Aloita uusi keskustelu

Oppivelvollisuusiän nostaminen

Aloittaja: Exkouluttaja Talous 15.5.2019 16:57

Rinne taustoineen ajaa nyt oppivelvollisuusiän nostoa 18 ikävuoteen, jotta nuorille turvataan opiskelu- ja/tai työpaikka. Jo 1980- luvulta saakka koulutuspaikka on turvattu jokaiselle peruskoulunsa päättävälle, siis koko ikäluokalle. Rinteen ajama uudistus tarkoittaa mm. lukion ja ammatillisen koulutuksen oppimateriaalien ja opiskeluvälineiden siirtymistä valtion kustannettaviksi. Nyt tilanne on kuitenkin se, että 11% peruskoulun päättävistä ei osaa lukea ja kirjoittaa riittävän hyvin selvitäkseen toisella asteella ja matematiikassa vastaava luku on 14%. Miten oppivelvollisuuden jatkaminen toisella asteella tätä ongelmaa auttaa? Suurin osa puutteelliset taidot omaavista on vielä poikia ja ongelma on ollut tiedossa jo vuosia. Eikö peruskouluun satsaus olisi parempi vaihtoehto? Lisäksi kun kustakin ikäluokasta enemmistö hakeutuu lukioon, valtion tuet virtaavat näin ennemmin hyväosaisille. Mitähän Rinne nyt loppujen lopuksi tavoittelee - paitsi vaalilupaustensa lunastamista? Onkohan koulumaailman edustajia nyt käynyt lobbaamassa hallitusohjelman tekijöitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 20 viestiä

Jollei lukutaito ole hallussa 1-2 luokilla, on aivan sama, tuhlaako aikaansa turhautuneena vielä 7 vai 8 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se auttaa? No nuoristyöttömyyteen tietenkin, mutta muuten? Ja mitä n tarkoitus tehdä vuodet ennen oppivelvollisuusikää? 18-vuotiaaksi on monta pitkää vuotta, tasan 18. Pulpetit pitää uusia, ne ehtivät käydä pieneksi, ḱun koulu aloitetaan niin korkealla iällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppivelvollisuuden nostaminen 18vuoteen on mieletöntä. Sillä pakolla kaivoon kannettu vesi ei siellä pysy, vaan leviää pohjaveteen ja me ee hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..."on ollut tiedossa jo vuosia"...

JUURI NIIN!

Oikeistohallitukset eivät ole panneet tikkua ristiin tämän asian kanssa. Mitä nyt ovat LEIKANNEET rahaa ja opiskelupaikkoja!

Hohhoijaa, että mä sanon: Nytkö tämä on Rinteen syy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätys, yllätys tässä ei nyt Rinnettä syytetä enempää kuin ketään muutakaan. Mutta voi olla että metsään mennään nyt, jos lukiolaistenkin oppikirjoihin rahat ohjataan. Itseasiassa kyllä oikeistohallitus vielä tämän vuosituhannen alussa lisäsi ammatillisen koulutuksen paikkoja ja resursseja. Mutta vuodesta 2008 alkanut lama on aiheuttanut pitkittyessään tehdyt leikkaukset, joita nyt voitaisiin korjata, kun vain osattaisiin tehdä se tuloksekkaasti, ettei kukaan syrjäydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Valtiota aletaan kupata tekemällä uusia oppikirjoja, vaikka uskontoon,matikkaan,kemiaan ja fysiikkaan kelpaisi vanhatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittaja ei ole ymmärtänyt ongelmaa. Vähintään toisen asteen koulutuksen varmistaminen on siksi välttämätöntä, että pelkällä peruskoulupohjalla nuoriso ei työllisty.
On todella murheellista mitä Sipilän hallitus leikkauksineen teki ammatilliselle koulutukselle. Se pilattiin leikkaamalla lähiopetustunnit aivan olemattomiin ja nyt opiskelijat palloilevat jopa useina päivinä kylillä ja toreilla, koska kesken päivää tai jopa kokonaisena päivänä ei koulussa ole mitään tekemistä.
Uusi hallitus joutuisi oppivelvollisuusiän korottamisen lisäksi korjaamaan myös pilatun ammatillisen koulutuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittajallapa sattuukin olemaan pitkä työkokemus alalta joten väitän ymmärtäväni juurikin ongelman ytimen. Olisitte lukeneet mitä kirjoitin. En tarkoittanutkaan, että kukaan jäisi pelkän peruskoulun varaan, vaan että taattaisiin kaikille peruskoulussa sellaiset valmiudet, että ammattikoulussa selviää ja koulutusta ei kukaan keskeytä. Aloituspaikka toisella asteella on turvattu peruskoulun päättäville jo 80-luvulta asti. On nähty monenlaisia hallituksia, ja vielä 90- luvulla yleinen keskeyttämissyy oli työmarkkinatuelle jääminen, koska sillä kuulemma eli paremmin joutilaana kuin opintotuella opiskellessa. Epäilenpä että näitä keskeyttäjiä on tänä päivänä pitkäaikaityöttömien joukossa. Jos perusopetuksessa on ollut ongelmia, joihin ei ole puututtu, ammatillisesta koulutuksestä selviäminenkin käy ylivoimaiseksi. Siellä yksinkertaisesti vaatimustaso on jo sitä luokkaa, joka alalla. Oppivelvollisuuden nostaminen on kallis ratkaisu ongelmaan, johon lääkkeet löytyisivät opiskelun yksilölliseen tukemiseen satsaamalla sekä peruskoulussa että toisella asteella. Ja voipa olla, että ongelma ei edes poistu, mutta resurssit ohjautuvat ilmaisina oppimateriaaleina niille, joille ne eivät ehkä kuuluisi ensinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten aloittaja vastaa siihen, että ei ole olemassa työpaikkaa johon pääsee pelkän peruskoulun käynyt? Itse olen sitä luokka, että ammattikouluun piti pyrkiä. Piti olla motivaatio kohdallaan silloin oli tarjolla töitä johon pääsi vaikka ei osannut lukea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluihin tarvitaan lisää erityisopettajia, ja enemmän tukea oppilaille. Pienluokkia lisää. Lapsen opiskelumotivaatio vähenee, jos on oppimisvaikeuksia. Siinä ei oppivelvollisuuden jatkaminen auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lapsella on koulussa oppimisvaikeuksia ja vielä kotona tai muuallakaan yhteiskunnassa ei panna mitään arvoa koululle tai oppimiselle, vaan puhutaan vain halveksien "kaiken maailman dosenteista", ei ole mikään ihme, että koulu ja opiskelu ei suju.

Luokkakoot pieniksi, erityisopettajia ja kouluavustajia lisää, niin suuri osa nykyisistä koulupudokkaista pääsee kelvollisiksi yhteiskunnan jäseniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululaisilla yhä enemmän vastenmielisyyttä opiskeluun ja vielä pitäisi jatkaa lisävuosilla, ei käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

seuraa vain kuormaa lukioon, kun ei-lukiokelpoisia oppilaita joudutaan paapomaan kaksi vuotta. Oppimateriaaleja tulisi kustantaa vain tuloperusteisesti. Kaikkien oppilaiden kustannuksien kattamiseen ei rahat riitä, tai oikeammin, riittää, mutta ne on jostakin muualta pois ellei maailmanhalaajat paina lisää rahaa ja lypsä sitä seinästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Oppimateriaaleja tulisi kustantaa vain tuloperusteisesti."

Ihan tosi!
Palataan siihen entiseen hyvään, oppikouluun, jossa kaikki on itse ( vanhempien) kustannettava!
Tämä rassaa luteet plyysikalusteista, ja vain hyvässä taloudellisessa asemassa olevien perheiden lapset saa sitä korkeampaa opetusta, ja tulevat "ihmisroskat" voidaan erotella jo riittävän aikaisessa vaiheessa sinne lapion ja harjan varteen totuttelemaan? Ei köyhien lapset kuitenkaan osaisi talouttaan hoitaa niin, että heistä joskus tulisi parempiosaisten kaltaisia, minulle kaikki- ihmisiä?
Onhan kuulemma juuri siivoojista ja muista halpatyäläisistä kova puute?
Ja heille sitten hiukan lisärahaa vaikka kelasta, jos palkka ei riitä elämiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa ei ole eroa pakottaako 17-vuotiaan vai 45-vuotiaan oppimaan. Pakottaja olettaa toisesta henkilöstä jotakin ja on lupaavinaan jotakin. Oppivelvollisuus saattoi olla perusteltua 100-vuotta sitten lukutaidon, yhteiskunnan järjestyksen ja yleisen siisteyden vuoksi, mutta nykyinen peruste syntyy siitä ettemme kaikesta koulutuksestamme huolimatta kykene sopeutumaan muuttuvaan yhteiskuntaan. Pahimmilaan me opimme täysin vääriä asioita ja sopeutumisemme vain vaikeutuu. Ehkä meidän olisikin parempi oppia itse luottamaan toisten kykyihin ilman että vaadimme heitä oppimaan omia käsityksiämme. Ja kuka nyt varmasti tietää mikä on tulevaisuudessa tarpeellista. Tai voisi kysyä säilyykö vai menetetäänkö oikea oppimiskyky kaikkien tutkintojen jälkeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten pystyy oppimaan jos ei ole oppinut lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Miten oppimista tapahtuisi ilman näitä taitoja? Paluutako 100 vuoden takaiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi