Aloita uusi keskustelu

Kateus vie kalatkin vedestä

Aloittaja: Politiikka 14.2.2020 09:44

Jälleen kerran, näin voi varmasti sanoa, on keskustelu ammattiliittojen verovapaudesta saanut kateelliset kansalaiset kirjoittelemaan asiasta ja erityisesti asian vierestä. Suomessa on ns. yleishyödyllisiä voittoa tavoittelemattomia säätiöitä ja yhdistyksiä jne. tuhansia. Kuitenkin keskustelu näyttää keskittyvän vain ammattiliittojen ympärille osin ideologisista syistä. Kun keskustellaan jonkin yksittäisen toimijan, kuten ammattiliittojen toiminnan, vaikkapa verotuksen epäkohdista, lakimuutokset eivät rajoitu pelkästään yhteen toimijaan. Eli kuuluisa lapsi saattaa mennä pesuveden mukana.

Ammattiliittojen verovapautta vastaan on helppo lähteä huutelemaan, mutta harvemmin tullaan kysyneeksi sitä, saavatko liitot, säätiöt, jne. verovapauden vastineeksi jotain hyvää ja arvokasta aikaiseksi. Kannattaa muistaa, että esim. kirkko ja uskonnolliset yhdistykset nauttivat samaan tapaan verovapaudesta, puhumattakaan vaikka sotaveteraanijärjestöistä.

Yleishyödyllisten yhteisöjen toimintaan liittyy varmasti epäkohtia, jopa väärinkäytöksiä, mutta pelkkä huutelu siitä miten isoja palkkioita niissä toimivat nostavat on liian yksipuolista. Ketään ei pakoteta maksamaan ammattiliitoille jeniäkään, mutta aina kannattaa pitää mielessä sekin, että maksuille saa tai ainakin pitäisi saada vastinetta. Jos ei juuri nyt ja itselle, niin jossain on aina joku avun tarpeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 40 viestiä

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret (Tenavakin mitä ilmeisimmin joukon etunenässä, aikaa sinulla on kun et tee mitään kuten olet itsekin sanonut vaan elät yhteiskunnan tuella) päätti järjestää bussiretken pääkaupunkiseudun vauraille asuinalueille, joissa asuu ”toisten ahkeruudesta hyötyvä vapaamatkustajien joukko”.

"Mielestämme on tärkeä muistuttaa, että suomalaisten keskuudessa elää toisten ahkeruudesta hyötyvä ja yhteistä etua polkeva ryhmä, vapaamatkustajien näkymätön joukko. Haluamme oppia lisää heidän elintavoistaan, lajityypillisistä ominaisuuksistaan ja levinneisyydestään," vasemmistolaisten tapahtumakutsussa kirjoitetaan.

Palataanpa vielä siihen vapaamatkustamiseen. Sitä syytettä esim. kirurgi Koskela ei purematta niele, ja siihen on syynsä. Mies ei ole omien sanojensa mukaan saanut penniäkään
ilmaiseksi.

"Olen köyhän yksinhuoltajan poika, joka teki ahkerasti töitä jo koululaisena, jäi luokalleen lukiossa ja nousi siitä ylioppilaaksi. Tein kovasti töitä päästäkseni yliopistoon ja opiskelin lääketieteellisessä reilut kuusi vuotta," Koskela kertaa.

"Tein 60-tuntisia työviikkoja ja kova työnteko palkittiin ja nyt asun mukavalla alueella ja nautin arkisista asioista," mies kertoo.

"Ei siinä ole mitään kadehdittavaa. Jos se jonkun mielestä on väärin, niin siitä vaan kokeilemaan."

Juurikin vasemmistolaisten kateus varakkaita kohtaan vie kalatkin vedestä ja vaikuttaa mm. siihen, että varakkaat muuttavat Suomesta pois ja yritykset siirtävät toimintansa ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitipä tarkistaa tuo yleishyödyllisyysasia.

Verohallituksen sivuilta:
"Onko yleishyödyllinen yhteisö vapautettu tuloverosta kokonaan?
Ei. Yleishyödyllinen yhteisö maksaa tuloveroa elinkeinotoiminnan tuottamasta tulosta sekä tietyin edellytyksin kiinteistön tuottamasta tulosta."

Samoilla sivuilla lukee myös: "Yleishyödyllisen yhteisön toiminnalle on ominaista, että toiminta tuottaa toisinaan ylijäämää ja on toisinaan alijäämäistä. Lähtökohtaisesti yleishyödyllinen toiminta on voittoa tavoittelematonta.

Kannattaa lukea verosivuilta tuota tietoa niin voi valaistua mitä tarkoitetaan yleensä yleishyödyllisillä yhteisöillä.

Oletteko muuten tietoisia, että monessa harrastustoiminnan kisoissa jaettavista tavarapalkinnoista pitää antaa selvitys omassa veroilmoituksessa. Jos vaikkapa harrastajien keilakisassa voittaa muutaman kympin arvoisen palkinnon niin eiku verotukseen. Siinä sitä tasavertaisuutta lain edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa, kateellisuus vaivaa, sosialisteilla on mennyt hattuun muitten rahat. Sotaveteraanit ovat mahdollistaneet tämän, että Ay-liikkeet voivat olla epäoikeudenmukaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotaveteraanit ja sankarivainajat, joista suurin osa oli tavallisia työmiehiä, duunareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ay-liikkeet voivat olla epäoikeudenmukaisia".

Siis mitä, miten ihmeessä ne ovat epäoikeudenmukaisia? Kukaan järkevä ihminen oikealla tai vasemmalla ei kiistä ay- liikkeen tarpeellisuutta jäsenin edunvalvonnassa. Selvää tietysti on, että liikkeen toimintaa pitää kehittää ja sitä kehitetään. Gennadi ei sitten varmaan ole ketjua lukenut, mutta SDP on ollut valmis luopumaan osakesijoitusten veroedusta, mutta tämä ei ole saanut vastakaikua oikeiston puolelta. Ja miksi olisi, sillä samalla niidenkin etujärjestöt joutuisivat luopumaan veroedusta.

Ay-liikkeen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuuden poistosta voidaan keskustella, samoin ay- liikkeen sijoitustominnasta kertyneen omaisuuden järkevästä käytöstä, mutta on aika paksua sanoa että ay- liike olisi epäoikeudenmukainen, kun se hoitaa omaisuuttaan, kuten kuka tahansa järkevä taho markkinataloudessa tekisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Aloittaja levittää taas väärää tietoa. Yleishyödylliset yhteisöt eivät ole verovapautettuja, jos ne harrastavat liiketoimintaa. AY-järjestöt sen sijaan tekevät liiketoimintaa ja ovat silti verovapautettuja. Kysymys ei ole kateudesta, jota aloittaja kovin usein väittää kaiken syyksi, vaan tasapuolisesta kohtelusta. Mutta sehän ei ole koskaan ollut AY-jyrien tavoitteena, eikä tule koskaan olemaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ammattiyhdistykset sijoittavat jäsenmaksuina saatuja rahojaan esim. asuntovuokra yhtiöihin ja tarkoituksena ei ole voitto. Mitä he sitten tavoittelevat?

" Suurimmat ammattiliitot ovat äveriäitä sijoittajia, ilmenee Ylen selvityksestä. Niillä on miljardivarallisuus ja miljoonien sijoitustuotot. Työnantajaliitoilla varallisuutta on selvästi vähemmän.

Sijoitustuotot ovat ammattiliitoille entistä tärkeämpiä. Tuotoilla paisutetaan lakkokassaa, ja ne pistetään poikimaan lisää varallisuutta. Useat liitot joutuvat käyttämään sijoitustuottoja myös toimintamenoihinsa, kun jäsenmaksutuotot eivät riitä."

Mten jäsenmaksutuotot eivät riitä kun ansiosidonnaisista 95% tulee verovaroista? Ai niin ammattiliitothan ovat kuten sanoit "yleishyödyllisiä voittoa tavoittelemattomia säätiöitä ja yhdistyksiä" Ei ihme että jäsen määrät laskevat....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiliitot eivät maksa ansiosidonnaisia, vaan työttömyyskassat. Työttömyyskassan jäsenmaksu kylläkin tilitetään ko. ammattiliiton jäsenmaksun yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyyskassat kuuluvat ammattiliitoihin ja nekään eivät maksa ansiosidonnaisista kuin tuon jo mainitun 5 %. 95% tulee verovaroista joten on jo mainittu. Miten on reilua että ammattiliitot keräävät verottomana sijoitustuottoja ja veronmaksajat kuuluivat he liittoon tai eivät joutuvat rahoittamaan ansiosidonnaisella olevia? Suomessa on 2,2 miljoonaa työntekijää. Heistä ammattiliitoihin kuuluu enää vain 1,3 miljoonaa eli reilu 50%. SIlti tuo vähäinen enemmistö saa päättää lakkoilusta vaikkei työntekijä kuuluisikaan liittoon. Ammattiliitot ovat kaikkea muuta kuin reiluja ja siitä syystä niitä myös vihataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen edelleen sitä mieltä että ammattiliittoihin kohdistuva kritiikki on osin tai kokonaan ideologista tarkoitushakuista mustamaalaamista jolla pyritään heikentämään sen toimintaa. Täällä on ehdotettu että ammattiliitoilta poistetaan yleishyödyllisen yhteisön status. Toki, mutta sitä ei voi tehdä yksittäistapauksena ilman että muut vastaavanlaiset, ei taloudellista voittoa tavoittelemattomat tahot eivät menettäisi veroetuaan. Kannattaa tosiaan muistaa, että Suomessa on 135 000 erilaista yhdistystä, joita pitää lain edessä kohdella tasavertaisesti.

Sekin kannattaa pitää mielessä, että säätiöiden ja yhdistysten omaisuus on osin kiinni, tai ainakin pitäisi olla, suomalaisissa osakkeissa. Tätä kautta ne tukevat suomalaista yrittäjyyttä ja työtä. On aivan liian yksinkertaistettua väittää, että esim. liittojen veroedut valuvat ay- pomojen taskuihin. Sen sijaan kannattaisi katseet kohdistaa niihin mm. vanhusten hoivayrityksiin jotka ovat ulkomaalaisten veroparatiisien
hyviä asiakkaita.

Ammattiliitot ovat edelleen välttämättömiä ja jäsenmaksulla saa edunvalvotaa, oikeusapua ja mahdollisuuden kehittää työelämää. Yksittäiseltä työntekijältä puuttuu joukkovoima, joka on ay- liikkeen toiminnan syömähammas. Tätä hammasta yritetään nyt repiä ja kannattaa todella miettiä onko veroetu sellainen asia, joka on kynnyskysymys ammattiliittojen alasajolle.

Toki siitä saa ja pitää keskustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sitä ay-liikkeen yleishyödyllisyyden poistoa ehdotin. En ymmärrä miksi tuota statusta ei voisi joltakin poistaa. Jotkut kriteerit sille statukselle täytyy olla ja niitä kriteerejä tarkastelemalla sen voisi poistaa. Tilannehan voi muuttua eri yhdistyksissä.

"Toki, mutta sitä ei voi tehdä yksittäistapauksena ilman että muut vastaavanlaiset, ei taloudellista voittoa tavoittelemattomat tahot eivät menettäisi veroetuaan."

Mitä muuta kuin taloudellista voittoa ay-liike hakee esim. Kojamo sijoituksillaan? Kun osingot viime vuodelta ovat yli 27 milj. se on aikamoinen voitto. Omistus edelleen säilyy samana. Kun ay-liike on saanut varansa jäsenmaksuina (joista valtio ei ole saanut latiakaan veroja) ja niillä varoilla tehdään voittoa niin ihme on.

Kannattaa erottaa ammattiliitot ja yleishyödyllisyys. Kun ay-liikkeen veroedut on laskettu olevan jopa 500 milj. vuositasolla (ketjussa joku sen kertoi) niin montako hoitajaa sillä saataisiin? Jos hoitajan palkat+kulut olisivat 5000/kk niin tuolla summalla saisi palkattua yli 8000 hoitajaa.

Kumpaan sinä laittaisit mieluummin nuo rahat - ay-liikkeen verovapauteen vai hoitajien palkkoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai ne on näitä niin hirvittävästi veroja rakastavia kommunisteja, jotka nillittävät tästä AY-liikkeen verottomuudesta tai sitten muuten vain kateellisia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin lainsäädäntömme vapauttaa mm. yleishyödyllisten yhteistöjen verovapauden mm. osingoista, on turha arvostella ja mollata siitä. Miksi tämä on kohdistunut ainoastaan Ay-liikkeisiin? On paljon myös muita yleishyödyllisiä yhteisöjä on, jotka eivät myöskään maksa veroa. Verotuksen osalta mennään ainoastaan sen mukaan, mitä eri säädöksissä on säädetty. Ay-liikkeen ohella on paljon vastaavanlaisia tapauksia eri puolueilla, jotka eivät maksa veroa, koska ovat yleishyödyllisiä yhteisöjä. Todennäköisesti esimerkkinä lienee Keskustan Nuorisosäätiö ja monia, monia muita yhteisöjä. Näihin ei kuitenkaan kohdistu arvostelua! AY-liike ei siis riko lakia kuten muutkaan vastaavat. Säädöksiin tulisi saada muutos, mutta epäilen, että puolueet eivät siihen suostu, koska heillakin on vastaavanlaisia kytköksia. Toisaalta voidaan ottaa käytännössä esimerkki tavallisesta henkilöstä. Onko kukaan henkilö valmis maksamaan enempi veroa kuin säädökset vaativat. Epäilen, ettei ole yhtäkään henkilöä, joka on vamis maksamaan lisäveroa, kun siitä ei edes vaadita. Sama koskee myös yleishyödyllisiä yheisöjä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tenava vetäisi taas kateuskortin hädissään hihasta, no ei yllätä.

Taloystieteen professori Mattio Viren kirjoittaa oivallisesti.

Päinvastoin kuin kaikki muut yleishyödylliset yhteisöt AY -liike nauttii jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta, joka (ml. työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus) menetettyinä verotuloina merkitsee noin 500 miljoonaan euron verotukea vuosittain. Lisäksi AY -liike nauttii pääomatulojen verovapaudesta määrällä, joka nousee kymmeniin miljooniin euroihin. Arvonlisäverostakin tarvitsee lukea vain sanomalehdistä. Ammattiliittojen jäsenhankintaa subentoidaan varsin runsaskätisesti maksamalla leijonnanosa (95 %) littojen työttömyyskassojen menoista. Ei tällaista järjestelmää ole muulla kuin Suomessa.

Palkkatilastojen perusteella voi laskea, että vuoden 1975 jälkeen liittojen (liittojen ja niiden työttömyyskassojen) kumulatiivinen tulovirta nykyrahassa on ollut lähes 60 miljardia euroa. Summa hirveän suuri, ja saa kysymään, mitä me olemme saaneet vastineeksi siitä rahasta ja mihin ihmeeseen tarvitaan liittojen miljardiomaisuuden jatkuvaa kasvattamista.

Tulevaisuudessa markkinoiden muutokset käyvät aina vaan tiuhemmassa tempossa. Yrityksiä/tuotteita/markkinoita/ammatteja/työtehtäviä tulee ja menee. Ei kenellekään voi taata pysyviä työpaikkoja. Ei edes Hakaniemessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay-liikkeen eli liiton jäsen on se joka vähentää verotuksessa liittonsa jäsenmaksut. Se on löysä väite ja paikkansa pitämätön, että Ay-llike nauttii jäsenmaksujen vähennysoikeudesta. Tässä kanssa menee lapsia pesuveden mukana, jos vähennysoikeus poistetaan, koska on muidenkin yhdistysten ja järjestöjen jäseniä samassa asemassa tekemässä verovähennyksiä. Vähennyksiä tehdään yrityksissä jopa viinan ostamisesta edustukseen. On tullut nähtyä tämäkin tutkijalautakunnassa aikoinaan. Verostahan näitä vähennyksiä ei tehdä, vaan aina tuloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan sama jääkö se jäsenmaksusta saamatta jäänyt vero ay-liikkeeltä vai sen jäseneltä niin valtio sitä veroa ei kuitenkaan saa.

Ay-liike sen lisäksi ei maksa veroa osingoista. Eli valtio tukee systeemiä.

Mieti mitä voitaisiin saada aikaan vaikka vanhustenhuollossa tuolla 500 miljoonalla eurolla! Kuinka monta hoitajaa sillä saataisiin palkattua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko mhy yleishyödyllinen yhteisö? Ellei ole (niinkuin ei taida olla) niin se ei voi saada verovapaita osinkoja. Siinä on iso ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille