Aloita uusi keskustelu

Kokeilu osoitti, että perustulo ei passivoi ihmistä

Aloittaja: I. G. Politiikka 9.2.2019 07:38

Perustulokokeilu todisti, että ihmiset työllistyvät perustulolla ollessaan yhtä paljon kuin nykyisessä järjestelmässä. Positiivista oli myös se, että ihmiset kokivat terveytensä paremmaksi perustulolla ollessaan. Nykyinen virkailijavetoinen systeemi ei siis pysty työllistämään työtöntä ihmistä paremmin. Sen vaihtamista perustuloon kannattaa harkita vakavasti.

Koska kokeilussa oli mukana vain pitkäaikaistyöttömiä, joiden on vaikea työllistyä, ei voitu ajatellakaan, että perustulo olisi räjähdysmäisesti parantanut heidän työllistymistään näin lyhyellä ajalla. Pitkäaikaistyötön kelpaa töihin harvoin, olipa hän perustulolla tai työttömyyspäivärahalla.

Nyt perustulokokeilua pitäisi laajentaa muihin kansanryhmiin myös. Alku näytää lupaavalle. Perustulo ei passivoi ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 123 viestiä

Aikaisemmin, oppositiossa, Vasemmistoliitto on kannattanut vastikkeetonta perustuloa.

Maailma on sittenkin niin erilainen, kun sitä tarkastelee tarkemmin, nyttemmin hallituksessa...:

Soliaali- ja terveysministeri Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen tänään: vastikkeeton perustulo ei ole realistinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei passivoi, mutta ei myöskään aktivoi, mitä sillä sitten tekee, jos se ei kannusta hakemaan töitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta perustulo on ainoa inhimillinen tapa turvata ihmisille toimeentulo pitkäaikaisen työttömyyden ja sairauden aikana. Sen voisi hyvin rahoittaa rikkaiden veronkorotuksilla. Moni heistä on varmasti halukaskin maksamaan veroja turvatakseen köyhemmille inhimillisen elintason. Vain ne haluavat ahdistaa ja rangaista köyhiä, jotka eivät itse tiedä eivätkä osaa kuvitella miltä köyhyys tuntuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Olen entinen köyhä enkä kannata missään nimessä perustuloa, siis siipeilyä. Se vie ihmisen perustilaan, josta ei jaksa edes yrittää poistua, kun ei ole "tarvetta". Minua ainakin hävettäisi olla muitten armoilla, ei sielu salli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Perustulo ei passivoi"
Olen eri mieltä.
Julkisella perusvarma tulo kohmettaa ihmiset liikkumaan kuin hidastetussa filmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tämän aktiivisuuden isä tai äiti mahtaa olla. Tai passiivisuuden. TE-toimiston työnhakutiedot on annettu sekä työnvälitystä että työnantajia varten, joilla on oikeus niitä lukea. Tänään taas soitti TE-toimiston työntekijä jonka mukaan TE-toimistolla ei olekaan mitään tekemistä aktiivimallin alennuksen kanssa. Kela maksajana alentaa sitä ihan omin perustein. En vaan työttömänä ymmärrä miten olisin aktiiviosuuteni osoittanut kun työhakemuksianikaan en heille voi lähettellä eikä aikuinen tarvitse työnhakuvalmennuksiakaan. Luulisi jo keskiässä ihmisten muodostaneen omat kösitykset työstä, koulutuksesta, työnhausta tai yleensä eri asioiden oppimisesta.

Työtön ei ole kansanryhmä. Työtön ei ole tyhmä eikä laiska, ei syrjäytynyt mutta ei myöskään kaiken osaaja tai ikuisesti nuori ja huippukuntoinen. Koska kukaan meistä ei tiedä mitä työtehtävät voivat olla, TE-toimiston hakuammattejakaan ei voi rajata kuten kuvittelee henkilö joka "valmistuu" ammattiin.

Niin sanottu työnhakusuunnitelma on ollut käytössä kai liki kymmenen vuotta. Vieläkään en ymmärrä mikä sen tarkoitus on. Se on pakko allekirjoittaa tai hyväksyä jotta ei menettäisi perustoimeentuloansa ja oikeutta olla työnhakijana (?). Työntekijä, joka suunnitelman laatii, ei edes tunne työnhakijaa tai kumpikaan ei toista ymmärrä. Tämäkö on sitä aktiivisuuden nostamista? Mielenterveyshän tässä on joka kerta koetuksella. Toipuminen kestää viikkoja. Onneksi on Juttutupa ja sen terapia.

On kai meillä vaikeasti työllistettäviä kun niin halutaan työnhakijoita nimitellä eikä huomioida heitä työnvälityksessä. Valitettavasti nämä vaikeasti työllistettävät ovat työhaastattelussa joko ihan jotakin muuta tai eivät juuri leimansa vuoksi pääse haastatteluun ja töihin. Jos on "vaikeuksia työllistää" on se kai työllistäjän ongelma eikä työttömän työnhakijan.

Sehän on ihan sama mitä TE-toimisto lopulta tekee tai jättää tekemättä. Ongelma on vaan se että tämä kaikki typeryys on liitetty perustoimeentuloon. Niin kauan kun me emme hyväksy perustuloa, me joudumme riitelemään TE-toimiston kanssa, tai millä nimellä sitä milloinkin kutsutaan. Perustulo eli perustoimeentulon erottaminen vapauttaisi työikäiset hakeutumaan asialliseen työnvälityspalveluihin ja suunnittelemaan elämäänsä eteenpäin. Nyt olemme järjestelmän vankeja - ja vangin vartioita. Vankeja molemmat.

Todellinen aktiivisuus perustuu vapaudelle. Vapaudessa ihminen ei ole ulkoa ohjattu ja silloin toiminta on tarkoituksenmukaista ja luonnollista. Energiat ovat aivan toisella tasolla. TE-toimisto ei enää edes tiedä mitä on työnvälitys, ammattitaito, ammatti tai työnhaun motiivi normaalissa työsuhteessa. Näistä EI-sanoista olisi kuitenkin päästävä ja yksi tapa uudistaa ajattelua on hyväksyä jossakin muodossa perustulo ja "kannustaa" elämään myös ilman työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät ovat perustulon isä ja äiti ja ikuinen kannattajakunta. Ei työtä mutta rahaa.
Sieltähän näitä 'älynväläyksiä' on ennenkin tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa vässykkä sitä ei voisi paremmin muiden rahoilla? Radiosta tuli ohjelma, jossa todettiin perustulokokeilun olevan täysin turha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova vastustava propaganda tuntuu tiedotusvälineissä olevan tämän kokeilun tiimoilta. Tiedotusvälineitä pystytään näköjään vedättämään aivan täysin, eivätkä ne vaivaudu / ehdi / kykene tutkimaan asioiden todellista laitaa.

Kokeilu oli lyhyt, siihen kuului vain ainoastaan pitkään työttömänä olleita, eikä kokeilu simuloinut (mallintanut) oikeaa perustuloa sillä tavalla, kuin sen oikeasti pitäisi toimia.

Tämän perustulokokeilu-"näytelmän" yksinomainen tarkoitus oli perustulon teilaaminen (väärillä argumenteilla). Tässä Kokoomus ja Keskusta ovat päätekijöitä. Toivottavasti tämä(kin) kusetus "palkitaan" niille vaaleissa putoavana kannatuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuten aktiivimalli. paiti ehketi siitä on ollu myös haittaa ja byrokratian lisääntymistä. no ompa töitä byroslaaveille ja hupakurssien järestäjille. XDDD

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustulo tai mikään asumiseen perustuva hyvnvointimalli ei enää onnistu, koska rajoja pidetän auki. Rajallinen vero- tai velkatulo valtiolle ei mahdollista rajatonta rahanjakoa, mitä nyt harrastetaan, ja aiotaan tulevaisuudessa vain lisätä. Tähän on saatava vaaleissa täydellinen muutos. Siksi kaikkien on paras äänestää persuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se minua ihmetyttää että raha aktivoi suurituloisia mutta passivoi työttömiä. Näin ainakin nämä kokoomuslaiset ovat Juttutuvassa aina kertoneet. Ristiriita mielestäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet kyllä mielestäni väärässä. Tottakai perustulo parantaa hyvinvointia, kun voi rauhassa harrastaa kaikkea mukavaa eikä ajatella töihin menoa. Nykyisellä korkealla noususuhdanteelle olisi pitänyt myös pitkäaikaistyöttömien työllistyä paremmin. Mielestäni se osoittaa, että ihmiset halusivat mieluummin harrastella kuin lähteä etsimään töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä paljon perustulokokeilussa olevat hakeutuivat töihin ja työllistyivät, kuin ne, jotka olivat vanhassa järjestelmässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulutko sinäkin siihen kouluttamattomien taivaanrannan maalarien, elämäntaiteilijoiden ja muiden työtä vieroksuvien vätysten sekä luuserien joukkoon?
Sellaisethan yleensä kannattavat tuota punaviher hippien ajamaa typerää vastikkeetonta perustuloa.
Mielestäni niiltä työn välttelijöiltä pitäisi viedä kaikki tuet kokonaan pois. Eiköhän niilläkin asenteet muuttuisi siinä vaiheessa, kun nälkä kaivertaisi vatsassa ja Matti olisi kukkarossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mielestäni niiltä työn välttelijöiltä pitäisi viedä kaikki tuet kokonaan pois. Eiköhän niilläkin asenteet muuttuisi siinä vaiheessa, kun nälkä kaivertaisi vatsassa ja Matti olisi kukkarossa":

Työn välttelijöitä vaiko työn valttelemiä?

Joulukuu 2018: Työttömiä työnhakijoita Pohjois­Pohjanmaa 20 064. Vapaita työpaikkoja 2 919.

Luku 20 064 on työttömättyöttömät. Lukuun ei sisälly 9-euron pakkotöissä olevat työssäkäyvättyöttömät eikä höpökurseilla aktiivisuuttaan olevat työttömät.

Ja noista vapaista 2919 työpaikasta 75% menee työpaikasta toiseen vaihtajille. Joten riittääkö noin 730 vapaata työpaikkaa työllistämään 20 064 työtöntätyötöntä vai olisko niin että nimimerkki "LÄNSIMIELINEN" syyllistyy sananvalinnalla "Työn välttelijöitä" tarkoitukselliseen vihanlietsontaan kansanryhmää työttömät kohtaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos itse saisin perustuloa esimerkiksi 800 euroa ja lisäksi asumistukea vaikkapa 200 - 300 euroa asumistani varten , en todellakaan aikoisi lähteä töihin kahdeksaksi tunniksi ja kulkemaan työmatkoja esimerkiksi 1200- 1400 euron nettopalkalla. Arvelisin, että moni muukin ajattelisi samoin, vaikka innokkaat kansalaispalkan kannattajat ovat toki eri mieltä. Jos perustulo todella olisi toimiva ja ihanteellinen järjestelmä, niin vuorenvarmasti se olisi otettu jo käyttöön useissa maissa jo kymmeniä vuosia sitten. Perustulohan käytännössä tarkoittaa verojen kasvua keskituloisille ja niille , jotka veroja kykenevät maksamaan. Kyseinen fakta unohdetaan tarkoituksen hakuisesti ja sopien omiin poliittisiin päämääriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi