Aloita uusi keskustelu

Kaikki maailman uusliberaalit, yhtykää.

Aloittaja: Politiikka 20.9.2013 20:52

Mites tässä näin pääsi käymään? Sata vuotta sitten proletariaatti uhosi valloittamansa maailman, jahka kaikki maailman työläiset vain saadaan puhaltamaan yhteiseen hiileen. Vaan kun ei saatu. Tämän päivän vasemmisto kilpailee vihreiden kanssa siitä, kuka uskaltaa julkeammin heilutella sateenkaarilippua.

Ei ihme, että oikeisto voi paksusti. Miten hitossa muutama lipeväkielinen porvari sai puhuttua maailman proletaarin pyörryksiin ja myymään markkinatalouden duunarille. Jopa siinä määrin, että jostain jenkkilästä tulee porvari keikkatyöhön ja vie mennessään 19 miljoonaa euroa ja muutaman tuhat työpaikkaa. Joskus tuollaista olisi sanottu huijaukseksi, nyt normaali käytännöksi.

Eiväthän tällaiset tulonsiirrot tietenkään olisi mahdollisia ilman poliittisia päätöksiä. Ja poliittiset päätökset ilman äänestäjiä. Kuinka monta tehdasta ja työpaikkaa vielä pitää viedä hevon kuuseen, jotta äänestäjien simmut aukeavat sille tosi asialle, että markkinataloudessa on jotain mätää.

Haloo herätys vasemmistolaiset päättäjät, vastakkainasettelun aika olisi taas käsillä. Jos vasemmiston puolelta ei ala kohta kuulua ja näkyä muutakin kuin homostelua, loputkin äänet karkaavat Kokoomuksen veljespuolueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 23 viestiä

Vastakkainasettelulle olis tilausta ainakin talouspolitiikassa.Nykyään tärkeintä,että pörssikurssit nousee ja johtajat saavat bonuksensa,tälleEI VOI mitään sanovat politikot vaikka kyse olis valtionyhtiöstä,tai eläkeyhtiöistä.En usko ettei voi jos on halua voida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Proletaarit alkoivat keskittyä ainoastaan yhtymiseen ja unohtivat politikoinnin. Mikäpä siinä, onhan yhtyminenkin mukavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoraan Wikipediaa lainaten brittiläisen yhteiskuntateoreetikon ja humanistin David Harveyn mukaan uusliberalismi on:

"poliittinen projekti, joka pyrkii palauttamaan pääoman kasautumiseen otolliset olosuhteet ja taloudellisen eliitin valta-aseman. Ajattelun ydin on arvostelua osakseen saanut oletus, että vapaakauppa varmistaisi myös yksilönvapaudet.

Hänen mukaansa uusliberalismin toimintastrategia pyritään piilottamaan poliittisten iskulauseiden ja retoriikan taakse. Harveyn mukaan uusliberalismissa vapaus surkastuu vapaan yrittäjyyden edistämiseen. Jokainen on itse vastuussa hyvinvoinnistaan. Muun muassa Keynesin ja Rooseveltin tukemat hyvinvointivaltioinstituutiot: sosiaalipalvelut, koulutus, terveydenhoito ja eläkkeet eli koko sosiaaliturva pyritään yksityistämään vapaalle kilpailulle. Harvey katsoo, että sosiaalinen eriarvoisuus ja tulonjaon ongelmat ovat uusliberalismin rakenteellinen ongelma. Uusliberalistinen vapaus heijastaa Harveyn mukaan yksityisten omistajien, liike-elämän monikansallisten yritysten ja rahoittajien etuja."

Mitä tämä tarkoittaa Suomessa?

1. Toimintastrategian piilottaminen iskulauseiden taakse. Suomessa on menetelty juuri näin eli on nimetty uudistamisen kohteita ylevin sanoin, mutta päätökset ovat jääneet vain päätöksiksi, mistä jatkossa tulee päättää. Toisin sanoen on puuttunut aito strategia ja uskallus tehdä sen edellyttämiä, toimenpiteiksi muuttuvia päätöksiä.

2. Uusliberalismiin kuuluva vapaus näyttää muuttuvan vapaudeksi (pakoksi) jokaisen ryhtyä yrittäjäksi ilman, että kaikilla on siihen edellytyksiä, osaamista tai pääomia jne.

3. Meillä korostetaan jokaisen henkilökohtaista vastuuta omasta hyvinvoinnista, mikä on aivan oikein, mutta onko varmaa, että sosiaalipalvelujen, koulutuksen, terveydenhuollon jopa eläkkeiden hoitamisen yksityistäminen johtaa hyvinvointiyhteiskunnan säilymiseen siinä mielessä kuin pohjoismainen hyvinvintiyhteiskunta on ymmärretty. En väheksy kilpailuttamista, mutta jos perusajatuksena on nimenomaisesti yksityistää nämä palvelut, heikkenevän sosiaaliturvan varaan jäävien joukko suurenee aivan varmasti.

4. Sosiaalinen eriarvoisuus ja tulonjaon ongelmat. Kyseessä on ongelma, joka lähtee uusliberalismiin liittyvästä "vapauden" käsitteestä. Se siis heijastaa omistajien, monikansallisten yritysten ja rahoittajien etuja. Mitäpä tähän voisi sanoa muuta kuin, että naulan kantaan. Tätä olemme viime vuodet seurailleet sydän kylmänä, kun olemme katselleet yritysten valumista pois Suomesta, yritysten saneerauksia väkeä ulos laittamalla ja samalla lisäten ylimmän johdon etuja. Kai tuorein esimerkki tällä hetkellä uusliberalistisen taloudenpidon seurauksista on Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynti ja tässä yhteydessä maksettavat merkilliset bonukset.

Maailman menoa seuratessa on vaikea tulla muuhun johtopäätökseen kuin, että olemme Suomessakin kovaa vauhtia menossa uusliberalistien soutamassa veneessä kohti taloudellisen ja poliittisen eliitin ylläpitämää harvainvaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Maailman menoa seuratessa on vaikea tulla muuhun johtopäätökseen..."

Juurikin näin se taitaa olla. Ei ainakaan jos Susanna Kosken kaltaiset Thacherin ja Reaganin dikkailijat pääsevät toteuttamaan visioitaan.

Olen ymmärtänyt, että tätä palstaa seuraa moni ns. duunari. Nyt kannattaa lukea noita Häiskän teesejä ihan ajatuksella. Ketkä ovat todellisuudessa viemässä suomea kohti porvariparatiisia, ketkä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tainnut tämä Harvey arvata kuinka oikeaan osuu uusliberalismin arvostelussaan. Kritiikki näyttää menneen nappiin juuri meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Kokoomuslainen elämäntyyli tarjoaa Nuorille ja nuorekkaille miellyttävän elämäntyylin. Sektiä ja Soireeta miellyttävässa ympäristössä ja positiivisessa hengessä. Puheissä käydään millon Losissa millon Ekkau-Kekkaussa. Käydään tuttavaperheen kansa purjehtimassa Turkinrannikolla.
Mistää ei oo puutetta. Terve ruumis ei kovin raskaita asioita kaipaakkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep, Kokoomuksella on parempi mainostoimisto kuin vasemmistolla. Ja täytyy tietysti muistaa sekin, että nuorekkaalle Kokoomukselle on paljon helpompi rakentaa imagoa, kuin mitä mennyttä maailmaa edustavalle vasemmistolle.

Nimittäin, oikeistolla on i padit, vasemmistolla helmitaulu. Kokoomuksella Bemarit ja vasemmistolla Lada. Ei ihme, että nuorisolle on helpompi myydä kapitalistinen USA ja globaali markkinatalous, kuin hautaan saateltu suunnitelmatalous. Ja listaa voidaan tietysti jatkaa ihmisoikeuksien suuntaan, mutta tajusitte varmaan pointin.

Ja tämän Kokoomuslaisen kiiltokuvan nielivät, varsinkin nuoren polven duunarit ruotoineen päivineen. Sillä on yhtä vähän tekemistä todellisuuden kanssa, kuin mitä muullakaan mainostoimistojen tuottamalla roskalla. Eikä tämän ideologian tuputtamiseen solidaarisuuden kustannuksella ollut edes mitenkään vaikeaa. Siitä piti huolen toistakymmentä vuotta jatkunut talouden kasvu. Mutta kuten historia on niin moneen kertaan opettanut, kaikki mikä menee ylös, tulee lopulta alas. Niin käy aina kapitalistisessa markkinataloudessa, ja tällä kertaa pudotus oli tavallista rajumpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa kun vasemmistolaisilla työläisillä alkoi mennä niin hyvin että pystyi vaihtamaan Ladan Mersumaasturiin, he alkoivat äänestää Kepua. Peiliinkatsomisen paikka siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tätähän se on että normaalit työntekijät on aivopesty kokkareiden taholta eivätkä he enää ymmärrä omaa parastaan vaan suosivat kaikkien oikeuksien ja etujen karsimista työpaikka pelottelun johdosta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijät kuvittelevat kokkareiden olevan juuri heidän puolueensa eivätkä huomaa sitä nerokasta suunnitelmaa, jolla he itse pelaavat työnantajansa pussiin. Kyllä ihmetellä täytyy moista ajatusmaailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Suomi on vaan niin takapajula, että täällä jaksetaan jauhaa homoista vuosikausia, eikä heille anneta samoja oikeuksia kuin valtaväestölle. Kirkko on myös laitos, joka hyvin pitkälle täällä määrää mitä saa tehdä ja sanoa, vaikka et kirkoon kuuluisikaan.

Asiat vaijennetaan kuoliaiksi, ennen kuin niistä uskalleittaisiin keskustella julkisesti. Mielipiteen ilmaisullekaan ei kanavia löydy, koska vain oikeanlaiset mielipiteet asioista julkaistaan. - Jos ihmiset avaisivat silmänsä ja huomaisivat, miten tietyt asiat voidaan jättää kertomatta myös johonkin "rasistiseen" leimaan vedoten. Vain tietynlaisia mielipiteitä saadaan vapaasti julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eiväthän tällaiset tulonsiirrot tietenkään olisi mahdollisia ilman poliittisia päätöksiä."

Tässä on vinha perä. Mehän tiedämme Jorma Ollilan kytkökset Suomen Keskustaan jo Esko Ahon ajoilta. Opiskeluajan Ollila hengasi niissä piireissä. Kyllä arvopohja juontaa tästä poliittisesta kytköksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja sosialismissa oli ja on kaikki hyvin, neuvostoliitto, kuuba, pohjois korea, kamputsea, itä saksa ja jne. sosialismi se onkin sitten tuottanut ihmiskunnalle todella hyvää etenkin työläisille vaikkapa korean niemimaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kukas tässä kommunismia kaipailee, en minä ainakaan. Näyttää kuitenkin siltä, että tarvitsemme jonkinlaisen poliittisen vastavoiman kapitalismille, joka ei viime aikojen tapahtumien valossa näyttäisi toimivan sen paremmin kuin kommunismi.

Mainitsemasi valtiot ovat aika huono esimerkki. Ne eivät ole demokratioita, siinä missä ei ollut kuollut ja kuopattu Neuvostoliittokaan. Paras ja toimivin yhteiskuntamuoto saattoi olla Pohjoismainen sosiaalidemokratia joskus 70- 80 luvulla. Kaikilla oli työtä ja toimeentuloa, mahdollisuus rakentaa edullisesti oma tupa ja perunamaa. Nyt kun porvarit ovat saaneet haluamansa, meille muille ei jää edes perunaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kasvanut pumpulissa. Se vastavoima rahalle on rahattomien kapina ahneutta vastaan. Totuus on kuitenkin se, että yhteiskunta on toimivin silloin, kuin tuloerot ovat kohtuulliset. Se tarkoittaa hiukan ikävämpiä aikoja Räikkösen tulotasolla, mutta eivätköhän he opi sen kanssa elämään. Se että köyhälläkin on ihmisarvoinen elämä takaa sen, että tulevaisuuden suomessa voi kadulla kävellä ilman henkivartijoita. Tätä ei Kokoomusvekarat näytä aina ymmärtävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo joo, mutta Susanna Koski on paremman näköinen kuin Li Andersson.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi