Aloita uusi keskustelu

Ajatuksia aktiivimallista

Aloittaja: Politiikka 26.11.2018 09:12

Aktiivimalli on Sipilän hallituksen yksi suurimmista virheistä. Se lainattiin ulkomailta, runnottiin läpi kiireellä ja osittain perustuslainvastaisena. Se osoittautui alusta asti tehottomaksi tavaksi työllistää, eikä hallitus ole lupauksistaan huolimatta korjannut sen virheitä.

Aktiivimalli on leikkuri, joka leikkaa juurikin niiltä joiden on ilman omaa syytään vaikea, jopa mahdoton työllistyä. Heitä ovat mm. yli 50 vuotiaat, heikosti koulutetut, sairaat jotka eivät kuitenkaan ole niin sairaita, että pääsisivät eläkkeelle. Kaikki tämä oli tiedossa etukäteen ja siitä varoitettiin hallitusta, kuuntelivatko he, eivät tietenkään. Harvoin on ollut niin ylimielisiä ministereitä, että he mieluummin ovat savusaunassa, kuin työpaikalla esittelemässä lakia joka tullee vaikuttamaan satojentuhansien ihmisten toimeentuloon.

Laki on epäoikeudenmukainen, käytännössä leikkuri jolla yhdestä päästä säästetään valtion menoja, toisesta päästä lisätään. Aktiivimalli lisää turhautuneisuutta ja suoranaista vihaa hallitusta ja erityisesti keskustaa kohtaan. Aktiivimalli on elävä esimerkki vahvasta ideologiasta mikä ei perustu tosiasioihin. Aktiivimalli näkee työttömät laiskoina ja haluttomina ilman että heitä kepitetään paremman väen toimesta. Viimeistään nyt kun vaalit lähestyvät hallituksenkin kannattaisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tunnustaa virhe, aktiivimalli ei nykyisellään toimi ja se täytyy korjata tai mikä parempi peruuttaa kokonaan.

Niille jotka vielä kannattavat aktiivimallia sellaiset terveiset, että aktiivimalli saattaa tai itse asiassa tulee varmasti vielä osumaan teidänkin nilkkaan. Maailma ja työelämä muuttuvat sellaista vauhtia, että nekin jotka kuvittelevat olevansa turvassa, saattavat olla huomisen työttömiä. Ei ole mitään järkeä luoda lannistavia rakenteita, sen sijaan että luotaisiin sellaisia jotka aidosti aktivoivat. Sellaisia, kuten kansalaispalkka, jota ulkomaita myöten kehuivat kaikki. Määrärahoja opiskelun tukemiseen, ei niiden leikkaukseen jne.

Tämän hallituksen typeryys hakee vertaistaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 462 viestiä

Kuinka ihmeessä se voi olla niin vaikeata kolmen kuukauden aikana vain viitenä päivänä nostaa peppunsa sohvalta ja lähteä liikkeelle? No, onneksi kuitenkin puolet työttömistä toimii aktiivimallin edellyttämällä tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimallin uudet parannuksetkaan ei vätyksillä luultavasti kelpaa. Kohta valitetaan ettei ole edes koulutuksia mihin voi mennä täyttääkseen aktiivimallin ehdot. Vätyksille pitäisi keksiä sohvalla makoilun kurssi, niin sen korkeintaan täyttävät. Joku siitäkin valittaisi, että nyt taas kiusataan työttömiä simputtamisesta, että pitää pakolla makoilla sohvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, onneksi "vätyksillä" vaikuttaisi olevan järjenjuoksu tasapainoisempaa kuin esimerkiksi "veronmaksajalla"; kuinkahan noilla avuilla on veroa päässyt maksamaan.. hmm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaan kuahan ott 55-60 niin tervetuloa aktiivimallin pariin kerhoihin ja yhdistyksiin askarteleen ,leikkimään,laulamaan piippolan vaarilla oli talo,kittaamaan kahvetaa että naamaa vetää kieroon ja vattassa vääntää.,näin se aktiivimalli täyttyy 2019.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Miksi sitten yksikään puolue ei julistaudu Passiivimallin perustajaksi. Kannatus taattu: vanhan vähemmistömmömme valtaosa, nykyiset Passiivipetterimme ja varmaan löytyy myös kansallisuutemme saaneita siirtolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, sitä työnhakijana käy yhdessä jos toisessa firmassa kysymässä kauniilla äänifontilla että onks töitä?

Ja että voi hyvä tavaton sentään nimittäin jos silloin osoittautuu että työnantelijoilla on kuin onkin jokin yläraja jota enempi väkeä töihin ei tarvita eikä oteta, ja siksi ne eivät näinkään hyvää työnhakijaa kuin minä olen heti siitä paikasta palkkaa vaan vastaavat että ei ole työpaikkoja nyt vapaana.

Eivätkä ne noin vastaa vain minulle vaan kaikille jotka vastaavasti töitä niistä firmoista kysyvät, Joten työttömyysturvan leikkaus uhkaa niin minua kuin monia muitakin kun me muka ollaan oltu niin passivisia, vaikka jos asiassa joku passivinen on ollut niin ne työnantajahan ne passiivisia ovat olleet.

Nyt kysyisin että kuinka tuossa tilanteessa voi työnhakija olla aktiivisempi? Varsinkin kun huomioi että kaikenmailman kursseja järjestävien työllisyyttä edistäville kursseillekkaan kun ei kaikki niille kursseille pyrkivät mahdu.

Onko ainoa keino se joskus täälläkin esitetty että ottaa ja kolkkaa jonkun työpaikan omaavan tai jollekkin kurssille valitun siihen kuntoon että tämä joutuu pitkälle sairaslomalle tai työkyvyttömyyseläkkeelle ja sitten itse pyrkinmään sen tilalle joko töihin tai kutsseille ainoa keino olla aktiivinen?

Ja entä jos tai kun siitä kolkkauksesta jää kiinni niin saako pahoinpitelytuomioon rosiksessa alennusta kun kertoo etten minä sitä kolkkausta vihasta enkä edes ilkeydestä tehnyt, vaan ihan pelkästään mahdollistaakseni sen että voisin osoittaa vaaditusti aktiivisuutta.

Että onko tuotakaan ajateltu kun tätä aktiivimallia tehtiin, siis että jos joku rikos on tehty ihan vain jotta työnhakija voisi vaaditusti työnhakijana aktiivisuuttaan osoitella niin sen pitäisi olla rikoslaissa tuomiota lieventävä asianhaara?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin katsos Arska, me olemme menossa kohti osallistuvan sosiaaliturvan mallia, jossa työllä ja palkalla ei ole tarkoituskaan elellä. Sitä odotellessa työnantajien halu palkata työntekijöitä on, no ei niin kovin aktiivinen.

Osallistuvan sosiaaliturvan mallia voi halutessaan käydä ihastelemassa mm. Isossa Britanniassa tai Saksassa. Siellä työttömyys on saatu painettua ihastuttavan alas, mutta samaan aikaan sosiaaliturvaa saavien työttömien osuus on kasvanut rajusti, sama homma meillä. Sipilän hehkuttamista uusista työsuhteista vain alle puolet on kokoaikaisia. Osa-aikatyötä tekevien ihmisten työttömyyskassa YTK:sta hakemat sovitellut työttömyyskorvaukset ovat lisääntyneet noin 19 prosenttia. Britanniassa turvattomuus, asunnottomuus, väkivalta ja päihteiden käyttö ovat lisääntyneet huolestuttavasti, mutta meidän osallistuvan sosiaaliturvan malli on varmasti parempi, vai onko?

Nyt sitten äidin pikku eläkeläiset siellä varmaan kysyvät, että eikö se työnteko kuitenkin ole parasta sosiaaliturvaa? No ei se ole monestakaan syystä. Katsos, valtiontalous ei paljoa hyödy, jos se joutuu maksamaan työnantajien palkanmaksuhaluttomuuden. Yksilötasolla taas "orjatyö" ei koskaan ole ollut mielenterveyttä varsinaisesti kohottava tapa osallistua yhteiskuntaan. Hallituksen politiikka on hölmöläisten hommaa, kun toisesta päästä leikataan peittoa ja toisesta ommellaan.

Edelleenkään en paljoa jaksa uskoa Rinteen uuteen hallitukseen, mutta ei se nyt vain voi mitenkään olla yhtä jaska kuin nykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida Tenavatähtönen olla ihan realiteeteissä. Lähtökohta tulisi luonnollisesti olla, että palkkatyö leikkaa sosiaalituet pois, jolloin ko. henkilö voi olla tyytyväinen siihen, että oman toimeentulonsa lisäksi avustaa työttömien ja pakolaisten toimeentuloa. Näin kaunishan se asia todellisuudessa on. Me työtä tekevät olemme hyväntekijöitä, jotka maksamme monien muidenkin toimeentulon. Se raha ei edelleenkään kasva puissa.

Toinen kohta jota en ymmärrä: kirjoitat ”orjatyöstä”. Voisitko yksityiskohtaisesti avata, mitä tuolla tarkoitat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lähtökohta tulisi luonnollisesti olla, että palkkatyö leikkaa sosiaalituet pois"

Jep, olet vihdoin ymmärtänyt jotain... Ongelma vain on siinä että nykysysteemissä työntekijän arvonlisä jakautuu joissain yrityksissä (aika monessa) hiukan epätasaisesti, koska yhteiskunta maksaa osan (ison osan) siitä mikä normaalisti kuuluu työnantajan maksaa. Kun duunari tekee vajaata viikkoa minimipalkalla, yhteiskunta maksaa osan palkasta (soviteltu päiväraha) ja vuokrasta (asumistuki) niin pitäisi hitaammankin ymmärtää, ettei yhtälö toimi pidemmän päälle. Tarvitsemme palkkaa maksavia yrityksiä, työntekijöistä ei ole pulaa.

Orjatyö= palkaton työ. Olemme varmaan puineet tätä aikaisemminkin. Suuri joukko tekee tälläkin hetkellä työtä ilman palkkaa työttömyyskorvauksella. He toimivat ammattitaitoa vaativissa tehtävissä erilaisilla nimikkeillä kunnissa ja kaupungeissa. Ensi vuodesta eteenpäin on myös mahdollista sijoittaa entistä laajemmin työttömiä myös yksityisiin yrityksiin ja yhdistyksiin. Loistouutinen nykyisille, kohta entisille valkokaulusduunareille jotka kuvittelevat olevansa turvassa aktiivimalleilta. Kuka haluaa kohta maksaa palkkaa, kun tilalle saa pakkotyöhön pakotetun palkattoman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Me työtä tekevät olemme hyväntekijöitä, jotka maksamme monien muidenkin toimeentulon."

Niin, olen tuosta aistivinani jonkinlaista ylenkatsetta ja jopa rangaistuskiimaa työttömiä kohtaan, mutta mikä sitten on se työttömän rikos? No se että hän ei päässyt töihin työpaikkaan jota joku Oy ei ollut joko avannut tai johon se Oy halusi hänen työttömän sijaan mielluumin palkata työnjohtaja Koistisen siskonpojan.

Niinpä kun me kerran annamme Oyille ihan syystä anteeksi sen että niillä ei ole rajatonta työvoimantarvetta, niin kaipa voisimme antaa sen saman anteeksi myös työttömille?

Ja liekkö että on pakko sanoa että ei työssäkäyvät ole hyväntekijöitä tässä työttömyysasiassa vaan päinvastoin, työttömät ovat hyväntekijöitä tyytymällä eloon alamittaisen työttömyysturvan takia lähes tai jopa nälkärajalla sen sijaan että alkaisivat rikoksin elatustaan hankkimaan tai parantamaan.

Muistamme kai että vangin ylläpito vankilassa maksaa yli 6000 euroa/kuukausi. Sensijaan työttömän ylläpito kotonaan jopa alle 600 euroa/kuukausi. Ja mitä vankiin tulee niin ei kaikki se mikä liittyy siihen minkä takia hän sinne vankilaan päätyi välttämätä ihan ilmaista ole sekään, ei veronmaksajille eikä niillekkään joihin hän rikoksellisia tekojaan kohdisti.

Ja lisäksi työtön työttömyydellään ikäänkuin antaa hyväksyttävän syyn tai peräti luvan teettää hänellä 9 euron määräaikaispakkotöitä, ja ilman 9-euron määräaikaispakkotyö gulagia tämä maa ei enää ehkä toimisi, sen kertoo se että, näin väitetään että jopa 500 000 ihmistä vuosittain tuota 9 euron määräaikaispakkotyö gulagia palkattomalla ja eläketurvaa kerryttämättömällä työllään pyörittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hätkähdyttävä tulos: Lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä."

Näin uutisoi Seura-lehti heinäkuussa 2018. Juttu löytyy netistä jos jotakuta vielä arkirealismi kiinnostaa. Valtamedioita ei ainakaan tunnu ilmaistyön tekijät kiinnostavan...

"Te työtä tekevät" maksatte muuten myös sen 9€/pvä kulukorvauksen, jonka työttömät saavat, työttömyysetuuden lisäksi, tekemästään ilmaistyöstä. Karkeasti laskien 500000 x 9€/pvä = 4,5 miljoonaa euroa. Joka ainoa työpäivä. Ilmaistyö ei siis ole myöskään "teidän työtä tekevien" etujen mukaista. Vai onko?

Tulisi itseasiassa halvemmaksi, että työttömät ihan oikeasti alkaisivatkin "makaamaan sohvalla"...sen sijaan että menevät ilmaistöihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaista, vanhoista ja sellaisista jotka ei itse pärjää pitääkin huolehtia. Yhteiskunnan ei tarvitse huolehtia laiskoista vätyksistä/luusereista/veltoista/jne jotka yrittää elää yhteiskunnan varoilla. Näitä pitää kurittaa oikein kunnon aktiivimalleilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suomalaisilla on varaa muutama suomalainen vätys elättää kun haalataan oikein ulkomailta näitä vätyksiä, joilla ei ole mitään halua edes oppia suomalaisille tavoille. Eikö olekkin mukavaa sullekkin kun elätät myöskin ulkomaalaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Kunnon kansalaisten' mielenterveyden kannalta hyvä, jos on joku ryhmä jota haukkua. Ja siksipä on lopputuleman halvempaa kustantaa jonkin verran yleistä haukunnan kohdetta, kuin hoitaa 'tapahaukkujia' erinnäisin toimin. Aina tietyt ihmisryhmät ovat kohteensa moittimiselle löytäneet, kun pahamieli päälle iskee, eikä ole esimerkiksi rahaa kaljaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin sinä panet rajan noille laatusanojesi ja niitä parempia olevien väliin. Ja paljonko ja mistä tulosta maksat itse veroa. Nyt on porvari saanut kaiken ja vähän exraakin, kun töihin voi pakottaa hakemaan ja potkut perseelle antamaan, jos naama ei miellytä. Lisäksi kaljalaista keskustan johtama hallitus muistetaan, vaikka keskustan terveysintoilija niin kovin vastaan alkoholilakia oli, mutta äänestyspäivänä puolestanappia kuuliaisesti painoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran kysyit, niin viime vuonna veroja maksoin 60000 euroa ansiotuloista. Pääomatulot jätän mainitsematta. Työttömät mitään oikeita veroja maksa, mikä siinäkin tuntuu olevan vaikea ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitavat nämä huonommin elävät maksaa veroja ja veroluonteisia maksua suhteessa eniten koko kansakunnasta. Kaikki tuet tulevat kyllä yhteiskunnan hyödyksi, jopa riistokapitalistit pääsevät nauttimaan niistä hedelmistä.
ALVit, alkoholi- ja tupakkaverot, niistä tulee kaikki valtiolle takaisin ja siinä välissä pidetään elossa lähikaupat. Eikä tässä kaikki. Muistetaan vielä kuinka peliautomaatit houkuttelevat vähempiosaisia niin voidaan sanoa, että he niillä pienillä tuloillaan tai etuuksillaan pitävät yllä taidetta ja urheilua ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihdan auton, niin maksan autoveroa muutamaan kymmenen vätyksen vuoden verojen verran. Kyllä kunnon ahkerat ihmiset tätä maata pystyssä pitää, ei vätykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Ihan oikein. Ovat kuin kasvain Suomessa. Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi