Aloita uusi keskustelu

Saksa on pelastanut itsenäisen Suomen kolme kertaa - Miksi?

Aloittaja: Pohtija Politiikka 26.7.2019 18:27

Suomella ja Saksalla on ollut kautta historian kiinteät suhteet. Saksa on pelastanut 1900- luvulla Suomen kolme kertaa joutumasta Venäjän ja kommunistien valtaan. Ensin Saksa pelasti Suomen vapaussodan aikaan 1918 ja myöhemmin kaksi kertaa toisen maailmansotien aikana.

Vuonna 1918 vasta itsenäistyneen Suomen eteläosassa punaisten terrori paheni päivä päivältä. Saksa lähetti silloin Suomeen 171 alusta, 10 000 sotilasta, ja paljon muuta erialaista tarpeistoa. Saksan apu punaisia vastaan oli ratkaiseva. Suomi vältti Saksan avun turvin maan bolsevisoinnin, mutta Neuvostoliitto yritti sitä toisen maailman sodan aikaan uudelleen.

Suomi selvisi 1939-1940 Talvisodasta. Neuvostoliiton tarkoituksena oli tuoda kommunistinen valta Suomeen. Silloin Saksa ja Neuvostoliitto olivat kimpassa, eikä Suomi ei saanut Saksalta apua. Syksyllä 1940 Hitler ei kuitenkaan Berliinissä suostunut Molotovin pyyntöön miehittää Suomi.

Suunnitellessaan Neuvostoliittoon hyökkäämistä, Saksa alkoi kesästä 1940 lähtien tiivistää suhteitaan Suomeen. Neuvostoliiton miehityksen pelossa Suomi olikin Saksan mukana taistelemassa Neuvostoarmeijaa vastaan. Pohjois-Suomessa saksalaisia joukkoja oli noin 213 000 miestä.

Ilman Saksan (Adolf Hitlerin) antamaa sotilas- ja elintarvikeapua Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen ja se olisi muuttunut Baltian maiden tapaan Neuvostotasavallaksi. Ilman Saksan ruoka-apua Suomi olisi luhistunut.

Jatkosodan merkittävät voitot olivat paljolti saksalaisen materiaalituen, lähinnä lento-osaston ansioita. Ne tuhosivat käytännössä kaikki Neuvostoliiton Tali-ihantalan taisteluihin osallistuneet panssarivaunut ja noin 150 lentokonetta.

Epäselväksi on ainakin jossakin määrin jäänyt mikä intressi Saksalla oli vuonna 1918 tuoda valkoisten avuksi joukkoja Suomeen? Mikä taasen oli Hitlerin motiivi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 1285 viestiä

Paasikiven päiväkirja osa 2
sivu 916.
Lainaus.
"Minä sanoin myös, että Tarton rauha oli onnistunut teko, mutta siinäkin me teimme virheen, kun emme siirtäneet rajaa Kannaksella paljon taaksepäin. Jätimme riidan simenet, jotka 1939-40 antoivat aiheen onnettomaan sotaan".
Näin mietiskeli J.K. Paasikivi 2.3.1955.
Aika mielnkiitoinen kommentti Juho Kustilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo oli sitä suomettumisen aikaa, jolloin monen kynää ohjasi Kremlin pelko. Kaikkea 1945 - 1945 kirjoitettua on luettava tämä huomioon ottaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsesensuuria tehostettiin v.1948 kun oikein Suomen rikoslakiin lisättiin rangaistusseuraamukset sille", joka julkisesti ja tahallisesti herjaamalla vierasta valtiota vahingoittaa maan suhteita....". Voitiin tuomita jopa kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Neuvostoliittohan kielsi loppuun asti Molotov-Ribbentrop sopimuksen lisäpöytäkirjan etupiirijaon joka oli Talvisodan todellinen syy. Olisi ollut Paasikiveltä verinen loukkaus "rauhaarakastavaa" N-liittoa kohtaan edes vihjata tuollaisesta natsiyhteistyöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komentti sinulle Avojalakane Tullisa
Paasikivi kirjoitti ajatuksia omaan päiväkirjaan, eikä se ollut varmaan silloin julkinen vuonna 1955, ja kaikkien luettaviaas. Päväkija on julkaistu 1986.
Paasikiven perikunta vasta antoi luvan kirjan julkaisuun ja vielä se piti julkaista mitään muuttamatta, kirjoitusvirheineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Kyllä, Juho Kustilla oli paljon lausuntoja mm. tämä välirauhan ajalta kevällä 1941: : ”Meidän tärkein poliittinen tehtävämme on koettaa päästä Saksan siipien suojaan – Saksan ’elintilaan’ yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa. Oli mitä mieltä tahansa Saksan nykyisestä järjestelmästä, se on tuhat kertaa parempi kuin kuulua N-liiton alle, mikä olisi meille kuolema.”. Nykytiedon mukaan Lenin, Stalin ja Trotski pitivät jo 1918 salaisen kokouksen jossa päätettiin palauttaa Tsaarinaikaiset rajat heti kun mahdollista. Toteutusta yritettiinkin jo 1919 kun puna-armeija hyökkäsi Puolaan. Silloin ei vielä voimat riittäneet "maailmanvallankumoukseen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ennen Talvisotaakin Paasikivi olisi suostunut aluevaihtoihin ja kirjoitti kantansa päiväkirjoihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen Talvisotaa 12.10.1939 alkaneissa neuvotteluissa samainen Paasikivi ilmoitti Stalinille, että Suomi haluaa pysyä kaikkien selkkausten ulkopuolella. Stalin vastasi: "Ymmärrän, mutta suurvallat eivät tule sallimaan sitä." Se piti paikkansa. NL lavasti Mainilan laukaukset, ja yritti valloittaa koko Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusimpien tutkimuksien mukaan saksalaiset olivat jo maassamme ja piirtäneet uuden rajan melko kauas.
Eipä ihme että ajauduimme sotaan.
Siksi nykypäivänä pitäisi muistaa ettemme päästä vieraan valtion sotilaita maahamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen sodanjohto piirsi sen viivan Äänisen rantaan ja toteutti myös sen. Tuolla suunnitellulla puskurialueella sitten Suomi ja suomalaiset pelastettiin vuonna 1944.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas, sadannen kerran saamme lukea tästä puskurialueesta joka niin näppärästi suunniteltiin. Kerro vielä siitä talouden veturista, oliko se se Ameriikka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerropa mistä olet lukenut tutkimuksesta, jossa saksalaiset olivat jo ennen Talvisotaa Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa myös tutustua aiheeseen "Talvisota", ettei sotke sitä "Jatkosotaan". Jatkosota oli jatkoa Talvisodalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkisto on laaja. Ensiksi tulisi tietää, mitä sieltä pitäisi oppia ja mistä kohdasta. Voinhan minäkin kehottaa sinua lukemaan Raamatun, ja ottamaan sieltä opiksi. Täsmällisempää olisi kertoa Raamatun kohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omantunnon asiasta ja valtion kritiikistä oli kovemmat rangaistukset. Taisi olla kuolemantuomiot, joita vielä 70- luvulla kannatettiin mutta poistuivat viimein laista, äänestämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hääräsi Suomea liitettäväksi Neuvostoliittoon ja teki murhalistoja heidän mielestään väärän aatteen suomalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että Nato olemassa. Venäjä jatkuvassa halussa saada Suomi, Tämän tästäkin kävisi meille noottia antamassa.mutta Naton pelko hillitsee. Ajat muuttuneet,riehujat pysyy paremmin aisoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa lumi- tai räntäsateen ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi illalla Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/