Aloita uusi keskustelu

Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata työkykyisiä, eikä se saa tuottaa voittoa yrityksille – näihin asioihin avit ovat puuttuneet

Aloittaja: Olkaapa tarkkana Oma elämä 14.1.2020 08:19

Oulunn seudullakin kunnat piilottelevat työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan, vaikka sinne ei saisi ohjata työkykyisiä. Lisäksi kunnan ihmiset eikä Te-toimistossakaan eivät ole sosiaalialan ammattilaisia, vaikka asiakkaalla on oikeus sellaiseen.

Olkaa tarkkana mihin teitä ollaan ohjaamassa ja millaisten ”ammattilaisten” toimesta ja toimiin. Huomioikaa että asiaanne pitää hoitaa virallinen ja rekisteröity sosiaalialan ammattilainen.

Aluehallintovirastot ovat puuttuneet kuntouttavaan työtoimintaan muutamia kertoja viime vuosina, koska asia on ollut valvomatta. Viranomaiset ovat selvittäneet muun muassa, onko työttömien palkattomalla työllä korvattu palkkatyötä. Toinen keskeinen kantelujen aihe on se, ohjaavatko kunnat työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan väärin perustein.

Yle pyysi kuntouttavaa työtoimintaa koskevat päätökset kaikista aluehallintovirastoista vuodesta 2015 lähtien. Lisäksi Yle kysyi, oliko virastoissa parhaillaan vireillä työtoimintaan liittyviä asioita.

Aluehallintovirastoista löytyi tieto 14 päättyneestä tapauksesta. Niistä on tehty 11 päätöstä.

Kolmessa tapauksessa aluehallintovirasto kiinnitti kunnan huomiota kuntouttavan työtoiminnan epäkohtiin. Yhdessä päätöksessä aluehallintovirasto ei pystynyt ottamaan yksiselitteistä kantaa toiminnan lainmukaisuuteen, koska laki oli valvojan mielestä epäselvä.

Kahdesta tapauksesta ei ole päätösasiakirjaa. Näissä tapauksissa asiat eivät johtaneet aluehallintovirastossa toimenpiteisiin. Yhdessä päätöksessä kaksi asiaa ratkaistiin samalla kertaa. Vireillä oli kuusi valvonta-asiaa tai kantelua.

Tämän artikkelin lopussa esitellään viisi tapausta, joissa aluehallintovirasto vaati kunnalta selvitystä mahdollisista epäkohdista.

Osa jää ilman laadukasta sosiaalipalvelua

Päätöksistä paljastuu myös, että osa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaista jää vaille laadukasta sosiaalipalvelua. Kuntouttavaan työtoimintaan työttömälle nimetty vastuuhenkilö ei aina ole sosiaalihuollon ammattilainen.

Lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta valmistellaan parhaillaan pieniä tarkennuksia. Lakimuutoksessa ei oteta suoraan kantaa alihankintana yrityksille tehtävään työhön. Lakiin ei ole myöskään tulossa listaa kuntouttavaan työtoimintaan sopivista työtehtävistä.

Kuntouttava työtoiminta on ollut otsikoissa viime viikkoina. Sastamalassa kaksi yritystä luopui yhteistyöstä työllisyyspalvelujen kanssa asian saaman huomion vuoksi. Työttömät tekivät ilman palkkaa muun muassa WC-peilejä kylpyhuonekalusteita valmistavalle yritykselle.

Sastamalan kuntouttavasta työtoiminnasta on tehty poliisille tutkintapyyntö. Poliisi selvittää, onko tarpeen aloittaa esitutkinta.

Työtoiminta ei saa vääristää kilpailua

Aiheesta löytyy lisää tietoa internetistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 14 / 14 viestiä

Työtoiminta ei kuntouta ellei kyse ole henkilöstä joka tuntee tarvitsevansa jotakin mielekästä työtä ja ohjausta. Kuntoutus ei ole työvoimapolitiikkaa vaan sosiaali- ja terveystoimen palveluja. Kuntoutusta hakee ja toteuttaa aina asianomainen itse. Kuntoutujallakin on oikeus oman elämän täyteen hallintaan. Työnhaku tai työttömyys ei vie tätä perusoikeutta. Yrityksillä ja elinkeinotoiminnalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä elleivät tuota kuntotuspalveluja kuntotusta hakevalle ja tarvitsevalle.

Yllä mainitut periaatteet ymmärtää jokainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä mieltä sitten pitäisi olla, jos vähän noin niinkuin sanktioilla uhaten yritetään patistella työnhakijaa juuri kuntouttavaan työtoimintaan...???
onhan tuollaisessa jo nähtävissä nöyryyttämisenkin mentaliteettia.
vai onko se vain kivaa päästä kohtelemaan työtöntä kuin vähämielistä...
=/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntoutujat tekee työtä josta kuuluisa maksaa palkkaa....jos firma tai yhdistys saa rahaa kuntoutuvan tekemästä työstä niin tottakai to siitä kuuluisi maksaa oikea palkkaa ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pukki kaalimaan vartijana.
Toisaalta demarit vaativat palkkatukea
ja ovat itse päättämässä omasta asiasta.
Minustakin tämä aloitus haiskahtaa uudelleen
lämmitetyltä jutulta. Miksi kirjoittajat eivät
ilmoita tietolähdettään. Mututuntua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä olin kuntouttavassa työtoiminnassa vaikka olin vielä siihen aikaan terveen kirjoissa. Nyt en ryhtyisi mokomaan. Koko ajan yrittivät että olisin tehnyt täyttä päivää pelkän 9€:n päiväpalkalla. En suostunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Avi kuitenkin korosti, että kuntouttavassa työtoiminnassa on kyse sosiaalipalvelusta eikä se ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Osa jää ilman laadukasta sosiaalipalvelua

Päätöksistä paljastuu myös, että osa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaista jää vaille laadukasta sosiaalipalvelua. Kuntouttavaan työtoimintaan työttömälle nimetty vastuuhenkilö ei aina ole sosiaalihuollon ammattilainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahessahan kuulema työttömyys on hoidossa ja kuntouttavat pyörii :) Mutta sama on meno muuallakin Pohjois-Pohjanmaalla ja liekö muuallakin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se rahallista vai kiinteää omaisuutta....kummasti vaan kiinteistöt ja koneet lisääntyy..tilit seurantaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras hyötyjä työkuntoisista kuntoutujista ovat tietysti yritykset, jotka ottaessaan työhön pari työkykyistä kuntoutettavaa, välttyvät näin vakituisen työntekijän palkkaamiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritykset kirtävät veroja ja pimeää toimintaa on paljon varsinkin pinemmissä yrityksissä. Jos joku jättää maksamatta verot mutta käyttää yhteiskunnan palveluita kuten teitä poliisia tai palokuntaa terveydenhoitoa maksavat muut veroissaan nämä kustannukset. Ei se samantekevää ole ja tuleehan veroista nämä virkamiesten palkatkin joten kannattaa olla tarkka että sääntöjä ei rikota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kuntouttavaan voi joutua muuta kuin julkiselle. Mutta julkinen voi vuokrata näitä orjia yksityiselle eli vaikka tuttavilleen ilmaiseksi.
Mutta kun kuntouttavaan ei voisi työkykyistä laittaa, vaikka silti on laitettu Oulussakin! Lakia on rikottu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Limingan kuntouttavassa voisi myöskin tehdä tutkintapyynnön.
Tunti kuntosalilla per viikko ja vuosikausia sama. Näin työtön ei ole työtön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille