Aloita uusi keskustelu

Mitä muistat tiukasta alkoholipolitiikasta suomessa ?

Aloittaja: Hotelli Bellebyyn paukku Oma elämä 14.1.2010 17:10

Kyllä suomessa on alkoholipolitiikka muuttunut,kun muistaa aikoja kun keskiolut vapautui baareihin ja sen jälkeen suma alkoi periaatteessa purkautumaan ja suomeenkin saatiin avarakatseisempi ymmärrys kunigas alkohooliin.Ravintolatkin ovat joutuneet jättämään pukeutumispakkoja vahemmälle,kun nykyään se on asiakas,joka sanelee kaapinpaikan.Ei ole enään leipäpakkoa muutaman kaljan jälkeen niin kuin ennen oli ym, lakisääteistä.Miten sinulla muisti pelaa noilta ajoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 28 viestiä

"Näin ennen vanhaan" (24): Jostain kumman syystä oli sellainen määräys tai laki, ettei kirkkaita alkoholijuomia, kuten Koskenkorvaa ja votkaa saanut anniskella kuin snapseina ruuan kanssa. "Värillisistä" tavallisin oli jaloviina jota anniskeltiin vishyveteen sekoitettuina grogeina. Muita kuin kirkkakaita juomia ei saanut ottaa paljaaltaan, lukuunottamatta konjakkia kahvin kanssa. Joskus tämän konjakin sai korvata kolmen tähden jaloviinalla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskenkorvaa ei saanut muuta kun ruokaryyppynä 1 snapsi /ruokailija ja se oli tosiaan snapsi joka juodaan raakana ilman landrinkia. Joskus onnistu saamaan tuplana kyseisen ruokaryypyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oluita ja viinejä ei vielä 50-luvulla juurikaan juotu. Koska pakollisen ruokailun päälle sai yleensä vain 2 tai 3 "paukkua",  otettiin ne mahdollisimman väkevinä. Tosin laki oli sen verran väljä, että ruuaksi katsottiin myös voileipä, jos sen päällä oli muutakin kuin voita tai margariiniä. Tavallisin ja halvin oli sillivoileipä, joita saattoi joutua tilaamaan useammankin illan mittaan Läheskään aina niitä ei syöty, vaan ne saattoivat kiertää - keittiön kautta - pöydästä pöytään. Kerrottiin, että Tampereen asemaravintolassa oli tarjolla erityinen "lentävä voileipä", joka oli tehty muovista. Tämä saattoi kyllä olla urbaanilegenda, sillä ainakaan minun kohdalle ei sellaista koskaan osunut, vaikka tavallinen sillileipä, varmasti "kierrätettykin" toisinaan tulikin tilatuksi - ja jäi syömättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Portsari katsoi tiukasti silmiin ja sanoi: "On tullut pohjaa otettua". Ja siihen tyssäsi sisäänpääsy. Portsareiden kyky nähdä yhdenkin oluen tai muun ottaminen pohjaksi oli ilmiömäinen. Ruokailupakosta huolimatta grogeja ei tarjoiltu kovin montaa, koska ravintolassa ei saanut humaltua. Tarjoilijat pelkäsivät Alkon tarkastajia. Epäilyttävimpiä olivat pelkän kahvin tilanneet, koska sellainen saattoi olla tarkastaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

16, ei se ole "entistä vapautta", kyllä nytkin saat tilattua mitä tarvitset. Soita Alkoon ja Matkahuolto tuo.  Tietääkseni kulut 5€/lähetys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinakortti, valokuvalla ja parilla vuosileimalla varustettuna, on vielä tallella. Kyllähän jännitti mennä ostoksille, varsinkin kun tuottesta oli kovin heikot tiedot.

Rovaniemellä avattiin 60-luvun alussa olutbaari kokeilua varten. Olin 18 ja otin silloin ensimmäisen alkoholihuikan, yhden keskioluspullollisen juhannusaattona, sitten olikin hilpeä tunnelma - toista tuntia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torikadun Alkoon oli kortti. Vieläkin tallessa. Haarikassa esimerkisi piti ostaa viikonloppuna ruokakortti. Sillä sai porsaankyljyksen. Opiskelijat ostivat näitä kortteja puoleenhintaan, niiltä jotka eivät syöneet. Muina aikona 2 oluen jälkeen piti ostaa voileipä. Ja taas  2 olutta ja voileipä. Leipiä ei syöty. Pistettiin leivän sisään tulitikkuja, toivossa että leipä menisi kierrätykseen. Juttuja kuulin, että joku oisi saanut tikkuleivän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskikaljan vapauttaminen johtui siitä että valtiolla oli kauhea rahan jano.Politiikot laskivat että keskioluella saadaan veroa lähes yötä päivää kun kansa kittaa sitä jatkuvasti!Suomessa on oli olutvero markka-aikana 6mk/l,kun se saksassa oli 50penniä/l.Ruotsissa ei ole tänäkään päivänä olutveroa.Eli sieltä kannattaa hakea suurempiakin määriä IV A:ta .En tiedä mikä on tämänpäivän tilanne.Mutta kansan raitistaminen ei ole enään mahdollista kuten joitakin vuosia sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En muista semmosia aikoja, just ja just muistan että lapsena puistosta kerättyjä viinapulloja palauttaessa tai isin kanssa käydessä Alkossa oli tiski ja kaikki pullot sen takana. Tätit pakkas asiakkaiden ostamat pullot ensin paperipussiin ja jos osti useamman niin paperipussit pantiin sitten vielä muovikassiin piiloon.

Jos johonkin baariin ei pääse just niissä vaatteissa mitkä on päällä, sitten en mene. Nuoruudessani eräs oulainen "yökerho" oli naurettavuuden huippu, kun lenkkarityyppisissä kengissä ei päässyt sisään vaikka olisi muuten ollut siistit vaatteet, mutta verkkarit ja nappaskengät yhdistettynä likaiseen t-paitaan, nahkatakkiin ja mainoslippikseen oli ihan ok...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli sitä ennen ns. vapauttakin.  Maaseudulle saattoi tilata viinaa alkosta.  Valtionrautateiden "Pohjolan Liikenne" toimitti lähetykset paikkakunnalle.  Kuljettajilta sitten "kuitattiin" tuomiset.  En tarkaan muista yksityiskohtaisia käytäntöjä, mutta mahdollista tämä oli 1960-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun keskiolut vapautui baareihin- 69,niin armejan-asussakin sai jo olutta. Vuonna-68 ei vielä kestänyt intinkuteissa mennä olutta naukumaan baarissa,koska se ei onnistunut.Ja sotilas ei saanut esiintyä muutenkaan humalassa siitä piti katujyrä/sotapoliisipartio huolen, joka kiersi oulussakin kaikki yleisimmät paikat jossa sotilaat viihtyivät.Sotilaille oli kiellettyjä paikkoja palokunnanpuisto ja VPK;n letkuvintti, jossa pidettiin tansseja ne olivat pahamaineisia paikkoja. 

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäiskö kouluttaa Alkohol  I lLiiken  uudemmat myyjät  pyöräyttämään kolmentähden jaloviina paperiseen kääröön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mieleen kun polliisit jahtasi pistoolikädessä pimeänpullon myyjiä, ja jos kiinni saivat, oli 2vikk putkareissutiedossa, ja elle tunnustanut anettiinpampun heilua  tuntikausia/pv.

näin vielä 70l.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haarikassa oli oma porukkansa jossa armejan aikaan tuli pistäydyttyä aika usein jos saluuna oli täyteen tupattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilasin oluen. "Sä et sitte saa ku yhden kaljan", huusi junan ravintolavaunun tarjoilija niin kovaa, että kaikki muutkin asiakkaat varmasti kuulivat. Näin 80-luvulla. Tapaus ei oikeastaan kerro niinkään tiukasta alkoholipolitiikasta, vaan henkilökunnan pöljästä suhtautumisesta alkoholipolitiikkaan ja asiakkaisiin. Voi valtaa, kun se on niin makeata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merikulmassa 60-luvun puolenvälin tuntumassa oli B-oikeudet jossa ei saanut kun olutta ja viinejä mutta kymmenellä markalla siinä otettiin humala,kun olut maksoi 98 penniä samoin oli Camppari (veivi) sanottiinkin myös markanmukiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille