Aloita uusi keskustelu

Työvoimapula ja ammattisuoja

Aloittaja: ristiriitaista on Oma elämä 14.8.2019 12:40

MIssä tämä työvoimpula on, ja millaisia työntekijöitä tarvitaan?

Jos työvoimapula oikeasti on, miksi esimerkiksi työtön opettaja ei voi ja joudu tehdä siivoojan työtä sen aikaa että saa oman alansa töitä? Ilmeisesti joku ammattisuoja, joka kuitenkin ilmeisesti pätee vain alle 3 kuukautta työttömänä olleisiin. Eli 3 teoriassa kuukautta työttömänä ollut maisteri voidaan laittaa koulutukseen ja siitä palkata ajamaan vaikkapa lähettipalvelun autoa ja toimittamaan lähetyksiä, jos niin vain halutaan tehdä. Miksi ei tehdä? Laki kyllä sen mahdollistaa. Perustuslaissa tosin sanotaan jotenkin näin, että "jokainen saa harjoittaa sitä ammattia mitä haluaa". Onko siis kyse siitä, että laeissa on ristiriitaa ja siksi mahdollisuuksia ei käytetä? Jos siis hauaa harjoittaa kosmonautin ammattia, niin ei varmasti tarvitse lähteä töihin. Ja kun ei kerro omistavansa autoa tai ajokorttia, ei tarvitse lähteä töihin kauas kotoaan.

Entäs työssäkäyntialue. Eikö työssäkäyntialue laajene, jos työttömällä on auto käytössä? Tarkistetaanko sitä mistään rekisteristä montako autoa talouden käytössä on?

Keinot työvoimapulan ratkaisemiseksi kyllä olisi, mutta onko sitä työvoimapulaa ensinkään? Taitaa olla työpaikoista se pula. Ja työpaikkoja on hankala globaalin kilpailun aikana tänne Suomeen saada.

Tai jos jollakin on erilaista näkemystä asiaan, kerro ihmeessä ja perustele? Keskustellaan asiasta asiallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 26 viestiä

Meillä on töissä kuusi siivoojan paikkaa auki ja nykyiset tekijät meinaa palaa loppuun työtaakkansa alle. Tekevät jopa yli 60-tuntisia viikkoja. Ihan älytöntä, että jotkut joutuvat tekemään töitä burn outin partaalla ja samalla kortistossa on tällä alueella yli 20 000 työtöntä, joista ei kuutta tekijää löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Siellä kortistossa on varmasti niin korkeaa koulutustaustaa pitkäaikaistyöttömillä, että ei ne osaa ja ala tekemään paskatöitä. Myöskin laiskoja monet. Tarttis tehdä jotain. Ihmiset kouluttautuu liikaa ja on siksi työttömiä. Maisteritutkintoa toisensa perään. Taitaa olla heikko taso kun työntekoa osaamattomat opiskelee maisteriksi useamman kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelu vaatii niin paljon työtä, että turha laiskaksi sanoa.

Yksinkertaisissa töissä ei kuitenkaan ole pulaa hakijoista, vaan tekijöistä, jotka pysyvät työssään pitempään, pienellä palkalla, sietäen huonoa johtamista. Ei niihin palkata koulutettuja, jotka taatusti samalla etsivät parempaa työtä ja lähtevät heti, kun vain pääsevät.

Olen muuten tehnyt ihan oikeaa paskatyötä maisterin papereilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmältä opiskelu vaatii paljon ja viisaalta ei. Siksi tyhmät lukee itsensä tyhmemmäksi ja viisaat ei saa opiskelusta haastetta. Viisaus ja pänttäämistaito on eri asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko meillä joku aktiivimalli? Oli ja on, mutta se oli ja on outo aktiivimalli, se aktiivimalli nimittäin edellytti että työnantaja olisi aktiivinen ja tarvittaessa palkkaisi lisää työvoimaa, ja jos niin ei ollut, siis että työnantaja olikin passivinen ja ei palkannut uutta työvoimaa vaikka tarvetta olisi ollut kun jo palkkaamansa väki teki jopa 60-tuntisia työviikkoja ja oli palamassa loppuun eli nääntymässä työtaakan alle, niin se aktiivimalli rankaisi siitä työnantajan passivisuudesta työttömiä, mutta ei rankaissut sitä passiivista työnantajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

onkohaönantaja haalinut ahneuksissaan liikaa työtä suhteessa työntekijä määrään kun tekevät 60 - tuntisia töyviikkoja ylitöineen . normaali työviikko 5 x 8 h = 40 h eli siitä ylittävät tunnit ylitöitä joita työntekijä tekee jos itse suostuu , ei työnantaja voi pakottaa.
kyllä lisää työntekijöitä tulee jos maksaa myös oikeasti kunnon korvauksen työntekijöille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittaja mitä ilmeisemmin ei ole tyytyväinen koulutukseensa. Kateus toisen ammatista paistaa kilometrien päähän. Maidterin kyykyttäminen siivoustyössä ihmetyttää. Siivous on tarpeellinen ja arvostamani ala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, aika erikoinen tulkinta👍No mutta jos sinulle parempi olo tulee tuolla illuusioilla, niin antaa mennä vaan. 😂 Enpä kyllä sinulta kummenpaa kykyä ajatteluun odottanutkaan.

Ei kyse ole kenenkään kyykyttämisestä, mutta sitä pitää tehdä mitä on tarjolla. Aina pääsee siirtymään oman alan töihin sitten ja jos sellaista tarjolle tulee. Paremmalta näyttää työnantajallekin kun ei työtön ole, vaan ahkera tolokun ihminen.
Maisterit on parempia siivoojia kuin vaikkapa jonkun alan asiantuntijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen seurannut siivousalan töitä sivusta. Olen ymmärtänyt, että alan työntekijöitä koulutetaan ja osaavat työnsä. Me hukumme paskaan, ellei näitä töitä tehdä. En ymmärrä, miksi suorittajaportaan työntekijät aliarvostaa siivoojan työpanosta. Työ on ainakin rehellistä.

Haluan kertoa tarinan tarinan tasa-arvon keskuksesta, kommunistisesta Neuvostoliitosta. Jelena Bonner, fyysikko, oli rauhannobelisti Andrej Saharovin vaimo. Bonner oli kansalaisaktivisti ja tuki miestään, joka joutui neuvostoyhteiskunnan viholliseksi. Samoin Bonner joutui yhteiskunnan vainoamaksi. Bonnerin sai potkut työpaikastaan, eikä hänelle suotu uutta työpaikkaa fyysikkona, kunnes hänelle järjestyi työpaikka kerrossiivoojana siivoamaan käymälöitä.

Näen yhtäläisyyksiä Bonnerin ja nykyisten siivoojien arvostuksessa. Aikoinaan meillä julkinen sektori palkkasi omat siivoojansa, sittemmin työ on ulkoistettu. Siivoojat nähdään luopioina, jotka eivät taistelleet työpaikkansa puolesta ja siirtyivät siivousfirmojen työntekijöiksi. Näin siis omat koirat purevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siivoojan työtä arvostetaan, se on ihan varma. Mutta nämä muut kotona työpaikkaa odottavat lukeneet tolvanat ei näe siivoojien merkitystä, eivätkä alkaisi siihen työhön vaikka näkisivät. Suomi on kalliilla ylikoulutettujen maa. Ei nykyaikana tarvitse viittä vuotta yliopistossa istua pänttäämässä, kun reaaliaikaista tietoa on netti täynnä! Sieltä otetaan se tieto mitä tarvitaan. Yliopistot saisi lakkauttaa! Ovat vain identiteettiongelmaisten egotusta varten pyrkivien turhiin tutkintoihin valmistavia laitoksia.

En jaksa lukea viestiäsi kokonaan. Se on turha!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minullekin aikoinaan kolahti, että miksi työläisten paratiisi halveksi yhtä ammattikuntaa. Tosin näkihän sen ympärilläkin, että edes oman yhteisön ylläpito ei kiinnostanut. Liekö edes tänä päivänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmissa ammateissa tarvitaan koulutusta ja ammattitaitoa. Siivooja, varastomies, opettaja, hammaslääkäri ovat ammatti-ihmisiä. Jos ei ole taitoa, niin vahinko on lähellä. Kielitaito on oleellinen osa ammatin harjoittamista . Tosiasia on myös ikärasismi. Työnantajat näyttvät tämän puolen helposti unohtavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siivoojan työhön riittää työvoimakoulutus. Samoin varastomieheksi. Hammaslääkäri taas on todella ääripään esimerkki.

On minulla ollut joskus maisteri työkaverina matalapalkka-alan vuorotöissä. Hän on niissä vielä 20v jälkeenkin, minä olen sen jälkeen kouluttautunut ja paremmissa töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entinen narkkaria tai matemaattisesti lahjatonta ei voi laittaa mihinkään hoitolaitokseen itsenäisesti lääkkeitä jakelemaan. Eikä myöskään vanhusten koteihin. Rikollinen tausta otetaan huomioon ainakin lasten pariin työhön pyrkivillä. Värisokea ei pääse veturinkuljettajaksi, eikä eläimille allerginen voi lähteä maatilalle töihin. Lateksiallerginen ei voi siivota ja nikkeliallerginen ei voi käsitellä rahaa.
Ainoa työmaa, missä ei tarvitse osata mitään on eduskunta.

Työvoimapulan syy on se, että työnantaja hakee yli-ihmistä, millaista ei ole olemassakaan. Mikäli työhönottoilmoituksia on uskominen. Eikä niissä hiiskuta siitä mitään, että yli 50 on turha enää meidän firmaan hakea. Ja jotkut palkkaavat suoraan ulkomaalaisia tekijöitä, koska nämä eivät osaa penätä oikeuksiaan työmaalla. Suostuvat mihin vain, eivätkä kuulu mihinkään liittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota lääkkees oikeesti. Siis on paljon ammatteja jotka oppii päivän perehdytyksellä, mutta ihmiset ovat ennemmin työttömänä maisterina kuin alkaisivat töihin elantonsa eteen. Onko ongelma joku periaatteellinen ”minä kun en tee kuin oman alan töitä, kun olen koulut siihen käynyt”? Jos näin on, olemme väärällä ladulla. Pitää tehdä sitä työtä mitä on tarjolla tai muuttaa työn perässä! Jokainen voi opiskella ammatteja, mutta niitä koulutuksen suomia ammatteja jos ei ole, silloin tehdään jotain muuta, tai mennään sen oman alan työn luokse. Ja PISTE!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulisiko kaikki tulevat siivoojat ensiksi kouluttaa maistereiksi, ennen kuin huomaisimme ettei kaikkia maistereita tarvita vaan siivojia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rivien välistä" puhuu asiaa. Juttelin hiljattain erään johtajan kanssa jolla on vaikeuksia saada varastomiestä. Koulutettua ihmistä hän ei ota kun pian joutuisi etsimään uutta työntekijää, ulkomaalaista ei ota kun olisi kielivaikeuksia, parempaa palkkaa ei suostu maksamaan ja sanomattakin oli selvää, että työntekijän pitäisi olla suht nuori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on vain yksi tapaus. Jos maisteri ei ole työllistynyt ikinä, hän on varma työntekijä siivoojana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko tiedät työelämästä? Siivoojankin työhön tarvitaan koulutus. Kun pistät kahta sopivasti keskenään sopimatonta pesuainetta viemäriin niin se voi kirjaimellisesti hypätä silmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille