Aloita uusi keskustelu

Aktiivimallin vaikutus käytännössä?

Aloittaja: Altivisti Oma elämä 7.2.2018 09:56

Miten se käytännössä vaikuttaa työttömän elämään? Työttömän tehtävä on etsiä töitä ja huonona aikana ottaa vastaan muutakin kuin oman alan työtä kuitenkaan viemättä alemmin koulutettujen töitä suhteita apunaan käyttäen. Miten siis altiivimalli vaikuttaa käytännössä? Tässä on taas Sipilän antama hieno nimi ”Aktiivimalli” tehnyt tepposet.
Altiivimalli ei ole sen kummenpaa kuin työttömyys 1990 - 2005, jolloin käytiin työkkärissä kerran kuukaudessa tai kahdessa. Ja se koettiin hyvänä asiana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 85 viestiä

Vaikuttaa se sen verran, että eläkeyhtiöt ovat helisemässä työkyvyttömyyseläkehakemusten kanssa, joita on alkanut virrata solkenaan sellaisiltakin henkilöiltä, joilla ei ole kummoista sairaskertomushistoriaa kertoo eläkeyhtiö Varman edustaja maikkarin sivuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli näkyy kasvavina hakemusmäärinä, kerrotaan työeläkeyhtiö Varmasta. Myös työttömien järjestössä ilmiö on tunnistettu.
– Meille on tullut ihan uudentyyppisiä hakemuksia. Tämä aktiivimallin mukainen aktiivisuusvelvoitehan ei ole voimassa silloin, kun henkilöllä on työkyvyttömyyseläkehakemus vireillä. Meille on tullut sen tyyppisiä hakemuksia, joissa henkilö ei ole ollut juurikaan kontaktissa terveydenhuoltoon, menee lääkäriin ja haluaa eläkelausunnon saman tien ja tekee hakemuksen ja usein niissä on niin, että niitä sairauslöydöksiä ei kauhean paljon ole, että usein ne päätyvät hylkäävään ratkaisuun, kertoo Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs.
"Lääkärin pitää kirjoittaa lausunto"
Kivekäs arvioi, että aktiivimallin vaikutus hakemuksiin on "koko järjestelmän tasolla satoja henkilöitä kuitenkin". Hakemuksia myös uusitaan hylkäyksen jälkeen. Mutta miksi lääkärit sitten kirjoittavat niitä lausuntoja?
– Lääkärin pitää kirjoittaa lausunto, jos potilas sitä pyytää. Hän voi toki neuvoja hakijaa, että hakemus ei ehkä mene läpi.
Käynti Työttömien Keskusjärjestössä todentaa, että ilmiö on tuttu.
– Tottakai työttömän ensisijainen velvollisuus on työllistyä, että jos järjestelmää kuormitetaan vain protestimielessä, niin onhan se moraalitonta, kertoo toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.
Haapakoski pitää ilmiötä mielenilmauksena.
– Jonkinlainen protestiliike on muodostunut. Hallituksen huono valmistelu koko aktiivimalliin on ongelma ja on päätetty protestoida tällä tavalla. Taustalla on kuitenkin varmaan muutakin. Ensinnäkin se, että on sellaista piilevää työkyvyttömyyttä, mitä ei ole aikaisemmin tunnistettu ja aktiivimalli on herättänyt sitä pohtimaan.
Haapakosken mukaan myös aktiivimalli on moraaliton.
– Onhan siinä paljokin moraalitonta. Työttömille on asetettu rima, jonka yli heidän pitää hypätä, mutta he eivät voi välttämättä itse vaikuttaa siihen, pystyvätkö sen hyppäyksen tekemään. Koko aktiivimalli pitäisi peruuttaa. Tarvittaisiin enemmän resursseja sinne työllisyyspalveluihin.
Hyvä kehitys pysähtynyt
Ylipäätänsä työkyvyttömyyseläkepäätösten väheneminen on pysähtynyt. Sairauspäivärahakaudet ovat olleet kasvussa, ja se ennakoi nousevia hakemusmääriä.
– Pitkään kestänyt hyvä trendi eli työkyvyttömyyseläkepäätösten väheneminen on pysähtynyt parin viime vuoden aikana. Kehityksen pysähtymiseen on useita syitä, kuten työelämän muutokset, pitkään jatkunut heikko talouskasvu ja sairauspoissaolojen kasvu, arvio Elon johtaja Jouni Seppänen.
Varmassa alkuvuoden kasvu hakemuksissa on 16 prosenttia, Ilmarisessa ja Kevassa kymmenisen prosenttia." ote MTV

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs lähipiiriin kuuluvalta vähennettiin ansiosidonnaista 42€. Kyseinen summa on vähennetty joka kk. Kerroin hänelle että suotta murehdit, nyt ei tarvitse olla aktiivinen eikä huolissaan, sillä ota tuo menoerä maksuna, jonka maksat siittä hyvästä että TE-virkailija on puolestasi aktiivinen, odottelet vain työpaikkaa kotona, ei lappuja eikä sähköposteja. Hyvää on kesä lomailla kun kuukausittain virkailijalle maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on keskustalaisten omiman ainaisjohtajuuden Kelaan, tällä kertaa saanut Ellikin huolissaan aktiivimallin toimimattomuudesta, joten eipä taida idea kohta kiehtoa ketään.

"Työttömien aktiivimalli on johtanut siihen, että Kelalla on 11 000 uutta toimeentulotukiasiakasta, kirjoittaa Uutissuomalainen torstaina.
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sanoo Uutissuomalaiselle, että toimeentulotukiasiakkaiden määrä oli prosentin korkeampi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kyseessä on ennakkotieto.
Aaltosen mukaan yksi huomioitava asia on, että aktiivimalli vaatii myös esimerkiksi osatyökyvyttömiä todistamaan aktiivisuutensa. Elleivät he onnistu, heidän työttömyysturvaansa leikataan.
Aaltonen sanoo Uutissuomalaiselle, että nykyinen tukijärjestelmä on lisäksi niin monimutkainen, että ihmisillä on vaikeuksia hahmottaa, miten muutokset vaikuttavat tukien määrään. Hän peräänkuuluttaakin lainsäädännön yhtenäistämistä." MTV uutiset/ STT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

eli tuliko aktiivimallista passiivimalli..tais tulla miljardi lasku valtiolle pienestä leikkurimallista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hups, kun ei ollutkaan noin. Lukuja on korjailtu aika lailla. Vihervassarit yrittää median avulla jos vaikka mitä umpikieroa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli on työttömän kiusaamista, ei mitään tarkkaa tietoa , epäselvää ! Kaikki työttömät syyllistetty, työttömyydestä! Ei oteta huomioon, minkä kuntoisia on joukossa! Ei mitään järkeä eikä kannustavaa! Miksi ei järjestetä opiskelua ja kursseja ? kouluteta työttömiä! Tulee vaan ukaaseja, joka ajaa työttömän todella alas ahdinkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksei tosiaan järkätä työttömille nyt kursseja? olen katsonut työvoimakoulutustarjontaa , aika heikko on...eikö enää kiinnosta järjestää kouluttajille näitä höpöhöpö kursseja??!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli on todella saanut työttömät aktiivisiksi.
Kaikki keinot otetaan käyttöön passivisuuden säilyttämisen takaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli on syvältä...hain muutamaan kuletusvirmaan töihin ni vastaus oli etteivät ota aktiivimallin työnhakijoita töihin..työkokemusta kyl löytyy ja luvat on mut tollasia hv vastauksia on useempia tullu ni ei paljoa huvita...varmaan alanvaihto ois paikallaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt pitäisi päivittää kortteja..esim kuljettajakortti vanhenee uusi maksaa 100€.....nyt leikkuri syö kortin uusinnan hinnan..en taida uusia ennekuin työpaikka on varma tai maksakoon yrittäjä..toki muutkin kortit maksaa ..työturvallisuus jne..jokaisessa työpaikkailmoitukssa vaaditaan kortteja tai ovat plussaa...jos vuodessa leikataan 300€ niin just tuolla summalla saa kortit uusittua ja päivitettyä ammattia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt väärää tietoa levitä.Olen katsellut tilapäisiä kesä- ja muita työpaikkoja niin teollisuuden kesätyöpaikkoihin on usein vain 18-vuoden ikävaatimus ja kuljetustöihin vain ajoneuvoa vastaava ajokortti.Nyt on paljon työpaikkailmoituksia joissa ei vaadita edes työkemusta mutta se katsotaan eduksi hakijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyse onkin kuljetustyöpaikoista jne muista joissa niitä tarvitaan.. kortit pitää maksaa omasta pussistajne...jos kerran keskitään näitä aktiivimalleja sekä leikkureita ,niin jonkuhan nämä ammattikortit pitää maksaa...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos esim kokki pääsee timpuriksi ja timpuri kokiksi...onkohan mennyt puurot ja naulat sekaisin hallituksella..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on ihan älytöntä touhua tää aktiivimalli homma..joko sinne sairaanhoitoonkin patistetaan ihmisiä jotka ei osaa siellä mitään??!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimallin vaikutus käytännössä?

On sama kuin taikurin sanoman taikasanan "Hokkus pokkus" tai "Ananasakäämän" vaikutus on.

Siis kun taikuri sanoo jonkin taikasanan niin siksikö sinne taikurin hattuun ilmaantuu kani? Tai jos valtiovalta sanoo taikasana vaikkapa että "aktiivimalli", niin siksikö johonkin firmaan tai työpaikalle ilmaantuu tarve palkata sinne uusi tai uusia työntekijöitä?

Tuo nimittäin on se ydinkysymys. Mutta ensin: työttömyys mitä se on? Moni uskoo että työttömyys on työttömät. Vaan kun ei ole. Työttömyys on puuttuvat työpaikat.

No nyt me sitten otamme yksittäisen työttömän ja teemme hänestä niin aktiivisen että kukaan ei missään eikä milloinkaan ole ollut niin aktiivinen. Ja siten otamme satunnaisen firman tai työpaikan ja katsomme että ilmaantuuko sinne aiemmin esiintymätön tarve palkata yksi tai useampi uusi työntekijä, ja jos ilmaantuu niin tapahtuuko se ilmaantumien vain ja ainostaan siksi kun se yksi kaikkien aikojen aktiivisin työtön on ollut niin hemmetin aktiivinen?

Niin, no samaan aikaan toisaalla taikuri on esiintymässä, hän ottaa hatun, näyttää sitä ykleisölle että hattu on tyhjä sisältä, ja sitten ottaa taikasauvan jota heilauttaa ja samanaikaan sanoo taikasana hokkuspokkus, ja kas kummaa aiemmin tyhjään hattuun on ilmaantunut kani.

Aivan, ja samaan aikaanko jossain muualla ja toisaalla valtiovalta on esiintymässä, se ottaa olemattoman työpaikan, näyttää sitä yleisölle että työpaikka on tyhjä eli tarvetta kenenkään siihen töihin palkkamiseen ei ole ollut, ja sitten valtiovalta ottaa taikasauvan jota heilauttaa ja samanaikaan sanoo taikasana ajtiivimalli, ja kas kummaa aiemmin tyhjään työpaikkaan on ilmaantunut uusi työntekijä eli oli ilmaantunut tarve palkata siihen se uusi työntekijä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä töitä löytyy jos verkostoituu riittävästi. Minä jään tiistaina työttömäksi ja neljä työpaikkaa olisi jo tiedossa. Ja ihan suhteiden kautta ilmaisemalla että kiinnostusta olisi mihin työhön vain.
Mutta toisaalta haluaisin kyllä osallistua työkkärin kursseille ja sitten lähteä ulkomaille 3kk:ksi työnhakuun.
Nyt on kyllä runsauden pulaa..
Nykyään on hyvä kun työttömänä voi tehdä pätkätöitä sen pudottamatta hirveästi ansiosidonnaista .Ja jatkuupahan sitten ansiosidonnainen sieltä toisesta päästä kun teen välillä töitäkin.
Ei se yhteiskunta sillälailla pyöri että täällä jouten oltaisiin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi