Aloita uusi keskustelu

Vanhanajan pihaleikit kunniaan

Aloittaja: mummeli Oma elämä 10.9.2009 19:44

Lapsille ja varhaisnuorille voisi olla mukavaa uutta vaihtelua tutustua entisvanhoihin pihaleikkeihin."Kymmenen tikkua laudalla, twist-kuminauhat, myrry "ym. mukavaa.Jos vanhemmat ette tiedä näistä, niin kääntykääpä mummusukupolven puoleen, niin osaavat kertoa.Pihaleikit ovat kuitenkin ihan hyvää vaihtelua läppärin takomiselle. 

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 29 viestiä

Kyllähän se on kova isku kulttuuriperinteelle,kun lasten perinteiset leikit katoaa. Itse leikin: myrrää,harakkaa(ovat hyppypelejä/taitolajeja?), konkkaa, kymmentätikkua, nuolisilla oloa(2 joukkuetta, mentiin piiloon vuorotellen, ennen oli hiekkatiet,johon merkittiin tietyin välimatkoin nuoli,mihin on menty, lähelle piiloutumispaikkaa ympyrän kuva, jossa etäisyys ja suunta) lisäksi oli vinkki(piiloleikki, leikin kulkua en muista, mutta paras kaikista) ja tietysti puksusilla oltiin poikien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja kun lapset menee porukalla pihalle leikkiäkseen kuuluu parvekkeilta ja ikkunoista "Turpa kiinni!" ja "Menkää muualle juoksemaan!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

laittakaapa vanhoista  piha peleistä ohjeita koska monelta ne on päässeet unohtuun niin saadaan vanhat pihaleikit taas leikittäväksi muistan itsekkin kuinka hauskoja ne oli joskus lapsuudessa oli

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Hyvin on muistissa, konkka, 10 tikkualaudalla, kirkonrotta, neppis, twisti, ruutu, mustamies, hyppynaru, pesis, kengurukeppi, frispee-heitto, hula-hula vanne, kuplien puhaltelu, kuumaa vai kylmää jne. Eikä tarvitse edes mummolta kysyä kun äitikin vielä muistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyppääkö kukaan enää ponkkua vai onko tilalle tulleet kalliit trampoliinit? Konkkaa leikittiin mutta en muista enää, miten. Maalia pelattiin, twistiä, ruutua ja narua hypittiin ja tehtiin villalangalla sormissa verkkoja (silläkin oli oma nimi, en muista). Niin, ja mäkiautoja rakennettiin, joskus melko onnettomin seurauksin. Pyöränrenkaaseen laitettiin räikkä. Kesät asuttiin joessa aamusta iltaan - vanhemmat vahti nuorempia ja kesän eka päivät kärvisteltiin auringonpolttamina.

Oltiin muuten aika onnellisia ja tekemistä riitti ilman ulkopuolisia virikkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuka pelkää mustaa miestä -leikkiä ei saa enää leikkiä koska se on rasistista. Naurattevaksi mennyt nämä rasismihöpötykset. Neekeri on neekeri vaikka voissa paistas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvaa vaan lähtevätkö leekaan pihalle siellähän voi tulla vaik hiki juostes ja sehän on junttien hommaa eix sivistyneet skidit oo hillityit ja pikku aikuisii jotka ei leiki ne röökaa ja rypää vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omat lapseni leikkivät aloittajan mainitsemia pihaleikkejä ja he ovat opettaneet ne omille lapsilleen. Eikä se mummon ja papan arvoa alenna vaikka me silloin tällöin leikimme lastenlasten mukana. Päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosa seittekytä- ja kaheksankytäluvulla tytöt pomppi vistillä, hyppi hyppyskää,pompotettiin superpalloa, leikittiin Barbeilla...pojat pelas pikkuautoilla näppistä, nahkahanskalla pullista,rakensivat puihin majoja ja leikittiin Tarzania. Oltiin piilosta, hippasta,konkkasta...talvella pantiin hoijjakka pystyyn ja vauhtia piisasi.

Se oli aikaa kun teknologia ei ollut vielä sitä mitä se nyt on. Tieto lisää tuskaa ja se tuska näkyy nykyään nuorten huonovointisuutena liiallisesta sisälläolosta ja ruudun tuijotuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet pihaleikit ovat siirtyneet sisätiloihin ja tulleet helpommiksi kuin ennen olivat. Tietokoneiden yleistyttyä pikkupojatkaan eivät tarvitse enää vastahakoisia naapurin tyttöjä avukseen opiskellessaan naistentautien erikoislääkereiksi.  Harjoituspotilaat löytyvät nykyään monin kerroin vaivattomammin internetistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juupajuu.Onhan se meistä vanhemmistakin kiinni,mitä muksuille opetetaan.

Omat kakarat leikki samoja leikkejä aikoinaan.

Esim.:Kuka pelekää mustaa miestä,Rosvoa ja polliisia,kymmenen tikkua laudalla,totuuspeliä,ym,ym.

Toki uusiakin leikkejä tuli mukaan kuvioihin,sellaisia,joita meidän aikana ei ollut,vaan yhtä hauskaa oli meidän muksuilla,kuten meilläkin aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Munista, väristä, nurkkahörriä, kirkonrottaa, siinä niitä yleisimpiä lapsuuden passiviteettejä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En mie tiä ! Nuista nykysistä kläppienleikistä minkälaisia ne on.  Sillonko meilä nuo peräkamaripojat Sulo ja nuorempi Oiva oli vielä pieniä niin ne leikki käpylehmilä. Kerran mie toin niile karhunpennun leikkikaveriksi, kyllä ne siinä painiskeli kovastikki. Mutta sitte ko ne alko kaikki kashvahmaan mie vein sen "nallukan" takasi methään .  Alko menheen niin rajuksi ne otheet.

Joo ei niitä ennen ollu kaikenmailman peliä mitä naksutella. Neliömaalia ja Mustaamiestä sitä olthiin... Hei !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nykyajankin lapset leikkivät ensin äitiä ja isää ja sitten lääkäriä ja kätilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

En tiedä, kun moni ei sijoita. Ne tutut tuhlaa vain ja valittavat, kun ei ole rahaa. Tiedän sijoittajan, joka on aloitta... Lue lisää...
Nerim

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/