Aloita uusi keskustelu

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aloittaja: Ihmisarvo ei ole työpaikasta kiinni Politiikka 10.1.2019 16:12

Lähes päivittäin olen lukenut uutisointia ja keskusteluja työttömyydestä sekä työllisyysasteen merkityksestä kansantalouden näkökulmasta. Aihe on tärkeä, siitä on syytä keskustella, etsiä ratkaisuja ja tehdä rakenteellisia korjausliikkeitä. Tämä on oma keskustelunaihe jo sinänsä.

Mielipiteissä on ollut silmiinpistävää se suunnaton syyllistämisen, yleistämisen ja vähättelyn määrä, joka työttömiin kohdistuu. Suhtautuminen on joillakin jopa ylimielistä.

Toinen epäkohta on myös siinä, että työttömät nähdään yhtenä stabiilina ja homogeenisinä ryhmänä, vaikka totuus on aivan jotain muuta. Joka päivä jotkut poistuvat kortistosta ja joka päivä sinne tulee myös uusia, entisiä työntekijöitä.

Osalla työttömistä on erittäin korkea koulutus, osalla ei koulutusta lainkaan. Osalla työttömistä on kymmenien vuosien työkokemus, osalla ei ehkä päivääkään. Osa työttömistä on erittäin päteviä omalla alallaan, osa täysin kädettömiä. Jotkut ovat poikkeuksellisen ahkeria, jotkut patalaiskoja. On vanhaa, on nuorta, fiksua, vähemmän fiksua ja kaikkea siltä väliltä. Osa hakee aktiivisesti töitä, osa tyytyy tarkkailemaan ja osa tyytyy passiivisena kohtaloonsa.

Tuo kaikki edellä mainittu huomioiden on kohtuutonta niputtaa työttömiä yhtään mihinkään kategoriaan, koska ainoa yhteinen tekijä työttömien välillä on työpaikan puute. Toki osa työttömistä tekee keikka- ja osa-aikatöitä.

Työttömyys ei tule tästä maasta mihinkään katoamaan ja työllisyysaste tulee vaihtelemaan rajustikin tulevaisuudessa. Kuka tahansa voi joutua työttömäksi, joten sen osalta kukaan ei ole turvassa.

Kun seuraavan kerran tekee mieli syyllistää työttömiä ja patistaa heitä palkattomaan risusavottaan, niin mieti, miten itse suhtautuisit moiseen mestarointiin, jos olisit työtön.

ps. Vaikka minulla on kokemusta työttömyydestä, silti olen joskus työssäkäyvänä syyllistynyt ihmettelemään, miksi heille ei työ maistu. Se on väärä ajattelutapa ja jatkossa pidän huoli vain omista asioistani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 286 viestiä

tööttömät töihin hus huss
sen ruhtinaallisen Sosiali Tukensa etteen
kyllä palkatonta töötä mailmasa riittää
pulinat poiss ja Työhön

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja leipäjonnoihin jonnilainen tiimi haukankatseella kyyläämään asiakkaita
"tuo ja tuo joutaisi pikkupakkotöihin, tuleppa sieltä jonosta vähän tänne"
tai saat lähtiä nälissäs
%-// XD

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Yrityksen AINOA tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa omistajilleen. '' - idiotismi heikkolahjaisille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fazer aikoo sulkea Oulun leipomon, mistähän se johtuu?

No kun kyse on työmarkkinoihin liittyvästä asiasta niin tietenkin se johtuu koska ne työttömät!. Nyt ne työttömät kun eivät ihan työnvieroksuntaansa viitsi syödä enempi leipää!

Mutta juurihan me työttömiltä leikkasimme läpinäkyvään tekosyyhyn vedoten muutenkin ja jo ennestäänkin naurettavan matalia tulojaan aktiivimallin myötä, jospa se aiheuttaisi ettei limppua eikä fingerpie:itä oikein entiseen mallin tule ostettua?.

Höh, ei tuloilla ja kulutuskyvyllä tai niiden puuttumisella ole mitään tekemistä sen kanssa miten tavara käy tai on käymättä kaupaksi vaikkapa kauppojen leipähyllyllä, kyse on vain työttömien epä-aktiivisuudesta joka ikävän rumasti ilmenee kaupan leipähyllyillä!

Sanoisiko kokoomuslainen, mutta minä sanoisin että Juu ja lässyn lässyn, kapitalismi on teknologian kehittymisen myötä edennyt siihen vaiheeseeen että jokseenkin jokainen palkkatyöpaikka alkaa olla pelkkä oheisvahinko josta tulee pyrkiä pääsemään äkkiä eroon.

Ja tulee pyrkiä pääsemaään eroon koska yksikään yksityinen firma ei ole täällä availemassa tai ylläpitämässä palkkatyöpaikkoja tai tuottamassa yleistä hyötyä millään tasolla muutenkaan, vaan ja ainoastaan on tekemässä maksimaalisesti voittoa omistajilleen. Se pätee niin Fazerin leipomoihin kuin se pätee ulkomaalaisomisteisten firmojen tänne avaamiin kaivoksiin ja se pätee myös SOTEn myötä joka puolelle avattaviin pääosin ulkomaalaisomisteisiin bisneslääkäriasemiin jonne sitä kipeän on sitten mentävä kun terveyskeskukset ja sairaalat on suljettu ja sen jälkeen lahjoitettu kaikkine laitteistoineen ulkomaalaisomistukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Juu, firmat eivät ole vastuussa muille kuin omistajilleen, mutta valtion kanssa on hiukan eri juttu, tai ainakin pitäisi olla. Hallitusten tehtävä ei ole pelkästään huolehtia yritysten toimintamahdollisuuksista, vaan myös ja ennen kaikkea niistä kansalaisista, joista yritykset eivät kanna mitään vastuuta.

Jos ja kun työmarkkinat ovat muuttuneet kilpajuoksuksi ja vain nopeimmat saavat palkkatyön, pitäisi hallituksen huolehtia siitä, että kahden työsuhteen välissä rimpuilevalla työttömällä on mahdollisuus a) toimeentuloon b) kehittää itseään tavalla joka palvelee itseä ja/ tai työmarkkinoita. Nyt ei selkeästi näin tapahdu, vaan työttömiä kohdellaan joko menoeränä tai ilmaisena työvoimana markkinatalouden rattaisiin. Toisaalta, mitä muuta puhtaalta oikeistohallitukselta joka on hirttänyt itsenä talousliberaaliin ideologiaan voi muuta odottaa.
Seuraavissa vaaleissa katsotaan, onko Sipilän hallituksella enää luottoa millään tasolla.

Omaa mielipidettä tuskin tarvitsee arvailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen tulee tuottaa voittoa ainakin "säädyllisessä" ajassa, koska muuten se tekee konkurssin ja silloin ei ole kenelläkään kivaa. Jos yrityksen johto ei tee mitään toimenpiteitä asian eteen on todellakin huono juttu yrityksen kannalta. Kivahan se johdonkin olisi esitellä aina vain isompaa työntekijämäärää, mutta se ei vaan voi mennä niin.

Tenava kirjoittaa :"..kehittää itseään tavalla joka palvelee itseä ja/ tai työmarkkinoita" ja jatkaa että nyt ei selkeästi näin tapahdu. Kun ja jos ei niin tapahdu niin mielenkiintoinen on johtopäätös, että se on hallituksen syy. On siinä muutamalle ihmiselle kova urakka, kun pitää kehittää työttömiä heidän puolestaan. Olisiko se paremminkin työttömän kehitettävä itseään niitä työmarkkinoita varten? Niitä mahdollisuuksia kyllä riittää. Yksi sellainen mahdollisuus on yleensä vähälle huomiolle jäävä lyhytaikaisempi työsuhde. Työnantaja arvostaa AINA TYÖkokemusta. Usein monikin pääsee ns. työnsyrjään kiinni tarttumalla lyhytaikaisempiinkin töihin. Sitä omaa aktiivisuutta ja halua ei kukaan hallitus voi kenenkään päähän tunkea tai porkkanalla houkutella.

Tarvitaan kykyä, halua ja tahtoa. Ensimmäiseen voi yhteiskunta toimillaan vaikuttaa, mutta kaksi viimeistä on omien korvien välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"johtopäätös, että se on hallituksen syy".

Ei nyt millään pahalla JLow, mutta et taida olla ihan perillä aktiivimallista. Kun viranomaiset edellyttävät työttömältä aktiivisuutta sanktioiden uhalla, olisi vähintä että viranomaisilla olisi osoittaa tapa millä sen voi mielekkäästi tehdä. Mielekäs tapa olisi että työtön löytää palkkatyöpaikan, vaikka sitten osa-aikaisenkin, mutta sellaisella tuntimäärällä ja palkalla, että se kattaa tarpeelliset menot ja jotain jää ylikin. Nyt ei usein niin tapahdu, vaan työtön joutuu seikkailemaan byrokratiaviidakossa saadakseen puuttuvan osan toimeentuloonsa.

Jos työtä ei aktiivisuudesta huolimatta löydy tarvittavia tuntimääriä, työttömän on osoitettava aktiivisuutensa muulla tavoin. Nämä "muut tavat" on käsitelty moneen otteeseen ja useimmat kommentit niistä kertovat, että ne ovat täysin naurettavia, eivätkä edistä työnsaantia tai uraa millään tavoin. Puhumattakaan siitä, että Te- keskusten hyväksymiä kursseja ja koulutuksia ei ole tarjolla riittävästi.

Itse en ole missään kohtaa väittänyt ettei oma aktiivisuus ole ratkaisevaa työn saannissa. Kuitenkin yhteiskunta on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tulee muuttumaan niin, että yhä useammalla on vaikeuksia löytää paikkansa työelämästä. Syy ei ole työttömissä, vaan yhteiskunnassa joka automatisoituu, kansainvälistyy ja työt seuraavat pääomia. Pelkkä rakennetyöttömyyden määrä takaa, että meillä on kymmenien tuhansien työvoimareservi, jota ei voi kyykyttää poliitikkojen ja heitä äänestävien parempiosaisten mieliksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin olet kenties oikeassa Tenava, että en ihan joka piirua aktiivimallista tiedä. Itse olen kuitenkin enemmän aktiivimalli kuin passiivimalli. Kun sattumalta luin Kittilän avoimia työpaikkoja ja siellä on esim. kaivoksen kesätyöpaikkoja auki 3-6 kk:n ajaksi about 70 niin ihmetellä täytyy ettei töitä ole. Nuo kaivoksen paikat oli vain osa avoimista.

En väittänytkään sinun väittäneen oman aktiivisuuden merkityksestä mitään. Minusta vaan tilanne on se, ettei yksikään hallitus eikä yksikään ministeri voi jokaisen työttömän tilannetta tietää tai ymmärtää. Ihmisiä pitää toki auttaa, mutta se oma aktiivisuus pitää oikeasti olla ensimmäisenä. Olen itse ollut 3 kk työttömänä viime vuosituhannella eikä niitä paikkoja silloinkaan mikään te-toimisto esittänyt. Itse minä ekan työpaikan löysin. Sen jälkeen ei ole tarvinnut etsiä. Väitän, että esimerkiksi siellä Kittilässä on tarpeeksi liksaa pärjätäkseen. Tietty jos odottaa, että kotoa tullaan hakemaan niin saattaahan se aika käydä pitkäksi. Suomen pitää saada työllisyyastetta nostettua ja siihen tarvitaan yksilöitten aktiivisuutta ilman mitään mallejakin.

Yhteiskunta muuttuu se on totta, mutta sitä tärkeämpää on oma aktiivisuus. Yksikään hallitus ei pysty ennustamaan mitä tulee tapahtumaan eri ihmisten näkökulmasta. Kun on aktiivinen, tekee töitä ja pysyy kiinni muutoksen rytmissä voi auttaa itseään ja muita. Jos mussuttaa juttutuvassa ,ettei kukaan minua auta niin sitähän sitten saa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nykyään arvostetaan paljonko valtio tukee sitä työpaikkaa ja odotetaan että halpatyövoima tekee ne lopuksi yrittäjälle ilmaiseksi...työntekijän asumistuki pitäs maksattaa työnantajalla......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä alempana Suomea naishenkilö käy töissä pienessä kaupuntissa-polkupyörällä kulkien.36 km yhteen suuntaan mutta vain kesäisin.Toimistotyö.(pienperheen äitä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten edelleen asiaa pitkään työttömänä olleesta akateemisesta roskaväestä jolla ei ole paljon asenteellisia edellytyksiä opiskella työllisyyskoulutuksessa jne. Tuttavani kertoi työttömänä pitkään olleiden maisterien käytöksestä, joka haittasi ammattikurssin toimintaa. Eräs opettaja teki kokemattomuuttaan virheen vastoin esimiehen selvää käskyä ja otti kolme maisteria tietokoneen ohjelmointikurssille. Siinä oli matemaatikkoja. Yksi oli muka erikoistunut ohjelmointiin, vaikka hänellä oli mahtavia työnimikkeita lyhytaikaisista työsuhteista ohjelmoinnista ja oli jopa hiukan toiminut ohjelmiston pääsuunnittelijana. Kuitenkin hänellä oli lähes olemattomat tiedot varsinaisesta ohjelmoinnista. C++ kielen opiskelu ei hänellä sujunut juuri lainkaan, sillä opettajan piti melekeen kokonaan yrittää opettaa häntä, vaikka ryhmässä oli parikymmentä opiskelijaa. Tämä maisteri juonitteli opettajaa vastaan ja mukkaan tuli toinen matemaatikko. Kolomas matemaatikko oli loistava opiskelija ja oli opettajan tukena häiriköiden vastaisessa rintamassa. Sitten oli eräällä opettajalla kokemusta yhdestä pitkäaikaistyöttömästä lakimiehestä, joka oli hyvin innostunut tietokoneen käyttöjärjestelmien alkeista. Jälleen piti opettajan laiminlyödä muita oppilaita tämän keijukaisen yksityisopettajana. Sitten muut opiskelijat ryhtyivät vaatimaan tilille lakimiestä opetuksen omimisesta ja lakimies ryhtyi häiritsemään muulla tavalla opetusta uudessa roolissa.
Samainen opettaja valitti eräästä pitkään työtömänä olleesta DI tutkinnon suorittaneesta työttömyyskurssien oppilaasta, että hän oli mielettömän kateellinen opettajaa kohtaan. Hänen katkeruutensa yhteiskuntaa ja koululaitosta ja työnantajia kohtaan aiheutti sen, että kurssia tuli häirittyä pahoin. Nämä kaikki esimerkit paljastivat tällaisen akatemisen roskaväen itsekkyyden, ylimielisyyden opettajia ja kurssitovereita kohtaan. Taustalla oli myös holtitonta kateutta työssä olevia kohtaan. Eräs tuttava muisti työttömien ammattikurssilla oleen entisen ekonoomi pankinjohtajan ylimielisyyden ja sopeutumattomuuden opiskelijaksi. Se oli sitä laman aikaa 1990- luvulla, kun runsaasti pankkeja lopetettiin ja pankkitoimihenkilöt jäivät työttömiksi. Työllisuuskursseilla lie ollut kauan palautejärjestelmä. Sitä käyttävät nämä akateemiset opettajien härnäilyyn ja vähättelyyn. Työttömyyskursseilla on usein opiskelijoita samassa ryhmässä kansakoulupohjalla olevia ja maistereita ja siitä välistä monenlaista sivistystä saaneita. On siinä opettajilla työmaata itsekkäiden ja muunmuassa ylimielisten maisterien opettajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä kaikki sadut sisältävät jonkinlaisen opetuksen. Niin tämäkin satu.

Ja se opetus on se, että matemaatikkomaistereita ei pidä päästää kansakoulupohjaisten kanssa samalle työllisyyskussille häiritsemään kansakoulupohjaisten opiskelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

H. C. ANDERSEN 16.1.2019 13:34 on keskeyttänyt historian alkeiden opiskelun puolustaakseen akateemista roskaväkeä. Mielestäni mainittu akateeminen roskaväki ei esitettyjen esimerkkien jälkeen tarvitse puolusteluja. Heidän käytöksensä läpivalaisi heidän pitkäaikaisten työllisyysongelmiensa keskeiset syyt. Syyt olivat epäsosiaalisuus, huonot ihmissuhteet, perusteeton ylimielisyys, kyvyttömyys suhtautua asiallisesti lähimmäisiinsä, epäkohtelijaisuus, vastuun pakoilu, valehtelu, juonittelu selän takana, laiskuus, nuoleskelu, parusteeton katkeruus ylempiään kohtaan ja epärehellisyys. Nämä tiedot vastaavat hyvin tavallisen kansan kokemusta ja yleisiä tietoja heikomman akateemisen kansanosan käytöksestä vähäosaisia kohtaan. Jopa jotkut heikonpuoleiset ylioppilat ovat käyttäytyneet esitetyllä tavalla työllisyyskoulutuksessa, vaikka heidän tietonsa ja taitonsa ovat sellaista perustasoa. Mainiattakoon, että kaikki opiskelijat mainitaan olleen samalla alkeellisella lähtötasolla aiheessa kurssin alkaessa. Selvisi myöskin, että hyvät peruskoulun käyneet olivat parempia opiskelijoita kuin monet ylioppilaat ja maisterit. Erityisesti ero kuulemma näkyi % -laskuissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luehan kommenttini uudestaan, niin saatat tajuta, että minä en puolusta akateemista roskaväkeä vaan kansakoulupohjalta opintielle ponnistaneita.

"Ja se opetus on se, että matemaatikkomaistereita ei pidä päästää kansakoulupohjaisten kanssa samalle työllisyyskurssille häiritsemään kansakoulupohjaisten opiskelua."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansakoulun käyneet menestyivät erinomaisesti. Sillä' asenne oli kohallaan. Asenne on oppimisen pohojalla. Leuhka, laiska, kiero, seljkäänpuukottaja se ei täälläkään Juttutuvassa opi mitään. H. C. Andersen 16.1.2019 18:55 voisi muuttaa asenteitaan, sillä täällä se näkkyy luonne. Jotenkin tuntuu, että se akateeminen laitapuolen väki on jotenkin läheinen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on totta. Aktiivimalli ehdot täyttääkseen ovat akateeminen ja amislainen periaatteessa samalla viivalla tappelemassa samoista kursseista. Tämän pakon edessä kurssittaminen johtaa siihen, että opetettavien motivaatio kärsii joko liian helposta tai muuten itselle soveltumattomasta kurssista. Ja suoraan sanoen en ymmärrä miksi kukaan ylipäätään innostuisi kursseista, jotka opettavat itsestäänselvyyksiä aikuisille työnhakijoille.

Toki akateemisista löytyy monenlaista viheltäjää. Jos ja kun on totutellut siihen ajatukseen, että akateemisuus on itsessään jo jokin meriitti, saattaa pettymys olla suuri kun oman alan hommia ei löydy. Ei ole ihan harvinaista löytää filosofian maisteria duunarihommista. Toisekseen, jokainen filosofian maisteri hanttihommissa vie työpaikan sellaiselta, jolle hanttihommat ovat juuri sitä mitä he etsivät ja mihin he soveltuvat.

Eli, aktiivimalli on tässäkin suhteessa epäonnistunut viritelmä, koska se kohtelee kaikkia työttömiä samalla kaavalla, pakolla ja ansion menettämisellä pelotellen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa siinä katkeraa vuodatusta maistereista ja akateemisista. Kuulostaa siltä, että kirjoittajalla on jäänyt pahat traumat kaivelemaan omasta alhaisesta koulutuksestaan. No toisaalta nämä alhaisemman koulutuksen saaneet ovat varmaan sisukkaampia pätemään työssä, joten ehkä se kompensoituu siinä. Työnantajat myös monesti pelästyvät näitä koulutetun "roskaväen" liian hyviä papereita, eivätkä uskalla pyytää haastatteluunkaan. Mutta onpahan ainakin yliopiston opettajilla töitä, kun saavat kouluttaa tätä roskaväkeä, hahah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vahvasti nojannut tavallisen kansan mielipiteisiin akateemisten tavanomaisesta tuotekuvasta. Meneppä viikonloppuna huoltoasemalle, ku siellä on syvät kansanrivit liikkeellä raskaiden työpäivien jälkeen, niin olen melko varma, että löydät tukea mielipiteilleni vanhojen raskaan työn raatajien elämänkokemuksesta. Tule siten kertoman Juttutupaan, mitä herroista tiedettiin kertoa. Epäilen, että sitten pidät minua enemmänkin asioiden kaunistelijana ja hyväuskoisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi