Aloita uusi keskustelu

NATO artikla 5 ja Suomi

Aloittaja: K.K.Korkki Politiikka 30.3.2014 13:02

NATO artikla 5:n mukaan sotilaallinen hyökkäys yhtä NATO-maata kohtaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia NATO-maita kohtaan. Jos siis Suomi olisi NATO-maa, ja jos Suomeen hyökättäisiin, voisi tällöin esimerkiksi NATO-maa Belgia nostaa etusormen pystyyn ja sanoa Suomeen hyökänneelle viholliselle että "soo soo, eipä olla tuhmia". Belgia täyttäisi tällöin artikla 5:n vaatimuksen, koska artikla 5 mukaan kukin jäsenvaltio itse päättää miten toimii hyökkäyksen tapahtuessa. Suomi ei siis saisi välttämättä sotilaallista apua, vaikka olisi jäsenenä NATO:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 17 / 17 viestiä

No belgialaisia täällä kriisitilanteessa vielä kaivattaisiinkin. Belgian ja Italian sankarityöt sotien aikana kuuluvat kumpikin sarjaan "Maailman lyhin kirja".

Oletettavasti avaaja ei ole hirmuisen perehtynyt viimeaikaisten kriisien historiaan. Silloin hän nimittäin tietäisi sen tosiasian, että minkään Nato-maa ei toistaiseksi ole joutunut hyökkäyksen kohteeksi. WTC-tornien hyökkäystä ja muita puhtaita terroritekoja ei lasketa. Ja selkänojaa kriisitilanteiden varalta kai tässä meilläkin haetaan? En tiedä, miten siellä Rantasalmen Saparomäessä ajatellaan. K.K.Korkki voisi vaikka kysäistä asiaa kolleegaltaan Pekka Lipposelsta, joka ahväärimiehenä ei rakentele tuulentupia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin vielä lisäksi. Naton historiassa ei siis ole yhtäkään tapausta millä osoittaa, että suurempi valtio todella auttaa sotilaallisesti hyökkäyksen kohteeksi joutunutta pienempää valtiota. Jotkut uskovat johonkin artiklan voimaan niin kuin uskottiin Euron "bailout" lauseeseen. Mikä siis takaa, että suurempi tulee sotilaallisesti pienemmän apuun? Mikä takaa, ettei suurempi Nato-maa valtaa pienempää ilman laukaustakaan nimittäen itselleen myötämielisen hallituksen? Taitaa olla tuulentupa selän takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO ei ole taloudellinen liittouma. Joten kannattaa harkita tarkasti jäsenyyttä myös talouden näkökulmasta, ettei vienti romahda ja turistit kaikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille käy vielä yhtä huonosti kuin Tanskalle, Norjalle ja Baltian maille. Jos oikein katastrofi iskee, niin vientiteollisuudellemme käy kuten Saksan teollisuudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

31.3.2014 Puolueisiin lukeutumaton
sivu K1 5 "Suomen sijainti rajottaisi Naton apua."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Voi jos olisimme liittyneet Natoon edes silloin kun Viro liittyi, nyt ei olisi tätä pelkoa niskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton jäsenenä Suomi joutuisi varautumaan myös rajoitettuun ydiniskuun koska ei tänne silloin kannata hyökätä pelkkä AK-47 käsissä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtenäiseen Euroopan jäsenyys on suomelle tarpeeksi hyvä turvatakuu.Pitäkäämme siis paitsiossa vallattomassa oppositiossa kaikki Eu:ta hajoittavat populistiset voimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrotko minkälaisen turvatakuun saamme keskustelukerholta?Mitä EU laittaa esteeksi jos Venäläinen panssariarmeija ylittää Ukrainan tai Suomen rajan?Se ei riitä että Tuomiojan Eki lähetetään mumisemaan viholliselle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitteletko, että Suomi saisi Natolta jonkinlaiset turvatakuut?
Ainoa mitä sieltä saisimme, olisivat suuret jäsenmaksut ja vanhentuneen "Nato-yhteensopivan" jenkkikaluston pakko-ostot.
Jos tänne joku hyökkäisi, Natolta saisimme vain myötätuntoa. Jenkki ei vaaranna omiaan ilman suuria taloudellisia hyötyjä ja niitä sille ei Suomesta tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kuvittele vaan vastustan raivoisasti NATO jäsennyyttä koska se vaan ärsyttäisi Venäjää ja tekisi Suomesta taktisten ydinaseiden maalitaulun.Kannatan VAHVAA itsenäistä puolustusta myöskin puolustusliittoa Ruotsin kanssa kannatan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaisi Tuomiojan Ekin vierailun jälkeen punakoneet tiputtaa lentolehtisiä Suomen rintamalinjoille, joissa todettaisiin kutakuinkin näin: "Suomi-pojat, nouskaa ylös perunakuopistanne. Jättäkää sinivalkoinen käpykaartinne ja liittykkää puna-armeijan mahtavaan ja vallattomaan joukkoon!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton jäsenyys toimisi myös ennaltaehkäisevänä pelotteena, eli se vähentäisi todennäköisyyttä joutua hyökkäyksen kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen ei ole hyökätty ylil 60 vuoteen. Suomi on ollut puolueeton eli puolueettomuus on toiminut hyvin ennaltaehkäisevänä pelotteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole hyökätty Ruotsiin, Norjaan eikä Tanskaankaan. Näistä Ruotsi on puolueeton, muodollisesti. Tosiasiassa se on monin sitein ollut kytköksissä länteen myös puolustusasioissa.

Puolueettomuus ei ole ollut mikään pelote. Euroopassa ei ole ollut suurta sotaa pitkään aikaan, eikä Suomikaan sen takia ole joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Suomi on harjoittanut viisasta ulkopolitiikka, johon on yhdistynyt puoluskyvyn pitäminen ajan tasalla. Tämä on vakauttanut tilannetta Pohjois-Euroopassa.

Tulevaisuudesta kukaan ei tiedä. Meidän itäpuolellamme on maa, joka varustautuu sotilaallisesti. Miksi se niin tekee? Ei valloittaakseen Suomen, vaan sitä tilannetta varten, että Euroopassa syttyy sota tai vähäisempikin konflikti jostakin syystä, jota emme nyt voi kuvitella.

Sodan syttyessä Suomi ei pärjää yksin. Sen on historia opettanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pärjää, eikä apua tule. Olisi jo itsekunkin aika tajuta, ettei Nato (=USA) korvaansa lotkauta Suomen takia, sen intressit ovat aivan muualla. Venäjän se mielellään valloittaisi, mutta ei uskalla hyökätä kun tietää, että se on omakin loppu. Niinpä se haalii Venäjän typeriä naapureita maksamaan omia sotilasmenojaan muka jonkinlaisesta turvasta valehdellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi