelaaminen ja somettaminen pois? Suoratoistopalveluista nyt puhumattakaan. Joku lihan syönti on siihen verrattuna pikku juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 108 viestiä

Internetiin pitäisi luoda sellaiset järjestelmät, että selkeästi K-18 sivuille päästäkseen pitäisi tehdä ns. "vahva tunnistus", eli esim. pankkitunnareilla pääsisi sisään. Sillä keinolla olisi helppo hallita ettei lapset ajaudu vääriin paikkoihin. Toinen asia on ns. TOR-verkko, jossa käydään mm. avointa huumekauppaa. En ymmärrä miksi moinen "pimeä verkko" sallitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman internettiä tuskin olisi koko ilmastohysteriaa. Internet nimenomaan luo kanavan missä hysteeriset voivat huutaa ja toinen toistaan agiteerata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä olisi Greta - tyttönenkään tunnettu juuri missään. Ehkä siitä muutama sanomalehtijuttu olisi tehty, mutta henkilö samantien unohdettu. Internetissä on paljon hyvää, mutta ehkä jopa enemmän huonoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloitetaan siitä, että alaikäisiltä kännykät pois. Pennut löytävät tarpeellisen tietonsa kirjoista kuten aina on löydetty. Koulujen tietokoneita voivat rajoitetusti käyttää. Internettiin sometileille jonkinlainen pieni käyttömaksu, rajoittaisi kummasti turhia kissavideoita jne. Samoin pelaamiseen pieni maksu / peli. Googlen käyttöön ilmanmuuta pieni maksu kanssa. Maksu voisi olla esim. pari - kolme senttiä per haku tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ajatteleppa millainen homma sieltä kirjasta on tietoa etsiä ja lähteä se kirja kirjastosta hakemaan. Varmaan isompi hiilijalanjälki siitä kirjastoon menosta ja kirjaston ylläpidosta tulee. Ei tarvittaisi suomalaista pitkää koulutusta enää, koska kirjojen aika ja tiedon etsiminen niistä on mennyttä aikaa.
Kyllä netti on hyvä asia oikein käytettynä. Eli sometus pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Jos googlehaku tehdään tuulienergialla tms. vihersähköllä, niin sehän on puhdas kuin saunapuhdas sähkö elikkä päästöä 0 grammaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riitä internezzin sähköä tarpeeseen kaikki maailman rupelisähkö yhteensäkään. Ydinvoimaloita huutavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä myllyä pitää huoltaa, rempata ja korjata välillä. Osia vaihtaa ja huoltomiesten ajella savuttavilla diesel-autoillaan sitä pitkien matkojen päästä korjaamaan. Semmoinen mylly ei koskaan ole hiilineutraali sen enempää kuin mikään muukaan on. Juokse kuinka pitkä matka tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä näkee taas sen Juttutuvan änkyröiden suurimman ongelman. Ei ymmärretä alkuunkaan asioiden mittasuhteita. Sähköautoistakin joku sankari totesi että sähköntuotantolaitoksissakin tarvitaan voiteluöljyä ja sähköauton laakereissa rasvaa. Entä sitten? Se laitos ehtii tuottaa niin valtavasti energiaa ennen ensimmäistä huoltoa että huollosta aiheutuva päästö on äärimmäisen lähellä nollaa tuotettua kilowattituntia kohden.

Mutta mitenpä sitä aito änkyrä saisi ajatteluaan muutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, ajatellaan että tuulisähköllä pyöritetän datakeskuksia ja että kissavideon katsominen kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin automatka töihin.
Se on kumma juttu, että internettiä halutaan vähätellä ympäristökuormittajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se neutraalimpi kuin jollakin muulla energialla pyörivä generaattori, koska kaikki laitteet tarvitsee huoltoa. Tuulienergia on ekologisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille