Aloita uusi keskustelu

Kalastus puroilla ja ojilla

Aloittaja: Purotaimen on herkkua parhaimmasta päästä Muut 3.8.2012 13:21

Onhan sekin ihmeellinen asia, että ei tarvitse kalastuslupia ollenkaan pienille puroille ja ojille ja saa mato-ongella kalastaa, sekä alamittaa ei ole olemassakaan. Pieni taimen, eli tonko, tai purotaimen, niin sitä saa kalastaa puroista ja ojista ja valvojat eivät kulje syynäämässä. Onhan sekin hyvä asia, että jossakin asiassa ollaan suopeita kalastajia kohtaan, eikä joka vesistöihin tarvitse lupia ostaa. On se herkullisen makuinen kala purosta saatu tonko ja vesi tulee kielelle, kun ajatteleekaan sitä. Eipä se ole asiat samalla mallilla, kun kalastaa hieman suuremmissa jokiissa ja niihin pitää ostaa kalliit luvat. Sehän on viisainta kalastaa pienissä puroissa, koska niistä saa hyvin kalaa ja ei maksa mitään kalastus. Kyllähän sitä joutuu ostamaan vapoja siimoja ja muita vehkeitä, mutta eipä tule kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 40 viestiä

Kävinpä taas kalareissulla yhdellä Ojalla ja pari tonko lähti mukaan ja muutama pääsi irti. Huomenna teen samalle ojalle reissun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama päivä sitten olimma tonko ojalla.. Muutamia onnistuttiin saamaan ja nuotiolla paisteltiin ja hyviä olivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole tullut luvatta kalasteltua. Toisen käyttämällä nimimerkillä ei ole fiksua kirjoitella. Kaikkeen kaladtukseen mikä koskee lohikaloja virtaavissa vesissä tarvisee olla lupa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävimme eilen taas vaihteeksi tammukoita onkimassa ja tuli saalista. Tänään on tarkoitus lähteä kokeilemaan, että tuleeko mitään. Halpa karr astus, kun lupiini ei mene mitään ja alamittaIsta ei ole määritelty tammukoille. Hyvän makuinen tammukka on ruoaksi laitettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Kävin eilen taas kalalla ja muutaman tongon sain. On tarkoitus samalla ojalla ensiviikolla käydä ja toivottavasti tulee kalaa. Mukava harrastus tämä ja sääskien Seura on ikävämpi puoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kulkenut tammukka puroilla 40 vuotta arka kala kylläkin kaikista paras maultaan niin paistettuna kuin suolattuna ensi kesänä taas jos terveyttä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla yli 20 v. kun viimeksi tammukoita ongin.
Ehkä ensi kesänä yhdistän hillareissun purolla käyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikasena mummolassa 50-luvun lopulla oli usein katiska (tai merta) Nuojualla Vaalassa Rokuan-vaaroilta Oulujokeen laskevassa heiniojassa kesäisin. Käytiin katsomassa aina aamulla ja illalla. Myös mato-ongella sai. Varsinkin kunnon sateen jälkeen oli aina hyvä saalis. Joskus löytyi kerran- pari kesässä kuollut piisami, joka oli Ilm.
syönyt tongot ennen hukkumistaan.
Liekö ollut edes laitonta tuolloin kys.
homma. Oli n. 30-senttiäsikin. Ja hyviä olivat paistettuna, tuskin parempaa on saanut myöhemminkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bures!
Tammukkahan häätyy niinkö "lirkuttamalla" pyytä son niin arka.
Vähäsen ko ujo nainen...Hei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietosi ovat pahasti virheellisiä.

Purotaimenpitoinen puro ja oja on myös lohi- ja siikapitoinen vesistö. Koska purot ovat lähes pelkkää virtavettä, niissä ei ole saanut lain mukaan kalastaa mato-ongella enää vuosikymmeniin. Vain lammissa joiden läpi puro virtaa saa käyttää mato-onkea. Eräitä vesistöjä on listattu lohi- ja siikapitoisiksi vesistöiksi Ely-keskusten toimesta pelkästään purotaimenten esiintymisen takia. Tiedot lohi- ja siikapitoisista vesistöistä löytyy maakunnallisten Ely-keskusten sivuilta.

Purotaimenen kalastus on ollut laitonta jo vuosikymmeniä myös alamittasäännön takia. Purotaimen on taimen ja on ollut sellainen aina lainsäädännön mukaan. Purotaimenta ei lajina ole olemassa. Kalastaja ei voi erottaa purotaimenta järvitaimenesta luotettavasti. Ja miksi ei ole isoja purotaimenia? Siksi koska purossa ei riitä isolle pedolle syötävää ja ne muuttavat alavirtaan isompaan jokeen (tai mereen) ja lopulta ne käyttäytyvät kuin järvitaimenet eli käyvät syönnöksellä järvissä. Purossa asuvat taimenet kasvavat hitaasti, mutta eivät ne ole mitään kitukasvuista kantaa kuten jopa biologit erehtyvät joskus väittämään. Tutkimuksia niistä on tehty aivan liian vähän.

Tammukkaa saa periaatteessa pyytää laillisesti uistimella ja perholla jos lupa-asiat ovat kunnossa purolle. Ongelma vain on, että purotaimen ei tahdo koskaan täyttää taimenen alamittasääntöä, joten kaikki yksilöt on vapautettava. Uuden lain mukaanhan kalastajalta ei saa löytyä alamittaisia kaloja saaliista. Ei auta enää takavuosien selittely siitä että se kuoli kun yritti ottaa koukkua pois.

Silti tammukan tai tongon pyytäminen mato-ongella on yhä hyvin yleistä. Myönnetään, minäkin olen sitä takavuosina harrastanut. Ja onhan ne pirun hyviä paistettuina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitontahan se on mato-ongella.
Mutta miten siellä pajukossa pyydät muuten.
Tammukkaa on pyydetty aina mato-ongella.
Silloin kun maaseutu oli asuttu ja haukikanta syötiin ja pidettiin kurissa tammukoita oli kuulemma paljon, vaikka ongittiin mato-ongella.
Taimenen tai tammukkan mato-onginta ei kantaa romahduta.
Eikö pienessä taimenessa ole erilainen liha kuin tammukassa.
Parempi kuitenkin pitää laittomana, ettei kaikki pyydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt se on tämäkin huvi loppunut, ikävä kyllä. Hallitus on päättänyt lopettaa tammukan olemassa-olon ja ristinyt sen taimeneksi, jonka alamitta on Ylä-Lappia lukuunottamatta 60 cm. Liekkö kukaan, koskaan nähnyt yli 40 cm:n tammukkaa/tonkoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tammukka ei kasva isoksi ravinnonpuutteen vuoksi.Kyllä niiden pitää olla "Pannukokoa".Syönti kylläkin loppuu,jos niitä päästelee karkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että jokiiii asia on halapoooo! kuten tonkon? . . . mikäpä lie niin sen pyynti. Minusta on olemassa Lohikaloja joihin kuuluu Lohi, Järvitaimen, Purotaimen myös Muikku kuuluvat. Tökkösuolattua muikkua on ja olen syönytkin - vaan tonkkoa sitä en enkä ole kuullut suolattava sen enempää, kuin sokeroitavankaa. Niitäkö kasvaa ja voi pyytää "jokiista"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienissä jpuroissa ja ojissa elää nämä tongot. Se on kääpiöitynyt laji ja purotaimenen alalaji taitaa olla kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen oikea nimi on Tammukka eli Purotaimen. Elää koko ikänsä purossa eikä laskeudu järveen kuten serkkunsa Taimen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joinnaa keväinä ja kesinä on puron tyvenissä pirusti sammakoita - voikohan niitä näillä suomalaisilla geeneillä syyvä ensinkään? Etelässähän ne pistää menemään päineen ja reisinee - ei kerkiä sammakko kissaa sanoa, kun jo lähellä pieruaukkoa mänössä. Niin jos ossois huastella - nimittäin ne sammakot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä lienee siihen syynä, että haukia on aivan olemattomissa lammikoissa ja lammessakin kokoa vain 50-70 metriä. Voihan niissä olla muutakin kalaa, mutta haukia tahtoo tulla saaliina, mutta mieluummin puroraudun, tai taimenen ottaisin mieluummin ja ahvenkin kelpaa saaliina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/