Aloita uusi keskustelu

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aloittaja: Ihmisarvo ei ole työpaikasta kiinni Politiikka 10.1.2019 16:12

Lähes päivittäin olen lukenut uutisointia ja keskusteluja työttömyydestä sekä työllisyysasteen merkityksestä kansantalouden näkökulmasta. Aihe on tärkeä, siitä on syytä keskustella, etsiä ratkaisuja ja tehdä rakenteellisia korjausliikkeitä. Tämä on oma keskustelunaihe jo sinänsä.

Mielipiteissä on ollut silmiinpistävää se suunnaton syyllistämisen, yleistämisen ja vähättelyn määrä, joka työttömiin kohdistuu. Suhtautuminen on joillakin jopa ylimielistä.

Toinen epäkohta on myös siinä, että työttömät nähdään yhtenä stabiilina ja homogeenisinä ryhmänä, vaikka totuus on aivan jotain muuta. Joka päivä jotkut poistuvat kortistosta ja joka päivä sinne tulee myös uusia, entisiä työntekijöitä.

Osalla työttömistä on erittäin korkea koulutus, osalla ei koulutusta lainkaan. Osalla työttömistä on kymmenien vuosien työkokemus, osalla ei ehkä päivääkään. Osa työttömistä on erittäin päteviä omalla alallaan, osa täysin kädettömiä. Jotkut ovat poikkeuksellisen ahkeria, jotkut patalaiskoja. On vanhaa, on nuorta, fiksua, vähemmän fiksua ja kaikkea siltä väliltä. Osa hakee aktiivisesti töitä, osa tyytyy tarkkailemaan ja osa tyytyy passiivisena kohtaloonsa.

Tuo kaikki edellä mainittu huomioiden on kohtuutonta niputtaa työttömiä yhtään mihinkään kategoriaan, koska ainoa yhteinen tekijä työttömien välillä on työpaikan puute. Toki osa työttömistä tekee keikka- ja osa-aikatöitä.

Työttömyys ei tule tästä maasta mihinkään katoamaan ja työllisyysaste tulee vaihtelemaan rajustikin tulevaisuudessa. Kuka tahansa voi joutua työttömäksi, joten sen osalta kukaan ei ole turvassa.

Kun seuraavan kerran tekee mieli syyllistää työttömiä ja patistaa heitä palkattomaan risusavottaan, niin mieti, miten itse suhtautuisit moiseen mestarointiin, jos olisit työtön.

ps. Vaikka minulla on kokemusta työttömyydestä, silti olen joskus työssäkäyvänä syyllistynyt ihmettelemään, miksi heille ei työ maistu. Se on väärä ajattelutapa ja jatkossa pidän huoli vain omista asioistani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 253 viestiä

Täällä alempana Suomea naishenkilö käy töissä pienessä kaupuntissa-polkupyörällä kulkien.36 km yhteen suuntaan mutta vain kesäisin.Toimistotyö.(pienperheen äitä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten edelleen asiaa pitkään työttömänä olleesta akateemisesta roskaväestä jolla ei ole paljon asenteellisia edellytyksiä opiskella työllisyyskoulutuksessa jne. Tuttavani kertoi työttömänä pitkään olleiden maisterien käytöksestä, joka haittasi ammattikurssin toimintaa. Eräs opettaja teki kokemattomuuttaan virheen vastoin esimiehen selvää käskyä ja otti kolme maisteria tietokoneen ohjelmointikurssille. Siinä oli matemaatikkoja. Yksi oli muka erikoistunut ohjelmointiin, vaikka hänellä oli mahtavia työnimikkeita lyhytaikaisista työsuhteista ohjelmoinnista ja oli jopa hiukan toiminut ohjelmiston pääsuunnittelijana. Kuitenkin hänellä oli lähes olemattomat tiedot varsinaisesta ohjelmoinnista. C++ kielen opiskelu ei hänellä sujunut juuri lainkaan, sillä opettajan piti melekeen kokonaan yrittää opettaa häntä, vaikka ryhmässä oli parikymmentä opiskelijaa. Tämä maisteri juonitteli opettajaa vastaan ja mukkaan tuli toinen matemaatikko. Kolomas matemaatikko oli loistava opiskelija ja oli opettajan tukena häiriköiden vastaisessa rintamassa. Sitten oli eräällä opettajalla kokemusta yhdestä pitkäaikaistyöttömästä lakimiehestä, joka oli hyvin innostunut tietokoneen käyttöjärjestelmien alkeista. Jälleen piti opettajan laiminlyödä muita oppilaita tämän keijukaisen yksityisopettajana. Sitten muut opiskelijat ryhtyivät vaatimaan tilille lakimiestä opetuksen omimisesta ja lakimies ryhtyi häiritsemään muulla tavalla opetusta uudessa roolissa.
Samainen opettaja valitti eräästä pitkään työtömänä olleesta DI tutkinnon suorittaneesta työttömyyskurssien oppilaasta, että hän oli mielettömän kateellinen opettajaa kohtaan. Hänen katkeruutensa yhteiskuntaa ja koululaitosta ja työnantajia kohtaan aiheutti sen, että kurssia tuli häirittyä pahoin. Nämä kaikki esimerkit paljastivat tällaisen akatemisen roskaväen itsekkyyden, ylimielisyyden opettajia ja kurssitovereita kohtaan. Taustalla oli myös holtitonta kateutta työssä olevia kohtaan. Eräs tuttava muisti työttömien ammattikurssilla oleen entisen ekonoomi pankinjohtajan ylimielisyyden ja sopeutumattomuuden opiskelijaksi. Se oli sitä laman aikaa 1990- luvulla, kun runsaasti pankkeja lopetettiin ja pankkitoimihenkilöt jäivät työttömiksi. Työllisuuskursseilla lie ollut kauan palautejärjestelmä. Sitä käyttävät nämä akateemiset opettajien härnäilyyn ja vähättelyyn. Työttömyyskursseilla on usein opiskelijoita samassa ryhmässä kansakoulupohjalla olevia ja maistereita ja siitä välistä monenlaista sivistystä saaneita. On siinä opettajilla työmaata itsekkäiden ja muunmuassa ylimielisten maisterien opettajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä kaikki sadut sisältävät jonkinlaisen opetuksen. Niin tämäkin satu.

Ja se opetus on se, että matemaatikkomaistereita ei pidä päästää kansakoulupohjaisten kanssa samalle työllisyyskussille häiritsemään kansakoulupohjaisten opiskelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

H. C. ANDERSEN 16.1.2019 13:34 on keskeyttänyt historian alkeiden opiskelun puolustaakseen akateemista roskaväkeä. Mielestäni mainittu akateeminen roskaväki ei esitettyjen esimerkkien jälkeen tarvitse puolusteluja. Heidän käytöksensä läpivalaisi heidän pitkäaikaisten työllisyysongelmiensa keskeiset syyt. Syyt olivat epäsosiaalisuus, huonot ihmissuhteet, perusteeton ylimielisyys, kyvyttömyys suhtautua asiallisesti lähimmäisiinsä, epäkohtelijaisuus, vastuun pakoilu, valehtelu, juonittelu selän takana, laiskuus, nuoleskelu, parusteeton katkeruus ylempiään kohtaan ja epärehellisyys. Nämä tiedot vastaavat hyvin tavallisen kansan kokemusta ja yleisiä tietoja heikomman akateemisen kansanosan käytöksestä vähäosaisia kohtaan. Jopa jotkut heikonpuoleiset ylioppilat ovat käyttäytyneet esitetyllä tavalla työllisyyskoulutuksessa, vaikka heidän tietonsa ja taitonsa ovat sellaista perustasoa. Mainiattakoon, että kaikki opiskelijat mainitaan olleen samalla alkeellisella lähtötasolla aiheessa kurssin alkaessa. Selvisi myöskin, että hyvät peruskoulun käyneet olivat parempia opiskelijoita kuin monet ylioppilaat ja maisterit. Erityisesti ero kuulemma näkyi % -laskuissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa siinä katkeraa vuodatusta maistereista ja akateemisista. Kuulostaa siltä, että kirjoittajalla on jäänyt pahat traumat kaivelemaan omasta alhaisesta koulutuksestaan. No toisaalta nämä alhaisemman koulutuksen saaneet ovat varmaan sisukkaampia pätemään työssä, joten ehkä se kompensoituu siinä. Työnantajat myös monesti pelästyvät näitä koulutetun "roskaväen" liian hyviä papereita, eivätkä uskalla pyytää haastatteluunkaan. Mutta onpahan ainakin yliopiston opettajilla töitä, kun saavat kouluttaa tätä roskaväkeä, hahah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Olen vahvasti nojannut tavallisen kansan mielipiteisiin akateemisten tavanomaisesta tuotekuvasta. Meneppä viikonloppuna huoltoasemalle, ku siellä on syvät kansanrivit liikkeellä raskaiden työpäivien jälkeen, niin olen melko varma, että löydät tukea mielipiteilleni vanhojen raskaan työn raatajien elämänkokemuksesta. Tule siten kertoman Juttutupaan, mitä herroista tiedettiin kertoa. Epäilen, että sitten pidät minua enemmänkin asioiden kaunistelijana ja hyväuskoisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa.
Muutoin on lapsen tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittajan tunnistamaa keskustelua ehkä käydään vain juttutuvassa. Eikä sielläkään merkittävästi. Ei oikeasti ole tullut minulle tämmöisiä keskustelupiirejä, julkisia, esille, joissa noin tökerösti asiat voisi ilmaista. Ehkä en kulje oikeissa piiireissä? Vai miten se nyt pitäisi ilmaista, "nettikeskusteluissa". Se syyllistäminen voi olla ihan muualla. tai sen kohteeksi tunteminen. Se menee ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nimimerkille ? 15.1.2019 klo 18:53 Ei kannata yhtään vähätellä työttömiä koskevia kirjoituksia on vuosia jatkunut eri keskustelupalstoilla asia on todettu uutisissakin. kirjoitukset tulevat näkymään kevään vaalituloksessakin kun työttömätkin antavat äänensä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänioikeus pois, kun ei niistä kuitenkaan mitään hyötyä ole. Alaikäisistäkin on enemmän hyötyä tälle yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattumalta osui silmään: Kittilässä on kultakaivoksella ainakin 70 kesätyöpaikkaa auki. Kesto 3-6 kk. Kaiken lisäksi Kittilässä tuntuu olevan paikkoja siivoojille, hotellin respaan, siivoojia, myyjiä (urheiluliike esim), tarjoilijoita, lähihoitajia, ....

Minusta lista on uskomattoman pitkä kun kyseessä on Kittilä Lapissa. Jotenkin tulee sellainen tuntuma, että niitä työpaikkoja on, mutta tarvitaan halua irrottautua ja hankkia itsellle työkokemusta. Veikkaanpa myös, että Kittilässä ei ole ongelma järjestellä työvuoroja tai hankkia edullinen (kakkos)asunto. Olenkohan pahasti väärässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JLoW,että kaupungista ei voi lähtä "maalle" töihin,eikä maalta kaupunkiin..Tiedän erään peräkammaripojan maalta,jolle tuli työosoitus eteläsuomeen päin,mutta millä kaikella sepustuksella selvisi siitäkin säikähdyksellä,yksi selitys varmaan oli,että pitää käyttää äitmuoria maitokaupassa 10km päässä,niin eihän sitä voi lähteä,vaik muitakin omaisia asui lähellä,mut näin vaan menee,,kuka hullu vaihtaa luontoääneet kaupungin meluun :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sanoi jo lähtöön,että ei aio lähtä mihinkään,että pitää yrittää laatia "hyvä"selitys..ja tämähän on totta,kun minulle itse kertoi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei en todellakaan tietänyt. Olen maalta kotoisin ja autuaan tietämätön, ettei sieltä saanut pois lähteä. Hyi kamala minua.

Oliskohan noita työpaikkoja ihan kaupungissa? No kaivosalalla ei kauhiasti paitsi Raahessa. Mutta Kittilässä oli ainakin 70 paikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi