Aloita uusi keskustelu

Leipäjonossa kuultua

Aloittaja: Politiikka 16.3.2019 18:27

Eu: n maaraportti suosittelee 12 maalle ruoka-avun lisäämistä köyhimmille kansalaisille. Suomella on kyseenalainen kunnia olla sellaisten maiden joukossa kuin Baltian maat, Romania, Bulgaria, Tsekki ja Slovakia, Kroatia. Suomi on EU:n liittymisen jälkeen hakenut komissiolta vuosittain avustusta ruokatarpeisiin ja jakelun järjestävien vapaaehtoisjärjestöjen menoihin muutaman miljoonan arvosta.

Että tällaista, näistä ei vain puhuta vaalitenteissä, vaikka kyseessä on kansallinen häpeä. Toimeentulotuki ei enää riitä, vaan ruoka pitää hakea vapaaehtoisesti ylläpidettävistä leipäjonoista. Samaan aikaa ex- hallitus retostelee työllisyyden nousulla ja väittää edelleen naama näkkärillä, ettei pienituloisten verotus ole noussut. Väite pitää kyllä paikkansa niiden osalta, joidenka tulot ovat yli 10 000 euroa vuodessa. Kaikkein vähäosaisimpien verotus ja käytettävissä olevat tulot ovat huvenneet tulonsiirtoihin keskiluokalle ja sitä "paremmille kansalaisille".

Hallituksen kurjistamispolitiikan kärsijöitä ovat siis opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, pätkätyöläiset, pitkäaikaissairaat jne. Vauraasta keskiluokasta ei varmaan tunnu maailmanlopulta, jos köyhien toimeentulosta leikataan 5 prossaa, mutta kun kyseessä on perustoimentulo, muutaman kympin alijäämä saattaa olla kohtalokasta.

Toivoa sopii, että leipäjonoissa ja niiden liepeillä aktivoidutaan äänestämään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 265 viestiä

mixs ei missää oo jonoa josa kaikille jaettasiin tupakkaa ja kaljaa nii paljo ku jaxaa kantaa
%-P

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siirryttävä perustuloon, kansalaispalkkaan, negatiiviseen tuloveroon tms. ja poistaa tarve leipäjonoille. Ensimmäistä ei voi käyttää väärin eikä se ole nöyryyttävä kuten ruokajonot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Et kai sinä hyvätuloinen ja varakas ihminen ole mennyt seistä törröttämään leipäjonoon ja salakuuntelemaan köyhiä.

Häpeä! Mutta ettehän te rikkaat soaa hävetä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.....vuoden 2019 valtion talousarvion mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat ovat kokonaisuudessaan 989 miljoonaa euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on siis eu:n leipäjnossa odottamassa ruoka-apua. Me taas jaetaan apua kehitystyön muodossa eteenpäin. Näin se piiri pyörii ja politiikot hyörii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Suomen päättäjiä hävetä...Meitä esitellään maailmalle niin fiksuna ja viisaana kansana ja sitten ollaan ensimmäisenä ruokakassijonossa,,,voi herranjestas tätä touhua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ne EU:n jakamat avut ole jotain jauhoja, maitojauhetta ym., tosi naurettavaa. Leipäjonot ovat kaiketi vapaaehtoisjuttuja. Todellakin me hölmöläiset jaamme ihan ehtaa RAHHAA. Minusta tämä on kovin hullunkurista koko touhu. Meitä höynätään maailman onnellisemmaksi kansaksi, sekin on tuulesta temmattu höynäys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsos, systeemi on tämä, ollut aina: Demokraattisesti valitut edustajamme säätävät verolait, verottaja puristaa veronmaksajista ylimääräiset mehut pois, sitten demokraattisesti valitut edustajamme käyttävät rahat demokraattisesti päättämällään tavalla, ja aplodeja kerjäävät poliitikkomme saavat myös aplodeja niiltä, joihin anteliaimmin jakelunsa kohdistavat, aina ulkomaita myöten. Rahan jakajat palkitaan kotimaisin ja ulkomaisinkin arvomerkein ja nimin kun sen sijaan se kuiviin puserrettu rahaa tuottanut veronmaksaja unohdetaan - kunnes hänet taas muistetaan, hänen nimittäin täytyy maksaa enemmän, sillä kiitokset demokraattisesti valituille poliitikoille ovat vähentyneet ja sitähän ei voi sietää - eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei juurikaan jaksa synnyttää ihmeempiä intohimoja. Suomessa ei todellakaan tarvitse nähdä nälkää, jos henkilöllä on hiukankin elämänhallintataitoja. Rahankäytön taitojen täydellinen puute on taas toinen asia, mutta mielestäni sitä on asiatonta sekoittaa varsinaiseen "nälkäkeskusteluun". Jos ihminen kärsii todella nälkää, oikea paikka on sosiaalitoimisto, ei paikka leipäjonossa hakemassa muutamien eurojen paketteja. Faktaa kuitenkin on ,että köyhyyttä, elämänhallintataitoja, alkoholismin lieveilmiöitä ym. vastaavia ei hoideta leipäjonojen avulla , kyllä siihen muita keinoja tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kaada itselles vaan...

Totta, leipäjonokeskustelut, köyhyys, työttömyys, ne on vaan niin passe. Aivan samalla tapaa kuin vihapuheet, eihän niitä enää jaksa, kun ne vihervassarit tekee siitä sitä politiikkaansa...

Kuitenkin Suomesa on tilastointitavasta riippuen tai siitä johtuen n. 440 000 köyhää. Ne jotka joutuvat leipänsä jonottamaan eivät varmaan tee sitä huvikseen. Leipäkassin hinnalla saa lapselle uuden nutun, tai maksaa hänen harrastuksensa puuttuvan osan.

Noin 12 prosenttia eli 660 000 suomalaista elää puolestaan suhteellisessa köyhyydessä eli heidän tulonsa alittavat EU:n suhteellisen köyhyysrajan – Tilastokeskuksen termein pienituloisuusrajan. Heistä iso osa on työssäkäyviä, pienituloisia, eläkeläisiä, yksinhuoltajia joiden elämänhallinnassa ei ole muuta ongelmaa kuin se, ettei menot ovat tuloja suurempia. Eikä siihen tässä maassa todellakaan tarvitse mitään kulutusjuhlia.

Jos kommentoija on kyllästynyt köyhyyskeskusteluun, kuten aika moni on, se ei tarkoita sitä että ongelma olisi poistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoija argumentoi perinteisellä liturgialla, joka toki hänelle suotakoon. Faktaa kuitenkin on, että erittäin harva työssäkäyvä kansalainen lähtee leipäjonoon. Termi "suhteellinen köyhyys" on käsitettävissä melkeinpä miten jokainen itse haluaa. Käsittääkseni en mitenkään kritisoinut kirjoituksessani köyhyyden poistamisen tarvetta Suomessa; en nyt vain jaksa uskoa, että jatkuva jankuttaminen leipäjonoista ja suomalaisten nälänhädästä mitenkään ratkaisevasti auttaa hädänalaisten asemaa. Hiukan huumorilla höystettynä uskon, että moni käy leipäjonoissa huvikseen hakemalla aina suomalaiselle kelpaavan ilmaisen tavarakassin. "Joo kaada itselles vaan...", onko tämä joku uusio sananlasku tai loitsu ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kaada itselles vaan...", onko tämä joku uusio sananlasku tai loitsu ?

Ei uusi, vaan G. A. Pula-ahon lausahduksia vuosikymmenten takaa.

Toki leipäjonoissa on myös niitä jotka eivät tarvitsisi ruoka-apua. Kuitenkin vaikka asiaa miten vääntelisi, leipäjonot ovat kansallinen häpeä ja niin pitkään kun niitä on, niistä pitää pystyä puhumaan, vaikka se sitten aiheuttaisi joissain ihmisissä epämiellyttäviä tuntemuksia ja asian vähättelyä.

Syy on leipäjonoihin on valitettavasti syvällä systeemissä. Me olemme olleet jo pitkään matkalla kohti järjestelmää, jossa hyväksytään se ettei palkalla tarvitse tulla toimeen. Osa-aikatyöt matalapalkka-aloilla ovat valitettavan yleisiä ja yrittäjien asenne on, että kyllä yhteiskunta maksaa palkan puuttuvan osan. Ns. McDonalds malli jossa pärjätäkseen tulee tehdä useampaa työtä ei ole toimiva malli Suomessa, enkä usko että moni sellaista tänne haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/