Aloita uusi keskustelu

Tornion maihinnousu v.1944 pelasti Suomen.

Aloittaja: Politiikka 21.7.2019 14:33

Dearva !
Tornion maihinnousula ja sielä käytyilä taisteluila oli ratkaseva ossuus ettei Neuvostoliitto miehittäny Suomea syksylä 1944.
Jatkosoan lopulinen ratkasu tehtiin Saksalaisten häätämisellä lapista. Neuvostoliitto olis miehittäny Pohjois-Suomen ja tullu ajahmaan Saksalaisia pois pohjosesta. Neuvostoliitto tarjosi apua Saksalaisten häätämisseen. Sitä apua ei suomalaiset upseerit ottanu vastaan. Homma hoijethiin itte.
Oli nimittäin vaara olemassa, että Neuvostoliiton joukot olis jääny pysyvästi Oulun pohjoispuolele ja mitä siittä olis seuranu ??? Vain taivas tietää.
Siilasvuo, Laatikainen, Pajari ja Halsti oli hienoja Suomalaisia upseeria.
He sanoivat, että tämä homma on pakko tehä ja sen on onnistuttava...Hei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 276 viestiä

Suomen kohtaloa. Välirauha syksyllä 1944 oli Stalinille vasta taukoa Suomen suhteen ja tuossa vaiheessa Stalin aikoi palata Suomen kimppuun, kunhan Saksa olisi kukistettu.
Suomen ja suomalaisten kohtalo ratkesi vasta keväällä 1945, kun Stalin luopui Suomen miehittämisestä. Syitä olivat suomalaisten taistelutahto ja -taito, Stalinin Eurooppaa koskevien tavoitteiden kuivuminen. Viimeinen korsi oli asekätkentäjutun tahallinen paljastaminen. Korresta voi puhua, koska Stalin luuli asekätkennän olleen paljon laajempaa, kuin lopulta oli. Stalin tiesi joka tapauksessa, että jos Suomi olisi miehitetty, niin silloin olisi alkanut vuosia kestänyt sissisota, jossa olisi kuollut kasoittain lisää neuvostosotilaita. Stalin joutui tyytymään jo haltuunsa saamiin Itä-Euroopan maihin ja hänen huomionsa alkoi suuntautua kylmän sodan puolelle samoihin aikoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornion valtaus oli Luton Miehille verinen.
Pataljoona menetti vahvuudestaan yli kolmasosan kaatuneina ja haavoittuneina.
Pataljoona ehti ennen maihinnousu aluksen tuloa Tornioon ja alkoi ryhmittyä kohteisiinsa.
Isä oli ollut Isohaaran edustalla olleessa joukossa, kun saksalaiset olivat
huomanneet liikettä. Ilmassa oli ollut konekiväärien kuulaa kuin sääskimettässä ja kun satut sai kuljetusvalmiit tykit ampumakuntoon, niin ampuivat suoralla suuntauksella.
Suomalaisten sivustahyökkäyksellä saksalaisten paine loppui, mutta sitä oli kestänyt 3 tuntia.
Piilopaikat oli olleet hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Petsamon nikkelin vuoksi natsit viivyttelivät Lapista lähtemistä. Outokummun kuparitoimitukset katkaistiin. Sekin oli huono asia luhistuvalle Saksalle.
2. Petsamon nikkelikaivoksen ja Muurmanskin sataman vuoksi neuvostojoukot työnsivät Pohjois-Norjasta natsit kauemmaksi.
3. Lappi oli syksyllä 1944 etäinen maan kaistale natseille. Ilman Petsamon merkitystä natsit olisivat kipin kapin menneet Norjaan ja sieltä edelleen Saksaan. Muutamilla ammus- ja muilla vastaavilla varastoilla ei ollut paljoa merkitystä hitaaseen perääntymiseen. Hyvin vähän Lapissa olleista varastoista natsit veivät edes Norjaan asti.
4. Stalin ei halunnut tuhlata omia sotavoimiaan niukasti mielenkiintoisissa Lapin eteläisissä osissa. Suomalaisten piti kiirehtiä tyhjentämään natsit Pohjois-Lapista. Tietysti Stalin halusi suomalaisten välit saksalaisiin mahdollisimman syvästi rikki. Siksi oli taisteltava ja hätisteltävä oikeasti sotien.
5. Jo joulukuussa 1941 Siilasvuo näki natsijoukkojen kelvottomuuden Itä-Lapin kivikoissa, pusikoissa ja soilla. Ensimmäisenä suomalaisista sotilasjohtajista hän jo silloin sanoi: Saksa häviää sodan ja Suomelle käy huonosti.
6. Suomella oli yrityksiä irtautua sodasta ja Saksasta jo 1943. Yritykset eivät onnistuneet. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalaisilla oli valtavat räjähdysainevarastot Pohjois-Suomessa.
Laurilassa mm. oli aivan aseman läheisyydessä iso varasto jonka he räjäyttivät. (Laurila nyk. Keminmaa)
Männyt olivat juurineen lentäneet kymmeniä metrejä räjähdysalueen läheisyydestä.
Räjähdysaineen tuoksu haisi vielä miltei 20 vuotta alueella. Asuin poikasena aseman lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kohta 4. On myös arveltu, että Stalin ei halunnut saksalaisten vetäytyvän "ainakaan liian nopeasti" Lapista lisäjoukoiksi Keski-Eurooppaan, jossa oli sodan päänäyttämö ja tultaisiin ratkaisemaan Euroopan kohtalo. Eli tuon takia suomalaisten olisi oltava tarpeeksi vähälukuisia demobilisaation kautta, mutta silti jatkuvassa taistelukosketuksessa saksalaisiin sitoen nämä viivytykseen ja puolustukseen ja estäen myös saksalaisten halut kääntyä itään kohti Muurmannin rataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Isäni vapautettiin Lapin sodasta jo marraskuun lopulla.
Oli sitä "vanhempaa ikäluokkaa" (28 vuotias). Kertoi, että paluumatka kotiin piti tehdä surkeissa oloissa, lähes koko matka kävellen. Yksi saman kylän mies oli jäänyt saksalaisten vangiksi. Vapautui kyllä myöhemmin, mutta se olikin sitten jo toinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan se yhtä särkemistä , mutta pitää myös muistaa sekin , että Venäjänvallan aikaan on tehty rautatiet, asemarakennukset ja rautatiesillat koko Suomeen, myös tiestöä oli tehty ennen itsenäisyyttä. Eipä itketä sellaista jota ei ite olla rakennettu. Kyllä se takuumies sotki asiat. Jatkosota ois pitänyt jättää sen kouhon takia. Sotakorvauksien jälkeen jäi venäjänvallan aikaista Ouluunkin kasarmit, lääninvankila ja kaupungintalo ym. Puntit on itäänpäin tasan. Ollaan kiltisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bures !
Sulla unohtu ylimitotet ja pakola kiristetyt sotakorvaukset.
Englanti piti Ryssyn vaatimia sotakorvauksia aivan kohtuuttomana.
Amerikka oli kans sitä mieltä, että kohtuus olis pitäny olla.
Eipä tainu sinun juttusti nyt mennä perile.
Niin yrittihän aikoinansa Ryssy jotaki muka rakentaa, tulipa kuitenki lähtö...Hei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä unettanut, niin söin kiikkutuolisa reippaan palasen pallojuustoa ja kerron nyt lisää. Tämä samanen takuumies houkutteli Jooseffin talavisottaankin Suomea vastaan lisäpöytäkirjalla. Sitten löi puukon ukon selekään parparossalla. Takuumies särki itänaapurista valtavia alueita ja kylvi murhetta. Kyllä Joosef otti tämän takuumiehen kaverin huomioon Suomea kurittamalla. Eikä miehittänyt vaikka olisi helposti onnistunut sotapelin lopussa-44. Enämpi se venäjä rakenti, kuin ruottalainen. PS. paahan sinäki nukkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotapelin lopussa Suomi sai Saksalta hyviä asseita ja lentolaivaston taistelehmaan Suomen puolesta. Saksa autto jälleen.
Panssaritorjunta oli aivan ennen-näkemätöntä loppurytinässä. Ryssyki huomasi ettei tässä röyhkeyessä ole mithään järkeä.
Raukkamaista oli Ryssyn pommittaa siviilikohteita ja yrittää pehmittää tekehmään rauhaa.
Se sivilien pommittaminen oli raukkamaista tekoa...Hei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raukkamaista oli meidän lähteä Suur-Suomen tekoon. Siinä moni suomalainen nuori mies menetti ainoansa ja aivan turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi venäläiset aloittivat Talvisodan?
No, siksi, että halusivat Suomen kokonaan itselleen.
Suunnitelmissa oli laittaa ensin Suomi kahtia Oulun korkeudelta. Lähtivät matkaan oikein soittopelien kanssa ja ajattelivat että homma hoituu kahdessa viikossa.
Paljon jäi nuoria miehiä Raatteentien pakkaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lenin antoi Suomen suomalaisille. Stalin oli ottamassa sitä pois.
Oikeastaan me kuulumme Ruotsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lenin antoi itsenäisyyden Suomelle, koska tarkoitus oli tehdä sosialistinen Suomi, mukaanluettuna Itä-Karjala (Aunus ja Viena)
Päämieheksi Otto-Wille Kuusinen.
27.1.1918 punaiset aloittivat kapinan Suomen laillista hallitusta vastaan. Leninin henkivartijat, Rahjan veljekset toivat suuren ase junan Pietarista punaisille. Junassa oli aseet divisioonan aseistamiseen.
Lenin suunnitelma ei onnistunut, koska suojeluskunnan riisuivat
aseista venäläisten varuskuntia. Venäisillä sotilailla ei ollut ollenkaan taistelutahtoa suojeluskunta vastaan.
Saksa vaati Venäjältä Suomen koskemattomuutta rauhan ehtona,
Johon Lenin suostui. Lenin halusi sotilaat Saksan rintamalta bolsevikkien joukkoihin.
Tällä tavalla Lenin ja Stalin pettivät suomalaiset punaiset, ensin houkutellaan vallankumoukseen ja sitten jätetään yksin.
Tätä suomalainen vasemmisto ei vieläkään tunnusta.
Lisäksi Stalin tapatti yli 13.000 Venäjälle paennutta/muuttanutta punaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo nyt ei ole mitään uutta. Se vedetään esiin, kun suomalaisten oman mokan mainitseminen tekee huonoa.
Suomihan teki heti perään Jatkosodassa saman virheen. Lähti Suur-Suomea tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Neuvostoliitto ei tehnyt virhettä talvisodan muodossa, niin saman logiikan mukaan Suomi ei tehnyt mitään virhettä Jatkosodan suhteen.
Jokainen saa haluta mitä tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vilkaise sitten, että mihin Suomen sodanjohto laittoi tavoitteen hyökkäykselleen. Laajuuksissa on todella paljon eroa. Tavoite oli Ääninen ja se toteutettiin ja Suomi sekä suomalaiset sitten pelastettiin estämällä neuvostojoukkojen tehokas valmisteutuminen kesän 1944 hyökkäykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/