Aloita uusi keskustelu

Mielivaltaa pienyrityksissä

Aloittaja: Politiikka 5.9.2018 09:49

Jos hallituksen kaavailema irtisanomissuojan heikennys toteutuu, se olisi kova isku työntekijöiden tasa-arvoiselle kohtelulle. Se tarkoittaisi ikäsyrjintää ja mielivaltaisia irtisanomisia. Kauhuskenaario voisi mennä jotenkin näin...

Paavon Pellin johtaja on iso oranssitukkainen mies joka ei arastele kertoa mielipidettään. Aamulla pienessä krapulassa, riideltyään vaimonsa kanssa, hän tulee töihin ja huomaa nuoren 25 vuotiaan Pirkon, joka on aikaisemmin huomauttanut Paavon Pellin työsuojelun olevan retuperällä. Paavoa jurpii ja hän päättää näyttää kuka talossa määrää. Pirkko saa lähteä, eikä asiasta keskustella.

Pirkko joutuu siis työttömäksi ilman omaa syytään ja Te- toimistossa hänelle läiskäistään kolmen kuukauden karenssi. Yksihuoltajana Pirkolla ei ole varaa menettää viikonkaan palkkaa, mutta Kelan toimeentulohakemusten käsittely on auttamattomasti myöhässä. Uutta työtä hän ei saa, sillä pienellä paikkakunnalla hänet tiedetään työntekijöiden puolta pitäväksi Ay- aktiiviksi. Pirkon on pakko ottaa pikavippi saadakseen ruokaa kaksi vuotta vanhalle piltilleen. Pirkon alamäki alkaa...

Vaikka esimerkki on keksitty, se ei ole mitenkään mahdoton. Uusi laki asettaisi työntekijän eriarvoiseen asemaan iän ja työpaikan koon mukaan. Se antaisi työnantajalle mahdollisuuden irtisanoa kevein perustein. Työnantajalla on tähänkin asti laajat mahdollisuudet irtisanomiseen henkilökohtaisten syiden perusteella. Irtisanomissuojan heikentäminen ei lisää työpaikkoja, se lisää vaihtuvuutta ja epävarmuutta työpaikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 456 viestiä

Saattaapi tulla rekrytointivaikeuksia pikkuyrityksissä, jos toteutuu. Kukaan ei haluakkaan hakea enää niihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten perustelet? Kyllä hyville työntekijöille on tarvetta aina. Pienyritykset yhteensä ovat suurin työllistäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritys palkkaa työntekijöitä tekemään töitä. Palkkaamiselle on siis peruste. Miksi yritys irtisanoisi työntekijöitä kevein perustein, siinähän ei yrityksen kannalta ole mitään järkeä. Erityisesti pienissä yrityksissä yhdenkin työntekijän tuottamattomuus voi koitua koko yrityksen tuhoksi. Nykyaikana jokaisen työntekijän on pidettävä huolta ammattitaidostaan, jatkuvasta uusiutumisestaan ja kilpailukyvystään työmarkkinoilla.

Keskustelin erään pienen yrityksen vetäjän kanssa. Työntekijä voi käytännössä häipyä töistä milloin vain toiseen yritykseen, mutta jos sitten joukossa on tuottamaton lusmuilija niin hänestä et pääse eroon millään ja koko firma on vaarassa. Vetäjälle jää silloin musta pekka käteen. Lusmuilijat kyllä tuntevat työlainsäädännön ja heillä on apuna ay-liikkeen agitaattorit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos firmassa on sellainen työntekijä, joka vaarantaa koko firman olemassaolon, niin hänet voi irtisanoa saman tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäkin lakiehdotuksesta juttutuvassa taitavat ruikuttaa ne, joilla työt ovat jo vuosia jääneet puolitiehen ja tärkein luettava on ollut TES. Ja sekin työajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Minä en ymmärrä mitä uutta tämä uusi laki muka tuo. On olemassa koeaika, jota on jo pidennettykin. Väitetään, että koeaika ei kuitenkaan ole riittävä. On olemassa laki ja järjestys sekä sopimukset, joilla työnantaja on oikeutettu saamaan haluamansa työposition mukaiset tehtävät hoidetuksi. Oikeastaan työntekijän työaikainen vapausaste on jo nykyisellään aika minimissään. Käytännössähän lähes jokainen työssäkäyvä syyllistyy tietämättäänkin johonkin sopimusrikkeeseen, jos oikein kyttäämään aletaan, mutta niistä ei viitsitä eikä kannata huomautella silloin, kun firmalla menee hyvin ja työntekijä on pätevä ja tuottoisa. Viekas työnantaja osaa käyttää tämän väärän vapauden hyväkseen silloin kun ei menekkään enää niin hyvin ja porukkaa pitäisi saada vähennettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyse olekaan koeajan irtisanomisista vaan pitkäaikaisen työsuhteen purkamisesta nykyistä keveämmin käytännöin. Ei kuitenkaan koskaan ilman varoitusta työntekijälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varoitus täytyy kuitenkin olla todella selvä ja selkeästi todistettavissa, koska senhän voi aina riitauttaa..ja näinhän se menee nykyisenkin lain puitteissa. Miten tilanne siis on kevennetty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mm. luvaton poissaolo, työvelvoitteen laiminlyönti, asiaton käytös työpaikalla työyhteisöä tai työnantajaa kohtaan tai asiakasta kohtaan olisivat mahdollisia kevennettyjä irtisanomisperusteita. Toki ovat näyttömielessä "veteen piirrettyjä viivoja", mutta niinhän ne aina ovat. Joskus riidellään, joskus erotaan kohti uutta tulevaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös nuo ole irtisanomisperusteita jo nykyisellään ihan pienillä ja isoillakin työpaikoilla? Mikä tässä tekee sen mainitsemasi kevennyksen..yhdellä varoituksella nykyisen kahden sijaan vai mitä?? Tiedän tapauksia, joissa työntekijä on jouduttu(hyvä ja ammattitaitoinen sellainen) irtisanomaan asiattoman asiakaskohtelun takia, kuten myös tapauksen, jossa työnantaja alkoi jakelemaan "tekaistuja" varoituksia savustusmielessä, kun bisnes ei mennyt kuten toivottiin. Syitähän löytyy kuten jo osan mainitsit ja se veteen piirretty viiva on todellakin veteen piirretty silloin kun halutaan vain lyödä työntekijää. Ensimmäisessä "hyvän työntekijän" tapauksessa työntekijää puhuteltiin ensin ystävällisesti ohjailemalla sitten suullinen huomautus, kirjallinen varoitus, toinen vakava kohta perään ja samalla irtisanominen. Jälkimmäisessä annettiin suoraan vakava kirjallinen varoitus lounastaukojen venymisten takia ilman mitään suullisia huomautuksia tai varoituksia tms ohjaavia keskusteluja ..kaveri oli käytännössä pyöritellyt peukaloitaan puoli vuotta kun hommia ei ollut ja joku kyttäsi hänen lounastuntejaan virheiden toivossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on epäloogista tarinaa. Jos ei bisnes kulje, niin lomautus tai irtisanominen toimii ilman "tekaistuja" syitä. Miksi työnantaja pitäisi työntekijän palkattuna, jos ei tälle töitä ole? Taitaapa joku kirjailla värikynillä totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanominen onnistuu vain yt-neuvottelulla. Eihän työnantaja haluakkaan pitää silloin työntekijää ja yrittää savustaa tämän tai nämä ulos ilman yt-rumbaa. Kyllä tällainen toiminta on ihan tuttua isommissakin firmoissa. Oletko muuten pannut merkille millaisia ihmisiä nykyään yhä enemmän istutetaan pomon paikoille? Juuri sellaisia jotka pystyvät yöuniaan menettämättä tekemään näitä kiusantekoja. Kauheata vahinkoa saavat kyllä aikaan typeryyttään, kun työpaikan maine menee..jossain vaiheessa kun tuuli kuitenkin kääntyy ja alkaa ns työntekijän markkinat. Toinen porukka on ne uskolliset ja pelokkaat, jotka tekevät pikkupomon paikkansa eteen kaiken mitä isompi pomo keksii keksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, sama koijjarointi jatkuu työpaikoilla. Laittomat sopimusten ketjutukset jo ennestään, ja sitten vielä tämä. Ja työntekijältä tietenkin vaaditaan vähintään 110% sitoutumista ja omistautumista näihin työpaikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä sitä mitään ikäsyrjintää tulisi. Kun eihän niitä iäkkäitä edes palkattaisi. Niin kuin ei palkata nytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikäsyrjintää ei tulisi, jos työntekijät eivät ikääntyisi lainkaan.

Valitettavasti ei ole ihmistä, joka ei ikäänny eikä ikääntynyttä, joka ei olisi työpaikallaan suurimmassa vaarassa tulla irtisanotuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä iäkkäitä palkataan yrityksiin. Heillä on kokemusta jota arvostetaan. He tulevat tekemään töitä eikä politikoimaan ja lusmuilemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iäkkäät politikoivat ja lusmuilevat työpaikoilla ja nuorten työpäivät kuluvat kännyköitä räplätessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nykyään rekrytoi työntekijöitä, niin enää ei voi luottaa kuin uskonveljiin ja -sisariin ja osaan sukulaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluaa pieneen firmaan kannattaa perustaa ihan oma. Siihen saa kaikenlaisia avustuksiakin. Puuhata voi sen verran kuin huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi