Aloita uusi keskustelu

ydinjätteiden loppusijoituspaikka

Aloittaja: huolestunut Muut 4.4.2010 15:07

Missä ydinjätteiden loppusijoitus paikat on suomessa? Entä eurooppalaisten ydinvoimaloiden jätteet? Radioaktiivisuus säilyy kuulemma 1000 vuotta. Kuinka paljon vuodessa yksi ydinvoimala tuottaa radioaktiivista jätettä? Millä yhden ydinvoimalan sähkön tuotanto voitaisiin korvata määrällisesti? Montako tuulivoimalaa yms muuta tarvitaan jotta yhden ydinvoimalan tuotanto on saatu aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 19 / 19 viestiä

Olkiluodon on tällä hetkellä toiminnassa kaksi ydinvoimalayksikköä kummankin teho on luokkaa 900MW. Periaatteessa ne molemmat voitaisiin korvata 360:llä isokokoisella tuulivoimalalla mutta kun aina ei tuule. Tullettomuuden vaikutusta voidaan tietenkin kompensoida hajasijoittamisella sillä tuskin tulee tilannetta että koko Suomi olisi tuuleton, mutta tällöin tuulivoimaloita tarvitaan huomattavasti enemmän.
Loviisassa on toinen ydinvoimala teholtaan hieman pienempi ja tuloillaan on Olkiluodon tehon lähes tuplaava Olkiluoto 3. Nykytilanteessa pari kolmetuhatta isokokoista (180m korkeaa) tuulivoimalaa korvaisi tarpeen, mutta tässä ei ole otettu huomioon hanhikiven tuotannon korvaamista joten ehkä 5000 isoa tuulivoimalaa. Kekikokoisista tuulivoimaloista puhuttaessa niitä tulisikon jo sitten kymmeniä tuhansia. Eli tuulivoimaloita tulisi ns joka niemeen notkoon ja saarelmaan.
Kysymys loppusijoituksesta onkin sitten mielenkiintoinen. Loppusijoituslaitokset on kyllä vaikuttavia, mutta mikä ihmisen rakentama on kestänyt tuhat vuotta, tietenkin pyramidit on pidempäänkin. Ja miten tieto sijoituspaikkojen vaarallisuudesta välitetään tulevaisuuden ehkä vähemmän kehittyneille sivilisaatioille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoiman käyttö ei aiheuta voimaloissa kasvihuonepäästöjä ja on hyvin varteenotettava fossiilisia polttoaineita käyttävien voimaloitten korvaaja, oikeastaan ainut siinä mitassa kuin energiaa tarvitaan, ennekuin se on liian myöhäistä. Jätteet Suomessa tullaan sijoittamaan niin turvallisesti, kuin se nykytietämyksen mukaan on mahdollista. Kun niille jätteille kehitellään ajan saatossa jokin vielä turvallisempi ja pysyvämpi tapa saattaa ne lopullisesti vaarattomiksi, tiedetään, missä ne on ja mitä niille sitten tehdään, mutta nyt juuri ei ole enää aikaa viivytellä ydinvoiman laajan enenevän käytön kanssa, tai täällä ei ole enää kohta kehittelemässä ketään yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa muuta aloittaja ..osa ihmisistä ovat huolestuneet, mutta se on raha joka sanelee.. ajat sitten keksitty vapaa energia ..se ei kiinnosta vain rahan saaminen kiinnostaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta viedään nyt kaikki arvokas pois ja tehdään maastamme kaiken saasteen loppusijoituspaikka, niin ydinsaasteen kuin sotilaidenkin, joita ei enää tarvita; somaleiden ja isisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan ydinvoimalaa. Jätteet voi aiheuttaa maanjäristyksiä ja silloin jätteet purkautuvat vesiin ynnä muualle!!!!!!! Voi meidän lapsiamme ja lapsenlapsiammekin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Eikä pelkkä jätteiden loppusijoitus riitä. Ei ole rehellistä ostaa jostakin Afrikan valtiosta uranipolttoainetta, siellä sen käsittely on vastuutonta. Uraania on Suomen maaperässä, ja se on kaivettava esille rikastukseen omille ydinvoimaloille. Siinä piilee sitten uusi ongelma... Ja sitten pitäisi vakuutukset onnettomuuden varalle saada kuntoon, siis jotakin tuhatkertaisesti nykyiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ydinjätteiden loppusijoituspaikka tulee olemaan siellä Olkiluodon peruskalliossa. Muualla Euroopassa asiat ei ole yhtä hyvin. Perustiedot saa lukion fysiikan kirjasta tai Olkiluodon ydinvoimalan  vierailukeskuksesta, jossa asia on hyvin havainnollistettu ja esitteitä saatavilla.  

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman reaktorit tuottaneet vajaassa kolmessakymmenessä vuodessa 10 000 tsernobylin päästön verran korkea-aktiivista ydinjätettä. Tästä voimme päätellä, että ydinjätteen tuotanto riittäisi reilusti yhteen tsernobyliin joka päivä. Suomen ydinjätetuotantokin (n 1% maailman reaktoreista) riittäisi varmaankin lähes kymmeneen tsernobyliin joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni paras loppusijoituspaikka 500 000 vuotta tappavasti säteilevän plutoniumin ja muiden vähemmänkin, kuin puoli miljoonaa vuotta säteilevien matalampiaktiivistenkin ydinjätteiden varastoimiseen on eduskuntatalon kellari. Olisi päättäjät ihan konkreettisesti vastuussa tekemistään päätöksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

7. Säteileekö?

Eduskuntatalon kellari olisi, niin kuin ehdotat, todellakin erinomainen paikka ydinjätteen varastointiin, koska se olisi ilmeisesti ainoa keino, jolla Eduskuntaankin saataisiin edes hiukan säteilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkit Maan ydin ja Säteilyvaara koko ajan ovat tainneet linsata koulusta ja lähteneet karkkivarkaisiin. Samalla reissulla taitavat olla vieläkin. Ainakin siltä tyyppien elämänkokemus vaikuttaa kirjoituksiensa perusteella.

Melkoisia ydinfyysikoita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa rautatieaseman vieressä " Kivikukko ", on seisonut siinä kauan ja viimesenpäälle luja,  liekkö sillä mitään käytöä, että sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me pököpää suomalaiset oltiin muuten ensimmäisä maailmassa jotka hyväksyttiin tuon ydinpaskan loppusijoitus maaperäämme!!! Ruottalaiset on luvanneet tehdä tynnyrin jossa tuo "ydinpaska" säilyisi muka 100 000 vuotta mutta mikään ihmisen tekemä Ei ole säilynyt missään lähellekään tuota aikaa joten aivan täyttä valhetta on tuo ruottalalaisten puhe , jokainen täysjärkinen tuon kyllä tajuaa jos haluaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voe,voe. Luonnossahan ne ydinreaktorin voimalähteet säteilevät koko ajan käytettiinpä niitä hyödyksi tai ei, joten kuta enempi saadaan ns. valvottuihin oloihin tätä kamaa niin sitä parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä hetkellä toimivat neljä reaktoria tuottavat 60 vuodessa:

4000000 kg korkea-aktiivista jätettä, aktiivisuus suuruusluokkaa

100 000 000 000 000 Bq/kg.

300 m3 matala ja keskiaktiivista jätettä, aktiivisuus alle 10 mrd Bq/kg

100000 tonnia kaivosjätettä/ 20TWh sähköä

40 000 m3 laitosten purkujätettä/laitos/60v

Käytön aikaisia hallittuja päästöjä ilmaan ja mereen suuruusluokkaa

100 000 000 000 000 Bq

Maailmassa on tällä hetkellä tuotettuna ja vailla loppusijoitusta 1000 000 000 000 000 000 000 Bq vastaava määrä korkea-aktiivista ydinvoimaloiden ydinjätettä eli 10000 tsernobylin päästön verran.

Nämä luvut voi käydä tarkastamassa stukin sivuilta, on niin paljon nollia luvuissa, että tahtoo sekaisin mennä.

Nimen omaan kyseessä ei ole mikään uraanin loppusijoitus, vaan reaktorissa syntyneiden muiden vaarallisempien isotooppien loppusijoitus. Plutonium, jodi- 129, Am-241, cesium-137...

Loppusijoituspaikkahan on jo päätetty, se on tämä meidän pieni maapallo. Täälähän ne lopulta kiertävät vesien ja ilman mukana ennemmin tai myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinenergian tuotannossa käytettäväuraanin isotooppi   235U puoliintuu noin 700 miljoonassa vuodessa.

Mihin laittaisit? Karsikkoon?

Itse satsaisin johonkin muuhun ja maksaisin enemmän.

Sitäpaitsi raskas teollisuus muuttaa jo halpamaihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo uraanin isotoopit ovat luonnollisia, olivat maassa jo ennen ydinvoimaa. Ne vaan siirretään maan alta toiseen paikkaan maan alle. Uraanin säteily on myös niin pieni, että säteilyvaara on lähes olematon. Uraanin myrkyllisyys perustuu sen kemialliseen myrkytykseen, raskasmetallina.

Ydinjätteen vaarallisimpia komponentteja ovat lyhytaikaiset voimakkaasti säteilevät isotoopit, joita syntyy ydinreaktorissa. Nämä puoliintuvat enimmäkseen muutamassa vuodessa. Eräät vähemmän säteilevät isotoopit kestävät kymmeniä tuhansia vuosia.

Olipa siellä maan alla sitten mitä vaan, säteily ei kanna maan päälle. Suurin riski tuleville sukupolville on siinä, että joku ihminen tunkeutuu maan alle ydinjätehautaan ja tarkoituksella tuo sieltä jotain maan päälle. Lisäksi kannattaa selvittää mahdollisesti veteen liukenevien alkuaineiden kulkeutumista, mitä ei vielä täydellisesti hallita, vaikka riskiä pidetäänkin pienenä. Jos maa halkeaa, niin muuta kiveä raskaammat ydinjätteet painuvat vaan syvemmälle halkeamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ydinvoimala hanke rahasampo kun sen kaikki haluaa. Fortumin brunila viimeksi jo uhkaili jos ei lupaa heru.

En mihinkään niitä haluaisi, mutta eikö se nyt kolmas ole jo tulossa?

Mihin mahtavat hauata nykyisetkin jätteet ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi