Aloita uusi keskustelu

Kuka voi saada perukirjan verottajalta tai maistraatista?

Aloittaja: KYsynvaan Oma elämä 17.12.2015 19:51

Kuka sen voi saada ja miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 28 viestiä

"Perunkirjoitus on toimitus, jossa selvitetään kuolinpesän tila eli luetteloidaan vainajan omaisuus ja velat.
Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta (ellei verotoimisto myönnä hakemuksesta jatkoaikaa). Perunkirjoituksen ja perukirjan voivat omaiset laatia itsenäisesti tai yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Ulkopuolisen asiantuntijan rooli perunkirjoituksessa on prosessissa neuvominen ja lomakkeiden täyttäminen omaisten puolesta.
Perunkirjoitustilaisuuteen on lain mukaan kutsuttava kaikki pesän osakkaat. Perunkirjoituksen toimittaa kaksi uskottua miestä, joiden tehtävänä on omaisuuden luettelointi ja varojen arvottaminen niiden kuolinhetken käypään arvoon. Henkilön, joka ilmoittaa pesän varat ja velat uskotuille miehille, on perukirjaan tehtävä valaehtoinen vakuutus siitä, että annetut tiedot ovat oikeita. Perunkirjoituksen toimituttamisen laiminlyönti voi ääritapauksessa aiheuttaa osakkaille henkilökohtaisen velkavastuun vainajan veloista. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, jolla on kolme pääasiallista tehtävää:

Veroilmoitus
Omaisuusluettelo
Osakasluettelo
Perukirja on toimitettava kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta sen paikkakunnan verovirastolle, jolla kuollut henkilö on ollut kirjoilla. Omaisuus, joka on jäänyt velkojen maksamisen jälkeen, jaetaan perillisten kesken perinnönjaossa, ja siitä on maksettava perintövero, jonka suuruus riippuu sukulaisuussuhteesta sekä jääneen omaisuuden koosta. Jos perunkirjoituksen toimittamisen jälkeen löytyy uutta omaisuutta tai velkoja, on toimitettava täydennysperunkirjoitus."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei välttämättä kukaan, koska sitä ei ole mikään pakko sinne toimittaa. Perukirja on laadittava kolmen kuukauden sisällä kuolemasta ja toimitettava VEROTTAJALLE kuukauden sisäl sen laatimisesta. Se laaditaan verotusta varten. Yleensä perukirjassa irtaimistosta tarvitsee mainita vain arvokas irtaimisto (esim. taulut, ajoneuvot, veneet ym) Kiinteistöt ilmoitetaan rekisterinumeron ja kuvauksen mukaan, arvopaperit ja rahaomaisuus sellaisenaan. Kaksi uskottua miestä ovat mukana vannomassa ilmoituksen totuuden mukaiseksi. Tahallinen omaisuuden ilmoittamatta jättäminen on rikos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka vaan. Jos et ole perillinen, niin rahatiedot salataan.
Kertokaa jos olen täysin väärässä. Tietoni voi olla väärä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin haluaisin muutaman perukirjan kopion itselleni, että voisin tutkia onko kaikki ihan ok. Joten eihän vaan aloittajaa pelota, että paljastuu. Kas, kun tiedän mitä perukirjaan olisi pitänyt laittaa , mutta onko "epähuomiossa" jäänyt pois. Ja testamentinkin tai useammankin haluaisin nähdä, että oliko minunkin nimi siellä ,mutta koruja vaan ei ole näkynyt min un huushollissa..........vai tuleeko viiveellä. Pesänhoitaja on vähän viiveellä ajatteleva,,,,,,,,,,,,vissiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Heh heh, perunkirja on paperi verottajalle verotusta varten. Siitä kannattaakin jättää epahuomiossa pois mahdollisimman paljon tavaraa. Vain tyhmä maksaa verot joka sormuksesta ja korvakoruista. Sitten kun tehdään perinnönjako niin voi tulla riitaa, kuka saa mitäkin. Yleensä on helpoin mitata rahalla, kuka saa mitäkin. Sisäisellä huutokaupalla sitten myydään tavarat ja se joka huusi vähän tai ei mitään, niin muut hyvittävät rahana. Silloin kaikki sai samanverran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perukirja on kuolinpesänhoitajalla. Jos perukirja ei ole vahvistettu maistaraatissa, niin sillä ei ole perinnönjaossa mitään merkitystä eikä perintöä voi jakaa.
Maistraatissa vahvistetun perukirjan tunnistaa punaisesta leimasta perunkirjan kulmassa.
Mikäli kauan sitten kuolleen perittävän perukirjaa ei ole maistraatissa vahvistettu ja perintöön oikeutettuja on paljon, niin on aika iso homma hoitaa se perukirja lailliseksi.
Kaikki pesään kuuluvat saavat halutessaan kopion perukirjasta ja sitä punakulmaista ei todellakaan kannata luovuttaa edes verottajan haltuun, vaan pidettävä visusti tallessa.
Kun perintö on kokonaan jaettu, niin kuolinpesä lakkaa olemasta, kun perinnönjakosopparin kopio toimitetaan verotoimistoon.
Tietenkin, jos on vain yksi osakas, niin kuolinpesä lakkaa, kun perunkirja toimiteaaan verotoimistoon perintöveron maksamista varten eikä perinnönsaaja sitä sitten enää tarvitse, kun ei ole enää kuolinpesääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teen pienen tarkennuksen. Alkuperäisessä perukirjassa on punainen leimamerkki joka on taitettu perukirjan kulman yli ja liimattu kuin postimerkki. Merkissä on leijonan kuva ja lukee alueen maistraatin nimi.
Se leimamerkki yhdistää kaikki perukirjan lehdet toisiinsa.
Tarkensin, koska perukirjan voi tulostaa värillisenä ja silloin kaikki tulosteet ovat punakulmaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneekö testamentti ja perunkirja sekaisin? Alkuperäinen testamentti viedään maistraattiin ennen kuolemaa ja on hyvä antaa kopio niille joita asia koskee. Maistraatissa oleva testamentti on pätevä, sitä on voitu päivittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene sekaisin.
Testamentista ei ole kopioita kenelläkään.Testamentin voi säilyttää vaikka pankin tallelokerossa ja se avataan vasta perunkirjoituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täh? Minulla on velipojan testamentin kopio. En tiedä mitä siinä lukee, kun on sovittu, että en avaa sitä, ennenkuin on ajankohtaista. Alkuperäinen testamentti on maistraatissa. Näistä maistraatissa oleva on tietenkin se virallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netistä löytyy hyvää tietoa siitä kuka saa ja voi tilata perukirjan verottajalta tai maistraatista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän sen tai sen kopion saa aina asianosainen eli perillinen tai hänen valtuuttamansa henkilö. Muutenhan ei asioitaan pysty hoitamaan. Voi olla muitakin tahoja mutta hyvällä syyllä. Tietääkseni perukirjoja voi tehdä uusia jälkeenpäinkin omaisuuden määrän ja laadun selvittämiseksi. Perukirja ei ole sopimus vaan tarkka tieto omaisuudesta. Miksi sitä ei saisi tarkistaa? - Näin maalaisjärkisesti ajatellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan. Se on salainen asiakirja, sillä onhan siinä ihmisten henkilötietoja eikä niitä saa levitellä ihan kenelle tahansa. Perinnönjaossa jokainen perinnönsaaja on saanut jäljennöksen ko. paperista, joten heillä on sama paperi mikä menee verottajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi