Aloita uusi keskustelu

Karenssi

Aloittaja: Varaton Politiikka 14.7.2019 10:00

Karenssia lykkää. Aloitin tässä helmikuun loppupuolella uuden työn. Aiempi työntekijä oli saanut lopputilin heikon asenteensa takia koeajalla. Kertomusten mukaan oli keskittynyt enemmän puhelimeensa, netin käyttöön ja työnantajan soimaamiseen kuin työhönsä.
Tulin tilalle ja tartuin toimeen. Havaitsin kyllä aika nopsaan ettei se työ ole minua varten tarkoitettu. Tylsää, raskasta ja palkitsematonta. Tein kuitenkin hommani huolella ja murisematta kunnes vähän ennen koeajan loppumista ehdotin, että lopettaisin työn koeajalla siihen päivään.
Tottahan irtisanoutumiseni onnistuu sillä mikään työpaikka ei nykypäivänä ole pakkotyötä.
Ilmoittautuminen te-keskukseen työnhakijaksi ja luonnollisesti hakemus työttömyyskorvauksesta sisään vaikka en nyt sitä olettanut saavani koska en olin itse irtisanoutunut.
Se mikä tästä asiasta tekee nurinkurisen on, että kun sattumalta tapasin tämän työntekijän joka oli ollut ennen minua siinä työssä kertoi saavansa koko ajan työttömyyskorvausta. Hänellehän annettiin se lopputili asenteensa takia. Minä pöljäke kun tein sitä työtä irtisanoutumiseeni asti asianmukaisesti ja tavallaan "jouduin" irtisanoutumaan itse sain rangaistuksena 3kk:n karenssin. No karenssi on nyt kohta ohi ja oppiksi on otettu. Seuraavaan työpaikkaan teen vaikka se olisi tarkoitettu toistaiseksi (vakinaiseksi) koeajan sijaan 4kk:n määräaikaisen sopimuksen jolloin työsuhde voidaan purkaa molemmin puolin ilman seuraamuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 84 viestiä

Minua alkoi työ nyppiä, pienensin veroprosentin ja säästin 3 kuukauden palkan. Sitten sanoin itseni irti ja otin karenssin. Muutin saman tien Kreikkaan. Siellä ansiosidonnaisella elän hyvin ja laadukkaasti. Neljän kuukauden välein tai kun halpoja lentoja käyn täällä sukuloimassa. Ikävä kyllä ansiosidonnaiset loppuvat kohta ja alan käyttämään perinnöksi saamiani säästöjä Kelan päivärahan jatkeeksi. Toki 600€ riittää kreikassa aika hyvin peruselämään. Saatan jossakin vaiheessa kokeilla Espanjaakin. Mahdollisuus on myöskin käydä pätkä töissä ja nollata ansiosidonnaiset päivät. Alustavasti suunniteltu asunnon vaihtoa siksi aikaa erään tutun kanssa, vaikka vuokralla kreikassa asun. Lueskelin ketjua jossa ihmiset ilmoitti tulojaan. Sen jälkeen en tunne vähääkään huonoa omaatuntoa. Töitä kuitenkin tein 30 vuotta eri työpaikoissa katsellen sitä epäoikeudenmukaisuutta. Työntekijää ei siellä arvosteta, vaan suhteita ja työssä olevaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karenssi ajaa ihmisen yhteiskunnan ulkopuolelle.. Auttaa heitä pitäisi ja etsiä ongelman syy miksi ei työllisty tai ei työ kiinnosta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä nyt työ kiinnostaa? Jos työ kiinnostaa, tulkaa minulle töihin. Palkkaa en maksa. Mielestäni ei ole mitään outoa etteikö työ kiinnosta, mutta ei yhteiskunnan siivelläkään saa elää. Usein pitkäaikaistyöttömät on sitä useammassa sukupolvessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

"Muutos karenssin kestoon
Työttömyysturvalain osalta korvauksetonta määräaikaa eli niin sanottua karenssia lyhennetään nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis tilanteita, joissa työnantaja on purkanut työsopimuksen koeaikana, työntekijä on irtisanottu työsopimuslain 7 luvun 2 §:ssä tarkoitetulla perusteella tai työnantaja on purkanut työsopimuksen työsopimuslain 8 luvun 1 §:n perusteella.

Korvauksettoman määräajan asettaminen edellyttää jatkossakin sitä, että työsuhteen päättymisen takana on irtisanotun työvoimapoliittisesti moitittava menettely. Karenssi ei siis ole automaattinen seuraamus työsuhteen päättymisestä.

Perusteltu muutos
Muutosta voidaan pitää perusteltuna. Kun irtisanomiseen liittyviä sääntöjä kevennetään, on kohtuullista samalla myös keventää työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia. Muutos toteutetaan lisäksi siten, että karenssin keveneminen ei koske pelkästään niitä, joiden työsuhteen irtisanominen liittyy yrityksen kokoon. Muutos koskee siis kaikkia, joiden työsuhde irtisanotaan henkilökohtaisin syin.

Muutoksen myötä työttömyysturvalakiin tulee sikäli mielenkiintoinen tilanne, että karenssi on 90 päivää, jos eroaa itse, mutta 60 päivää, jos käyttäytyy moitittavasti ja työnantaja irtisanoo. Aika näyttää aiheutuuko tästä käytännön ongelmia."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työantaja irtisanoo ei tule karenssia. Koeaikana sitä ei tule vaikka kuka irtisanoo. Eli kannattaa työnantajienkin laittaa työolosuhteet kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lueppa vielä kerran.
"Korvauksettoman määräajan asettaminen edellyttää jatkossakin sitä, että työsuhteen päättymisen takana on irtisanotun työvoimapoliittisesti moitittava menettely."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lueppa sinä tämä:

”Minilexistä: Työsuhteen alkuun voidaan työsopimuslain mukaan sopia koeajasta, jonka aikana sekä työntekijä että työnantaja voivat purkaa työsuhteen ilman irtisanomisaikaa. Koeajan tarkoituksena on varata sopijakumppaneille mahdollisuus arvioida työsuhteen alussa, vastaako sopimussuhde sille asetettuja vaatimuksia. Työsuhdetta ei saa kuitenkaan koeajallakaan purkaa syrjivillä tai muuten koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Epäasiallisena syynä on pidetty muun muassa aiheettomia sairausepäilyjä tai raskautta. Työntekijän puolelta epäasiallisena perusteena on oikeuskäytännössä pidetty työsopimuksen purkamista pelkästään sillä perusteella, että työntekijä sai uuden työnantajan palveluksesta sovittua paremman vastikkeen. Sen sijaan esimerkiksi työntekijän tyytymättömyys työhön, työskentelyolosuhteisiin tai työyhteisöön ovat asiallisia syitä, kun työntekijä purkaa työsuhteen koeajalla.”

Lue viimeinen lause! Jos irtisanotte itsenne koeaikana, huolehtikaa siitä että työantaja antaa sellaisen todistuksen että olette koeaikana irtisanoutuneet. Ei tule karenssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näihin TE-keskuksen Hitleri virkailijoita pitäisi jonkun / joidenkin kunnolla hyppyyttää! Ei siinnä leivästä silti syrjään joudu. Valtion kapeaa leipää voi tulla pitkälti. Mutta mitäs siitä? ei kyykyttäjät muuten opi, kuin kantapäittensä kautta. Ettei kaikkia voi kivutta ja sanktioitta kyykyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kannattaa olla töissä niin pitkään kuin pitävät. Jos ei sitten kiinnosta kuitenkaan kyseinen homma lopulta, niin kannattaa hakea uutta, kunnes sen saa: sopimuksineen kaikkineen, ja sitten vasta irtisanoutua voimassaolevasta työsuhteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa koeajalla sanoutua itse irti! Tiedän tämän tasan tarkkaan kun olin eräässä työpaikassa, jossa oli huono ilmapiiri. Kysyin saanko lähteä lätkimään. Työkkärin virkailija sanoi että kyllä saattaa paukahtaa karenssi, ja kehotti vain kestämään. Jos tekee vaikka vaan vähäisen määräaikaisen työsopimuksen niin saattaa tulla karenssi, jos lähet ite. Sen sijaan, jos saa irtisanomispaperit kouraansa niin ei tule karenssia. Tämänkin olen kokenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaveri työkkärin pitkäaikainen virkailija juurikin siellä työttömyysturvassa ja kysyin häneltä asiaa. Nykyään saa koeaikana lähteä kalppimaan. Ennen oli ehkä toisin? Ompa hyvä kun molempi osapuoli saa katsoa tuleeko siitä mitään. Ennen otettiin epäsopiva työ ja alettiin sairaslomillle, kun ei jaksettu. Saastutettiin samalla koko työyhteisö. Määräaikaiset työt on sikäli parhaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan työstä lopputilin saa ottaa oli koeaika tai ei, mutta tässähän oli lysymys ilmeisesti koeaikapurusta työntekijän aloitteesta ja siitä seuranneesta karenssista. Tietääkö kaverisi onko karenssi silloin lainmukainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivärahat menee selvityksen ajaksi poikki, mutta ne saa kyllä jälkikäteen, kunhan asia on selvittty ja todettu irtisanominen tapahtuneeksi koeaikana. Kuitenkin jos vakituisesta tai pidemmästä määräaikaisesta työsuhteesta siirtyy siihen paikkaan missä kyseinen koeaikapurku tapahtuu, asia voidaan katsoa toisin. Muutenhan olisi mahdollisuus hankkitua vakituisesta ansiosidonnaiselle lomailemaan. Hankala ilmeisesti todistaa ja näin ollen ilman karenssia selviää niissäkin yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa irtisanoutua myös koeajalla, jos löytää uuden ja paremman työpaikan. Voi sitä toki lähteä huonompaankin työpaikkaan halutessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille